Запеканка с брюкселско зеле
Запеканка с брюкселско зеле е лесно ястие, което не изисква особено вниманието ни – фурната ще се погрижи за това вместо нас.
Рецепта за запеканка с брюкселско зеле
Тази запеканка с брюкселско зеле е чудесна гарнитура към различни основни ястия или като компания към топла и ароматна супа.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 4 | 449 калории |
Необходими продукти:
- 400 г брюкселско зеле
- 200 г кашкавал
- 200 мл готварска сметана, 20% масленост
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. риган, сушен
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- щипка индийско орехче
- 1/2 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- В подходяща тава комбинирайте брюкселското зеле, зехтина и сухите подправки.
- Разбъркайте добре.
- Поставете във фурната и печете за 10 минути.
- Разбъркайте зелето.
- Добавете към брюкселското зеле течната сметана и върнете във фурната за още 10 минути.
- Настържете кашкавала.
- Разбъркайте добре и посипете с кашкавал. Върху кашкавала може да добавите още щипка риган.
- Печете още 5-10 минути, докато кашкавалът се запече добре и стане златист на цвят.
- Извадете от фурната и сервирайте готовата запеканка с брюкселско зеле топла.
Съвет: Към запеканката може да добавите бекон, пилешко месо или други сирена за допълнителен вкус и още по-засищащ резултат. Тази запеканка може да се приготвя в различни варианти за разнообразие в диетата.
Малките зелчици може да нарежете на половини или четвъртини в зависимост от личните предпочитания. Ако ги оставите цели, ще са също толкова вкусни.
Над 200 кето рецепти ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“. А в книгата „Режимът II – Еволюция“ се гмурваме в ползите от кето диетата при различни състояния, определяне на метаболитния тип на тялото и още полезни рецепти за вашето меню.
За брюкселското зеле
Брюкселското зеле не се слави с добра репутация, въпреки че е изключително вкусно и лесно за приготвяне. В много филми се показва като нещо неприятно, особено когато се предлага на деца. Не бива обаче да се подвеждате по тези минуси – брюкселското зеле е вкусен и питателен продукт, подходящ за всяка зимна трапеза.
Брюкселското зле се е отглеждало в днешна Белгия още през 13. век. То видимо изглежда като много малка зелка, поради което изглежда интересно във всяка рецепта. То е ботанически роднина на броколите, зелето, кейла и алабаша.
В днешно време най-голямо количество брюкселско зеле се произвежда в Нидерландия и Мексико.
Хранителни стойности
Брюкселското зеле е вкусно и питателно. В комбинация със сметана и кашкавал се получава апетитна запеканка с брюкселско зеле, в която се крият дори интересни ползи за здравето.
В 1 порция запеканка с брюкселско зеле има:
- 200% витамин К
- 115% витамин Ц
- 59% витамин А
- 47% фосфор
- 44% калций
- 37% витамин Б2
- 34% селен
- 30% цинк
- 26% витамин Б12
- 25% омега-3 мастни киселини
- 25% манган
*Процентите са калкулирани спремо препоръчителната дневна доза
Още от нашата здравословна кухня
Нашето предложение за запеканка с брюкселско зеле, сметана и кашкавал е чудесен вариант за гарнитура или леко предястие в студените дни. Отива си както с месни, така и с вегетариански ястия за пълна и вкусна трапеза.
Затова опитайте също:
- Свински шишчета с пюре от карфиол и сос чимичури
- Чък стек на тиган със сос от американска боровинка
- Супа от зелени домати, карфиол и праз
За още предложения с вкусното брюкселско зеле също може да се обърнете към нашия кулинарен блог:
Брюкселското зеле е част от световната кухня и поради това участва в множество специалитети. Всеки може да я приготвя по различен начин спрямо личния си вкус, но има някои популярни рецепти, които се харесват на всички. Една от тях е именно нашата вариация на запеканка с брюкселско зеле.
Може да разгледате кулинарните идеи на хиляди кето съмишленици в нашата споделена кухня във Фейсбук. Споделете и вие своите любими рецепти и резултати и станете част от нисковъглехидратния кръг на ForLife.
Заедно с това сме ви подготвили и едно страхотно улеснение в нашата Вайбър група. Ако се присъедините към нея, ще получавате безплатно ежеседмично меню за кето ястия, както и удобен списък за пазаруване, изготвен от нашите кулинарни специалисти.
Направете своя кето режим по-лесен и още по-вкусен. Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пренебрегваното брюкселско зеле е малък, зелен, листен зеленчук, който прилича на миниатюрна зелка. То принадлежи към семейство Кръстоцветни.
Салата с брюкселско зеле и кейл се приготвя за 15 минути, хапва се за 10, но ни държи сити за много по-дълго.
Чудите се какво да си приготвите за вечеря, нямате много време, а не ви се хапва на крак