Когато става въпрос за нашите деца, винаги се стремим да им предложим възможно най-здравословно, разнообразно и хранително меню. Това е важно още от най-ранна възраст за правилния растеж и развитие на малчуганите. Днес ще си говорим какво е мястото на един интересен продукт – масло гхи за деца и с какво е полезно за тях. Продължете да четете и ще разберете кога трябва да го включим в менюто и под каква форма, както и за незаменимите ползи, които масло гхи може осигури на най-малките.

 

Какво е масло гхи?

Гхи е вид пречистено масло, което притежава високи хранителни стойности и се смята за по-здравословната алтернатива. Въпреки че е по-концентрирано на мазнини, това са здравословните мазнини, от които се нуждаем. То е богато и на други хранителни вещества. Кравето масло гхи, например, има много предимства пред обикновеното, тъй като е по-богато на витамин А, Е, D и на омега 3. Масло гхи има свойството да лекува безсъние, подходящо е за масаж и е полезно за хората, които са предразположени към затлъстяване. То намалява лошия холестерол и улеснява циркулацията на кръвта. Повече информация можете да получите в статията: Масло Гхи – какви са ползите от употребата му.

Масло Гхи за деца: Защо да го включим в диетата на бебетата?

В идеалния случай бебетата се хранят само с кърма до 6-месечна възраст. След като бебето започне да расте, това изисква приема на повече хранителни вещества. Само кърмата не е достатъчна за бебето. Ето защо тогава се препоръчва и започване на захранването. Но достатъчно ли е в началото да включите само плодове и зеленчуци? Тук се намесва масло гхи като здравословна добавка към бебешкото пюре, която носи значителни ползи:

 • Масло гхи е лесно за храносмилане

Маслото гхи е пълно с наситени мастни киселини, а те са лесно смилаеми, което е важно за още неразвитата храносмилателна система на бебето. То все още не може да усвоява месо или други богати на мазнини храни. Ето защо масло гхи е подходящ заместител, който може да подобри приема на калории и да осигури достатъчно енергия на най-малките.

 • Подходящо, дори при лактозна непоносимост

Масло гхи е млечен продукт, а много бебета имат лактозна непоносимост. За щастие лактозната захар се разгражда по време на процеса на пречистване, което го прави безопасен продукт, дори ако вашето бебе страда от непоносимост към лактоза. Същото се отнася и за възрастните, разбира се.

 • Масло гхи подобрява вкуса на бебешката храна

Масло гхи за деца. Омега 3 за деца. Фолиева киселина по време на бременност.

 

Всички знаем, че храненето на едно бебе понякога може да бъде задача с повишена трудност. И единственото решение е постоянно да експериментирате с храната и вкусовите им рецептори, за да откриете кое им харесва и кое не. Добавете половин лъжичка масло гхи към обичайната им порция и ще подобрите иначе безвкусните понякога пюрета.

 • Богато на витамини

То е богат източник на мастноразтворими витамини като витамин A, D E и K. Всички тези жизненоважни витамини спомагат за насърчаване на здравословното развитие на костите и мозъка на бебето. Освен това засилват имунната му система и го пазят от болести, което е много важно особено ако вече не го кърмите.

 

Ползи на масло гхи за по-големи деца

Масло гхи е подходящо не само за бебетата, но и за подрастващите. Ето защо е препоръчително приемът му да продължи и от по-големи деца. А ето кои са най-добрите ползи и за тях:

 • Масло гхи за деца– полезно за мозъчното им развитие 

Мозъкът на детето претърпява огромни промени през първите 5 години от живота. От раждането до 3-годишна възраст невроните достигат почти 80% от своето развитие. Добавянето на масло гхи в диетата може да бъде страхотно допълнение към списъка с храни, богати на омега-3 – за постигането  на необходимото количество DHA и EPA мастни киселини, които са от съществено значение за развитие на мозъка и паметта.

 • Помага за поддържане на здравословно тегло при децата

Децата се нуждаят от почти 1500 калории на ден за оптимално физическо и психическо развитие. Масло гхи ще допълни липсите и то със здравословни мазнини, които ще поддържат детето здраво и с идеално тегло. Гхи съдържа и  конюгирана линолова киселина (CLA), която откриваме в млякото и месните продукти. Изследванията показват, че тя може да намали мастната маса и да подобри костната. Това може да улесни здравословното наддаване на тегло при децата.

 • Масло гхи има висока точка на димене

Като майка, която се грижи за здравето на детето си, със сигурно знаете, че не бива да му предлагате препържена и мазна храна. Масло гхи има висока точка на димене, което го прави отличен избор за готвене, дори при по-висока температура. В сравнение с други мазнини, то не се разпада на свободни радикали. Така че можете спокойно да пържите с него, тъй като при тази термична обработка няма да унищожите полезните хранителни вещества.

 • Масло гхи за деца помага при различни здравословни проблеми

Както бебетата, така и по-малките деца лесно настиват. Загрейте масло гхи с малко карамфил и го втрийте върху гърдите, за да се отървете бързо от кашлицата. Друг начин е да направите паста от босилек със разтопено масло гхи, което също е полезно за незабавно облекчение. Екземите са често срещани при малките и също могат да бъдат повлияни благоприятно от масло гхи. Само нежно го втрийте в засегнатите области, за да намалите възпалението.

Внимание! Ако решите да използвате някое от предложенията върху деца, все пак е препоръчително да се консултирате с педиатър!

 

Масло гхи за деца – кога и как да го включим в менюто?

 

Масло Гхи за деца.

 

Кравето масло гхи е разрешено за кърмачета на възраст от 6 месеца нагоре. Можете да добавяте няколко капки в пюрето или кашата на бебето. Така че ако детето ви е навършило 6 месеца, се консултирайте с вашия педиатър за подходяща диета, която съдържа идеалното количество от всички хранителни вещества. В идеалния случай се започва именно с пюре от зеленчуци и добавяне на масло гхи към него. Ако бебето хареса вкуса, ще имате двойна победа – здраво и доволно дете!

Има, разбира се, няколко предпазни мерки, които трябва да имате предвид, когато предлагате масло гхи на деца. Запомнете:

 • Не добавяйте твърде много от него, дори ако детето ви е с поднормено тегло.
 • Не добавяйте повече от 1 ч. л. в една порция. Разделете го по равно на 2-3 порции.
 • Не го предлагайте преди навършени 6 месеца.
 • Не го въвеждайте внезапно в храната, а бавно и по малко като всяка нова за него храна.
 • Не масажирайте редовно с гхи децата, защото запушва порите им.

Какъв е препоръчителният прием на масло гхи за деца в различни възрасти

След определена възраст ще можете да увеличите количеството. По-долу ще видите точната пропорция за хранене с гхи според възрастта:

 • 6 месеца: само няколко капки;
 • 8-10 месеца: ¾ до 1 ч. л.;
 • 12 месеца: 1 до 1 ½ ч. л.;
 • 2 години или повече: 1 ½ до 2 или повече ч. л.

Да обобщим: масло гхи е здравословна хранителна мазнина с няколко ползи за децата. Редовната му консумация в умерени количества може да подпомогне растежа и развитието на малчуганите. В дългосрочен план това има обещаващи ефекти върху цялостното здраве и благосъстояние не само на децата, но и на възрастните. Така, че спокойно можете да го добавите в менюто на цялото семейство. Консумирайте го с мярка и да ви е вкусно!