Лунни възли – каква е нашата житейска мисия?

Обновена: 26.01.2024|

Каква е целта на нашия живот и коя е житейската ни мисия е въпрос, на който астрологията може да ни отговори.

Освен небесните тела, в наталната карта се взимат под внимание и някои определени чувствителни точки, които не са физически обекти, но имат съдбоносно значение в нашия живот.

Едни от тези точки са така наречените лунни възли. Днес ще ви разкажем за тях и защо са толкова важни.

 

Карма – каквото посееш, това ще пожънеш

Във Вселената съществува един универсален закон, чрез който се поддържа постоянно динамично равновесието на две полярни сили – този на кармата.

Знаем, че всяко действие си има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Както и всяко следствие има своя причина, а всяка причина от своя страна поражда съответно следствие.

Концепцията за кармата е в основите на индуиските и будиските учения. В източните философии кармата се описва като целокупността от всички действия през последователните прераждания, които предопределят съдбата на даден индивид през следващото.

Ние не идваме на този свят като tabula rasa, а носим в себе си семената на миналата ни карма, но какво ще поникне от тях, зависи от настоящия ни живот.

Всички имаме правото на свободен избор, но не сме освободени от последиците на изборите, които правим във всеки един момент.

Съществуват три вида кармаPralabd, Sinchit и Kriyaman:

 • Pralabd карма е тази, която е била вече започната преди и с чиито последствия трябва да се справим в настоящия живот.
 • Sinchit карма също е минала карма, но в неактивно състояние за настоящото превъплъщение.
 • Kriyaman карма е тази, която създаваме в настоящия си живот и с която ще се сблъскаме в бъдеще.

Лунните възли разкриват информация за това какво сме посяли в предишните си животи и какви са нашите кармични наказания, задължения или награди.

 

Лунни възли – фактор на предопределеност

 

lunni vuzli 

 

Още в миналото Слънчевите и Лунните затъмнения са предизвиквали особен интерес и са имали съдбоносно значение за древните. Тяхното предсказване е било най-важната задача на астролозите в древността.

Когато Земята, Луната и Слънцето застанат в една права линия, то тогава настъпват и затъмненията – това е време на силна енергия и тройнствен магнитен поток между небесните тела. Слънчевото затъмнение се случва при новолуние, а лунното по време на пълнолуние.

Тези космически събития стават, когато орбитата на Луната се пресече с еклиптиката – пътя на Земята около Слънцето. Това са критични моменти, в които Небесата ни подлагат на „проверка“.

Точките, в които се осъществява това пресичане, се обозначават като лунни възли. Според повечето астролози те са едни от най-важните елементи в наталната карта.

Това са повратни точки и бележат кармична предопределеност. В тях се осъществява взаимодействието между енергиите на Слънцето, Луната и Земята.

В зодиака лунните възли се движат ретроградно, тоест обратно на движението на планетите, като пълното им завъртане се случва на всеки 18 години и 6 месеца.

Лунните възли представят кармичните причини и последици и разкриват пътя на душата в проявения свят и вектора й на развитие, като се активират най-вече по време на затъмненията.

Те показват как работи ефектът на причината и следствието и оказват посоката, по която трябва да се движим – откъде сме тръгнали и накъде отиваме. Като ни представят основния ключ към разплитането на нашите кармични възли.

Оста, която образуват, е маршрутът или мисията на душата, като останалите елементи от наталния хороскоп ще зададат подробностите и конкретните указания как да се движим по него.

Северният възел е възходящ, докато Южният е низходящ, и оста, която образуват, се нарича главата и опашката на дракона.

Мястото, от което сме тръгнали, е Южният възел, а това, към което трябва да вървим, е Северният възел.

 

Кету и Раху

 

лунни възли в астрологията

 

Според западните астролози главата на дракона (Северен възел) има съединително качество и е еквивалент на Юпитер, докато опашката на дракона (Южен възел) е с разделително качество и е еквивалент на Сатурн.

Във ведическата астрология обаче лунните възли са наречени Кету и Раху, като и двете точки се определят като „лоши“ и представят кармичния модел, който трябва да преодолеем.

В индуиска легенда, Кету и Раху са главата и опашката на демон – вечният враг на Слънцето и Луната, стремящ се да ги погълне, който излъгал боговете, за да отпие от нектара на безсмъртието Амрита.

Тъй като в легендата демонът бил разсечен от Върховния бог, то опашката му Кету останала сляпа, без да знае накъде върви, а главата – ненаситна, тъй като е отделена от тялото.

Ведическите астролози описват Раху като еквивалент на Сатурн, а Кету като еквивалент на Марс. И двете планети са малефици (злосторни), което се разминава с вижданията на западните астролози.

Тази ос е определяна като фактор на съдбоносност и това, което ще срещнем в живота си, искаме или не. Кету е нашата пасивна карма, това, което трябва да си платим, а Раху е нашата жизнена програма, тоест това, което сме принудени да правим.

Кету (Южен възел) се свързва с несъзнаваното, а Раху (Северен възел) с желанията, които са основната движеща сила на кармата и ни принуждават да се прераждаме в илюзията на Мая.

 

Какво разкриват Лунните възли?

 

лунни възли в астрологията

 

Южният възел е целият сбор на нашето минало, не само от едно въплъщение, а комбинацията от поведенчески модели, събития и ментални нагласи, които са останали неразрешени и са създали настоящия живот.

Северният възел е символ на новото, той представя едни неизследвани територии и области, в които трябва да осъществим най-голям растеж. Това е изборът на душата за темите, които желае да изследва през настоящата си инкарнация.

От това в кои знаци се намират възлите, зависи какви качества трябва да бъдат развивани или трансформирани, а от положението им в домовете – в кои области ще бъдат прилагани.

Тъй като в първата половина на живота си човек е под влияние на своето минало, то през това време Южният възел е по-активен. Според някои астролози, темите на Северния възел започват да се осъзнават около 33-годишна възраст.

Ако Южният възел бележи нашия багаж, опит и навъртяната карма, то Северният възел е полето на действие, в което трябва да я освободим и да реализираме този потенциал.

 

Балансът между Северния и Южния възел

Южният лунен възел може да ни носи много пречки, но и много ползи, в зависимост от това как боравим с енергията си. Той може да се окаже истински трамплин към посоката, зададена от Северния, тъй като в него са нашите душевни опитности и ресурси.

Тъй като Северният и Южният възел са огледални изображения един на друг, на точно 180 градуса върху картата на небето, те винаги ще заемат противоположни зодиакални знаци и астрологични домове. Но значенията им са свързани. Например, ако Северният възел ще бъде в Овен, то Южният ще бъде във Везни.

Въпреки че се чувстваме комфортно в областта, представена от Южния възел, ние сме длъжни да вървим към посоката, оказана от Северния, в противен случай животът ще ни подлага на изпитания.

По този начин ние сме дърпани в две противоположни посоки, представени от опозиционните знаци и предизвикателството тук е да открием баланса. И въпреки че това са два противоположни знака, то те са предназначени да се използват взаимно.

Северният възел се оказва предизвикателство, както всичко ново. Но често това, което следва в бъдещето, е резултатът на това, което е било в миналото.

Благодарение на грешките от миналото си, ние учим уроците си и придобиваме мъдрост и знание как да градим живота си по един по-конструктивен начин.

В Южния ни възел се крият талантите, уменията и знанията, които сме усвоили в резултат на множество животи и които трябва да използваме в полза на Северния възел.

В своята основа механизмът на кармата е уравновесяване – затова и ние трябва да намерим равновесието между противоположните теми, зададени от лунните възли.

 

Законът за милосърдието

 

Лунни възли.

 

„Семената на миналата карма не могат да поникнат, ако са се изпекли от огъня на мъдростта“

Парамаханса Йогананда

Ние никога не можем да спрем да правим карма. Щом живеем, това означава, че създаваме карма и трябва да си я платим, за да има справедливост. Това би звучало ужасно подтискащо, ако не съществуваше „Законът на милосърдието“.

Всичко, което сме натрупвали животи след животи – и добро, и лошо, се съдържа в тази възможност – настоящия живот. Това е скрит дар, the present – в превод от английски има две значения: настояще и подарък.

Усвоявайки този закон, ние влизаме в точката на равновесие между двете противоположни сили. Това е главният урок на всички ни, а лунните възли ни показват в кои области трябва да намерим помирението във вътрешните ни противоречия.

Трябва да открием това равновесие в лунните възли, защото те всъщност представят двете страни на едно и също нещо, тъй като всеки знак съдържа и противоположния в себе си.

Урокът от лунните възли е да ни припомнят за единството на Дух (Слънце), Душа (Луна) и Тяло (Земя), които отново трябва да застанат в една права линия и да вървят в един път, като тялото следва душата, а тя – Духа.

Какво представляват лунните възли?

Лунните възли са двете точки, където орбитата на Луната се пресича с еклиптиката – пътя на Земята, около Слънцето.

Какво означават лунните възли в астрологията?

Лунните възли представят кармичните причини и последици и разкриват пътя на душата в проявения свят и вектора й на развитие.

Какво представят Северния и Южния възел?

Нашето минало е представено от Южния възел, а възможното бъдеще от Северния възел.

Категории: Астрология|Публикувана: 07.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

 • Северен и Южен възел.

  Разглеждаме позициите на северен и южен възел във всеки знак от зодиака и какво разкриват те за нашата житейска мисия.

 • Хороскоп, построяване.

  Какво можем да научим от нашия хороскоп и различните астрологични методи, как се построява, разказваме в следващите редове.

 • Натална карта.

  Нашата натална карта е космическият ни акт за раждане - точната подредба на небесните тела в момента, в който вдишваме първата си глътка въздух.

Оставете коментар

Обновена: 26 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 7 април 2023 в 16:20 | Категория: Астрология