Слънчевият загар е само един от плюсовете на летния сезон. Винаги го свързваме с морските почивки и забавните спомени. Той ни кара да се чувстваме в тон с лятото и  ни носи още по-весело настроение. Но доколко са полезни слънчевите лъчи за нашата кожа и възможно ли е да се радваме на бронзов загар, без да си навличаме проблеми? Знаем ли достатъчно за популярните слънцезащитни кремове и защо е важно да ги използваме?

 

Тенът и важността на слънцезащитния фактор

Потъмняването на кожата се дължи на опита на организма да се защити от вредните ултравиолетови лъчи.

Кожата се пигментира с цел понижаване на негативния ефект от прекомерното поемане на UV-лъчите.

И макар слънчевите бани да са толкова приятни, ние сме длъжни на първо място да защитим своята кожа. От близо двеста години хората употребяват слънцезащитни продукти, които днес могат да се открият в хиляди разновидности и варианти. Именно поради това е от изключително значение правилният избор на точен продукт за нашата кожа.

Слънцезащитният фактор, който определя степента на защита в тези продукти, се отбелязва  със съкращението „SPF” и конкретно число след него. Всеобщото мнение е, че колкото по-висок е този фактор, толкова по-предпазващ е той.

Всъщност номерът на слънцезащитния фактор показва продължителността на действието на продукта. Ако периодът на собствената защита на кожата е 10 минути (след десетата минута започваме да изгаряме под преките слънчеви лъчи), то се приема, че фактор 30 удължава това време на 300 минути.

Разбира се, това е ориентир, по който можем да се водим. Но тук има доста подробности – водоустойчив ли е слънцезащитният серум, какъв е нашият тип кожа и т.н.

 

Слънцезащитни кремове – блокери, абсорбатори и природни филтри

 

Цистит през лятото. Слънцезащитни кремове.

 

Блокерите са микрочастици от минерален произход, които отначало отразяват, а след това разсейват слънчевите лъчи. Те създават огледална бариера над кожата и отбиват вредните лъчи – така те не достигат до нея.

Тези филтри са най-безвредни, от тях не може да се появи алергия, раздразване, препоръчват се за употреба както от възрастни хора, така и от деца. Преди всичко трябва да споменем, че тези средства се измиват след няколко влизания във вода, а факторът им на защита не надвишава SPF20.

Втората група филтри – химически, сами по себе си са вещества, които поглъщат лъчението. Те попадат в реакция с лъчите и не допускат тяхното проникване надълбоко в кожата. Такива средства винаги са с висок фактор на защита, те не се измиват веднага след намокряне и действат доста по-дълго, защитавайки кожата.

Но важно е да отбележим, че тяхното действие започва не по-рано от 30 минути след като се нанесат на тялото. А доколкото тяхното съдържание, то при алергичните хора или такива с висока чувствителност, химическите филтри, които ги изграждат, понякога могат да доведат до раздразнения на кожата.

Тук е нужно внимателно да се избира марка и производител, като се отчитат особеностите на кожата.

Третият тип филтри – това са натуралните. Те се използват като допълнение към горе споменатите. Това са например масло от авокадо, пшеница, зехтин, кокос и др.

Самостоятелно те не защитават в достатъчна степен кожата от слънцето, но като допълнение към основен продукт със слънцезащитен ефект, засилват действието на неговите натурални вещества. Те силно подхранват кожата, а при някои от тях – допринасят за по-тъмен загар. Такива са кокосовото масло, морковеното и др.

 

Видове ултравиолетови лъчи

 

Слънцезащитни кремове.

 

Ултравиолетовите лъчи са електромагнитно излъчване. Разбира се, те са невидими за човешкото око, но имат изключително силно влияние върху нас.

Първото нещо, което е важно да знаете при избора на слънцезащитните средства, е именно как ултравиолетовите лъчи влияят на кожния слой.

Експерти разделят вълните на 3 вида – UVA, UVB и UVC. В една или друга степен, тези лъчи попадат върху нашата кожа – като някои от тях влияят повече, а други с по-малък интензитет. При всички случаи, за нашето здраве и красота, необходимо е да използваме слънцезащитни кремове с UV-фактор.

UV-A и UV-B предизвикат преждевременното стареене на кожата, те унищожават ДНК на клетката и така лесно възникват бръчки. За UVC лъчите е доказано, че те са канцерогенни и водят до образуването на рак.

Именно поради тези вредни влияния е от изключително голямо значение лосионът, който ще използваме, за да защитим своята кожа.

Освен здравето на кожата, може да разгледаме и влиянието на лъчите върху косата. Те силно изтощават и изсушават косъма и неслучайно много момичета и жени се оплакват от състоянието на косите си след морските почивки.

Солената вода в комбинация със слънцето води до силно увреждане на всяка една коса. Тук слънцезащитните масла биха могли да се притекат на помощ. Макар и не толкова популярни в България, има стотици продукти, предназначени именно за защита на косата пред силно увреждащите лъчи. Ако ви е трудно да откриете, то и най-обикновеният спрей или масло, който сте избрали за защита на кожата си, би свършил чудесна работа.