Защо усещаме парене на езика?

Обновена: 30.01.2025|
Парене на езика.

Парене на езика може да ни създаде много неудобство и да ни лиши от насладата от храната, както и да ни извади от дневния ни нормален ритъм. Езикът ни е много чувствителен орган, който ни помага да разпознаваме вкусове и текстури. Този орган се състои от малки брадавици, наречени папили, които съдържат вкусови рецептори и те може да се  увредят от външни и вътрешни фактори.

Съдържание

Какво представлява парене на езика?

Парене на езика е чувство на дискомфорт, което е съпроводено със силна жажда. Симптом е на “синдрома на парещата уста”, но може да се причини и от горещи храни и напитки. Увреждането на папилите, води до нарушаване на сетивността на вкусовите рецептори, което създава чувството на дискомфорт в устата.

 

Увреждането може да причини не само парене на езика, но и болки в езика. Повечето изгаряния на езика не са сериозни и вкусовите рецептори имат способността да се възстановяват бързо. Има домашни средства, които можем да използваме, за да се справим с парене на езика. По-сериозните изгаряния и симптоми на парене на езика, изискват незабавна медицинска помощ.

Това неприятно усещане може да възникне и без видима причина и тогава е възможно да страдаме от синдром на парещата уста. Ако чувството за парене на езика възникне без причина и трае повече от 2-3 дни, е добре да потърсим лекарска помощ.  Чувството на парене на езика може да е придружено от сухота, кървене, неприятна миризма и облагане на езика

Неприятните усещания и другите изброени симптоми може да са причинени от инфекции и дефицит на някои хранителни съставки. 

Причини за състоянието

 

причини за парене на езика

 

Основните причини за парене на езика са две – изгаряне на езика и синдром на парещата уста. Тези две причини се пораждат от различни фактори и може да доведат до вторични последици.

Изгаряне на езика

Не бива да подценяваме топлината на напитките и храните, които консумираме. Горещите напитки и храни може да изгорят папилите на езика ни и вкусовите ни рецептори да се увредят за период от време. За щастие рецепторите ни се възстановяват бързо, но дискомфортът, който изгарянето на езика причинява и непрестанното чувство за парене на езика могат да бъдат избегнати ако внимаваме за температурата на ястията си. 

Може да ни се случи да си изгорим езика и с пикантна храна. Консумацията на прекалено лютиви храни може да навреди на езика ни, но влияе отрицателно и на други органи – като лигавицата на стомаха. 

Синдром на парещата уста (СПУ)

Синдромът на парещата уста е състояние, водещо до парене на езика. Това усещане няма видима причина. Симптомите са постоянни и могат да продължат с години.

Съпътстващо болката, често може да изпитаме изтръпване на езика и устата, както и промени във вкуса или дори пълна загуба на вкус. Шансовете за развиване на това състояние се увеличават с напредване на възрастта. Този синдром най-често се среща при жени в менопауза и при двата пола между 60 и 69-годишна възраст.

Няма установена причина за синдрома на парещата уста, но най-често се свързва с анормална функция на нервите в устата. Според проучвания генетиката ни и средата, която ни заобикаля, също влияят на развитието на това състояние, създаващо неприятно чувство на парене на езика. При СПУ слюнката и анатомията на устата са нормални и не се променят.

Стресът, безпокойството и депресията може да влошат симптомите на СПУ. Има и други причини, които може да действат неблагоприятно и да причинят парене на езика. В повечето случаи те са вторични и за да може да бъде възможно диагностицирането на СПУ, те трябва да бъдат излекувани. 

Те включват:

  • Сухота в устата, често срещан страничен ефект от приема на лекарства или признак на друго заболяване
  • Орална кандидоза
  • Орален лихен планус
  • Географски език
  • Дефицит на витамин Б
  • Зъбни протези
  • Нараняване на устната кухина 
  • Алергична реакция от храни
  • Стомашна киселина, проправила си път в устата 
  • Лекарства за високо кръвно налягане
  • Диабет и други ендокринни заболявания
  • Дисбаланс на хормоните, най-често при менопауза
  • Скърцане със зъби, агресивно миене на зъби, прекалено честа употреба на вода за уста

 

Вторичните състояния не са за подценяване, могат да ни причинят също толкова неприятности и трябва да се лекуват възможно най-бързо.

Какви са най-често срещаните симптоми?

 

парене на езика, симптоми

 

Симптомите също се разделят на различни групи, в зависимост от причината за парене на езика. При изгаряне на езика симптомите варират спрямо степента на изгаряне:

 

  • Изгаряне първа степен засяга повърхността на езика. Симптомите, съпътстващи изгаряне от първа степен са болка, зачервяване и подут език. 
  • Изгаряне от втора степен засяга външния, но и следващия слой на езика и е по-болезнено, защото нараняването е по-сериозно. Образуват се мехури и езикът се подува и зачервява.
  • Изгаряне трета степен засяга всички тъкани на езика. Кожата на езика си променя цвета в бяло или почернява. Може също да изпитваме изтръпване или много силна болка.

 

При зачервяване и подуване на езика, папилите по него може да изчезнат и повърхността му да изглежда изцяло гладка. Такъв вид на езика гарантира нараняване на вкусовите ни рецептори. Загубата на вкус е временен страничен ефект, но при изгаряне трета степен е възможно да продължи по-дълго.

В допълнение към паренето на езика, признаците на Синдром на парещата уста може да включват:

  • Неприятно усещане в езика сутрин, непрекъснато увеличаващо се през целия ден
  • Ежедневно парене на езика
  • Изтръпване на езика
  • Метален или горчив вкус
  • Усещане за парене и сухота в устата въпреки, че слюноотделянето е нормално 

 

При поява на симптоми е препоръчителна консултация с лекар.

Рискове и усложнения

 

парене на езика, изгаряне

 

Изгарянето на езика, ако не се открие и лекува навреме, може да се инфектира и да последват усложнения. Лекарска помощ е задължителна при изгаряне от втора и трета степен.

Изгарянето на езика може да унищожи вкусовите рецептори, създавайки липса на чувствителност на засегнатото място. Това обикновено е краткосрочно усложнение. Обикновено вкусовите рецептори се регенерират на две седмици.

При синдромът на парене в устата усложненията най-често засягат менталното ни здраве. Нелечимата, постоянна болка понякога може да ни причини тревожност и депресия.

Как се поставя диагнозата?

 

диагноза за парене на езика

 

При изгаряне на езика, освен парене на езика, симптомите, за които трябва да следим са зачервяване, подуване и образуване на мехури по повърхността му. При обикновен преглед, лекарят ни може да установи степента на медицинско състояние. 

Синдромът на парене на устата се диагностицира, но първо е добре да се изключат възможностите за заболявания с подобни симптоми. Лекарят преглежда устната ни кухина и задавайки въпроси за грижата за оралната ни хигиена, може да разбере за навици, които са противопоказни. Те могат да бъдат прекомерна употреба на вода за уста или прекалено силно миене на зъбите, които да причиняват симптомите ни.

Възможно е да се направят някои тестове, с помощта на които да се диагностицира по-лесно заболяването ни:

  • Кръвни тестове се правят, за да се изключи възможността за хормонални проблеми, ендокринни нарушения или дефицит на хранителни вещества.
  • Орални проби се вземат, за да се изключат орални заболявания, като млечница и орален лишей планус.
  • Тестовете за алергия се правят, за да се изключи изгаряне на езика, породено от хранителни алергии или непоносимост към добавки.
  • Прави се изследване на слюнката, за да се изключи усещането за сухота в устата.
  • Тестовете за стомашен рефлукс се прави, тогава когато има съмнение, че стомашна киселина е попаднала в устната ни кухина

 

При съмнение за синдром на парещата уста, ще бъдат назначени необходимите тестове, за да може лекуващият ни лекар да изолира проблема.

Какви са методите на лечение?

Началното лечение при изгаряне на езика трябва да приложи основна първа помощ. Медицински специалист ще оцени степента на изгарянето ни.

За да избегнем инфекции и да облекчим болката при изгаряне от първа степен на езика е добре да:

  • Пием хладка вода и да изплакнем устата си с такава
  • Смучем парченца лед или сладолед, за да облекчим болката
  • Жабурим с хладка подсолена вода
  • Избягваме топли напитки, които допълнително ще раздразнят засегнатата зона
  • Вземем болкоуспокоително, след консултация с лекар

 

Ако признаците не отшумят или се развие инфекция в рамките на 2-3 дни, незабавно трябва да се консултираме с лекар. 

Признаците на инфекция могат да бъдат повишено зачервяване, усилване на болката, подуване, гноене или треска.

Заключение

 

парене на езика

 

Парене на езика може да изпитаме заради изгаряне на езика, инфекции или синдром на парещата уста. Тези обстоятелства носят дискомфорт и чувство на несигурност у всеки. Трябва да поддържаме добра орална хигиена и да избягваме консумацията на прекалено горещи храни и напитки.

Някои изгаряния на езика може да продължат да ни причиняват неудобство до шест седмици след получаването им. Синдромът на парене в устата е заболяване, което може да продължи месеци или дори години и да бъде трудно за потушаване. Някои проучвания показват, че само 3 от 10 души получават положително развитие при лечението му.

Често задавани въпроси

Дефицит на какво предизвиква парене на езика?

Недостигът на витамин Б и минерали, като желязо и цинк, може да допринесе за усещане за парене на езика. Диета, включваща пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти, ядки, семена и здравословни протеини може да ни помогне да избегнем това състояние. 

Може ли усещането за парене на езика да доведе до психологични проблеми?

При синдромът на парещата уста, непрекъснатата болка, в комбинация с парене на езика може да доведе до тревожност и депресивни състояния.

Какво да правим ако усетим парене на езика внезапно?

Важно е да се консултираме с лекар, който да диагностицира състоянието ни. Първото нещо, което можем да направим, за да облекчим болката е да изплакнем устата си с хладка вода.

Категории: Здраве, Здравна енциклопедия|Публикувана: 30.01.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар