Чък стек на тиган със сос от американска боровинка
Ястието чък стек на тиган е чудесен за всяка трапеза, тъй като е сравнително бюджетно, но също толкова вкусно и ароматно предложение за любителите на крехко и сочно месо. Но какво точно представлява чък стек? Това е месото от рамото на говедото, което автоматично го прави почти изцяло чисто от мазнина. То е апетитно и позволява много начини на готвене – чък стек на тиган, на барбекю, на фурна и други. Може да се приготвя с марината или без, да се сервира с всякакви гарнитури или да се сложи в бургер като дърпано телешко.
Независимо от рецептата, то е подходящо за кето режим, чудесно за активни хора и за всеки любител на местните вкусотии, който иска да се поглези.
Предлагаме една лесна рецепта, с която ще успеете да зарадвате всички на масата. Нашето предложение за заливка е сос от червена боровинка – сладък контраст на сочното говеждо. Приятно готвене!
Рецепта за чък стек на тиган със сос от червена боровинка
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности на 1 порция (225 г) |
---|---|---|
30 минути | 2 | 5,4 г нетни въглехидрати 637 калории 61 г протеин 40 г мазнини |
Важно е преди да се захванете с готвенето да подготвим месото. Извадете месото от хладилника и го подсушете от двете страни с помощта на кухненска хартия. Поръсете със сол и я втрийте в месото. Оставете за 30 минути, за да придобие стайна температура. След като постои на стайна температура, втрийте добре подправките в него.
Необходими продукти
За месото:
- 1 бр. чък стек от говеждо (~450 г)
- 1 с.л. черен пипер
- 1 с.л. сушен розмарин
- 1 с.л. масло гхи
За соса:
- 100 г американска червена боровинка
- 50 мл изцеден лимонов сок
- 50 г еритритол
Начин на приготвяне
На месото:
- В предварително нагорещен тиган сложете маслото гхи до разтопяване. Разпределете равномерно мазнината по повърхността му.
- Докато съдът се загрява, втрийте добре черният пипер и розмаринът в месото.
- Сложете месото на едната му страна и го дръжте 2-3 минути, за да се запечата. Обърнете на другата отново за 2-3 минути, за да се запечата напълно. Използвайте щипка за месо, а не вилица.
- Намалете температурата на котлона. Продължете да готвите на средна температура до получаване на желания ефект. За средно ниво на изпичане препоръчваме още 4-5 минути.
- Оставете на стайна температура за 5-10 минути. Сервирайте и полейте със соса от американска боровинка.
На соса:
- Изплакнете обилно червените боровинки. В малка тенджерка ги намачкайте добре, добавете лимоновия сок и еритритола.
- Оставете сместа да заври на средна степен на котлона. Бъркайте непрекъснато.
- Намалете топлината и го оставете да къкри, докато се получи хомогенна смес. Гъстотата трябва да наподобява сладко.
- Оставете да изстине и залейте пържолата.
Вашият ароматен чък стек на тиган е готов за сервиране! Ако сте любители на кето ястия и желаете да поглезите сетивата, докато оставате верни на хранителните на хранителните си навици, то може да откриете вдъхновение в нашата поредица “Кето фантазии“ 1 и 2.
Как се подготвя месото?
Когато готвим месо, често влагаме повече усилия за процеса на готвене и подценяваме подготовката. Но ако пропуснем тази важна стъпка има риск да не сме доволни от резултата и дори да не разберем защо. Може да разчитаме на няколко ключови стъпки.
- Оставете месото да придобие стайна температура. По този начин месото ще се готви равномерно. Ако започнете да готвите месо, което е престояло в хладилник дълго време, студеният му център ще се изпече по-бавно и следователно неравномерно.
- Не прекалявайте с подправките. Използвайте 2-3 подправки, защото в противен случай рискувате техният вкус да вземе превес над този на месото. Ако се ограничите само с няколко вида, ще запазите и аромата на Чък стека.
- Подсушете добре. С помощта на кухненска хартия подсушете добре преди да поръсите с подправките. По този начин ще премахнете остатъци от кръв и вода и ще осигурите по-добър контакт на месото с тигана.
По този начин ще запазим богатия вкус не и неустоим аромат не само на нашия чък стек на тиган, но и на всяко месо.
Още месни кето предложения
Ако сте си облизали пръстите от този чък стек на тиган, то със сигурност ще откриете още неустоими месни кето изкушения в нашата секция “Кето рецепти”. Ако търсите идеи за месо, то съветваме да прочетете нашата рецепта за рибай стек на тиган с масло. Може да сервирате него и чък стек на тиган с различни кето разядки и предястия.
Ако желаете да споделите вкусните си предложения, може да се присъедините към нашата споделена Фейсбук група, където ще може да черпите вдъхновение за вкусни ястия, полезни трикове и кето съставки. Всяка седмица ще споделяме с вас ексклузивно седмично меню и списък за пазаруване в нашата Viber група.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В днешната рецепта за брискет на барбекю в Тексас стил предлагаме ястие, което изисква доста търпение и внимание
Свински вратни пържоли със сос от чушки са перфектната, лесна и бърза вечеря.
Агнешки ребра със зелен лук – традиционно, режимно и топящо се в устата ястие.