Как да премахнем вредния навик – гризане на нокти?

Обновена: 29.02.2024|
Неврозите. ХИВ и СПИН. Жена, която е в паника и гризе своите нокти

Онихофагията или гризането на ноктите е често срещан облекчаващ  стреса навик, от който понякога може много трудно да се откажем. По-често се среща при момчетата, отколкото при момичетата. Повечето деца започват на възраст между 4 и 6 години, като престават на около 7 до 10 години. Навикът често се затвърждава в тийнейджърските години, тъй като юношеството е период на емоционален бум. Подобно на скърцането със зъби, смученето на пръст и чопленето на неравности по кожата, хората са склонни да гризат ноктите си, когато са нервни, стресирани, гладни или отегчени. Общата нишка между тези психични състояния е чувството на безпокойство. Въпреки, че гризането на ноктите може да помогне да се успокоите за момента, то осигурява само временно облекчение.

3 причини да спрете да гризете ноктите си

Освен, че гризането на ноктите оказва влияние върху външния им вид и е нещо като социален проблем, то има няколко убедителни причини, които да ни откажат от този вреден навик:

Причинява проблеми със зъбите

Когато гризането на нокти започне в детството, то може да повлияе на развиващата се устна кухина. Хроничният натиск върху зъбите чрез гризане на ноктите може да доведе до неправилно подравняване на предните зъби, когато те се срещнат, при затворена челюст. Резците и кучещите зъби могат да се изкривят, а продължителното триене на зъбите и ноктите може да доведе до загуба на зъбната тъкан. С течение на времето алвеоларната кост, която поддържа зъба в венците, може да стане отслабена и ерозирана. И накрая, гризането на ноктите създава малки фрактури по краищата на зъбите, повишавайки риска от възпаление на венците.

дете с паднали предни зъбчета, което гризе праскова

Може да доведе до инфекция на стомаха

Тъй като ноктите рядко са чисти, поставянето им в устата (и още по-лошо, поглъщане на отхапаната част нокът) може да доведе до различни заболявания. Конкретно, върховете на ноктите са склонни да приютяват ентеробактерии. Това са семейство семейство бактерии, които включват салмонела и Е. coli, които след това се транспортират до устата и червата. Гризането на ноктите може да е причина да се заразите или да получите коремна болка, но също така може да доведе до по-сериозен стомашен вирус.

Ноктите и кожата могат да бъдат инфектирани

И тъй като самата уста е огнище на бактерии, отхапвайки твърде много от нокътя, излагате нежната кожа на богатство патогени. Инфектираната кожа може да се възпали, зачерви и подуе, което може да доведе до хронични нокътни промени и деформации. Ако също така дъвчете кожата около нокътя, включително кутикулата, вие сте изложени на по-висок риск от развитие на паронихия – болезнена инфекция, която води до зачервяване, болезненост, промени в формата и цвета на ноктите, мехури, пълни с гной, и дори отпадане на нокътната плочка.

Как да се откажем от този навик?

Средно отнема 21 дни, за да се създаде нов навик. Ето няколко метода, които можете да използвате, за да прекъснете този вреден навик веднъж завинаги:

Идентифицирайте тригерите

Подобно на всеки лош навик, гризането на ноктите обикновено се задейства от емоционалното състояние. Може би го правите без да мислите, или когато сте стресирани, или когато се опитвате да убиете време. Всеки път, когато се хванете, запишете точно какво сте правили в този момент – къде сте били, с кого сте били, за какво сте си мислили. След като идентифицирате индивидуалните си тригери, можете да започнете да опитвате различни техники, за да си помогнете да прекъснете цикъла.

Дръжте ноктите си къси и гладки

Най-лесният начин да предотвратите гризането на нокти е да ги държите хубави и къси. С по-къси нокти изкушението да ги дъвчете ще бъде значително затруднено. Подкъсявайте ги на всеки няколко дни. Изпилете ги, за да запазите повърхността и краищата гладки.

Нанесете горчив лак за нокти

Отличен инструмент за справяне с вредния навик е използването на горчив лак за нокти. Можете да нанесете това прозрачно покритие върху целите нокътни плочки на всеки два дни, кутикула и всичко останало, за да се предпазите от поставяне на пръстите в устата си. Ужасяващият вкус ще ви накара да се замислите, преди да преглътнете.

Използвайте маслиново масло

Почистете с малко зехтин ноктите си, за да ги направите меки и гъвкави, което може да помогне за намаляване на желанието за дъвчене. Като бонус, зехтинът също ще помогне за оформянето на кожичките и ще укрепи ноктите.

Носете пиличка или инструменти за маникюр

Друг възможен тригер за гризане на ноктите е внезапно счупване на нокът или друг вид разцепване. Да го изгризете просто, за да го „оправите”, е сигурен начин за започване на порочния кръг отново. За да го предотвратите носете ножицата си за нокти винаги с вас.

Редуцирайте навика постепенно

Две пътни таблети, които показват посоката на новите навици и старите навици

Ако си гризете ноктите от детството, постепенното ограничаване на навика може да се окаже по-добро от метода на всичко или нищо. Фокусирайки се върху един пръст в даден момент, опитайте се да спрете да хапете нокътя си.

Сменете навика

Дръжте ръцете си заети, като участвате в дейности на открито, като градинарство, спорт или дори разходка. Изкуства и занаяти, готвене, плетене, учене за свирене на музикален инструмент и други красиви хобита също ще ви помогне да отвлечете вниманието и да предотвратите желанието да хапете. Голямата част от замяната на навика с по-здравословен изход е, че вашето тяло и ум също ще имат полза.

Дъвчете дъвка

Поддържайте устата си заета с дъвченето на дъвка без захар. Или инвестирайте в храни за гризане, които можете да похапвате, когато усетите порив.

Фокусирайте се във важните неща в момента

Фокусирането върху настоящето има огромни ползи за психичното, физическото и емоционалното здраве. Увеличете съзнанието си относно навика за гризане на нокти, като наистина преживявате как ноктите се чувстват върху зъбите ви, болката, която причинява, когато ухапвате твърде дълбоко, усещането върху кожата. Чрез пълното осъзнаване на всички сензорни изпитания по време на гризането на ноктите може да разберете, че изобщо не се чувствате добре.

Ароматерапия за облекчаване на тревожността

Ако често дъвчете ноктите си по време на висок стрес, лечението на основната причина може да помогне за ограничаване на навика. Опитайте се да използвате етерични масла за безпокойство за незабавно освобождаване от нервност, тревога и други психически стресови състояния.

Кажете на приятел

Понякога споделянето на вашите цели с любим човек може да ви помогне да бъдете отговорни и да не излизате от верния път. Този съвет е особено полезен, ако имате склонност да хапете ноктите си, без действително да сте наясно с него.

Възприемете се като пациент

Спирането на дългогодишен навик е трудно и няма да се случи за една нощ. Бъдете търпеливи, награждавайте се на дните, в които сте имали успех, и не бъдете прекалено твърди към себе си в дните, в които не сте успели. Номерът е да продължиш да се опитваш и да вземаш нещата в свои ръце един ден.

Автор: д-р Невена Миронова

Категории: Здраве|Публикувана: 12.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Невена Миронова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:39 | Публикувана: 12 април 2019 в 11:27 | Категория: Здраве