Летни премеждия – от какво и как да се пазим през лятото? (част I)

Обновена: 08.03.2024|
Как да се пазим през лятото.

Коронавирусът SARSCoV2 ни принуди да седим в домовете си и през тази пролет. Но със затопляне на времето карантинните ограничения постепенно отпадат и всички искаме възможно най-скоро да се докоснем до истинските цветове, аромати, звуци и свежест на природата.

Нейните естествени обитатели обаче невинаги са гостоприемни. Някои от тях жилят, други хапят, трети парят и след подобни инциденти остават неприятни спомени от летните разходки, излети и туристически походи.

От какво и как да се пазим през лятото? Както в човешкото общество, така и в природата съществуват три условия за успешна защита: да познаваш добре възможния нападател; да предвиждаш неговите ходове; да знаеш как да реагираш според поведението му в момента.

 

Жилещите насекоми разпознават COVID19

Още преди пандемията изследователи от Пентагона успешно обучавали пчели и оси да откриват токсини и експлозиви, основавайки се на способността на насекомите да усещат най-фините миризми.

keto 02
malinovi 01 600
keto 02
malinovi 01 600

Стъпвайки на тези данни холандски учени от Университета Вагенинген направили следния опит – на експериментални пчели показвали кръвна проба, заразена с SARSCoV2, след което им давали сладка вода. Много бързо пчелите започнали да вадят хоботчетата си всеки път, когато ги срещали с тъкани на болен от COVID-19 човек.

Тепърва ще се преценява реалната ефективност на този метод за откриване на коронавирусната инфекция, но той е показателен за неподозираните възможности на жилещите насекоми.

 

Отровата

 

Как да се пазим през лятото. Хормон естроген. Мигрена. Коензим q10, невродегенеративни заболявания.

 

Според токсиколозите няма особена разлика между отровата на пчелите, осите и стършелите. Тя е коктейл от вещества, които влияят върху кръвта, нервната система и други органи.

Особен риск носят ужилванията по главата и шията, когато отровата попадне в кръвоносен съд.

При масово нападение на пчели или оси опасността идва от едновременното постъпване в организма на множество малки дози токсични вещества, дошли от всяко едно насекомо.

Така за кратко време в пострадалия попада значително количество отрова, която води до:

 • прилошаване
 • нарушение във функциите на бъбреците
 • нарушения в кръвоносната система, сърцето и мозъка

Може да настъпи тежък токсикоалергичен шок.

Особено драматично е състоянието на хората, склонни към алергия.

Освен подуване, зачервяване и сърбеж в мястото на ужилване (симптоми, които отзвучават за няколко дни), възможна е алергична реакция. Тя обикновено се проявява с обриви по цялото тяло. Лицето на пострадалия се подува и той не е в състояние да преглъща. Започва да усеща недостиг на въздух и при липса на адекватна първа помощ изпада в безсъзнание.

 

Как да се пазим от ужилване?

Разумно е хората, които имат някакъв вид алергия, излизайки сред природата, да носят в чантата си антихистаминов препарат.

Ако пък вече са получавали алергичен шок, трябва да се снабдят с автоинжектор – устройство за въвеждане в организма на измерена доза епинефрин (адреналин) в рамките на минути след появата на тежки симптоми.

Задължително е потенциалните пациенти да са запознати с инструкциите за ползване на автоинжектора и да са проверили дали е в срок на годност.

Повечето устройства имат т.нар. прозорец, през който се вижда съдържанието им. Ако то не е прозрачно, много вероятно е продуктът да е загубил своята ефективност.

Независимо от проведеното самолечение, правилно е след ужилване да се търси лекарска помощ. В тялото на пострадалия не бива да остава дори частица от жилото на агресивното насекомо, за да не настъпи възпалителна реакция. Върху засегнатото място е добре да се постави лед.

 

Как да се пазим през лятото: 5 профилактични правила

 

Как да се пазим през лятото. Синдром на неспокойните крака. маратонки на бегачка в заден план, готова за крос в планината.

 

 1. Ползвайте козметични средства с дискретен аромат, за да не привличате към себе си пчели и оси. Както вече отбелязахме, насекомите са прекалено чувствителни към миризмите.
 2. С повишено внимание изхвърляйте останките от плодовете. Същото се отнася и за времето, когато сте навън и консумирате плодови салати, захарни изделия и сладки напитки. Те са магнит за пчели и оси.
 3. Не надничайте без нужда в нишите на сгради, където са хвърлени отпадъци и се навъртат жилещи насекоми.
 4. Не ходете с боси или недобре защитени крака сред треви и храсталаци. Там може да има гнезда на оси.
 5. Не извършвайте резки движения, когато видите да лети към вас насекомо. То жили, когато го предизвикате.

 

Змиите хапят по веднъж

В страната ни се срещат 18 вида змии, от които опасни за човека са усойницата, остромуцунестата усойница, пепелянката и каменарката.

От техните жлези през зъбите се отделя отрова. Нейното влияние при ухапване зависи от множество фактори:

 • време на годината – през лятото токсините са по-интензивни
 • състояние на атмосферата – в сухо време отровата е по-силна, защото слюнката на змията е по-концентрирана
 • обстоятелства около самата змия – например, дали е гладна или нахранена
 • особености на жертвата – отровата действа най-активно върху топлокръвни същества

Инциденти обикновено се случват при разходки или дейности в затревени площи, затова трябва да знаем как да се пазим през лятото, когато прекарваме повече време навън.

Чести са ухапванията и на хора, работещи във ферми, където се отглеждат змии за направата на противозмийски серум (т.е. биологичен антидот на отровата) или за препарати, помагащи при болки.

 

Токсините

Те водят до остра алергична реакция. Особено неблагоприятно се отразяват на кръвосъсирването, нервната и сърдечно-съдовата система.

Под влияние на змийската отрова стените на кръвоносните и на лимфните съдове стават пропускливи и нарушават функциите си.

Мястото на ухапване също има значение, особено за бързината, с която токсините действат. Най-опасни са ухапванията по шията и главата. В засегнатата област може да възникне различна по сила болка.

Но нерядко това усещане липсва. Понякога на различно разстояние от ухапването се появява подутина. Друг тревожен симптом са настъпилите кръвоизливи по кожата.

Явяват се общи оплаквания като отпадналост, безсилие, обрив и сърбеж по тялото. Пострадалите се оплакват от гадене и болки в корема. Често повръщат или имат разстройство.

В тежките случаи настъпва едновременно токсичен и алергичен шок. Появява се задух, пулсът и кръвното налягане почти изчезват. Дишането може да спре. Затова е важно да знаем как да се пазим през лятото и да окажем първа помощ.

 

Как да се пазим през лятото: Първа помощ

 Как да се пазим през лятото. Предозиране с витамин. Цинк и селен. Биологично активни вещества в растенията.

Засегнатото място трябва да се дезинфекцира. Това се налага, защото змията идва от различни замърсени места и създава риск от тетанус. Ухапване може да се случи и през обувка, която също е замърсена. Така че мястото следва да се промие с алкохол, спирт или йодасепт.

Не е разумно от него да се изсмуква кръвта. Никога оказващият първа помощ не знае какво е състоянието на собствената му устна лигавица и дали по нея се е оформила входна врата за отровата и за други зарази.

След дезинфекцията, над мястото на ухапване, може да се направи стягаща превръзка с кърпа, риза или друго подръчно средство. Целта е да се възпрепятства развитието на тежко отравяне.

Превръзката не бива да се носи повече от два часа. Правилно да се отпуска на всеки 10 минути, защото спирането на притока на кръв към по-ниската част от засегнатата телесна област може да доведе до усложнения.

Първоначално добре действат и студени компреси, които свиват кръвоносните съдове и забавят придвижването на отровата.

Много важно е пострадалият да бъде бързо транспортиран до здравно заведение, където да му се постави биологична противоотрова.

Правилно е да се тръгне към най-голямото населено място (например, към областния център в района на произшествието), защото противозмийски серум обикновено не е наличен в селата и малките градове.

За всеки вид отровна змия има отделен биологичен антидот. Той се инжектира локално. Ако се налага, в следващите часове или денонощие лечението се повтаря. Препоръчително е да се приемат течности, за да се намали вредата от отровата чрез отделянето й през бъбреците.

Лекарят ще бъде улеснен в терапията си, ако пациентът е запомнил или записал часа на инцидента. Също – ако ухапаният или хората с него са забелязали как изглежда змията – колко е дълга, каква е окраската на гърба й, има ли рогче на муцуната или не.

Важно е да се огледа поразеното място и да се прецени какви са следите, оставени от змията. С голяма вероятност тя е отровна, ако кожата на потърпевшия прогресивно отича и върху нея ясно се виждат белези от две пробождания, на разстояние 10-15 мм едно от друго.

 

Профилактиката

Задължително е, когато предприемате поход в планината, да носите високи туристически обувки и плътни чорапи. Също – да внимавате в местностите, за които е известно, че има змии.

Освен в краката, те могат да пропълзят и по клони над главата ви, защото се хранят с яйца и птици. Добре е да се движите шумно по пътеките, да говорите високо, дори да пеете. Горските обитатели ще ви усетят и навреме ще се скрият.

Ако все пак видите змия, не я нападайте. Експерти твърдят, че отровните змии в страната ни не са атакуващи. Повечето предпочитат да се изнижат, ако не ги дразните. Дайте им този шанс.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 18.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:40 | Публикувана: 18 юни 2021 в 09:41 | Категория: Здраве, Любопитно