Ветрило от патладжан с домати и кайма

Обновена: 23.12.2024|
ветрило от патладжан

Ветрило от патладжан е апетитно предложение от широкото разнообразие на ястия с този зеленчук. Комбинацията с домати и кайма правят това хапване засищащо и изключително вкусно.

 

Рецепта за ветрило от патладжан с домати и кайма

Пригответе апетитно ветрило от патладжан с вкусна сърцевина от домати и кайма и малко количество въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
60 минути 4 403 калории
11 г нетни въглехидрати
26 г белтъчини
27 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 2 броя патладжан (~600 г всеки)
  • 200 мл доматен сос
  • 300 г кайма от говеждо месо
  • 100 г кашкавал
  • 1/2 ч. л. риган
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете патладжаните на две половини по дължина.
  2. Поставете ги с месестата част надолу и внимателно нарежете на ивици, за да се получат ветрила.
  3. Осолете ги и ги оставете на решетка или в гевгир, за да се отцедят за 15-20 минути.
  4. През това време може да приготвите плънката.
  5. В нагорещен тиган изсипете 1 с. л. екстра върджин зехтин.
  6. Запържете каймата и към нея прибавете доматения сос.
  7. Намажете вътрешните части на отцедения патладжан с останалия зехтин и подправете с черния пипер и ригана.
  8. Разпределете плънката равномерно между ивиците на патладжана.
  9. Прехвърлете подготвените патладжани в тава с хартия за печене.
  10. Печете на 180 градуса за 25-30 минути.
  11. Извадете от фурната и поръсете с настърган кашкавал.
  12. Печете за още 10 минути, докато кашкавалът се разтопи и стане златист.
  13. Сервирайте топли или охладени по ваш вкус.

 

Съвет: Ветрило от патладжан е интересен начин да приготвим любимия зеленчук, а презентацията може да е интересно допълнение към една красива празнична трапеза. Може да се комбинира с вкусен нисковъглехидратен коктейл за още по-голямо удоволствие.

 

Други вариации на патладжана

 

ветрило от патладжан

 

С патладжан може да се приготвят редица вкусни ястия, които ще се харесат на всеки. Той е особено популярен в кухнята на средиземноморските страни. Испанци и италианци хапват патладжани по интересни начини. Гръцката кухня също използва тези зеленчуци, като най-яркият пример е класическата гръцка мусака с патладжани.

Патладжанът има почетно място и в кухнята на Близкия Изток под формата на разядки, но и цели ястия.

Патладжанът е страхотна съставка за много рецепти, тъй като може да стане изключително вкусен при различна термична обработка. Характерно за зеленчука е, че се хапва пържен, печен, задушен, грилован. Вкусовият му профил си отива с много други зеленчуци като тиквички, чушки, моркови и други.

Хранителни стойности

Патладжанът е полезен зеленчук, който е хубаво да хапваме често. В него се съдържат ценни елементи, важни за здравето ни. В комбинация с доматения сос и каймата това ястие може да донесе редица ползи за тялото ни.

В 1 порция ветрило от патладжан с домати и кайма се съдържат:

  • 43% мед
  • 40% фибри
  • 36% мед
  • 32% калий
  • 28% фосфор
  • 23% калций

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Набавяйки си тези витамини и минерали, ще поддържаме тялото си енергично и тонизирано, като не се ограничаваме от вкусна храна.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Пълнен патладжан с кайма.

 

Патладжанът освен много полезен е и нисковъглехидратен. Поради това намира широко приложение в рецептите на кето режима. Може да опитате също:

 

С ветрило от патладжан може да поднесете ароматна супа или подходяща салата, която да завърши с финес вкусното нисковъглехидратно меню:

  • Крем супа от грах и тиквички
  • Пилешка супа с кладница и кокосово мляко
  • Салата с брюкселско зеле и кейл

Ще откриете тези предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия сайт.

Каним ви да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук, в която ще откриете изобилие от традиционни, но и иновативни рецепти от световната кухня. Може да се включите със своите собствени нисковъглехидратни рецепти и да почерпите допълнително вдъхновение.

За почитателите на нисковъглехидратния режим на хранене изготвяме и безплатно ежеседмично меню. Него може да откриете във Вайбър групата на ForLife. Допълнително ще получите и списък за пазаруване за още по-лесно ежедневие.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар