Арония – 11 ползи от суперплода

Обновена: 17.06.2024|
Арония.

В тази статия ще се потопим в света на аронията и ще научим какви са здравословните предимства и кулинарни приложения на този малък плод.

 

Ботаническо описание на аронията

Арония е род растения от семейства Розоцветни, които произхождат от Северна Америка. Те са широколистни храсти, което означава, че губят листата си сезонно. Могат да достигнат височина до 1,8-3 метра, в зависимост от вида и условията на отглеждане.

cosmetic 01 400
02 drob 600 copy
cosmetic 01 400
02 drob 600 copy

 

Дръвчето обикновено вирее във влажни зони, блата и гористи райони. Предпочита влажни, кисели почви и често се отглеждат в градини и ландшафти заради декоративната си стойност и ядливите си плодове. Издръжливо и адаптивно е, като може да понасят широк спектър от условия на отглеждане, включително ниски температури и лоша почва.

Два са най-известните видове арония:

  • Черна (Aronia melanocarpa). Известна със своите наситено лилаво-черни плодове и има тръпчив вкус. Често се използва в сокове, конфитюри, желета и печива.
  • Червена (Aronia arbutifolia). Дава яркочервени плодове, които също са годни за консумация, но обикновено се считат за по-малко вкусни от черната арония. Те се използват предимно за декоративни цели в озеленяването поради тяхната атрактивна зеленина и плодове.

 

Листата на храстите са прости, редуващи се и с форма, варираща от овална до елипсовидна. Те имат назъбени ръбове и обикновено са тъмнозелени на цвят. През есента листата могат да придобият живи нюанси на червено, оранжево или жълто, преди да паднат.

Храстите произвеждат малки, бели или розови цветя в гроздове, известни като коримби. Те имат пет венчелистчета и се появяват в края на пролетта до началото на лятото, в зависимост от вида и климата.

Плодът на аронията представлява малко кръгло зрънце, което варира на цвят от тъмно лилаво-черно до ярко червено.

 

Хранителна стойност

В 100 г арония се съдържат:

  • 47 калории
  • 12 г въглехидрати (от които 5 г диетични фибри)
  • 0,5 г белтъчини
  • 0,5 г мазнини
  • 21 мг витамин Ц (35% от препоръчителната дневна доза)
  • 19,8 мг витамин К (25% от ПДД)
  • 162 мг калий (5% от ПДД)
  • 1,6 мг желязо (9% от ПДД)
  • 1,0 мг манган (51% от ПДД)

 

Тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от множество фактори като например начин на приготвяне, зрялост на плодовете и конкретен сорт.

 

Ползи за здравето

 

Арония - ползи.

 

Време е да се задълбочим в потенциалните ползи от консумацията на арония.

1. Антиоксидантна мощ

Тези плодове са високо снабдени с антиоксиданти, особено антоцианини, флавоноиди и полифеноли. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес – процес, който се свързва с различни хронични заболявания и стареене.

По тази причина малките плодчета могат да намалят риска от развиване на сърдечни проблеми, рак и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

2. Сърдечно-съдово здраве

Смята се, че консумацията на арония може да съдействат за понижаване на кръвното налягане и намаляване нивата на LDL (лошия) холестерол. Тези ефекти могат потенциално да намалят риска от инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови усложнения.

3. Имунна подкрепа

Аронията е богата на витамин C – основно хранително вещество, известно със своите имуностимулиращи свойства.

Приемът на това плодче помага на организма да се защитава по-успешно срещу инфекции, вируси и други патогени. Това благоприятно действие е свързано с намаляване честотата и тежестта на настинки, грип и други заболявания.

 

4. Противовъзпалителни ефекти

Хроничното възпаление може да ни изложи на риск от развиване на здравословни проблеми като артрит, диабет и сърдечни заболявания. Аронията съдържа мощни противовъзпалителни съединения, които намаляват  възпалението в тялото и да съдействат за облекчение на свързаните с него симптоми.

5. Храносмилателно благосъстояние

Високото съдържание на фибри подкрепя здравето на храносмилането, като насърчава редовното изхождане и подобрява здравословна чревна микробиота. Освен това фибрите действат като пребиотик, защото подхранват полезните чревни бактерии и подобряват храносмилателната функция.

6. Регулиране на кръвната захар

Плодът има нисък гликемичен индекс и съдържа съединения, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Той може да подобри инсулиновата чувствителност, усвояването на глюкозата от клетките и да намали скоковете на кръвната захар след хранене.

7. Подобряване на когнитивната функция

Антиоксидантите, които се намират в плода, могат да имат невропротективни свойства и да доведат до запазване на когнитивната функция и намаляване на риска от когнитивен спад. Редовната консумация може да поддържа здравето на мозъка, паметта и концентрацията.

8. Защита на кожата

 

Арония - кожа.

 

Помагат за защитата на клетките на кожата от окислително увреждане, причинено от ултравиолетово (UV) лъчение, замърсяване и други фактори на околната среда.

Като неутрализира свободните радикали и намали възпалението, аронията може да помогне за поддържането на здравето на кожата, да предотврати преждевременното стареене и да насърчи младежкия тен. Консумацията може да подпомогне производството на колаген и да подобри еластичността на кожата.

9. Здраве на очите

Някои проучвания показват, че антиоксидантите, открити в плодовете на аронията, особено антоцианините, могат да помогнат за защита на очите от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) и други очни заболявания. Тези антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на окислителното увреждане на ретината и да поддържат цялостното здраве на очите.

10. Управление на теглото

Поради високото си съдържание на фибри и нискокалоричния си профил аронията създава усещане за ситост, което е важно за успешно регулиране на теглото.

11. Функция на черния дроб

Плодът може да има благоприятен ефект върху здравето на черния дроб. Съединенията в него могат да помогнат за защитата на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, алкохол и възпаление, като насърчават цялостната доброто функциониране на този орган и детоксикацията.

 

Важно е да се отбележи, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно степента на тези потенциални ползи за здравето и техните механизми на действие. Освен това индивидуалните реакции към плодовете могат да варират спрямо дозировка, честота на консумация и цялостна диета и навици на живот.

 

Употреба на арония

 

Арония - употреби.

 

Плодовете на аронията имат разнообразни приложения в света на кулинарията. Те, разбира се, могат да се консумират пресни, но тръпчивият им вкус не се хареса на всички. Подходящи са за лека закуска или добавка към плодови салати.

Често се изцеждат, за да се създаде концентрирана напитка, която може да се консумира самостоятелно или смесена с други сокове за допълнителен вкус и хранителни ползи.

Аронията може да послужи за направата на конфитюри и сладка. Под тази форма те лесно могат да се адаптират към различни кулинарни изкушения и да бъдат намазка за хляб, добавка към кисело мляко и овесени ядки или съставка за направата на печива като кифли и сладкиши.

Тръпчивият вкус на плодовете на растението арония ги прави много подходящи за използване в сосове и сиропи. Сосът от арония може да се сервира заедно с месо като свинско или птиче. Сиропът пък често се полива върху палачинки, вафли или десерти за допълнителна сладост и вкус. И сосът, и сиропът са добър миксер за коктейлни и безалкохолни напитки.

Изсушената арония лесно може да се превърне във вкусен билков чай и запарки. Плодът е подходящ и за смесване в смутита и шейкове.

Плодовете се предлагат под формата на добавки, включително капсули, прахове и екстракти. Те осигуряват концентрирана доза от полезните съединения.

 

Заключение

Аронията е широколистен храст, който е адаптивен и издръжлив. Той произвеждат малки, бели или розови цветя, както и малки кръгли плодове, които варират на цвят от тъмно лилаво-черно до ярко червено спрямо сорта. Тези плодчета могат да бъдат ценна добавка към кулинарните ни творби, тъй като имат ценни ползи за здравето.

 

Често задавани въпроси

Какво е арония?

Аронията е род растения от семейства Розоцветни, които произхождат от Северна Америка. Тези широколистни храсти могат да достигнат височина до 1,8-3 метра, в зависимост от вида и условията на отглеждане.

Кои са най-известните видове арония?

Най-познати за черната и червената арония.

За какво помага консумацията на арония?

Аронията е от полза за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, силната имунна система, доброто храносмилане и много други.

 

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 24.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 10:46 | Публикувана: 24 април 2024 в 10:04 | Категория: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни