Арония – 11 ползи от суперплода

- Черна (Aronia melanocarpa). Известна със своите наситено лилаво-черни плодове и има тръпчив вкус. Често се използва в сокове, конфитюри, желета и печива.
- Червена (Aronia arbutifolia). Дава яркочервени плодове, които също са годни за консумация, но обикновено се считат за по-малко вкусни от черната арония. Те се използват предимно за декоративни цели в озеленяването поради тяхната атрактивна зеленина и плодове.
Хранителна стойност
В 100 г арония се съдържат:- 47 калории
- 12 г въглехидрати (от които 5 г диетични фибри)
- 0,5 г белтъчини
- 0,5 г мазнини
- 21 мг витамин Ц (35% от препоръчителната дневна доза)
- 19,8 мг витамин К (25% от ПДД)
- 162 мг калий (5% от ПДД)
- 1,6 мг желязо (9% от ПДД)
- 1,0 мг манган (51% от ПДД)
Известните от арония ползи за здравето

1. Антиоксидантна мощ
Тези плодове са високо снабдени с антиоксиданти, особено антоцианини, флавоноиди и полифеноли. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес – процес, който се свързва с различни хронични заболявания и стареене. По тази причина малките плодчета могат да намалят риска от развиване на сърдечни проблеми, рак и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.2. Сърдечно-съдово здраве
Смята се, че консумацията на арония може да съдействат за понижаване на кръвното налягане и намаляване нивата на LDL (лошия) холестерол. Тези ефекти могат потенциално да намалят риска от инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови усложнения.3. Имунна подкрепа
Аронията е богата на витамин C – основно хранително вещество, известно със своите имуностимулиращи свойства.Приемът на това плодче помага на организма да се защитава по-успешно срещу инфекции, вируси и други патогени. Това благоприятно действие е свързано с намаляване честотата и тежестта на настинки, грип и други заболявания.
4. Противовъзпалителни ефекти
Хроничното възпаление може да ни изложи на риск от развиване на здравословни проблеми като артрит, диабет и сърдечни заболявания. Аронията съдържа мощни противовъзпалителни съединения, които намаляват възпалението в тялото и да съдействат за облекчение на свързаните с него симптоми.5. Храносмилателно благосъстояние
Високото съдържание на фибри подкрепя здравето на храносмилането, като насърчава редовното изхождане и подобрява здравословна чревна микробиота. Освен това фибрите действат като пребиотик, защото подхранват полезните чревни бактерии и подобряват храносмилателната функция.6. Регулиране на кръвната захар
Той може да подобри инсулиновата чувствителност, усвояването на глюкозата от клетките и да намали скоковете на кръвната захар след хранене.Плодът има нисък гликемичен индекс и съдържа съединения, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.
7. Подобряване на когнитивната функция
Антиоксидантите, които се намират в плода, могат да имат невропротективни свойства и да доведат до запазване на когнитивната функция и намаляване на риска от когнитивен спад. Редовната консумация може да поддържа здравето на мозъка, паметта и концентрацията.8. Защита на кожата

9. Здраве на очите
Някои проучвания показват, че антиоксидантите, открити в плодовете на аронията, особено антоцианините, могат да помогнат за защита на очите от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) и други очни заболявания. Тези антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на окислителното увреждане на ретината и да поддържат цялостното здраве на очите.10. Управление на теглото
Поради високото си съдържание на фибри и нискокалоричния си профил аронията създава усещане за ситост, което е важно за успешно регулиране на теглото.11. Функция на черния дроб
Плодът може да има благоприятен ефект върху здравето на черния дроб. Съединенията в него могат да помогнат за защитата на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, алкохол и възпаление, като насърчават цялостната доброто функциониране на този орган и детоксикацията. Важно е да се отбележи, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере повече за възможните от арония ползи за здравето и техните механизми на действие. Освен това индивидуалните реакции към плодовете могат да варират спрямо дозировка, честота на консумация и цялостна диета и навици на живот.Употреба на арония

Заключение
Аронията е широколистен храст, който е адаптивен и издръжлив. Той произвеждат малки, бели или розови цветя, както и малки кръгли плодове, които варират на цвят от тъмно лилаво-черно до ярко червено спрямо сорта. Тези плодчета могат да бъдат ценна добавка към кулинарните ни творби, тъй като имат ценни ползи за здравето.Често задавани въпроси
Какво е арония?
Аронията е род растения от семейства Розоцветни, които произхождат от Северна Америка. Тези широколистни храсти могат да достигнат височина до 1,8-3 метра, в зависимост от вида и условията на отглеждане.
Кои са най-известните видове арония?
Най-познати за черната и червената арония.
За какво помага консумацията на арония?
Аронията е от полза за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, силната имунна система, доброто храносмилане и много други.
Източници
- Wessels, D. "What are the health benefits of aronia berries?", Medically reviewed by Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., MedicalNewsToday, Posted on January 13, 2018
- Jurendic, T., Scetar, M. "Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review", NIH Published online on January 29, 2021
- Baby, Dany P., MD. "Health Benefits of Aronia Berries", WebMD, Published on September 14, 2022
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Крушите са плод, който играе важна роля за доброто храносмилането и здравото сърце.
Какви са ползите от редовната консумация на киви и защо да го включите в менюто си, разглеждаме в следващите редове.
Годжи бери плодовете са били използвани в традиционната китайска медицина повече от 2000 г. Те имат сладък вкус