Алабаш – полезен и вкусен зеленчук

Обновена: 17.12.2024|
Алабаш.

Зеленчукът алабаш познаваме и под латинското название Brassica oleracea. В тази статия ще научим повече за интересния зеленчук, как се употребява и какви са ползите му за здравето.

Алабашът е двугодишно растение. Един отделен зеленчук от този вид тежи средно около 150 г. Той има различни разновидности, които се хапват в някои страни и обикновено носят различни наименования. Най-често се различават по цвета и името си.

Самият алабаш напомня по миризма на зелето, тъй като са от едно и също ботаническо семейство.

През 16. век алабашът се споменава от ботаници в Италия. Много бързо културата се разпространява в Северна и Средиземноморска Европа. В днешно време алабаш се хапва най-често в Германия и Унгария, но може да се открие в различни ястия из цяла Европа.

 

Хранителни стойности на алабаш

 

алабаш

 

Алабашът е богат на вода – 91% от теглото на зеленчука. Освен вода в него се съдържат и определено количество макронутриенти.

В 100 г алабаш се откриват:

  • 27 калории
  • 6 г въглехидрати (3.5 г фибри)
  • 0 г мазнини
  • 2 г белтъчини
  • 83% витамин C
  • 15% мед
  • 15% калий
  • 15% фибри

 

*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.

Поради наличието на някои ценни витамини и минерали хапването на алабаш може да укрепи здравето ни.

 

Ползи за здравето

Алабашът е нискокалоричен и нисковъглехидратен зеленчук, поради което е подходящ за често хапване. Ще разгледаме какви са основните ползи за организма при хапване на хрупкавия сладък зеленчук.

Набавя витамин C

В днешно време изключително малък процент хора се сблъскват с дефицит на витамин C, тъй като този елемент се открива във всички плодове и зеленчуци. Преди векове обаче този дефицит е бил много страшен, особено за мореплавателите. Липсата на витамин C в организма води до сериозни усложнения и в тежки случаи дори и до фатален край.

В днешно време витамин C е лесно достъпен и не е нужно да мислим специално как да си го набавяме. Допълнителният прием обаче може да заздрави имунната система и да гарантира антиоксидантна защита на клетките. С негова помощ тялото синтезира и използва колаген – важен елемент, от който зависи здравето на хрущялите, костите, ставите, косата, кожата и ноктите.

Витамин C е един от основните елементи, които участват в заздравяването на рани и цялостното възстановяване на различните части на тялото.

Най-често допълнителен прием на витамин C се прилага при предотвратяване или лекуване на настинки и грипове. С редовна консумация на алабаш и други плодове и зеленчуци може да укрепим тялото си и да подготвим имунната система в битката с външните вредители.

Освен витамин C този зеленчук може да набави и други полезни антиоксиданти, които да подпомогнат здравето на клетките ни.

Укрепва храносмилателната система

 

алабаш за здрав стомах

 

Фибрите са най-добрият приятел на чревната флора и стомаха. Известно количество се съдържа и в алабаша, което го прави полезен при редовно хапване.

В зеленчука се съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, а нашата храносмилателната система се нуждае и от двата вида, за да функционира на пълни обороти. С помощта на фибрите подхранваме растежа на полезните бактерии, които ни помагат на усвояваме храната.

Освен това фибрите пречистват червата като подобряват изхождането и ефикасно премахват ненужните хранителни отпадъци.

Намалява риска от сърдечно-съдови проблеми

Фибрите са полезни за храносмилането, но са свързани и с понижаване на риска от сърдечни проблеми и заболявания на кръвоносната система. В алабаша се съдържат и други съединения, които укрепват сърдечно-съдовото здраве. Тези полезни елементи, наречени глюкозинолати и изотиоцианити, се съдържат и в други зеленчуци от семейство Кръстоцветни като зеле и броколи.

Тези антиоксиданти намаляват възпалението и разширяват кръвоносните съдове, което подпомага преминаването на кръвта и намалява усилието на сърцето. Антоцианините в лилавия алабаш са допълнителни антиоксиданти, които се свързват с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Може ли да ни навреди?

Прекомерната консумация на алабаш може да доведе до стомашен дискомфорт, газове и болка. Това се дължи на някои естествени елементи в зеленчука. Същата реакция може да очакваме и при прием на други зеленчуци от ботаническото семейство Кръстоцветни.

Ако в диетата ни често присъства зеле, ряпа, репички, броколи и карфиол, шансът алабашът да ни се отрази зле на стомаха се понижава. Всички тези зеленчуци съдържат подобни съединения, които причиняват стомашния дискомфорт.

В случай че хапваме алабаш за първи път, препоръчва се да започнем с по-малка порция от зеленчука, за да преценим как ще ни се отрази. Постепенно може да хапваме повече, след като стомахът ни свикне с новото допълнение към диетата.

Ако приемаме голямо количество фибри с диетата си, добавянето на повече алабаш може да се отрази негативно на тялото ни. Симптоми за това са запек или диария, стомашно неразположение, гадене.

 

Как се консумира алабаш?

 

салата с алабаш

 

Горният слой на кълбовидното стъбло е по-твърд и не омеква значително при термична обработка – той обикновено се бели преди консумация независимо дали го хапваме суров или сготвен. Вкусът на вътрешната ядлива част на стъблото напомня на вкуса на стъблото на броколите, но има допълнителна изразена сладост.

Алабашът е хрупкав и поради това често се консумира и суров в салати. На снимката сме поместили свежа салата от настърган алабаш, краставица и пресен босилек.

Листата на алабаша рядко се ядат сурови. Те напомням на кейла и други тъмнозеленолистни зеленчуци. Най-често се приготвят чрез термична обработка под формата на супи или гарнитури. В Кипър листа на алабаш например се хапват, поръсени със сол и лимон като разядка.

Алабашът може да се приготвя по различни начини и да остане вкусен – може да го пържим, печем, задушаваме. Добра добавка е към супи, яхнии, салати и зеленчукови предястия. Зеленчукът е издръжлив, като без листата може да издържи до няколко седмици в хладилника. Листата се препоръчва да се хапват по-бързо, за да се възползваме от тяхната свежест.

По-малките алабаши са по-сладки. С узряването на зеленчука вкусът започва да се доближава повече до ряпата. Пресният и вкусен алабаш има свежи зелени листа и здраво, твърдо стъбло.

Приготвяне на алабаш

Независимо дали ще го хапвате суров или сготвен, стъпките за приготвяне са едни и същи:

  1. Разрежете кълбовидната част на половина.
  2. Ако забележите меки или покафенели части, изрежете ги.
  3. Обелете горните слоеве, които са твърди.
  4. Започнете приготвянето.

 

Ако хапвате алабаша суров, нарежете го на тънки шайби или ивици. Така ще получите хрупкав и вкусен зеленчук. При термична обработка може да се нареже на кубчета с различен размер по ваш избор. Не се нуждае от дълго готвене, за да омекне и да се получи вкусно ястие с алабаш.

В някои рецепти вътрешната част на зеленчука се издълбава и се напълва с месо, кайма или зеленчуци.

 

Заключение

 

алабаш

 

Алабашът не е от най-популярните зеленчуци, но си заслужава да го вкараме в диетата си. Той носи някои ползи за здравето и може да се хапва както суров, така и термично обработен, което го прави подходящ за голямо разнообразие от ястия.

Алабашът може да намери място на трапезата на всеки независимо от вкусовите им предпочитания.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява алабашът?

Алабаш е растение от семейство Кръстоцветни като зеле, ряпа, карфиол, хрян, синап и други. Има приложения в кулинарията, като може да се използват листата и стъблото. Яде се сурово, но и след термична обработка. То е нискокалорична храна, която съдържа ценни витамини и минерали.

Полезен ли е алабашът?

Алабашът е нискокалоричен и нисковъглехидратен зеленчук, поради което е подходящ за често хапване. Има някои основни ползи за организма.

Може ли да ни навреди?

Прекомерната консумация на алабаш може да доведе до стомашен дискомфорт, газове и болка. Това се дължи на някои естествени елементи в зеленчука. Същата реакция може да очакваме и при прием на други зеленчуци от ботаническото семейство Кръстоцветни.

Какъв е вкусът на алабаша?

Вкусът на вътрешната ядлива част на стъблото напомня на вкуса на стъблото на броколите, но има допълнителна изразена сладост.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 17.12.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар