Автогенен тренинг – какво представлява?

Обновена: 22.02.2024|
Автогенен тренинг.

Автогенен тренинг е един сравнително нов метод за отпускане на тялото и насърчаване на релаксация. Повече за историята, действието и ползите му ще ви разкажем в тази статия.

 

Какво е автогенeн тренинг?

Автогенен тренинг е техника за самопомощ, която насърчава релаксацията, намалява стреса и служи за самолечение. Той е форма на самохипноза, която се състои в постигане на състояние на дълбока релаксация чрез силата на ума.

Разработен е в началото на 20 век от немския психиатър Йоханес Хайнрих Шулц.

Терминът „автогенен“ означава самогенериран. Това означава, че индивидите се научават да предизвикват състояние на дълбока релаксация и спокойствие чрез собствените си мисли.

Автогенното обучение се основава на концепцията, че умът и тялото са взаимосвързани. По този начин, чрез достъп до силата на ума, хората могат да повлияят на своите физиологични и психологически състояния.

 

Как работи?

Автогенен тренинг включва серия от повтарящи се самовнушения или утвърждения, които се фокусират върху специфични усещания в тялото.

Идеята на автогенния тренинг е да насочва хората да се възползват от естествената реакция на релаксация на тялото си. Чрез поредица от повтарящи се самовнушения, хората се научават да постигат състояние на дълбоко отпускане, подобно на медитативно състояние.

При автогенен тренинг се използват визуализации, самовнушения и вербални утвърждения, които се фокусират върху специфични усещания в тялото. Той включва съзнателно насочване на вниманието към усещанията на топлина, тежест, отпускане в различни части на тялото – в крайниците, корема, сърцето и главата.

 

Какъв е процесът на автогенен тренинг?

 

Автогенен тренинг.

 

Ето как да се подготвим:

 • Избиране на подходящо място. Процесът на автогенен тренинг обикновено започва с намирането на тихо и удобно място, където разсейването може да бъде сведено до минимум.
 • Релаксация и подготовка. Започнете с няколко дълбоки вдишвания, за да отпуснете тялото и ума си. Затворете очи и насочете вниманието си навътре, освобождавайки се от всяко напрежение или разсейване.
 • Утвърждения. След това започват да повтарят конкретни фрази или утвърждения тихо или на глас, като се фокусират върху всяка част от тялото по систематичен начин. Една типична сесия по автогенен тренинг може да включва повтаряне на фрази като „Ръцете ми са тежки и топли“ или „Дишането ми е спокойно и стабилно“.
 • Визуализации. В допълнение към утвържденията, автогенен тренинг може да включва визуализации или образи за задълбочаване на релаксацията. Може да си представите себе си в спокойна обстановка, като спокоен плаж или тучна градина.
 • Прогресивна мускулна релаксация. При практикуване на метода систематично напрягате и отпускате различни мускулни групи в тялото. Тази техника помага за освобождаване на физическото напрежение и допълнително насърчава релаксацията.
 • Фокус върху телесните усещания. По време на автогенен тренинг вниманието се насочва към специфични телесни усещания, свързани с релаксация и благополучие. Може да се съсредоточите върху топлината и тежестта в крайниците си, мекия ритъм на дишането си или усещането за спокойствие, разпространяващо се в тялото ви. Като насочвате вниманието си към тези усещания, вие задълбочавате реакцията на релаксация и култивирате връзката ум-тяло.
 • Практикувайте редовни сесии. Постоянството е ключово при практикуването на автогенен тренинг. Стремете се да практикувате редовно, в идеалния случай всеки ден или няколко пъти седмично, за да извлечете максималните ползи. С течение на времето практиката става по-ефективна, тъй като умът и тялото свикват с техниките за релаксация.

 

Въпреки че може да се водите от книги или онлайн ресурси и да практикувате самостоятелно, търсенето на напътствие от обучен професионалист или терапевт може да бъде от полза. Особено ако сте начинаещи в практиката или имате специфични притеснения.

 

Какви са ползите от автогенен тренинг?

 

Автогенен тренинг.

 

Автогенен тренинг може да предложи множество ползи както за физическо, така и за психическо благополучие. Ще разгледаме някои от основните му предимства.

Намаляване на стреса

Дълбоката релаксация, предизвикана от практиката, помага за успокояване на ума, намаляване на тревожността и облекчаване на физическите симптоми на стрес. Редовната практика може да подобри способността за управление на стреса и да насърчи чувството за вътрешно спокойствие.

Управление на тревожността

Методът е ефективен при справянето с тревожни разстройства. Чрез фокусиране на вниманието върху успокояващи утвърждения и усещания в тялото, той помага да се отклони ума от тревожните мисли и насърчава състояние на релаксация и спокойствие.

Подобрен сън

Много хора се борят с проблеми със съня, като безсъние или затруднено заспиване. С помощта на автогенен тренинг можете да подобрите качеството на съня, като отпуснете тялото и успокоите ума преди лягане.

Подобрено психическо благополучие

Техниката помага за намаляване на симптомите на депресия, подобрява настроението и цялостната емоционална устойчивост. Практиката позволява на хората да култивират положително мислене и да развият чувство за вътрешен мир и удовлетворение.

Релаксация

Дълбоката релаксация помага за намаляване на мускулното напрежение, понижава сърдечната честота и кръвното налягане. Тя насърчава по-доброто кръвообращение и цялостното отпускане на всички части на тялото.

Управление на болката

Може да бъде от полза за хора с хронични болежки. Чрез пренасочване на фокуса към релаксация и приятни усещания методът има силата да подобри механизмите за справяне с болката, да притъпи усещането за болка и да осигури облекчение.

Подобрен фокус и концентрация

Редовното практикуване на автогенен тренинг може да подобри способността за фокус и концентрация.

Практиката обучава ума да насочва вниманието към специфични усещания, което може да подобри умствената яснота и когнитивните функции.

Самосъзнание и връзка между ума и тялото

С автогенен тренинг се насърчава самосъзнанието и култивира по-силна връзка между ума и тялото. Като обръщат внимание на телесните усещания и вътрешни преживявания, хората започват да осъзнават по-ясно своите нужди, емоции и физически усещания.

Справяне с травма и посттравматично стресово разстройство

 

Автогенен тренинг.

 

Автогенното обучение е обещаващо в подпомагането на хората да се справят с травматични преживявания и посттравматично стресово разстройство. Може да помогне при овладяване на тревожност, спомени и емоционален стрес, свързан с травма.

 

Кои здравословни проблеми могат да се повлияят от автогенен тренинг?

Практикуването на автогенен тренинг редовно може да повлияе позитивно различни здравословни проблеми. Ето някои от тях:

 • Сърдечно-съдови заболявания. Автогенен тренинг може да подкрепи сърдечно-съдовото здраве чрез намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията. Което, от своя страна, може да помогне за понижаване на кръвното налягане, нормализиране на пулса и подобряване на цялостната сърдечно-съдова функция.
 • Респираторни проблеми. Техниките от автогенен тренинг могат да бъдат полезни за хора с респираторни заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и дори алергии. Може да помогне за справяне със симптомите, да насърчи отпускането на дихателните мускули и да подобри моделите на дишане.
 • Главоболие и мигрена. Може да спомогне за облекчаване на неприятните усещания от напрежение, мигрена и други видове главоболие. Предизвиквайки състояние на релаксация, автогенният тренинг намалява мускулното напрежение и облекчава дискомфорта, свързан с главоболието.
 • Автоимунни заболявания. Въпреки че автогенният тренинг не може да излекува тези заболявания, той може да бъде полезна поддържаща практика за управление на симптомите, да помогне за модулиране на реакциите на имунната система и поддържане на балансирана имунна функция.
 • Кожни заболявания. Може да има ползи за хора с кожни заболявания като екзема, псориазис или акне, като облекчи възпалението и подобри цялостното състояние на кожата.
 • Синдром на раздразнените черва и храносмилателни разстройства. Автогенният тренинг подпомага здравето на стомашно-чревната система и намалява симптомите, свързани със стреса, като коремна болка, подуване на корема и дискомфорт.
 • Синдром на хроничната умора и фибромиалгия. Методът действа за намаляване на умората, подобряване на съня и управление на свързани симптоми като болка и мускулна скованост.
 • Проблеми с психичното здраве. Автогенен тренинг може да помогне за справяне със симптомите на депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство и други психологически състояния.

 

 

Заключение

Автогенен тренинг е един едновременно много ефективен и изключително достъпен метод за релаксация и самолечение.

Той помага за намаляване на стресовите нива, подобряване на психичното състояние и физическото здраве. Действа за нормализиране на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане и намаляване на мускулното напрежение. Насърчава доброто кръвообращение и цялостно отпускане на системите на тялото.

Този ценен метод може да ни помогне главно чрез облекчаване на разнообразни здравословни състояния от инсомния и мигрена до автоимунни, сърдечни и респираторни заболявания.

Какво е автогенен тренинг?

Автогенен тренинг представлява техника за самопомощ, която насърчава релаксация, намаляване на стреса и самолечение. Той е е форма на самохипноза, която се състои в постигане на състояние на дълбока релаксация чрез силата на ума.

Какви са ползите от автогенен тренинг?

Той помага за намаляване нивата на стреса, управляване на тревожността, подобряване на съня и на психическото здраве, облекчаване на болката.

При кои здравословни проблеми може да помогне автогенен тренинг?

Помага при сърдечно-съдови проблеми, автоимунни и респираторни заболявания, лекуване на мигрена и инсомния и много други.

Категории: Психология|Публикувана: 30.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 09:24 | Публикувана: 30 юни 2023 в 14:56 | Категория: Психология