Пропускливи черва – какво представлява диагнозата?

Обновена: 12.03.2024|
Колаген за чревното здраве. Пропускливи черва.

Чувствате неразположение или имате инфекция и отивате на лекар, който ви препраща към гастроентеролог, който пък ви казва да си направите тест за лактулоза, зонулин или дисбиоза. Диагнозата – пропускливи черва.

Какво значи това, как влияе на организма и можем ли да приложим природни мерки за справяне? Започваме с разбирането на това…

 

Какво означава диагнозата „пропускливи черва“?

Мнозина познават това състояние и като синдром на пропускливите черва, затова имайте предвид, че можете да го срещнете и с двете му имена. Нещо повече – състоянието се дискутира широко вече повече от век, като в днешно време достига до все по-голямо разпространение сред хората.

Важно е да знаем, че природно е заложено червата да имат естествена степен на пропускливост. Тя позволява на полезните вещества да бъдат абсорбирани от стените им и да отиват към органите и системите, за които са предназначени. Когато тя стане твърде голяма обаче, те започват да пропускат повече токсини и микроби, недобре разградени хранителни вещества и елементи. Всички те попадат в кръвоносната система и могат да доведат до сериозни инфекции, натрупвания и здравословни проблеми.

probiotik 400
husk 600
probiotik 400
husk 600

Симптомите на пропускливите черва са няколко:

 • раздразнена храносмилателна система: газове, подуване на корема, диария;
 • хормонален дисбаланс – включително и с явни признаци като поликистоза или тежък предменструален синдром;
 • кожни проблеми: акне, обриви, екзема, розацея;
 • по-тежки проявления на сезонни алергии;
 • хронична умора;
 • чувствителност към храна или проява на хранителна алергия.

Имайте предвид, че ако имате чувствителност към определен тип храна – глутен, алкохол, млечни продукти, това също може да провокира пропускливост при червата. Това се случва заради това, че тези храни стимулират организма да отделя зонулин – вещество от рода на протеините, което участва в регулирането на степента на пропускливост между клетките, които образуват чревната стена, а оттам – и чревната пропускливост.

Не бива да забравяме нещо много важно: че червата имат връзка до голяма степен не само с храносмилателната, но и с отделителната, имунната и нервната система. Затова и последствията от недиагностицирани пропускливи черва могат да бъдат сериозни и трудно лечими инфекции в различни части от тялото.

Синдром на пропускливи черва – причини за появата му

 

Пропускливи черва. Диета без въглехидрати и захар.

 

За съжаление е трудно да се даде отговор на въпроса каква е основната причина за чревната пропускливост. Много състояния и болести се свързват пряко или косвено с диагнозата. Сред главните виновници се оказва, че са и хроничният стрес, лошата или вредна храна, дисбаланс на полезните бактерии в чревната флора и още много фактори от съвременния живот. Накратко казано причините са лоша храна, инфекции и токсини.

Споменахме малко по-горе и глутенът. Оказва се, че той изобщо не е безобиден, що се отнася до пропускливостта на червата. Ефект оказват и млечните храни и прекомерната консумация на захари и алкохол. Захарите се преработват трудно и изтощават повече храносмилателната система. Алкохолът пък има вина за по-бавен метаболизъм, но и за повече токсини в тялото.

Сред една от основните причини за пропускливите черва, която не зависи от начина ни на живот, е генетичната предразположеност. Различни наследствени гени, които отговарят за чувствителността ни към околната среда, могат да задействат защитите на организма ни и да предизвикат по-г0ляма пропускливост.

Друг фактор за чревна пропускливост е бактериалният дисбаланс на организма. Разказвали сме ви вече за него в статията Какво знаем за дисбиозата. В най-общ смисъл това е неравномерното присъствие на полезни и вредни бактерии в организма и по-точно, в червата. Чревната флора се оказва есенциална за пропускливостта на червата.

Вече споменахме и за хроничния стрес. Той влияе на целия организъм негативно, но сред най-силните му и видими ефекти са тези върху храносмилателната система: нервен стомах, разстроена система и пропускливи черва. Опасността идва от това, че когато не регулираме нивата си на стрес, тялото привиква и оттам е много по-трудно да се борим с пропускливостта на червата на токсини във времето.

 

Как да лекуваме синдрома на пропускливи черва?

Когато говорим за лечение на пропускливите черва, трябва да знаем, че начинът се корени както в прием на определени продукти, така и в цялостна промяна на живота и навиците ни.

На първо място, редуцирайте стреса, ако такъв присъства постоянно в живота ви. Това ще помогне на тялото ви да се възстанови след постоянното напрежение – включително и при лигавицата на червата.

Стъпка две със сигурност ще бъде да преразгледате менюто си. Изключете от него вредни и силно преработени храни. Забравете за преяждането и ограничете алкохола и захарта. Така значително ще улесните работата на храносмилателната система и червата при преработка на веществата, а и ще предотвратите навлизането на токсини в кръвта. В случай, че не знаете какво точно предизвиква синдрома, опитайте с диета с елиминиране.

Идеята на диетата на елиминиране се крие в това да редуваме изключването на потенциални дразнители от дневната си консумация за по седмица. Хубаво е да си записвате в дневник какво консумирате при тази тактика (хранителен дневник), за да можете с точност да определите кой е продуктът, който се явява дразнител.

За по-бързо възстановяване

 

Пропускливи черва. Картина с черва в розово, без проблеми с чревната флора

 

Добре е да включите към диетата си:

 • пълнозърнести, богати на фибри храни;
 • цели храни с добро количество мазнини, за да помогнат за укрепване на клетъчната мембрана на чревните клетки;
 • цветни зеленчуци и плодове (с по-ниско съдържание на захари);
 • ядки, семена, зърна – псилиум, ленено семе, семена от чия, овесени трици и др.;
 • мултивитамини – за подкрепа на имунната система;
 • омега-3 мастни киселини – за успокояване на възпалението и възстановяване на чревните стени;
 • пробиотици – за поддържане на добрата чревна флора.

В повечето случай червата се възстановяват за няколко седмици, но в зависимост от организма, това може да отнеме и повече от месец.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 27.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Даниела 25.01.2024 at 23:05 - Отговор

  Пропускливи черва ми докараха и непоносимост към хистамина, постоянно разстройство, силен косопад и силни болки, газове и подуване на корема вече много дълго време – повече от половин година…. Особено проблемите с корема и косата….

 2. Валерия 25.10.2023 at 23:03 - Отговор

  Официално по цял свят няма такава диагноза, това е само хипотеза.

 3. Pablo Fahardo 13.07.2022 at 10:56 - Отговор

  нещата са много по-сериозни, тази информация не е достатъна

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:33 | Публикувана: 27 октомври 2020 в 12:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни