Алкохолен хепатит – какво представлява?

Обновена: 14.06.2024|
алкохолен хепатит

Алкохолният хепатит е възпалително чернодробно заболяване, което може да доведе до тежки усложнения, ако не се лекува. То обикновено е последствие от продължителна и редовна консумация на алкохол, което натоварва черния дроб и води до възпаление на клетките му.

Какво е алкохолен хепатит?

Алкохолният хепатит е заболяване на черния дроб, характеризиращо се с възпаление, дължащо се на продължителна и прекомерна консумация на алкохол. То може да варира от леко до тежко и да прогресира до чернодробна недостатъчност, ако не се обърне внимание навреме.

 

gluco sulf 400
vitc 600 1
gluco sulf 400
vitc 600 1

Симптомите включват умора, загуба на апетит, болки в стомаха, жълтеница и увеличаване на черния дроб. Ако се остави без лечение, може да се стигне до развитие на цироза. При хора, които употребяват значителни количества алкохол за кратко време, може да се развие остър алкохолен хепатит.

 

Симптоми и стадии на заболяването

 

алкохолен хепатит

 

Алкохолният хепатит може да се прояви с различни симптоми и да преминава през различни етапи в зависимост от сериозността на заболяването.

Ето общ преглед на възможните симптоми:

 • Жълтеница. Един от най-характерните симптоми на алкохолния хепатит е жълтеницата, която се проявява като жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите (бялото на очите).
 • Болки в черния дроб. Болките в областта на черния дроб са чест симптом, който може да бъде усещан като тежест или дискомфорт в горната дясна част на корема.
 • Умора и слабост. Често пациентите изпитват умора и слабост, които може да се засилят, особено при напреднали случаи на заболяването.
 • Загуба на апетит. Загубата на апетит е разпространен симптом при хронични чернодробни заболявания.
 • Гадене и повръщане. Някои хора могат да изпитват гадене и повръщане, особено при дехидратация и непосредствено след консумация на храна.

 

Стадии

При повечето пациенти заболяването има няколко характерни фази на развитие:

 • Стадий на възпаление. Първоначалната фаза на алкохолния хепатит включва възпалителни промени в тъканите на черния дроб. Това може да се прояви със симптоми като умора, загуба на апетит и жълтеница.
 • Стадий на некроза. С развитието на заболяването възпалителните промени довеждат до некроза (умиране на тъканта) на черния дроб. Това може да доведе до появата на по-тежки симптоми като болка в дясната горна част на корема и повишени нива на чернодробни ензими в кръвта.
 • Стадий на фиброза. При продължителни случаи на алкохолен хепатит се развиват фиброзните промени, като здравата тъкан на черния дроб се замества с фиброзна тъкан. Това може да доведе до цироза на черния дроб.
 • Стадий на цироза. В тази фаза голяма част от здравата тъкан на черния дроб е заменена от непълноценна, което води до сериозни проблеми с функциите на черния дроб и може да доведе до животозастрашаващи усложнения като чернодробна недостатъчност, кръвоизливи и портална хипертензия.

 

Причини за развитие за алкохолен хепатит

Основната причина за алкохолния хепатит е хроничната и прекомерна консумация на алкохол. Алкохолът се метаболизира в черния дроб, където произвежда токсични странични продукти, които могат да увредят чернодробните клетки и да предизвикат възпаление. Освен това някои генетични фактори и фактори на околната среда могат да увеличат податливостта към алкохолно чернодробно заболяване.

Рискови фактори и последствия

 

алкохолен хепатит

 

Няколко фактора увеличат риска от развитие на алкохолен хепатит, включително количеството и продължителността на консумация на алкохол, пол (жените са по-податливи), генетика, затлъстяване и съпътстващи чернодробни заболявания като инфекция с хепатит С.

Алкохолният хепатит може да доведе до различни сериозни усложнения, особено ако употребата на алкохол не се спре или се продължи.

Някои от възможните усложнения включват:

 • Хепатоцелуларен карцином (рак на черния дроб). Хроничното възпаление на черния дроб (като при алкохолен хепатит) увеличава риска от развитие на рак на черния дроб.
 • Чернодробна недостатъчност. Чернодробната недостатъчност възниква, когато черният дроб не може да изпълнява своите функции ефективно поради сериозни щети. Това може да доведе до редица симптоми и проблеми с други органи и системи в тялото.
 • Портална хипертензия. Порталната хипертензия е високо кръвно налягане в порталната вена (v.portae), която е важен кръвоснабдителен съд за черния дроб. Това може да доведе до асцит (натрупване на течност в коремната кухина), варици (кървене от разширени вени в стомашно-чревния тракт) и други.
 • Синдром на системно възпаление. При сериозни случаи на алкохолен хепатит може да се развие системно възпалителен отговор в тялото, който да доведе до повишен риск от инфекции и други системни проблеми.

 

Какви изследвания трябва да направим?

За да се постави диагноза на алкохолен хепатит и да се определи степента на увреждане на черния дроб, лекарите обикновено извършват различни изследвания и тестове.

Ето някои от тях:

 • Кръвни изследвания. Включват измерване на нивата на различни биохимични маркери в кръвта като например билирубин, аминотрансферази (ALT и AST), алкална фосфатаза, протромбиново време (PT), албумин и други. Тези тестове могат да помогнат да се оцени функцията на черния дроб и да се определи наличието на възпаление или увреждане на тъканите.
 • Биопсия на черния дроб. Понякога може да се извърши биопсия или преглед на черния дроб, за да се потвърди диагнозата на алкохолен хепатит и да се оцени степента на увреждане на тъканите.
 • Изследване на алкохолните нива в кръвта. За да се потвърди алкохолната етиология на хепатита и да се определи количеството алкохол, което се употребява, може да се измерят нивата на алкохол или алкохолни метаболити в кръвта.
 • Изследвания за вирусни хепатити. Понякога се извършват тестове за вирусни хепатити като например хепатит В и хепатит С, които могат да имитират симптомите на алкохолен хепатит или да протичат паралелно.

 

Какви са методите на лечение?

Лечението на алкохолния хепатит обикновено включва няколко аспекта, които имат за цел да спрат напредването на заболяването, да подпомогнат възстановяването на черния дроб и да предотвратят сериозни компликации.

Ето някои от основните методи за лечение:

 • Прекратяване на употребата на алкохол. Първата и най-важна стъпка в лечението на алкохолния хепатит е въздържанието от употребата на алкохол. Това може да помогне да се предотврати допълнителното увреждане на черния дроб и да се спре напредването на заболяването.
 • Медикаментозно лечение. Лекарят може да предпише лекарства, които да помогнат да се контролира възпалението и да се подпомогне възстановяването на черния дроб.
 • Диета. Здравословното хранене е важна част от лечението на алкохолния хепатит. Диетата трябва да бъде богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и леки белтъчни източници.

 

Билки

Билковите лекарства могат да бъдат допълнителен подход към управлението на симптомите на алкохолен хепатит, но е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да ги използвате, особено във връзка с предписаните лекарства или лечения.

Ето някои билки, които са полезни за черния дроб:

 • Бял трън (Silybum marianum). Известен със своите хепатопротективни свойства, белият трън често се използва при чернодробни проблеми и може да помогне за намаляване на възпалението и насърчаване на регенерацията на органа.
 • Глухарче (Taraxacum officinale). Коренът на глухарчето има детоксикиращи свойства и може да поддържа функцията на черния дроб, като подпомага отстраняването на токсините от тялото.
 • Артишок (Cynara scolymus). Екстрактът от листа на артишок насърчава производството на жлъчка и подпомага процеса на детоксикация.
 • Куркума (Curcuma longa). Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Може да помогне за намаляване на възпалението на черния дроб и да предпази от допълнитеното му увреждане.
 • Шизандра (Schisandra chinensis). Шизандра е адаптогенна и хепатопротективна билка, която подобрява чернодробната функция и допринася за детоксикацията на органа.
 • Джинджифил (Zingiber officinale). Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в черния дроб.

 

 

Заключение

 

алкохолен хепатит

 

Алкохолният хепатит е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, което изисква навременно внимание.  Чрез разбиране на симптомите, причините и рисковите фактори, свързани със заболяването, хората могат да предприемат стъпки за намаляването на риска и да потърсят подходящо лечение, когато е необходимо.

 

Често задавани въпроси

Какво е алкохолен хепатит?

Алкохолният хепатит е възпалително заболяване на черния дроб, предизвикано от употребата на алкохол.

Какви са симптомите?

Симптомите включват умора, загуба на апетит, жълтеница, болки в корема и други.

Какви са стадиите на протичане?

Чернодробното увреждане преминава през стадий на възпаление, некроза, фиброза и цироза.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 06.06.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 юни 2024 в 10:11 | Публикувана: 6 юни 2024 в 12:13 | Категория: Здраве