Пиенето на зелен чай намалява симптомите на депресия с до 51%

Обновена: 06.10.2025|
5 мин. четене
пиенето на зелен чай, здравен бюлетин

Възможно ли е пиенето на зелен чай да намалява симптомите на депресия? Възможно ли е нещо толкова просто и обикновено, практикувано от хилядолетия, наистина да има толкова мощен ефект? Според едно японско проучване пиенето на зелен чай помага в борбата срещу депресията и депресивните симптоми. Сега ще го разгледаме в детайли.

Това е рубриката „Здравен бюлетин“ на forlife.bg, в която всеки понеделник ви запознаваме с най-новите и интересни изследвания от света на медицината, науката и здравословното хранене.

Съдържание

Как пиенето на зелен чай намалява симптомите на депресия?

Високата консумация на зелен чай, кафе и кофеин е свързана с по-ниска честота от депресивни симптоми. Откритията подкрепят защитната роля на пиенето на зелен чай срещу депресията. Резултатите показват намаляване на депресията и депресивните симптоми с до 51%. Консумацията на кафе има подобни ефекти, но с по-нисък процент.

 

Защо е полезно пиенето на зелен чай?

 

пиенето на зелен чай

 

Зеленият чай е богат на полифеноли, главно катехини, за които наскоро е доказано, че упражняват антидепресивни ефекти при миши модели на депресия и че намаляват кортикостерона (кортизол при хора) и адренокортикотропния хормон (кортикотропин) при мишки. Значителни доказателства сочат, че нивата на кортизола и кортикотропина  са ключови фактори за депресията.

Зеленият чай е богат и на теанин, който представлява около 50% от съдържанието на аминокиселини в зеления чай, а проучвания върху животни показват, че приложението на теанин увеличава допамина и серотонина в мозъка. Освен това зеленият чай има мощна антиоксидантна активност и по този начин може да осигури защита срещу депресия чрез намаляване на оксидативния стрес, който е повишен при пациенти с депресия. По същия начин кафето е богат източник на фенолни съединения, включително хлорогенова киселина и кафеена киселина, за които е установено, че упражняват антиоксидантни ефекти.

Ползи от пиенето на зелен чай:

  • Подобрява функцията на мозъка, настроението и паметта благодарение на теанина и кофеина.
  • Антиоксидантите в зеления чай може да помогнат за защита на мозъка от функционален спад, свързан с възрастта, и невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер и Паркинсон.
  • Може да понижи „лошия“ (LDL) холестерол и триглицериди, което помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
  • Пиенето на зелен чай може да помогне в регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на риска от диабет тип 2.
  • Подобрява метаболизма и може да бъде добър приятел в борбата с килограмите.
  • Съществуват изследвания, според които антиоксидантите в зеления чай могат да предпазват организма от определени видове рак.
  • Благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните му свойства пиенето на зелен чай може да намали раздразнението на кожата и да помогне за по-добрия вид на кожата.
  • Пиенето на зелен чай може да има положителен ефект върху костното здраве и правилната работа на стомаха.

Зеленият чай е добър източник и на фолат, който е свързан с намалени депресивни симптоми.

 

Депресията по света

 

пиенето на зелен чай, депресия

 

Тежката депресия е важен проблем на общественото здраве, която се среща сред приблизително 15% от пълнолетното население в страните с високи доходи по света и се очаква да бъде класирана на трето място сред разстройствата, допринасящи за глобалната тежест на болестите до 2030 година.

Според данни от 2021 година България не е в Топ 50 на най-депресираните страни, като се намира в средата на втората 50-ица с нива на депресия сред населението от около 4,7%.

Най-депресираните страни в света в процентно отношение са Гренландия (8,51%), Гърция (7,59%), Тунис (7,57%) и Португалия (7,14%).

Въпреки че Япония е далеч от челните места по депресия, процентът на хората с депресивни симптоми растат. В страната имат сериозен проблем и със самоубийствата, като това е основната причина за смърт сред хората до 30-годишна възраст. Япония е сред страните с най-висок брой самоубийства.

Факторите за самоубийствата в страната включват социален натиск, депресия и безработица, като сериозен процент са свързани със загуба на работа. В Япония се потвърждава правилното повече мъже да посягат към самоубийство отколкото жени. Там съотношението е 25,2 срещу 10,1 на 100 хиляди жители. Това отношение в България е 20,7 срещу 6,34 на сто хиляди население отново в полза на мъжете.

Затова в Япония провеждат проучване за ползите от пиенето на зелен чай.

 

Какво казва науката за пиенето на зелен чай и депресията?

 

Пиенето на зелен чай, здравен бюлетин

 

Натрупващите се епидемиологични доказателства подкрепят ролята на хранителните фактори при депресията. Чаят и кафето са двете най-консумирани напитки в света след водата, а зеленият чай е типичен за Азия. В Япония консумацията на зелен чай и кафе е популярна, като съответно 53% и 47% от възрастните консумират ежедневно.

Проучвания върху животни са показали, че катехините в зеления чай повишават серумните нива на норадреналин и допамин, за които се предполага, че играят основна роля при депресията. Освен това е установено, че теанинът – основна аминокиселина в зеления чай, упражнява антидепресантен ефект при хора.

Кафето е основен източник на кофеин, за който се предполага, че модулира допаминергичното предаване и улеснява освобождаването на серотонин. Следователно се очаква, че консумацията на зелен чай, кафе и кофеин може да има благоприятни ефекти срещу депресията.

Епидемиологичните данни за връзката между тези напитки и депресивните симптоми са ограничени и/или противоречиви.

 

Какво показва проучването?

 

пиенето на зелен чай

 

Проучването е проведено сред 537 мъже и жени между 20 и 68 г. в Япония. То датира от 2013 година и според него участниците в изследването, които са имали висока консумация на зелен чай, са показали 51% по-малък риск от депресия и симптоми на депресия в сравнение с тези с ниска или никаква.

Учените заключават, че консумацията на четири и повече чаши на ден зелен чай намалява риска от депресия и симптоми на депресия с до 51% в сравнение с участниците, които са консумирали една или по-малко чаши зелен чай на ден. Консумацията на кафе също е показала спад в депресивните симптоми. Хората, които пият две или повече чаши кафе на ден, съобщават за 39% по-малък риск от депресия и депресивни симптоми.

Екипът, провел проучването, отдава тези ефекти на съединения като катехини, теанин и кофеин, които могат да повлияят на невротрансмитери като допамин и серотонин – ключови играчи в регулирането на настроението.

Важно е да се отбележи, че участниците в изследването с висока консумация на зелен чай са по-често жени, които е по-малко вероятно да са пушачи и е по-вероятно да не употребяват алкохол. Също така хората, за които пиенето на зелен чай е по-честа практика, консумират по-често плодове и зеленчуци.

Резултатите от това проучване потвърждават тези от по-старо подобно, което открива, че високата консумация на зелен чай води до намаляване на риска от депресия и депресивни симптоми с до 44%.

 

Заключение

Проучването заключава, че по-високата консумация на зелен чай, кафе и кофеин е свързана с по-ниска честота на депресия и депресивни симптоми сред работещото японско население. Тези открития подкрепят защитната роля на зеления чай, кафето и кофеина срещу депресията, като резултатите при зеления чай са най-обнадеждаващи. Въпреки това учените смятат, че са нужни допълнителни изследвания по темата, за да се докаже недвусмислено, че пиенето на зелен чай може да се използва като оръжие за превенция срещу депресията.

 

Често задавани въпроси

Може ли пиенето на зелен чай да повиши серотонина?

Съществуват проучвания, според които пиенето на зелен чай повишава производството на допамин и серотонин.

Стимулант или депресант е зеленият чай?

Зеленият чай действа като лек стимулант, заради което не бива да се приема с други стимуланти, тъй като може да окаже върху други медикаменти.

Как действа пиенето на зелен чай на настроението?

Ароматният зелен чай действа положително на емоциите, намалява стреса и увеличава продуктивността.

Категории: Здравен бюлетин|Публикувана: 06.10.2025|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

2606a831d1d61524f5327595007bea32dc1197ffcbc7b65f05d814226290cc92?s=96&d=mm&r=g

Любомир Найденов е завършил журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Има богат опит като автор и редактор в онлайн медии. Основните му интереси са в сферата на здравословния начин на живот и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар