Пасифлора – успокояващата билка от природата

Обновена: 15.01.2024|

Цветето пасифлора е било отглеждано като домашна култура от ацтеките, инките и индианците от Южна Америка в продължение на хиляди години. През 18-ти век е било пренесено в Европа от испанците и сега пасифлора може да бъде намерена в много части на света, включително Африка, Азия, Австралия и Северна Америка.

Историята на растението, познато още като „страстниче“ и „цвете на страстта“ е много интересна. Името му произлиза от Древна Испания, където е било известно като цветето с петте рани“. Цветовете му всъщност имали религиозен символизъм и представлявали Разпятието. Петте венчелистчета и петте чашелистчета са десетте ученици на Христос без Юда и Петър. Петте тичинки с прашници съвпадат с петте свещени рани на Христос. Тази символика обаче не е универсална за всички. В Япония например пасифлората е известна като „растението с форма на часовник“. Там, от скоро, то е символ и на хомосексуалното движение.

Има известни над 500 вида пасифлора и повечето от тях имат лечебни ползи. Американците от край време използват растението за лечение на циреи, рани, болки в ушите и чернодробни проблеми. В Европа и до момента пасифлора е най-известна с благоприятното си въздействие върху безпокойствието и безсънието.  Плодът на растението пък се използва и за ароматизиране на някои напитки. Подробно за ползите и употребата на пасифлората ще разкажем в следващите редове.

 

Полезни свойства и употреба на пасифлора

Пасифлората е одобрено помощно средство, което присъства в седативни лекарства и лекарства за безсъние без рецепта. Ефективно и безопасно можете да го използвате и под формата на добавка или като билка за приготвяне на чайове и отвари. Химикалите в пасифлората имат успокояващи, облекчаващи мускулния спазъм ефекти. Ето как и за какво конкретно помага тя:

  • Пасифлора при безпокойство и депресия

Определено растението е известно като пръв помощник при тревожност, заради успокояващото си действие. Пасифлората, под всякаква форма, намалява безпокойствието и подобрява паметта. Може да се използва и като добавка към традиционното лечение на по-тежки депресивни състояния. Ако депресията е свързана с менопаузата, тогава пасифлората може да бъде най-ефективната билка. Освен че облекчава симптомите като горещи вълни и нощни изпотявания (които сами по себе си са достатъчно депресиращи), е установено, че алкалоидите хризин и бензофлавон в тази билка повишават гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка . Тя е един от инхибиторните невротрансмитери, използван от мозъка за предотвратяване на свръхвъзбуда и постигане на баланс на ума. Също така помага да се намали активността на мозъчните клетки, предизвикващи депресия. Пасифлората е и чудесно натурално успокоително при хората, на които им предстои операция. След употребата му нивата на безпокойство при такива пациенти намаляват значително.

  • Пасифлора при безсъние

В продължение на горните редове, това растение може да помогне и за по-добър и качествен сън. Това отново се дължи на факта, че тя повишава нивото на гама-аминомаслената киселина, което може да помогне да се отпуснете и да спите по-добре. Допълнително може да намали времето, необходимо за заспиване и да увеличи продължителността на съня. Допълнително пасифлората е известна като мускулен релаксант, облекчаващ напрежението, което може да затрудни заспиването. Ето защо чаят от лилава пасифлора, например, е чудесен при леки нарушения на съня. Само една чаша преди лягане, в продължение на известен период от време значително подобрява съня. Ако търсите други билки, които да ви помогнат в борбата с безсънието, вижте статията Кето храни и билки, които борят безсънието.

  • Пасифлора при стомашни проблеми

 

Жена, която показва на картинка вредните навици, пречещи на прочистването на черния дроб и отслабването. Стомашни проблеми.

 

Някои от видовете пасифлора имат доказан благоприятен ефект и върху различни стомашни проблеми. Такава е „миризливата пасифлора“. Тя има антиоксидативен ефект и може да помогне при лечението на стомашни язви. Екстракт от листата и стъблата на растението се използва в състава на много лекарства именно за язви и други стомашни проблеми.

  • Пасифлора при високо кръвно налягане

Проучвания показват, че използването на екстракт от пасифлора може да помогне и за намаляване на високото кръвно налягане (хипертония). Установено е, че една чаша чай от пасифлора всеки ден може да помогне за регулиране нивата на кръвното налягане при хора с лека хипертония. Важно е обаче да се отбележи, че тези, които са на лекарства за кръвно налягане, не трябва да консумират тази билка, тъй като тя може да понижи кръвното налягане до опасни нива. Преди употреба се консултирайте с лекар!

  • Пасифлора като противовъзпалително средство

Пасифлората е богата на следните антиоксидантни съединения: витексин, изовитексин, кемпферол, кверцетин, рутин, апигенин и лутеолинови гликозиди. Също така съдържа мастни киселини, смола, малтол, фитостероли, захари и следи от летливи масла. Всички те могат да противодействат на възпалението и по-специално едно съединение – кверцетин, което е изключително ефективно за освобождаване на тялото от увреждащите молекули на свободните радикали. Допълнително инхибира различни ензими, които причиняват възпаление. Тези съединения също така отпускат нервната система, като спомагат за облекчаване на свързаните с нервите болки като тези в гърба.

  • Пасифлора при лечение на зависимост към опиати

Тук може би ще се изненадате, но екстракт от пасифлора често се използва в комбинация с клонидин (лекарство, използвано за лечение на симптоми на пристрастеност). Резултатите показват, че билката има много благоприятен ефект върху пациентите и със сигурност действа в подкрепа на конвенционалното лечение на различни видове зависимости. Това се дължи отново основно на успокояващите му свойства.

 

Под каква форма може да се консумира пасифлората?

След като разбрахте за какво може да помогне тази билка е добре да се запознаете и с начините за консумация на пасифлора, както и препоръчителните дози:

  • Чай

 

Пасифлора.

 

Изключително лесен за приготвяне: добавете 1 ч. л. суха пасифлора на 1 чаша вряла вода. Оставете за 5 мин. Пийте от отварата до 3 пъти на ден.

  • Тинктура от пасифлора

С тинктура от пасифлора можете да се сдобиете в специализиран магазин. Може да я добавяте към вода или плодов сок. Препоръчват се 1 до 4 мл., 3 пъти на ден, или друга доза, но само според указанията на специалист.

  • Масло от семена на пасифлора

Маслото от семена на пасифлора най-често се използва за ароматерапевтична вана или масаж. Можете да го комбинирате и с други от любимите си етерични масла. Също така е чудесно за използване върху скалпа и косата, защото овлажнява сухата коса. А противовъзпалителните свойства на пасифлората могат да помогнат за лечение на сух, раздразнен скалп.

  • Добавки

Разбира се, можете да намерите пасифлора и под формата на добавка. Те, в повечето случаи, са по-концентрирани и е хубаво да се консултирате с лекар, преди да ги използвате. Особено ако приемате други медикаменти. Пасифлората може да взаимодейства негативно с други лекарства.

Вече имате цялата необходима информация, за да включите пасифлората в ежедневието си. Направете го възможно най-скоро и укрепете здравето си!

Посетете секцията, посветена на полезните билки, в нашия блог, за да научите още полезна информация за различните лечебни средства от природата.

Категории: Билки|Публикувана: 12.10.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 12 октомври 2020 в 13:20 | Категория: Билки