Лечебната билка камшик: какво трябва да знаем?

Обновена: 12.02.2025|
камшик

Билката камшик носи името си заради своята форма – цветчетата растат върху дълъг стрък. Тя е универсална билка, защото има положително действие върху много системи в човешкото тяло. В настоящата статия ще разгледаме защо е толкова почитана.

Какво представлява билката камшик?

Камшик, или агримония, представлява род от 12-15 вида многогодишни тревисти растения от семейство Розови. Познава се по перестите листа и ситните жълти цветчета, които растат на едно стръкче без разклонения. Най-разпространеният вид е обикновен камшик – Agrimonia eupatoria. В някои части на България е познат и като бутрак. 

Лечебен камшик съдържа 0,2% етерично масло, до 12% силициева киселина, витамин Ц и дъбилни вещества. 

  • Дъбилни вещества (3-11%): по-познати и като танини, те помагат за заздравяването на раните и действат противовъзпалително, антибактериално и имат хемостатичен ефект.
  • Флавоноиди: В камшик се съдържат конкретно лутеолин, кемпферол и кверцетин, които предпазват клетките от вредни външни фактори. 
  • Фенолни киселини: Те допринасят с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. 
  • Витамини и минерали: Богато съдържание на витамин Ц и желязо, които благоприятстват имунитета и кръвообращението. 

Лечебният камшик се използва за своя стягащ ефект и противовъзпалително действие. Освен това на растението се приписват диуретични свойства. 

 

Приложение и разпространение

Обикновен камшик расте покрай пътища, поляни и ливади. Билката обича слънчеви места в Европа, Азия и Северна Америка.

В народната медицина

От години растението камшик се използва за облекчаване на леки храносмилателни проблеми като диария и раздразнен стомах. Билката има способността да излекува болезнено гърло и кашлица, когато се употребява за гаргара, има и чудесно диуретично действие. В тази връзка обикновеният камшик е полезен и за здравето на пикочните пътища като предпазва от възпаление (цистит).

В козметиката

 

камшик за стегната кожа

 

Лечебният камшик е познат със своите стягащи и изглаждащи свойства. Екстракт от него се прилага в кремове и лосиони за стягане на кожата, както и за намаляване на зачервяването и раздразнението. Познат е със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, което значи, че може да спомогне срещу акне.

Той помага и при лечението на рани или поне ще забърза процеса по възстановяване.

В кулинарията

Изпиването на чаша чай от камшик е не само вкусен, но и много полезен ритуал. В биопроизводството се добавя за овкусяване на традиционни бири и ейлове, защото след преработка добива приятен горчив вкус. Растението може да се използва за производството на билкови оцети, сиропи, микс подправки. За разлика от много други билки тази не се среща често за овкусяване на месо и ястия.

 

За какво се използва билката камшик?

Малцина са наясно с чудноватите свойства на билката камшик. Време е да отдадем заслуженото внимание на ползите, които носи за тялото и състоянията, при които може да помогне. 

Полезен за храносмилането

Растението камшик се характеризира като горчива билка, а горчивият вкус стимулира синтеза на ензими и стомашна киселина. Това благоприятства храносмилането и позволява абсорбцията на повече нутриенти. В немската народна медицина се използва за лечение на жлъчка и черен дроб. Знае се, че жлъчката съхранява жлъчен сок, важен за храносмилателната система. Камшикът благоприятства и мукозната мембрана, което подобрява секрецията. 

Забързва заздравяването на раните

 

камшик за рани

 

Камшикът е естествен коагулант – сгъстява кръвта. Особено полезен е бил при обилен менструален цикъл. Още от Средновековието се използва за лечение на рани. Има и противовъзпалително действие, което означава, че предпазва отворената рана от влошаване. Прилага се върху засегнатото място под формата на компрес.

Подобрява здравето на черния дроб и жлъчката

Активните съставки в лечебния камшик имат способността да нормализират производството на жлъчна киселина, което означава, че благоприятства жлъчката и черния дроб. Жлъчната киселина е отговорна за разграждането на приетите мазнини. Предполага се, че може да допринесе за лечение на камъни в жлъчката.

Изследване от 2018 г. показва, че това лечебно растение подпомага нормализирането на нивото на липидите. Знае се, че липидите участват в синтеза на холестерол. 

Детоксикира

Лечебния камшик е растение с активни съставки, които подкрепят способността на тялото да се отървава от излишните вещества. Тези вещества – танини, флавоноиди, флавоноли и фенолни киселини – са много мощни антиоксиданти. Освен това за тях се знае, че действат и като аналгетик – вещество, което потиска болката.

Билката има диуретични свойства, което означава, че стимулира бъбреците да изхвърлят токсините чрез уринирането. Това помага на цялото тяло да се почисти от излишните течности и заедно с тях от пикочна киселина, излишен креатинин, както и много частици, които биха могли да причинят камъни в бъбреците.

Благоприятства дихателната система

Лечебният камшик действа противовъзпалително, както вече стана ясно. Поради тази причина е чудесен и ефикасен лек срещу обикновени настинки, грипове, синузит, хреми и други заболявания, защото благоприятства здравето на горните дихателни пътища. Растението нормализира производството на мукозата и съответно при излишък е много полезно.

Именно заради доброто си действие към мукозата се използва от музикални изпълнители, за да отпуснат гърлото си.

 

Методи на употреба

Хубавата новина е, че билката може да се набере от ливади и поляни, но може да се купи и от магазина. И в двата случая с нея се работи лесно. 

Чай от камшик

 

чай от камшик

 

Чаят от камшик е чудесен начин да се възползваме от невероятните му лечебни свойства, докато в същото време се наслаждаваме на топла напитка, която внася уют по всяко време на деня. В него растението запазва своите ценни антиоксиданти, които се справят с оксидативен стрес и хронични заболявания. Някои чайове имат успокояващ ефект. Най-хубавото е, че се прави лесно вкъщи.

Необходими продукти:

  • 1 ч.л. сухи листа от камшик
  • 250 мл вряща вода
  • лимонов сок (по желание)

Може да го приготвите в любимата си чаша за чай за максимална наслада, както използвате цедка за чай.

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете листата в цедката за чай. 
  2. Изсипете в чаша водата и потопете цедката. Бъркайте непрекъснато в продължение на 2-3 минути. Оставете да постои вътре за още 10.
  3. Добавете естествен подсладител по ваш вкус.

 

Насладете му се в компанията на любима книга или филм.

Отвара за гаргара с камшик

Може да се ползва при болно гърло, болезнени венци, както и за дезинфекция на цялата устна кухина. 

Необходими продукти:

  • 1 с.л. сушени листа от камшик
  • 250 мл гореща вода
  • ½ ч.л. сол

 

Ще е необходим и буркан с плътен капак.

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете листата в горещата вода и бъркайте продължително. Когато водата добие по-тъмен цвят, отцедете течността в буркана.
  2. Добавете солта и пак разбъркайте.

 

Използвайте като гаргара при болно гърло или след миене на зъбите за дезинфекция.

Тинктура от камшик

Тинктурата е силно концентриран алкохолен екстракт или разтвор, който се добива от растителен или животински материал. Когато става дума за тинктура от камшик, тя може да се консумира разтворена в 100 мл вода. За добри резултати може да се приема по следната схема: 3 пъти дневно в по 20 капки, като е препоръчително да се приема поне 20 минути преди хранене.

При прекомерна употреба може да се появят нежелани странични ефекти – диария, раздразнен стомах и повръщане.

 

Вреди и противопоказания

 

камшик

 

Както всички билки, и камшикът не трябва да се приема в прекомерни количества. За различните му форми дозировката е различна и е както следва:

  • Тинктура: 5-10 мл тинктура от камшик, разтворени в малко вода до 3 пъти дневно
  • Чай: допустимото количество камшик е 3-12 г за 250 мл вряща. Ако желаете течността да се ползва за гаргара може да варите в продължение на 15-20 минути.
  • За деца: за деца между 10 и 16 години се препоръчват най-много 3-6 г на ден. За по-малки деца задължително се консултирайте с лекар.

 

Когато се приема през устата, трябва да се спазва препоръчителната дневна доза. В противен случай може да получим неприятно раздразнение на стомаха и увреждане на черния дроб. Когато се прилага върху кожата, може да я направи много чувствителна към слънчева светлина.

Ако се спазват препоръчителните количества, не би трябвало да получим странични ефекти. Все пак не се препоръчва за бременни жени независимо в кой месец. Има вероятност консумацията да повлияе на хормоните, което може да бъде опасно. За съжаление все още не са налични достатъчни изследвания за случай на кърмещи жени, затова към момента е препоръчително те да избягват да приемат билката камшик.

 

Заключение

Билката камшик е род растения, най-известният от които е обикновеният. Той се среща в България и се нарича така заради своята форма. В народната медицина се ползва за лечение на черен дроб, горни дихателни пътища и възпаления. Тъй като притежава чудни противовъзпалителни и противогъбични свойства, камшикът намира приложение като вода за уста или гаргара.

За щастие билката може да се набави от магазина или да се набере, но едно и сигурно – ще донесе много ползи за тялото.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява камшик?

Камшик се отнася до род от 12-15 вида многогодишни тревисти растения от семейство Розови.

За какво е полезна билката?

Тъй като е богата на мощни антиоксиданти, билката се бори успешно с възпаления, оксидативен стрес, детоксикира качествено и благоприятства черен дроб, жлъчка, а дори и благосъстоянието на кожата.

Какви са възможните противопоказания?

При превишаване на допустимата доза може да получим раздразнен стомах, кожа и увреждане на черния дроб.

 

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 12.02.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

8fd8f1091606e0bd67bdc2ca0d399c46?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар