2 вида брускети от кето домашен хляб
Брускетите са едно чудесно, просто предястие, което в същото време е много елегантно. Италианският шедьовър се приготвя лесно и търпи различни вкусови комбинации.
Може да се приготви от готова франзела, кето домашен хляб или друго тестено изделие. За хората с невъзможност за консумация на голямо количество въглехидрати или тези, които спазват кето режим, препоръчваме кето домашен хляб, за да хапват без чувство за вина.
Рецепта за брускети с домати от кето домашен хляб
Време за приготвяне: | Порции | Хранителна информация в 1 порция: |
---|---|---|
40-45 минути | 3 | 526.1 калории 8.11 г нетни въглехидрати 32.3 г протеин 36.7 г мазнини |
Този вид е просто, ароматно италианско предястие. Изпеченият хляб се покрива със смес от зрели домати, подправки, зехтин и нотка сол. Това е освежаващо, леко ястие, идеално за събирания.
Необходими продукти:
- Кето безглутенов хляб Forlife
- 180 г домат
- 150 г натурално топено сирене
- 2 ч. л. риган, сушен
- 2 ч. л. босилек, сушен
- 2 ч. л. оцет
- 2 ч. л. зехтин Екстра Върджин
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Пригответе кето домашния хляб по указанията на опаковката.
- Оформете го на франзела и го печете на предварително загрята фурна на 180°C с вентилатор за 40-45 минути.
- Нарежете домата на ситни купчета и ги сложете в купичка.
- Прибавете зехтина, оцета, подправките и разбъркайте добре.
- Когато хлябът е готов, го нарежете на колелца/овали (~3 см дебелина) и го препечете за още 2-3 минути.
- Всяко колелце намажете с натуралното топено сирене.
- Разпределете доматите върху всички брускети и сервирайте.
От 1 франзела се получават между 14-16 брускети.
Брускети с крема сирене и пушена сьомга от кето домашен хляб
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 3 | 560.3 калории 7.7 г нетни въглехидрати 36.8 г протеин 39.3 г мазнини |
Това е вкусно, елегантно предястие. Хрупкавият препечен хляб се намазва с кремообразно сирене, след което се покрива с богата, опушена сьомга. Гарниран с пресен копър, той е перфектна комбинация от текстури и вкусове, идеален за специални поводи или случайни събирания.
Необходими продукти:
- Кето безглутенов хляб Forlife
- 150 г крема сирене
- 100 г пушена сьомга
- 1 с. л. копър
- ¼ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Пригответе кето домашния хляб по указанията на опаковката.
- Оформете го на франзела и го печете на предварително загрята фурна на 180°C с вентилатор за 40-45 минути.
- Смесете крема сиренето, копъра и солта в купичка.
- Когато хлябът е готов, го нарежете на колелца/овали и го препечете за още 2-3 минути.
- Намажете всяко парче със сместа и поставете 1 парченце сьомга отгоре, сервирайте.
От 1 франзела се получават между 14-16 брускети.
История на брускетите
Брускетите също имат дълга и дори благородна история. Независимо дали датира от етруските или от древните римляни, както някои твърдят, едно нещо е сигурно: в продължение на векове брускетите от стар хляб били храна за работници и фермери. Те служили както за обилна закуска или храна за тези, които извършват тежък физически труд, така и като начин за спасяване на хляб, който е остарял.
Това може да не е най-възвишената проява на това, което се е превърнало в кулинарен деликатес, но със сигурност е най-фундаменталното.
И накрая, красотата на брускетата е в нейната простота. Всичко е свързано с това колко добри са хлябът и зехтинът, въпреки че всички съставки трябва да са добре комбиниран избор за едно хубаво предястие, но това зависи от индивидуалния вкус на човек.
Различни видове брускети
Брускетите в Италия са както разнообразни, така и многорегионални. Най-често срещаният вид е препечен хляб, поръсен с пресни домати, понякога чесън, босилек, зехтин и сол. За направата на традиционните хапки, е важно първо да препечем хляба и след това да добавите съставките студени.
Ако пътуваме до Тоскана, например, за някои класически кростини (друга дума за брускети), ще намерим топинги като пилешки дробчета или „черно“ зеле (понякога наричано тосканско зеле или зеле Lacinato). В Абруцо най-известната версия е покрита с местен свински салам, наречен „ventricina“.
А най-обикновените брускети в Италия биват препечен хляб, настърган с малко чесън, полят със зехтин и поръсен със сол. Тази версия е известна още като fett’unta (буквално мазна филийка) или panunta (мазен хляб).
Въпреки че са популярни най-вече с повсеместното си разпространение в регионите на Лацио, Абруцо и Тоскана, можем да намерим нейни версии из целия полуостров и извън него. В Сардиния има вид, приготвен със супер тънко, хрупкаво карасау от острова, което е леко препечено на огън на дърва, след което се полива със зехтин и сол.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеите за брускети с кето домашен хляб ви е допаднала, препоръчваме да опитат и кето сандвич с риба тон. За други разнообразни основни ястия, супи, предястия и десерти, може да разгледате предложенията ни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашите кулинарни книги „Кето фантазии“ 1 и 2.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно и с другите участници да обменяме идеи за различни кулинарни творения. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния си режим.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Подготвили сме ви една нестандартна рецепта за кето сандвич с авокадо, която включва още гъби, сусам и щипка любов.
Телешки кето бургер е храна, напълно вписваща се в кето диетата, като в същото време не се лишаваме от вкуса на типичните бургери, които познаваме.
Хрупкави, свежи, подходящи за всеки повод, на който каните повече гости – тези кето брускети са решението за […]