Чък стек на тиган със сос от американска боровинка

Обновена: 19.12.2024|
чък стек на тиган

Ястието чък стек на тиган е чудесен за всяка трапеза, тъй като е сравнително бюджетно, но също толкова вкусно и ароматно предложение за любителите на крехко и сочно месо. Но какво точно представлява чък стек? Това е месото от рамото на говедото, което автоматично го прави почти изцяло чисто от мазнина. То е апетитно и позволява много начини на готвене – чък стек на тиган, на барбекю, на фурна и други. Може да се приготвя с марината или без, да се сервира с всякакви гарнитури или да се сложи в бургер като дърпано телешко.

Независимо от рецептата, то е подходящо за кето режим, чудесно за активни хора и за всеки любител на местните вкусотии, който иска да се поглези.

Предлагаме една лесна рецепта, с която ще успеете да зарадвате всички на масата. Нашето предложение за заливка е сос от червена боровинка – сладък контраст на сочното говеждо. Приятно готвене!

Рецепта за чък стек на тиган със сос от червена боровинка

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция (225 г)
30 минути 2 5,4 г нетни въглехидрати
637
калории
61 г протеин
40 г мазнини

 

Важно е преди да се захванете с готвенето да подготвим месото. Извадете месото от хладилника и го подсушете от двете страни с помощта на кухненска хартия. Поръсете със сол и я втрийте в месото. Оставете за 30 минути, за да придобие стайна температура. След като постои на стайна температура, втрийте добре подправките в него.

Необходими продукти

За месото:

  • 1 бр. чък стек от говеждо (~450 г)
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. сушен розмарин
  • 1 с.л. масло гхи

За соса:

  • 100 г американска червена боровинка
  • 50 мл изцеден лимонов сок
  • 50 г еритритол

 

Начин на приготвяне

На месото:

  1. В предварително нагорещен тиган сложете маслото гхи до разтопяване. Разпределете равномерно мазнината по повърхността му.
  2. Докато съдът се загрява, втрийте добре черният пипер и розмаринът в месото.
  3. Сложете месото на едната му страна и го дръжте 2-3 минути, за да се запечата. Обърнете на другата отново за 2-3 минути, за да се запечата напълно. Използвайте щипка за месо, а не вилица. 
  4. Намалете температурата на котлона. Продължете да готвите на средна температура до получаване на желания ефект. За средно ниво на изпичане препоръчваме още 4-5 минути. 
  5. Оставете на стайна температура за 5-10 минути. Сервирайте и полейте със соса от американска боровинка. 

На соса:

  1. Изплакнете обилно червените боровинки. В малка тенджерка ги намачкайте добре, добавете лимоновия сок и еритритола. 
  2. Оставете сместа да заври на средна степен на котлона. Бъркайте непрекъснато.
  3. Намалете топлината и го оставете да къкри, докато се получи хомогенна смес. Гъстотата трябва да наподобява сладко. 
  4. Оставете да изстине и залейте пържолата.

Вашият ароматен чък стек на тиган е готов за сервиране! Ако сте любители на кето ястия и желаете да поглезите сетивата, докато оставате верни на хранителните на хранителните си навици, то може да откриете вдъхновение в нашата поредица “Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Как се подготвя месото?

 

чък стек на тиган, подготовка

 

Когато готвим месо, често влагаме повече усилия за процеса на готвене и подценяваме подготовката. Но ако пропуснем тази важна стъпка има риск да не сме доволни от резултата и дори да не разберем защо. Може да разчитаме на няколко ключови стъпки.

  1. Оставете месото да придобие стайна температура. По този начин месото ще се готви равномерно. Ако започнете да готвите месо, което е престояло в хладилник дълго време, студеният му център ще се изпече по-бавно и следователно неравномерно.
  2. Не прекалявайте с подправките. Използвайте 2-3 подправки, защото в противен случай рискувате техният вкус да вземе превес над този на месото. Ако се ограничите само с няколко вида, ще запазите и аромата на Чък стека.
  3. Подсушете добре. С помощта на кухненска хартия подсушете добре преди да поръсите с подправките. По този начин ще премахнете остатъци от кръв и вода и ще осигурите по-добър контакт на месото с тигана.

По този начин ще запазим богатия вкус не и неустоим аромат не само на нашия чък стек на тиган, но и на всяко месо.

 

Още месни кето предложения

 

RРибай стек на тиган.

 

Ако сте си облизали пръстите от този чък стек на тиган, то със сигурност ще откриете още неустоими месни кето изкушения в нашата секция “Кето рецепти”. Ако търсите идеи за месо, то съветваме да прочетете нашата рецепта за рибай стек на тиган с масло. Може да сервирате него и чък стек на тиган с различни кето разядки и предястия. 

Ако желаете да споделите вкусните си предложения, може да се присъедините към нашата споделена Фейсбук група, където ще може да черпите вдъхновение за вкусни ястия, полезни трикове и кето съставки. Всяка седмица ще споделяме с вас ексклузивно седмично меню и списък за пазаруване в нашата Viber група.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

8fd8f1091606e0bd67bdc2ca0d399c46?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар