Патладжани по грузински с орехи

Обновена: 28.11.2024|
патладжани по грузински

Патладжани по грузински са едно от любимите предястия, които се топят в устата. Съчетава вкуса на патладжан и орех в комбинация със свежия кисел вкус на лимон за невероятен резултат.

 

Рецепта за патладжани по грузински с орех

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 3

314 калории
9 г нетни въглехидрати
7 г белтъчини
27 г мазнини

Патладжани по грузински е едно от най-бързите кето предястия, което сме сигурни, че ще ви хареса.

 

Необходими продукти:

  • 1 патладжан, среден размер (~600 г)
  • 100 г орехи
  • сок от половин лимон
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. кориандър на прах
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 2-3 стръка свежа подправки за декорация – магданоз, мента, босилек, кориандър или друга по избор
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана на тънки ивици по дължината на зеленчука.
  2. За обработването му може да използвате грил тиган, обикновен тиган, скара или фурна. Ако използвате тиган или скара, намазнете парчетата патладжан със зехтина и ги запечете за няколко минути. Същото може да направите във фурната, като използвате хартия за печене.
  3. Докато патладжанът се пече, направете плънката.
  4. Запечете орехите на сух тиган за 5-6 минути. Тази стъпка не е задължителна, но значително подобрява вкуса на финалното ястие.
  5. След това натрошете ядките в купичка и ги смесете с лимоновия сок.
  6. Добавете сухите подправки и зехтин, ако ви е останал. Осолете плънката.
  7. В началото на всяко парче патладжан сложете по 1-2 ч. л. от ореховата смес.
  8. Навийте патладжана около плънката. Ако рулцата са нестабилни, може да ги фиксирате с клечка за зъби.
  9. Подредете ги в плоска чиния и поръсете със свежата подправка, която сте избрали. Ако имате още орехи, може да поръсите рулцата с тях.

 

Много режимни вдъхновения сме подбрали за вас и между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ с авторски снимки на вкусните рецепти, които сме изпробвали.

 

Хранителни стойности

Рецептата за патладжани по грузински съчетава две чудесни храни – патладжан и орехи – които са изключително полезни за здравето. В 1 порция от това вкусно предястие се откриват:

  • >200% омега-3 мастни киселини
  • 100% омега-6 мастни киселини
  • 91% манган
  • 78% мед
  • 30% витамин Б6
  • 27% магнезий
  • 24% калий
  • 24% фосфор
  • 20% фолат

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Грузинска кухня

 

грузинска кухня, патладжани по грузински

 

Някои от традиционните рецепти и продукти на Грузия се припокриват с други ястия от Близкия Изток и Източна Европа. В различните региони на страната се наблюдават различни обичаи около храненето, както и разнообразие от специфични за областта рецепти.

Орехите, които откриваме и в рецептата за патладжани по грузински, са една от най-често срещаните съставки в кухнята на грузинците. Освен тези вкусни ядки традиционните рецепти обикновено включват различни меса, сирена и хлябове. Тъй като ястията може да станат тежки, се прибавят свежи салати, билки и подправки.

Месата, които често се хапват в Грузия, са ангешко, пилешко и свинско.

Хапки от патладжани по грузински са едно от най-популярните предястия. Към тях обикновено се прибавя паста от чесън, която обаче не е подходяща за нисковъглехидратния режим, който следваме.

Освен патладжаните широко разпространени зеленчуци в кухнята на Грузия са доматите, чушките, картофите, чесъна. Традиционният грузински хляб е продълговат и се приготвя в глинена пещ, подобна на индийския тандур.

Супата, която лекува махмурлук в Грузия, подобно на нашата шкембе чорба, се приготвя от овче или телешко. За тази супа се използва шкембето, червата и други части на животното, които по-рядко се хапват. Може да се добавят моркови, лук или хляб. Тази супа се популяризира като храна за бедните, но в днешно време се хапва след тежка вечер от всички.

Най-популярната алкохолна напитка в Грузия е виното.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Грузинска пилешка яхния Чахохбили.

 

Заедно с предложението за патладжани по грузински ви предлагаме още една вкусна рецепта от съседите ни през море:

  • Пилешка яхния Чахохбили – преди се е приготвяла с различни диви птици, които местното население е ловило, но в днешно време се използва пилешко месо.

 

А почитателите на патладжана може да разгледат също:

 

За още рецепти и вдъхновение може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея събираме съмишленици на нисковъглехидратния начин на живот, които споделят своите апетитни ястия.

А за още по-лесно ежедневие ви предлагаме безплатно ежеседмично кето меню, което може да получите във Вайбър групата на ForLife.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

  • Бързи свински хапки.

    Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза и изключително вкусна рецепта

  • Грузинска пилешка яхния Чахохбили.

    Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.

  • Патладжан-11 полезни свойства

    Патладжан, популярен в България и като „син домат“, е растение, което се използва в цял свят и е

Оставете коментар