Запеканка с брюкселско зеле

Обновена: 05.02.2025|
запеканка с брюкселско зеле

Запеканка с брюкселско зеле е лесно ястие, което не изисква особено вниманието ни – фурната ще се погрижи за това вместо нас.

 

Рецепта за запеканка с брюкселско зеле

Тази запеканка с брюкселско зеле е чудесна гарнитура към различни основни ястия или като компания към топла и ароматна супа.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
35 минути 4

449 калории
9 г нетни въглехидрати
16 г белтъчини
38 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 400 г брюкселско зеле
  • 200 г кашкавал
  • 200 мл готварска сметана, 20% масленост
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. риган, сушен
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • щипка индийско орехче
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. В подходяща тава комбинирайте брюкселското зеле, зехтина и сухите подправки.
  3. Разбъркайте добре.
  4. Поставете във фурната и печете за 10 минути.
  5. Разбъркайте зелето.
  6. Добавете към брюкселското зеле течната сметана и върнете във фурната за още 10 минути.
  7. Настържете кашкавала.
  8. Разбъркайте добре и посипете с кашкавал. Върху кашкавала може да добавите още щипка риган.
  9. Печете още 5-10 минути, докато кашкавалът се запече добре и стане златист на цвят.
  10. Извадете от фурната и сервирайте готовата запеканка с брюкселско зеле топла.

 

Съвет: Към запеканката може да добавите бекон, пилешко месо или други сирена за допълнителен вкус и още по-засищащ резултат. Тази запеканка може да се приготвя в различни варианти за разнообразие в диетата.

Малките зелчици може да нарежете на половини или четвъртини в зависимост от личните предпочитания. Ако ги оставите цели, ще са също толкова вкусни.

Над 200 кето рецепти ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“. А в книгата „Режимът II – Еволюция“ се гмурваме в ползите от кето диетата при различни състояния, определяне на метаболитния тип на тялото и още полезни рецепти за вашето меню.

 

За брюкселското зеле

 

запеканка с брюкселско зеле

 

Брюкселското зеле не се слави с добра репутация, въпреки че е изключително вкусно и лесно за приготвяне. В много филми се показва като нещо неприятно, особено когато се предлага на деца. Не бива обаче да се подвеждате по тези минуси – брюкселското зеле е вкусен и питателен продукт, подходящ за всяка зимна трапеза.

Брюкселското зле се е отглеждало в днешна Белгия още през 13. век. То видимо изглежда като много малка зелка, поради което изглежда интересно във всяка рецепта. То е ботанически роднина на броколите, зелето, кейла и алабаша.

В днешно време най-голямо количество брюкселско зеле се произвежда в Нидерландия и Мексико.

Хранителни стойности

Брюкселското зеле е вкусно и питателно. В комбинация със сметана и кашкавал се получава апетитна запеканка с брюкселско зеле, в която се крият дори интересни ползи за здравето.

В 1 порция запеканка с брюкселско зеле има:

  • 200% витамин К
  • 115% витамин Ц
  • 59% витамин А
  • 47% фосфор
  • 44% калций
  • 37% витамин Б2
  • 34% селен
  • 30% цинк
  • 26% витамин Б12
  • 25% омега-3 мастни киселини
  • 25% манган

 

*Процентите са калкулирани спремо препоръчителната дневна доза

 

Още от нашата здравословна кухня

 

чък стек на тиган

 

Нашето предложение за запеканка с брюкселско зеле, сметана и кашкавал е чудесен вариант за гарнитура или леко предястие в студените дни. Отива си както с месни, така и с вегетариански ястия за пълна и вкусна трапеза.

Затова опитайте също:

 

За още предложения с вкусното брюкселско зеле също може да се обърнете към нашия кулинарен блог:

 

Брюкселското зеле е част от световната кухня и поради това участва в множество специалитети. Всеки може да я приготвя по различен начин спрямо личния си вкус, но има някои популярни рецепти, които се харесват на всички. Една от тях е именно нашата вариация на запеканка с брюкселско зеле.

Може да разгледате кулинарните идеи на хиляди кето съмишленици в нашата споделена кухня във Фейсбук. Споделете и вие своите любими рецепти и резултати и станете част от нисковъглехидратния кръг на ForLife.

Заедно с това сме ви подготвили и едно страхотно улеснение в нашата Вайбър група. Ако се присъедините към нея, ще получавате безплатно ежеседмично меню за кето ястия, както и удобен списък за пазаруване, изготвен от нашите кулинарни специалисти.

Направете своя кето режим по-лесен и още по-вкусен. Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар