Алкохолно натравяне – как да го разпознаем?

Обновена: 27.03.2024|
Алкохолно натравяне.

Алкохолно натравяне се получава при консумиране на прекомерни количества алкохол за кратко време. Може да има опасни последствия за здравето и трябва да сме наясно с неговите признаци. В случай на алкохолно натравяне трябва да реагираме бързо и да се обърнем към спешен лекар, който може да предотврати вредите.

 

Какво представлява алкохолното натравяне?

Консумирането на големи количества алкохол за кратко време може да причини алкохолно натравяне. Някои от симптомите на натравянето може да доведат до сериозни вреди за организма, а в някои по-сериозни случаи може да има смъртоносен край.

Черният дроб може да филтрира определено количество алкохол. Ако сме консумирали повече алкохол от това, той остава в кръвта и не се метаболизира от организма. Високото съдържание на алкохол в кръвта засяга важните функции на тялото – дишането, сърдечната честота, телесната температура и съзнанието. Алкохолното натравяне е опасно и животозастрашаващо.

Количеството алкохол, което води до алкохолно натравяне, варира спрямо много фактори:

 • Чувствителност и толеранс към алкохола
 • Пол по рождение
 • Скоростта на пиене
 • Ежедневната ни диета и какво сме хапвали преди консумацията на алкохол
 • Видът алкохолни напитки
 • Употребата на медикаменти и наркотични субстанции

Признаци на алкохолно натравяне

 

алкохолно натравяне

 

Алкохолът е депресант, което означава, че забавя функциите на тялото. Повечето симптомите са свързани с този ефект, но има и някои признаци, специфични за алкохола:

 • Объркване и делириум
 • Повръщане
 • Липса на координация и проблеми с ходенето
 • Изпускане и инконтиненция
 • Гърчове и припадъци
 • Липса на рефлекси и бавни реакции
 • Силно забавено дишане – по-малко от 8 вдишвания в минута.
 • Синя, сива или бледа кожа
 • Лепкава кожа около устните и ноктите
 • Ниска телесна температура
 • Забавен пулс
 • Загуба на съзнание и неспособност да останем будни

Степени на алкохолно натравяне

 

алкохолно натравяне

 

Както споменахме, при алкохолно натравяне в кръвта ни се натрупва прекомерно количество алкохол. Степените на алкохолна интоксикация се пресмятат спрямо процента на алкохол в кръвта.

% алкохол в кръвта Физическо и психическо влияние
0% Трезво състояние, не е консумиран алкохол.
0,02%-0,04% Лека промяна в настроението, чувство за затопляне на тялото, повишаване на релаксацията.
0,05%-0,07% Намаляват задръжките, леко чувство за еуфория, засилване на емоциите, по-малко бдителни сме.
0,08%-0,1% Преценката за риск и разсъждение е намалена, силно чувство на еуфория, мускулната координация е нарушена.
0,1%-0,14% Драстично намалено време за реакция, забавено мислене и промяна в речта, поява на негативни чувства.
0,15%-0,2% Гадене, повръщане и сънливост, размазано или раздвоено зрение.
0,2%-0,3% Драстично намалени когнитивни способности, объркване, делириум, загуба на спомени.
0,3%-0,4% Загуба на съзнание.
над 0,4% Фатално ниво на алкохол в кръвта. Може да доведе до кома, спиране на дишането и смърт.

Това не са стойностите, които получаваме при тестване с дрегер. Тези резултати се получават при кръвни изследвания и индикират процентното съотношение на алкохола в кръвта.

 

Как да помогнем на човек с алкохолно натравяне?

Най-важното при хора с алкохолни натравяния е да се свържем със спешна помощ възможно най-бързо. Докато чакаме лекарите да пристигнат на място, трябва да окажем подкрепа на човека с алкохолно натравяне:

 • Не бива да оставяме човека сам особено ако е в безсъзнание. Натровилият се човек може да повърне и впоследствие да се задуши. Трябва да държим човека седнал с глава, наклонена напред. Ако човекът е в безсъзнание и е в легнало положение, трябва да обърнем главата му настрани, за да предотвратим потенциално задушаване.
 • Не бива да поставяме натровилия се човек под студен душ или в студена вана. Това действие може да е опасно по няколко начина – да намали прекомерно телесната температура, човекът може да падне и да се нарани в банята. Загубата на съзнание във водата може да има фатален край.
 • Ако човекът е в съзнание, опитайте да му давате малки количества вода, без да го насилвате.
 • Покрийте го с леко одеяло, за да избегнете прекомерното спадане на телесна температура.
 • Говорете му. Обяснете какво правите и защо. Не повишавайте тон и се опитайте да бъдете спокойни, за да успокоите и човека в уязвимо състояние.
 • Информирайте лекарите за вида алкохол, количеството и кога е консумиран. Ако сте наясно с медицинската история на потърпевшия, негови алергии и други специфики, трябва да ги споделите с медицинския екип. Не крийте от лекарите, ако натровеният човек е употребявал наркотици и други субстанции, тъй като това може да е важно за вида лечение и терапия.

Как се лекува алкохолно натравяне?

 

алкохолно натравяне

 

Лекарите имат специфични начини да помогнат на хората, които претърпяват алкохолно натравяне. Това обикновено включва интравенозно вливане на течности, контролиране на кръвната захар, вкарване на допълнително кислород чрез носна канюла. Стомахът се изпомпва, за да се изчисти от токсините и да се предотврати следващо насищане на кръвта с алкохол.

При някои сериозни случаи кръвта също се филтрира, в случай че бъбреците и черният дроб не функционират правилно.

За да се прецени степента на натравяне и общото състояние на тялото, може да се назначат допълнителни тестове, които да измерят функционирането на черния дроб и сърцето, както и състава на кръвта. Тестове на урината може да покажат състоянието на бъбреците и способността им да филтрират алкохолните токсини.

 

Как да предотвратим алкохолно натравяне?

Ако консумираме напитки с високо съдържание на алкохол, е по-лесно да достигнем степента на алкохолно натравяне. При напитки с малко съдържание на алкохол тялото има достатъчно време да преработи алкохола и да не го натрупа в кръвта. Пийте умерено и не повече от 1 алкохолна напитка на час.

Спрямо стандартите на СЗО 1 алкохолна напитка означава:

 • 50 мл твърд алкохол (40%) – водка, уиски, ром и др.
 • 400 мл бира или сайдер (5%)
 • 150 мл вино (12%)

Докато консумирате алкохолни напитки, изпивайте поне по 1 чаша вода за всяка изпита напитка.

Хидратацията е много важна за способността на тялото да филтрира токсините. Не бива да пиете алкохол, смесен с енергийни напитки, или в комбинация с медикаменти.

Грижа за здравето след алкохолно натравяне

 

алкохолно натравяне

 

Тялото ни няма да се върне към добрия тонус веднага след лекарските интервенции. При повечето хора се наблюдава отпадналост и махмурлук няколко дни след алкохолното натравяне. Хубаво е да намалим количеството алкохол, което консумираме, за да не провокираме следващо натравяне.

Ако лекарите са ни дали определени лекарства след натравянето, трябва да ги пием по начина, който са ни препоръчали. Хубаво е да пием много течности и да се храним със свежа и здравословна храна.

За помощ с алкохолна зависимост се препоръчва да се обърнем към лекуващ лекар, групи за взаимопомощ и специалист по психическо здраве.

 

Заключение

Алколното натравяне е опасно състояние, поради което могат да бъдат увредени важни органи и системи в тялото. За да предотвратим натравянето, трябва да пием умерено и да не оставяме алкохолът да ни покори.

Какво представлява алкохолното натравяне?

Алкохолно натравяне се получава при консумиране на прекомерни количества алкохол за кратко време. Може да има опасни последствия за здравето.

Какви са признаците на алкохолно натравяне?

Симптомите на натравяне са разнообразни – може да усетим объркване и делириум, липса на координация и рефлекси. Дишането и пулсът се забавят, телесната температура се понижава. Други признаци са повръщане, бледа и лепкава кожа, изпускане и инконтиненция.

Как се лекува?

Лекарите имат специфични начини да помогнат на хората, които претърпяват алкохолно натравяне. Това обикновено включва интравенозно вливане на течности, контролиране на кръвната захар, вкарване на допълнително кислород чрез носна канюла. Стомахът се изпомпва, за да се изчисти от токсините и да се предотврати следващо насищане на кръвта с алкохол.

Може ли да го предотвратим?

Пийте умерено и не повече от 1 алкохолна напитка на час. Докато консумирате алкохолни напитки, изпивайте поне по 1 чаша вода за всяка изпита напитка. Не бива да пиете алкохол, смесен с енергийни напитки, или в комбинация с медикаменти.

Как да се грижим за себе си след алкохолно натравяне?

Хубаво е да намалим количеството алкохол, което консумираме, за да не провокираме следващо натравяне. Ако лекарите са ни дали определени лекарства след натравянето, трябва да ги пием по начина, който са ни препоръчали. Препоръчва се да пием много течности и да се храним със свежа и здравословна храна.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 27 март 2024 в 10:57 | Категория: Здраве