Патладжани по грузински с орехи
Патладжани по грузински са едно от любимите предястия, които се топят в устата. Съчетава вкуса на патладжан и орех в комбинация със свежия кисел вкус на лимон за невероятен резултат.
Рецепта за патладжани по грузински с орех
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 3 | 314 калории |
Патладжани по грузински е едно от най-бързите кето предястия, което сме сигурни, че ще ви хареса.
Необходими продукти:
- 1 патладжан, среден размер (~600 г)
- 100 г орехи
- сок от половин лимон
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. кориандър на прах
- 1/2 ч. л. кимион на прах
- 2-3 стръка свежа подправки за декорация – магданоз, мента, босилек, кориандър или друга по избор
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжана на тънки ивици по дължината на зеленчука.
- За обработването му може да използвате грил тиган, обикновен тиган, скара или фурна. Ако използвате тиган или скара, намазнете парчетата патладжан със зехтина и ги запечете за няколко минути. Същото може да направите във фурната, като използвате хартия за печене.
- Докато патладжанът се пече, направете плънката.
- Запечете орехите на сух тиган за 5-6 минути. Тази стъпка не е задължителна, но значително подобрява вкуса на финалното ястие.
- След това натрошете ядките в купичка и ги смесете с лимоновия сок.
- Добавете сухите подправки и зехтин, ако ви е останал. Осолете плънката.
- В началото на всяко парче патладжан сложете по 1-2 ч. л. от ореховата смес.
- Навийте патладжана около плънката. Ако рулцата са нестабилни, може да ги фиксирате с клечка за зъби.
- Подредете ги в плоска чиния и поръсете със свежата подправка, която сте избрали. Ако имате още орехи, може да поръсите рулцата с тях.
Много режимни вдъхновения сме подбрали за вас и между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ с авторски снимки на вкусните рецепти, които сме изпробвали.
Хранителни стойности
Рецептата за патладжани по грузински съчетава две чудесни храни – патладжан и орехи – които са изключително полезни за здравето. В 1 порция от това вкусно предястие се откриват:
- >200% омега-3 мастни киселини
- 100% омега-6 мастни киселини
- 91% манган
- 78% мед
- 30% витамин Б6
- 27% магнезий
- 24% калий
- 24% фосфор
- 20% фолат
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Грузинска кухня
Някои от традиционните рецепти и продукти на Грузия се припокриват с други ястия от Близкия Изток и Източна Европа. В различните региони на страната се наблюдават различни обичаи около храненето, както и разнообразие от специфични за областта рецепти.
Орехите, които откриваме и в рецептата за патладжани по грузински, са една от най-често срещаните съставки в кухнята на грузинците. Освен тези вкусни ядки традиционните рецепти обикновено включват различни меса, сирена и хлябове. Тъй като ястията може да станат тежки, се прибавят свежи салати, билки и подправки.
Месата, които често се хапват в Грузия, са ангешко, пилешко и свинско.
Хапки от патладжани по грузински са едно от най-популярните предястия. Към тях обикновено се прибавя паста от чесън, която обаче не е подходяща за нисковъглехидратния режим, който следваме.
Освен патладжаните широко разпространени зеленчуци в кухнята на Грузия са доматите, чушките, картофите, чесъна. Традиционният грузински хляб е продълговат и се приготвя в глинена пещ, подобна на индийския тандур.
Супата, която лекува махмурлук в Грузия, подобно на нашата шкембе чорба, се приготвя от овче или телешко. За тази супа се използва шкембето, червата и други части на животното, които по-рядко се хапват. Може да се добавят моркови, лук или хляб. Тази супа се популяризира като храна за бедните, но в днешно време се хапва след тежка вечер от всички.
Най-популярната алкохолна напитка в Грузия е виното.
Още от нашата здравословна кухня
Заедно с предложението за патладжани по грузински ви предлагаме още една вкусна рецепта от съседите ни през море:
- Пилешка яхния Чахохбили – преди се е приготвяла с различни диви птици, които местното население е ловило, но в днешно време се използва пилешко месо.
А почитателите на патладжана може да разгледат също:
За още рецепти и вдъхновение може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея събираме съмишленици на нисковъглехидратния начин на живот, които споделят своите апетитни ястия.
А за още по-лесно ежедневие ви предлагаме безплатно ежеседмично кето меню, което може да получите във Вайбър групата на ForLife.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза и изключително вкусна рецепта
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Патладжан, популярен в България и като „син домат“, е растение, което се използва в цял свят и е