Черни, мариновани
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 6 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 85.34 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Маслините са малки плодове с овална форма, които растат върху маслиновото дърво (Olea europaea), което в различни епохи се е приемало за символ на мира, мъдростта и победата. Дървото е местно за средиземноморския регион, но се отглежда и в други части на света при наличие на подходящ климат.
Цветът на маслините може да варира от зелено до черно, в зависимост от сорта и зрелостта.
Зелени маслини се берат, преди да узреят напълно и се подлагат на различни методи за втвърдяване, за да се премахне естествената им горчивина.
Черните пък се оставят да узреят напълно на дървото, заради което имат по-мек вкус. Комбинират се перфектно с червено вино за разлика от зелените, които по правило се консумират с бяло вино.
От пресованите маслини се прави зехтина, който се използва активно в кулинарията.
Хранителният състав на 100 грама черни мариновани маслини включва:
Въпреки, че имат доста мазнини, голяма част от тях всъщност са от най-полезния за човешкия организъм вид – мононенаситени мастни киселини.
Освен това съдържащите се в черните маслини калории са умереното количество, така че няма да навредят на фигурата и килограмите ви. Дори могат да насърчат ситостта и да намалят апетита.
Маслините съдържат различни витамини и минерали.
Някой от тях са следните:
Важно е маслините да се консумират умерено, особено от хора, които следят приема си на натрий. Причината за това е, че често се съхраняват в саламура, който може да има високо съдържание на сол.
Маслини предлагат разнообразие от потенциални ползи за здравето.
Антиоксидантите, които съдържат помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Те играят решаваща роля за намаляване на възпалението, поддържане на имунната система и намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.
Мононенаситените мазнини, които се намират в вкусните черни маслини, помагат за понижаване нивата на LDL (лошия) холестерол. От своя страна антиоксидантите потенциално подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението в артериите.
Маслините са от значение и за поддържането на здрави кости и зъби. Редовната им консумация може да помогне за предотвратяване появата на остеопороза и намаляване риска от фрактури, особено при възрастни хора.
Те са добър източник на диетични фибри, които насърчават здравословното храносмилане и редовното изхождане. Фибрите подпомагат растежа на полезните чревни бактерии и намаляват риска от храносмилателни разстройства.
Маслините помагат за подхранването на кожата и косата, като насърчават здравословния тен и предотвратяват преждевременното стареене.
Локалното приложение на зехтин, получен от маслини, също може да има положителен ефект върху влажността на кожата и текстуратата и блясъка на косата.
Алергичните реакции към маслини са редки, но възможни.
Честите симптоми могат да включват:
Ако имате известна алергия към маслини или подозирате за такава, избягвайте консумацията им и внимавайте за продукти, които ги съдържат като съставка.