Газирана вода – има ли ползи от приема й?

Обновена: 12.03.2024|

Газираната вода е популярна напитка, независимо дали се използва за коктейли или като „алтернатива“ на водата, тъй като притежава вкус.

Някои хора смятат газираната вода за здравословен начин на хидратация. Други се притесняват от отрицателно въздействие върху зъбите, храносмилането и костите.

За да изчистим тези противоречия, подробно ще разгледаме въздействието на газираната вода върху здравето в следващите редове.

 

Какво представлява газираната вода?

Това е вода, в която изкуствено се добавят газове въглероден диоксид за получаване на въглеродна киселина, в резултат на което се придава пенлив характер на водата.

В допълнение към мехурчетата, в някои газирани води можем да открием също разтворени минерали, като например натриев карбонат, натриев цитрат, калиеви соли. Понякога се добавя дори обикновена сол, която да придаде лек вкус и същевременно да неутрализира киселинността.

Съществува и естествено газирана минерална вода вследствие на природни геологични процеси, в която също се съдържат минерали.

 

pH на газираната вода

Химическата реакция между вода и въглероден диоксид произвежда слаба въглеродна киселина. За нея е доказано, че стимулира същите нервни рецептори в устата ни както горчицата. Това предизвиква усещане за боцкане/парене, което за някои е приятно, за други – дразнещо.

pH на газираната вода е 3-4, което я прави леко киселинна. Въпреки това пиенето й не прави по-киселинна средата в организма ни, тъй като добре функциониращите бъбреци и бели дробове отстраняват излишния въглероден диоксид. Това поддържа кръвта ни с леко алкално pH от 7,35-7,45, независимо какво ядем или пием.

 

Влияе ли CO2 в газираната вода на общите нива в организма?

Пиенето на газирана вода не влияе значително на нивата на въглероден диоксид (CO2) в тялото. Когато консумираме газирана вода, ние поглъщаме разтворен въглероден диоксид, който придава на водата характерните мехурчета. Въпреки това, количеството CO2, абсорбирано чрез газирана вода, е сравнително малко и не афектира общите нива на CO2 в тялото.

Дихателната система и бъбреците регулират нивата на въглероден диоксид в тялото чрез изхвърляне на излишния CO2 посредством дишане и отделяне.

Карбонизацията в напитките засяга предимно киселинността и вкуса, но не допринася значително за промените в системните нива на CO2.

Важно е да се отбележи, че хората с определени респираторни заболявания, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), могат да бъдат посъветвани да ограничат приема на газирани напитки, тъй като прекомерната газировка може потенциално да повлияе на дихателната им функция.

Но умереното използване на газирана вода се счита за безопасно и като цяло и няма съществено въздействие върху нивата на CO2 в тялото.

 

Кой „изобретява“ газираната вода?

 

Газирана вода.

 

Самият процес на карбонизация, който създава мехурчета и придава на водата нейното пенливо качество, има дълга история.

Търговското производство на газирана вода може да се припише на Джоузеф Пристли, английски химик, в края на 18 век.

През 1767 г. Пристли открива метод за инфузиране на вода с въглероден диоксид, създавайки газирана напитка. Това бележи началото на процеса на карбонизация, който в крайна сметка води до развитието на газираната вода, която познаваме днес.

С течение на времето газираната вода придобива популярност като освежаваща напитка и има различни форми, включително сода (често с добавена захар и овкусители) и тоник (газирана безалкохолна напитка с разтворен хинин).

Първоначално тоникът се е използвал за профилактика срещу малария, но вече има значително по-малко съдържание на хинин, често е с добавена захар или изкуствени подсладители.

 

Влияе ли на зъбите газираната вода?

Тъй като емайлът ни е изложен директно на киселина, едно от най-големите притеснения е дали газираната вода влияе на здравето на зъбите.

Има много малко проучвания на тази тема, но едно от тях отбелязва съвсем малко влияние на газираната спрямо обикновената върху зъбите. Друго проучване обаче установява, че газираната минерална вода е поне 100 пъти по-безвредна от сладките безалкохолни напитки, които се употребяват масово.

Установено е, че комбинацията между захар и карбонизация може да доведе до тежък кариес.

Като цяло газираната вода сама по себе си има клонящ към нула риск за здравето на зъбите. Важно е да избягваме варианти, в които има добавена захар и други консерванти.

Ако търсите различни начини за хидратация, може да опитате и вода с разтворени електролити – едновременно необходима и поддържаща електролитния баланс напитка.

 

Влияе ли на храносмилането?

 

Газирана вода, подуване.

 

Газираната напитка може да е от полза за храносмилането по няколко начина.

Увеличаване на усещането за ситост

Газираната вода може да помогне на храната да остане в стомаха по-дълго, което да предизвика по-голямо усещане за ситост.

В контролирано проучване при 19 здрави млади жени резултатите за засищане са били по-високи, след като участниците са изпили 250 мл газирана вода, в сравнение с тези, изпили същото количество обикновена вода.

Разбира се, необходими са по-широки проучвания, но за момента всеобщото мнение е положително в тази насока.

Облекчаване на запек

Хората, които страдат от констипация, може да открият, че пиенето на газирана вода помага за облекчаване на симптомите.

В двуседмично проучване при 40 по-възрастни души, които са преживели инсулт, средната честота на движение на червата почти се удвоява в групата, която пие газирана вода, в сравнение с групата, която пие чешмяна вода.

Нещо повече – участниците съобщават за 58% намаление на симптомите на запек.

Има също доказателства, че газираната вода може да подобри други симптоми на лошо храносмилане, включително болки в стомаха.

Необходими са обаче по-големи проучвания, за да се потвърдят тези резултати.

 

Засяга ли газираната вода здравето на костите?

 

Газирана вода, кости,стави.

 

Има теории, че газираните напитки могат да причинят загуба на калций в костите.

Изследователите смятат, че фосфорът, който присъства в някои подсладени газирани безалкохолни напитки, намалява количеството калций, което тялото може да абсорбира. В друго проучване е установено, че тийнейджърките, които консумират газирани напитки, имат по-ниска костна минерална плътност.

Газираната вода обаче не съдържа фосфор. Освен това повечето хора получават достатъчно фосфор от храната в необходимите количества. Затова е препоръчително да се избягват газирани напитки с добавена захар и изкуствени оцветители.

 

Влия ли върху здравето на сърцето газираната вода?

Изследванията показват, че при консумацията на газирана вода може да настъпят подобрения във връзка със здравето на сърцето, въпреки че наличните доказателства са ограничени.

Резултатите от едно проучване с 18 жени в постменопауза указват, че пиенето на газирана вода, богата на натрий, води до намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол, възпалителните маркери и кръвна захар. Освен това е отбелязано повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол.

Рискът от развитие на сърдечно заболяване в следващите 10 години е изчислен като 35% по-нисък сред тези, които употребяват газирана вода, в сравнение с тези, които употребяват обикновена вода.

Въпреки това, тъй като това е само едно ограничено проучване, са необходими значително повече изследвания, преди да могат да се направят заключения.

 

За кого не е препоръчителна газираната вода?

 

Газирана вода, рефлукс.

 

При някои хора пиенето на твърде много газирана вода може да предизвика газове и подуване на корема, което ги кара да се чувстват некомфортно.

Пациенти с киселинен рефлукс, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или газове, които пият предимно газирана вода, трябва да преминат към негазирани напитки, като обикновена вода.

Необходими са повече проучвания за въздействието върху хора с киселинен рефлукс, ГЕРБ и киселини, тъй като добавената захар в някои газирани напитки наистина може да повлияе на ГЕРБ.

Използването на сламки за пиене на газирана вода може да увеличи газовете и подуването на корема.

Някои хора обаче смятат, че газираната вода подобрява храносмилането им.

 

Можем ли сами да си направим газирана вода?

Машина за газирана вода е нещо, което любителите на газираната напитка могат да използват у дома. Тя представлява малък уред, снабден с въглеродна система, чрез която въглероден диоксид под налягане се инфузира във вода, чай или друга напитка, по желание.

 

Вана с гореща газирана вода – какво е предимството на тази СПА-процедура?

 

Газирана вода.

 

В Европа този тип релакс е известен още от Римския период. Баня с гореща вода с въглеродна киселина била активно възприета сред пациентите в рехабилитационната клиника Kurmittelhaus в Германия.

Макар ваните с газирана вода да не са толкова популярни, някои СПА-центрове са преоткрили полезното действие на тази иновативна процедура.

При потапяне в изкуствено газирана гореща вана, CO2 се абсорбира в кожата. Поради повишената плътност на Co2 в кръвния поток, луменът на кръвоносните съдове се разширява, съответно – и кръвоносните съдове.

Чрез разширяването на кръвоносните съдове и капилярите, периферното съдово съпротивление се намалява, което има потенциала за доведе до спадане на кръвното налягане (намаляване на пулса и т.н.). Което е последвано от релаксиращ ефект.

Това причинява ефекта на Бор – обмен между кислород и CO2 в тъканите и органите (вътрешно дишане). Кислородът се пренася до клетките от хемоглобина.

 

Заключение

Докато изследвахме произхода на газираната вода, развенчахме митовете и се задълбочихме в потенциалните й ползи за здравето. Едно нещо остава ясно – газираната вода е повече от просто газирана тенденция – това е предпочитаният начин за хидратация на мнозина.

Стига да избягваме онези газирани води, които съдържаг добавена захар, различни оцветители и консерванти, можем да се насладим на ползите от карбонизираната напитка. Както всяко нещо, препоръчително е да се употребява с мярка и да не се замества изцяло питейната вода с газирана в ежедневието.

Газираната вода същото ли е като содата?

Не, газираната вода е просто вода, която е била напоена с газ въглероден диоксид, придавайки му мехурчета. Не съдържа добавени захари или аромати като сода.

Може ли газираната вода да замени обикновената вода в здравословното хранене?

Докато газираната вода може да бъде част от здравословната диета, важно е да се консумира и обикновена вода.

Газираната вода разяжда ли зъбния емайл?

Газираната вода е леко кисела, но киселинността е много по-ниска от тази на содата. Пиенето в умерени количества е малко вероятно да причини значителна ерозия на емайла.

Може ли газираната вода да причини подуване?

Някои хора може да изпитат усещане за пълнота или подуване на корема след пиене на газирана вода поради съдържанието на въглероден диоксид. Това обаче варира от човек на човек и не всеки ще изпита това усещане.

Мога ли сам да си направя газирана вода у дома?

Да, можете да направите газирана вода у дома с помощта на машина за карбонизация.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 11.12.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 17:20 | Публикувана: 11 декември 2023 в 11:07 | Категория: Хранене и видове храни