Захарна ябълка – употреба и ползи

Обновена: 05.09.2024|
Захарна ябълка.

Захарна ябълка (Annona squamosa) е често срещан плод на тропическите пазари. Намира приложението си в индийската, тайландската и американската народна медицина, използва се в приготвянето на различни десерти и сладки напитки. Известна е още под имената “черимоя” и “сладоледено дърво”.

Какво представлява захарната ябълка?

Захарната ябълкa принадлежи на семейство Annonaceae и се среща под формата на храст или дребно дърво с широка коронка. Листата му са продълговати и яйцевидни. Цветчетата му се превръщат в ядливи плодове със сегментирана кора, която при пълно узряване може да бъде отделена, за да се консумират директно.

 

 

На цвят захарните ябълки са светлозелени с леки синкави отенъци. Сърцевината представлява ароматна бяла, мека, кремообразна и сладка плът, пълна с малки черни семенца.

За родина на растението се възприемат тропическите райони на Америка и Западна Индия. Достига между 3 и 7 метра височина.

Значителна подробност е фактът, че семената са силно токсични.

Вкусът им наподобява съчетание между ананас, круша и манго и най-добре е да се сервира охладен с лъжица, защото тогава текстурата му е като на плодов сладолед.

Растението вече е широко разпространено на много места по света като Африка, Индонезия, Пакистан, Индия, натурализирано е във Флорида, Бразилия и някои части на Азия. Но условието е, че може да вирее единствено на тропичен и субтропичен климат.

Всички части от екзотичното растение могат да бъдат използвани с различна цел, а последните научните изследвания потвърждават лечебните му свойства.

Химичен състав на захарната ябълка

Една захарна ябълка е източник на:

  • Витамин С
  • Манган
  • Тиамин
  • Витамини от група Б: В6, В2, В3, В5, В9 (фолиева киселина)
  • Калий
  • Магнезий
  • Калций
  • Желязо
  • Фосфор
  • Диабетични фибри

 

Елементите в съдържанието на златната ябълка показват терапевтични ефекти: антивъзпалителни, антибактериални, антивирусни и др.

creatine 02 400
choko 01 600
creatine 02 400
choko 01 600

 

Лечебни свойства на захарната ябълка

 

Захарна ябълка.

 

Медицинското значение на захарната ябълка се дължи на нейното фитохимично разнообразие. Богатият набор от хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти могат да подкрепят лечението на разнородни заболявания като диабет, декалцификация, запек, анемия, хипертония, проблеми със стомашно-чревния тракт и много други.

Антигъбично действие

Екстрактът от листата на захарна ябълка инхибира растежа на два вида гъбички: Fusarium oxysporum и Colletotrichum capsici.

Антивъзпалително действие

Болките, предизвикани от възпалението на уринарния тракт, също могaт да бъдат облекчени с екстракта от листата на златната ябълка поради високото му съдържание на елементи с антивъзпалителни свойства като пектина, фибрите, полифенолните оксиданти и витамин С.

 

Антиоксидантно действие

Плодовете на захарната ябълка са добър източник на полифенолни оксиданти и фибри, които пречистват организма от токсините и осигуряват защита срещу свободните радикали.

Антиканцерогенно действие

Още в края на 20-ти век науката потвърждава ефективното въздействие на растението срещу 12 вида рак. В листата и стъблата на захарната ябълка е открито веществото ацетоген, което прекъсва разпространението на злокачествените образувания в организма, а богатото количество фибри и антиоксиданти спомага за пречистването на червата от канцерогени.

Противоязвена активност

Проведен експеримент с мъжки плъхове доказва, че ектрактът от листата на захарна ябълка е безопасно средство за лечение на пептични язви като намалява значително нивата на стомашната киселинност и индекса на язвата.

Положително влияние върху сърдечно-съдовата система

Високото съдържание на витамин С в захарната ябълка възпира разпространението на свободните радикали. Балансираното съотношение между калий и натрий в състава на плода служи за регулиране на артериалното налягане и честотата на сърдечни съкращения, както и за отстраняване на ненужните липиди.

Положително влияние върху храносмилателната система

 

Захарна ябълка.

 

В миналото индианските племена са използвали плода при случаи на хранителни отравяния, а вече е доказано, че меката му част стимулира производството на стомашни сокове, регулира нивата на киселинност в стомаха и отстранява токсините в черния дроб.

В Южна Америка от кората и листата на растението се приготвя релаксиращ чай, който служи за подобряване на храносмилането и притежава леко слабително действие.

Положително влияние върху функцията на мозъка

Фолиевата киселина в химичния състав на растението предпазва от болестта на Алцхаймер и различни други когнитивни разстройства, калият подобрява притока на кръв към клетките на мозъка, а заедно В6 и антиоксидантите въздействат благоприятно върху нервната система.

Магнезият осигурява продължителен и спокоен сън.

Други ползи

Консумацията на захарна ябълка е полезна още при анемия, диабет, бременност, както и като средство в борба срещу грипа:

  • Захарните ябълки са подходящ избор за лекуващите се от анемия поради факта, че са отличен източник на желязо.
  • Диетичните фибри в захарната ябълка забавят процеса на усвояване на захарите и предпазват развитието на диабет тип 2.
  • Бременните жени се нуждаят от 1000 микрограма мед ежедневно, което прави екзотичния плод добър избор за консумация по време на бременността.
  • Захарната ябълка е чудесно имуноукрепващо средство и често е използвана в борбата с грипа и за предотвратяване на различни инфекции.

 

Козметични ползи от захарна ябълка

Захарната ябълка притежава функции в полза на здравето на кожата и косата.

Ползи за здравето на кожата

Витамин С се бори със свободните радикали в тялото и  спомага за производството на колаген, който е отговорен за поддържането на здрава, еластична и гладка кожа. Стрити на прах и смесени с мазнина, семенцата на растението се използват за локално лечение на паразитни кожни заболявания.

Аскорбиновата киселина предотвратява появата на бръчки и пигментни петна и заздравява защитния слой на кожата на лицето.

Ползи за здравето на косата

Витамините, магнезият, желязото и цинкът стимулират растежа на здрава и блестяща коса. Дефицитът на мед в организма, на който се дължи неизбежното побеляване на косата в процеса на стареене, може да бъде компенсиран при консумирането на плодовете на растението и да спомогне за възстановяването на естествения цвят на косата.

Стрити на прах, семената на захарната ябълка се прилагат за лечението на въшки.

 

Токсичните семена на захарната ябълка

 

Захарна ябълка, семена.

 

Семената, както и “кожата” на екзотичния плод са изключително токсични, но използвани в правилните пропорции, намират приложение. Използват се за приготвянето на средства срещу насекоми, за лечение на въшки и за да се предизвика повръщане или дефекация при хранителни натравяния. В Южна Америка от люспата на растението се прави отвара за лечение на пневмония.

Семената съдържат няколко алкалоида: кофеин, ретикулин, анонаин и лиродененин. Симтомите при поглъщането им наподобяват ефектите от атропина, а при контакт с очите е възможно да доведат до слепота.

 

Кулинарно приложение на захарна ябълка

Една захарна ябълка се състои от 79% вода, 10% въглехидрати, 2% протеини и 1% мазнини. В количество от 100 грама калориите са близо 75 – относително ниска калоричност, което позволява плодът да бъде включван в различните режими за отслабване.

Различните сортове имат различен вкус, текстура и форма. Вкусът варира от меко сладък до сладко-кисел, сравняван е с банан, круша, папая, ананас, ягода и др., спрямо сорта. Задължително е плодовете да се консумират пресни и така да се използват в приготвянето на сладкиши, кремове, сладоледи и напитки.

В Мексико, преди да консумират ябълката, добавят няколко капки лимон, за да се балансира прекалената сладост. Подходяща е за приготвянето на плодови салати и шербет. Ферментиралият плод може да се използва за приготвяне на алкохолни напитки, а в Ямайка сушат цветчетата като ароматизатор за тютюн.

 

Заключение

Ябълката-крем е с много кратък срок на годност, което я прави по-трудно достъпна за нашия пазар. Може да се отглежда в саксия като някои цитруси, но изисква редовно подрязване. Дървото започва да произвежда плодове на третата или четвъртата година от засаждането. Черният цвят на семената е признак, че плодът е напълно узрял и годен за консумация.

Наричан е „сладоледено дърво“ заради кремообразната му текстура, а самият Марк Твен го определя като „най-вкусния плод в целия свят“. Вкусът му, представляващ екзотична бленда от няколко тропически плода, вдъхновява въображението на сладкарите по света за приготвяне на различни плодови десерти и напитки, а лечебните качества, свойствени на растението, са неизброими.

 

Често задавани въпроси

Какво е захарна ябълка (Annona squamosa)

Захарната ябълка, известна още като Annona squamosa, е тропически плод от семейство Annonaceae. Има сладка, кремообразна и подобна на яйчен крем плът със зелена външна част.

Какви са ползите за здравето от захарните ябълки?

Захарните ябълки са богати на витамини C и B, фибри и антиоксиданти. Те подпомагат храносмилането, повишават имунитета и могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата.

Токсична ли е захарната ябълка?

Семената, както и “кожата” на екзотичния плод са изключително токсични, но използвани в правилните пропорции, намират приложение.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 05.09.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

e913e2312bface0bab0388c61f949ad0?s=96&d=mm&r=g

Пенелопе Пенчева е студентка от специалност "История на изкуството" в Художествената академия. По-специален интерес има в сферите на изкуството и хуманитарните науки. Занимава се с четене и писане на художествена литература, предпочита да прекарва времето си в природата.

Свързани публикации

Оставете коментар