Пропускливи черва – какво представлява диагнозата?
Чувствате неразположение или имате инфекция и отивате на лекар, който ви препраща към гастроентеролог, който пък ви казва да си направите тест за лактулоза, зонулин или дисбиоза. Диагнозата – пропускливи черва.
Какво значи това, как влияе на организма и можем ли да приложим природни мерки за справяне? Започваме с разбирането на това…
Какво означава диагнозата „пропускливи черва“?
Мнозина познават това състояние и като синдром на пропускливите черва, затова имайте предвид, че можете да го срещнете и с двете му имена. Нещо повече – състоянието се дискутира широко вече повече от век, като в днешно време достига до все по-голямо разпространение сред хората.
Важно е да знаем, че природно е заложено червата да имат естествена степен на пропускливост. Тя позволява на полезните вещества да бъдат абсорбирани от стените им и да отиват към органите и системите, за които са предназначени. Когато тя стане твърде голяма обаче, те започват да пропускат повече токсини и микроби, недобре разградени хранителни вещества и елементи. Всички те попадат в кръвоносната система и могат да доведат до сериозни инфекции, натрупвания и здравословни проблеми.
Симптомите на пропускливите черва са няколко:
- раздразнена храносмилателна система: газове, подуване на корема, диария;
- хормонален дисбаланс – включително и с явни признаци като поликистоза или тежък предменструален синдром;
- кожни проблеми: акне, обриви, екзема, розацея;
- по-тежки проявления на сезонни алергии;
- хронична умора;
- чувствителност към храна или проява на хранителна алергия.
Имайте предвид, че ако имате чувствителност към определен тип храна – глутен, алкохол, млечни продукти, това също може да провокира пропускливост при червата. Това се случва заради това, че тези храни стимулират организма да отделя зонулин – вещество от рода на протеините, което участва в регулирането на степента на пропускливост между клетките, които образуват чревната стена, а оттам – и чревната пропускливост.
Не бива да забравяме нещо много важно: че червата имат връзка до голяма степен не само с храносмилателната, но и с отделителната, имунната и нервната система. Затова и последствията от недиагностицирани пропускливи черва могат да бъдат сериозни и трудно лечими инфекции в различни части от тялото.
Синдром на пропускливи черва – причини за появата му
За съжаление е трудно да се даде отговор на въпроса каква е основната причина за чревната пропускливост. Много състояния и болести се свързват пряко или косвено с диагнозата. Сред главните виновници се оказва, че са и хроничният стрес, лошата или вредна храна, дисбаланс на полезните бактерии в чревната флора и още много фактори от съвременния живот. Накратко казано причините са лоша храна, инфекции и токсини.
Споменахме малко по-горе и глутенът. Оказва се, че той изобщо не е безобиден, що се отнася до пропускливостта на червата. Ефект оказват и млечните храни и прекомерната консумация на захари и алкохол. Захарите се преработват трудно и изтощават повече храносмилателната система. Алкохолът пък има вина за по-бавен метаболизъм, но и за повече токсини в тялото.
Сред една от основните причини за пропускливите черва, която не зависи от начина ни на живот, е генетичната предразположеност. Различни наследствени гени, които отговарят за чувствителността ни към околната среда, могат да задействат защитите на организма ни и да предизвикат по-г0ляма пропускливост.
Друг фактор за чревна пропускливост е бактериалният дисбаланс на организма. Разказвали сме ви вече за него в статията Какво знаем за дисбиозата. В най-общ смисъл това е неравномерното присъствие на полезни и вредни бактерии в организма и по-точно, в червата. Чревната флора се оказва есенциална за пропускливостта на червата.
Вече споменахме и за хроничния стрес. Той влияе на целия организъм негативно, но сред най-силните му и видими ефекти са тези върху храносмилателната система: нервен стомах, разстроена система и пропускливи черва. Опасността идва от това, че когато не регулираме нивата си на стрес, тялото привиква и оттам е много по-трудно да се борим с пропускливостта на червата на токсини във времето.
Как да лекуваме синдрома на пропускливи черва?
Когато говорим за лечение на пропускливите черва, трябва да знаем, че начинът се корени както в прием на определени продукти, така и в цялостна промяна на живота и навиците ни.
На първо място, редуцирайте стреса, ако такъв присъства постоянно в живота ви. Това ще помогне на тялото ви да се възстанови след постоянното напрежение – включително и при лигавицата на червата.
Стъпка две със сигурност ще бъде да преразгледате менюто си. Изключете от него вредни и силно преработени храни. Забравете за преяждането и ограничете алкохола и захарта. Така значително ще улесните работата на храносмилателната система и червата при преработка на веществата, а и ще предотвратите навлизането на токсини в кръвта. В случай, че не знаете какво точно предизвиква синдрома, опитайте с диета с елиминиране.
Идеята на диетата на елиминиране се крие в това да редуваме изключването на потенциални дразнители от дневната си консумация за по седмица. Хубаво е да си записвате в дневник какво консумирате при тази тактика (хранителен дневник), за да можете с точност да определите кой е продуктът, който се явява дразнител.
За по-бързо възстановяване
Добре е да включите към диетата си:
- пълнозърнести, богати на фибри храни;
- цели храни с добро количество мазнини, за да помогнат за укрепване на клетъчната мембрана на чревните клетки;
- цветни зеленчуци и плодове (с по-ниско съдържание на захари);
- ядки, семена, зърна – псилиум, ленено семе, семена от чия, овесени трици и др.;
- мултивитамини – за подкрепа на имунната система;
- омега-3 мастни киселини – за успокояване на възпалението и възстановяване на чревните стени;
- пробиотици – за поддържане на добрата чревна флора.
В повечето случай червата се възстановяват за няколко седмици, но в зависимост от организма, това може да отнеме и повече от месец.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
За процесите на храносмилане и снабдяване на тялото с енергия е отговорна нашата храносмилателна система и нейните органи.
Почти всички сме изпитвали стомашни болки и знаем колко неприятни, дори понякога непоносими, могат
Пробиотиците са онези "добри" бактерии, които живеят в нашето тяло и се грижат за
3 Коментара
Пропускливи черва ми докараха и непоносимост към хистамина, постоянно разстройство, силен косопад и силни болки, газове и подуване на корема вече много дълго време – повече от половин година…. Особено проблемите с корема и косата….
Официално по цял свят няма такава диагноза, това е само хипотеза.
нещата са много по-сериозни, тази информация не е достатъна