Орфеево цвете – възкръсващата сила на Родопите

Обновена: 05.01.2024|

Родопите са обгърнати в дълбок пласт аура от загадъчност и мистичност. Тази величествена планина е скрила в недрата си сакрални места и древни светилища.

Там дивата природа, гъстите гори, тъмните пещери, стръмните склонове и спиращите дъха гледки срещат човека със свръхестественото. В своята прегръдка, Родопа планина приютява многообразие от животински видове, лековити растения и пази още безброй тайни, неуловимо вплетени във фолклора, традициите и обредите, които сме наследили от прадедите ни.

Митове и легенди за Орфей и неговата ангелска музика, укротяваща дори и зверовете, се носят из района на тази магична планина. Една от тях е за безсмъртното Орфеево цвете, известно и като родопски силивряк, за която ще ви разкажем тук.

 

Легендата за безсмъртното Орфеево цвете

Родопският силивряк или още Орфеево цвете неслучайно е станал символ на силата на българския дух. Това растение притежава уникални качества – когато бъде откъснато и хербаризирано, ако се засади и намокри, то отново оживява!

Чрез способността си да изпада в състояние на анабиоза, Орфеевото цвете е преживяло дори ледниковия период.

Митичният тракийски музикант Орфей е свързан с много легенди за Родопа планина, където той често се разхождал и се наслаждавал на опияняващата й красота. Една от тях е за трагичната загуба на неговата любима Евридика. На сватбения им ден, красивата нимфа е ухапана от отровна змия, с което отива завинаги в Долната земя.

Изпадналият в скръб Орфей в мъката си успял да склони дори и непоколебимия Хадес – невидимия господар на мъртвите, да му позволи да слезе в неговите владения, за да освободи възлюбената си, което било привилегия на малцина.

Според родопските легенди, мрачното подземие на Хадес, където душите на мъртвите били обречени да се скитат като сенки, се намирало в пропастта на пещерата Дяволското гърло.

Божественият музикант преминал през триглавия звяр Цербер, стража на ада, като успял да укроти смразяващия му поглед и бесен нрав само с музиката от своята лира. Хадес обаче имал едно условие, за да пусне Евридика в Горната земя – извеждайки я нагоре, Орфей да не я поглежда, дори за миг.

Малко преди да излязат от задушните и тягостни пространства на подземния свят обаче Орфей спрял да чува стъпките на Евридика, не се стърпял и обърнал поглед назад към нея, с което тя завинаги изчезнала.

Съкрушен от неуспешния си опит, Орфей дълго скърбял за своята любима и изливал мъката си близо до ритуално тържество в чест на Дионис. Поклонниците на бога на виното, веселието и религиозния екстаз се опитвали всячески да впечатлят тракийския певец, но неговото страдание било толкова дълбоко, че той не забелязвал нищо друго.

Безразличието му разгневило празнуващите и менадите (вакханки) на Дионис го разкъсали и хвърлили в река Марица, а от всяка капка кръв паднала на земята поникнало красиво цвете, наречено Орфеево.

Друга легенда гласи, че това невероятно цвете се е родило от сълзите на Орфей, след като се върнал от подземието на Дяволското гърло без своята Евридика.

На входа си Дяволското гърло е обсипано с лилавите му цветчета, което ни подсказва, че във всяко предание има известна истина. Може да го срещнете по тракийските светилища и сакрални места със силна енергетика, сякаш то наистина има много дълбока и свещена връзка със свръхестественото и божественото.

 

Родопски силивряк – произход и разпространение

 

Орфеево цвете, Родопски силивряк, възкръсващи цветя, Тибетски чай на младостта

 

Официалното наименование на това растение е Haberlea rhodopensis. То е представител на семейство Силиврякови (Gesneriaceae) и е известно като „възкръсващо цвете„.

Открито е през 1834 година, по време на експедиция от Виенската ботаническа градина. Унгарският ботаник Имре Фривалдски го описва и кръщава на своя учител, ботаникът Карл Хаберле, и на Родопите – планината, в която вирее.

Родопският силивряк е предледников реликтен вид, тъй като е установено, че е на възраст повече от 2 милиона години.

За него ботаниците казват, че е по-старо от видовия генезис на всички растения, които се срещат по земята днес, като произлиза от преди 300 милиона години, още от времето на динозаврите.

Учените откриват, че преди ледниковия период е било разпространено из цяла Европа, но днес е балкански ендемид, като е успяло да се съхрани единствено на балканския полустров. По нашите земи може да го срещнете още и с имената безсмъртниче, шапиво биле, китара, стирак и хаберлей.

Характеризира се с лилави цветове, които на сянка са затворени, но щом ги докосне слънчева светлина, се разтварят. Расте по скални терени, върху варовик или вулканична скала, по влажни и сенчести места.

Има тъмнозелени назъбени листа, които са вечнозелени, слабо развита коренова система и притежава способността да запазва голяма част от водата в себе си, като поддържа метаболитните си процеси в много бавен темп.

Анабиозата е изключително рядко срещана способност сред висшите растения.

Невероятната му способност да възвръща живота си и свежестта, само при контакт с вода, е изследвана от проф. д-р Румяна Ценкова, Шиничиро Кироки и екипа им, и е публикувана в списание „Nature“.

Според Такаши Ямагучи – японски астробиолог, произходът на Haberlea rhodopensis е извънземен, също като и микроорганизмите, способни на състояние на анабиоза.

Поради уникалните си характеристики, растението се изследва от НАСА и руски секретни лаборатории (по информация на вестник „Новинар“). В България, то е включено в Червената книга на защитените видове, но от Министерство на околната среда са дали разрешение за брането му.

Може да срещнете Орфеево цвете по поречието на р. Арда, в смолянско, в село Гела, в местността „Чудните мостове“ в Триградското ждрело, около Ягодинската пещера, на малко места в Стара планина и в някой райони на Северна Гърция.

 

Състав и приложение

 

Орфеево цвете, Родопски силивряк, възкръсващи цветя, Тибетски чай на младостта

 

Тъй като проучванията на Haberlea rhodopensis са насочени главно към анабиотичната му способност да запазва жизненоустойчивостта си във възобновяем вид, след пълно вегетационно изсушаване, данните за фитохимичния му състав са ограничени.

Засега е установено наличието на миконозид –  главното съединение в така наречените възкръсващи растения, сред които са H. rhodopensis, R. serbica, R myconii.

Тази молекула е изключително разпространена във възкръсващото Орфеево цвете и в химично отношение представлява фенилетаноиден гликозид. Тя позволява на растението да се съхрани и възроди след състояние на изсушаване до 98%.

След клинични проучвания се установява способността на Родопския силивряк да повишава синтеза на колаген и еластин след третиране на човешка кожа с екстракта му, като ефекта е много по-мощен от ретинол и ретиноева киселина.

Български изследователи са открили, че родопският силивряк допринася за бързото задзравяване на тъканите, като активира освобождаване на стволови клетки.

Знае се, че съдържа още:

 • танини
 • сапонини
 • флавоноиди
 • фитостероли
 • полизахариди
 • лутеолин
 • хесперидин
 • синапова
 • ферулова киселина и др.

Поради състава си то показва силни антиоксидантни свойства и се изследва неговото въздействие върху рака като потенциално лекарство.

В Родопите местните са го използвали за лечението на шап по животните (както подсказва и името му шапиво биле).

 

Напитката на боговете

На Олимп боговете пиели загадъчна напитка, която поддържала тяхното безсмъртие. Амброзията даравяла дълголетие, защита и изцеление, казва Омир, но рецептата за нея оставя загадка. Според преданията една от съставките в „еликсира на безсмъртието“ бил родопският силивряк.

Дали божествената напитка съществува физически или е метафора, славата на безсмъртното Орфеево цвете е стигнала чак до Хималаите. Неговото име се споменава върху глинена плоча в тибетски манастир през 6-ти в. пр. Хр. в състава на тибетския чай на младостта.

Монасите там казват, че рецептата за него е била дадена от много древен народ, притежаващ власт над живота и смъртта. Счита се, че този народ е тръгнал от нашите земи, тъй като всички съставки на чая са билки, типични за българската земя.

Древните са възприемали това растение като дар от боговете. Познато на науката от скоро, това магично растение е било добре известно на нашите прадеди.

Траките използвали Орфеево цвете в своите ритуали, като го изгаряли, за да изпадат в транс и да се свързват с духовните измерения. То било част от духовните инициации на тракийските жреци, като символ на смъртта и възкресението.

Римляните също били очаровани от чудодейното родопско растение, като император Антонин Пий започнал да сече монети с красива жена, персонификация на Родопа планина, която държи в ръцете си Орфеево цвете.

За траките Родопа е богинята на смъртта и възкресението. Тя била съпруга на Хемус – тракийски цар, и според римския поет Овидий, някога те били смъртни, но Зевс и Хера ги превръщат в застинали планини – Родопите и Стара планина.

Твърди се, че римляните идвали в Родопите специално за да пият от божествената напитка с това растение.

 

Рецепта за Тибетски чай на младоста

Необходими са ви:

 • 100 г родопски силивряк
 • 100 г жълт кантарион
 • 100 г лайка
 • 100 г пъпки от бяла бреза

Начин на приготвяне:

 1. Билките се смесват и 2 супени лъжици от сместа се запарват с 500 мл вода.
 2. Оставя се да престои 1 час под похлупак.
 3. Прецежда се и се пие половината от чая, един час преди лягане, с 1 лъжичка мед.
 4. Другата половина се изпива на другия ден, веднага след ставане.
 5. Това се повтаря всеки ден, докато сместа свърши.

Поради силното действие на родопския силивряк, процедурата се прави веднъж на 5 години, през есенно-зимния сезон.

Това е мощен природен метод за изчистване на токсините, бъбреците, стомаха, черния дроб, кръвоносните съдове и подобряване на обмяната на веществата, поради което са възможни леки неразположения.

Пречистването на тялото е съпроводено със странични ефекти като леко главоболие, виене на свят и болки в раменете и врата.

 

Обобщение

 

Орфеево цвете, Родопски силивряк, възкръсващи цветя, Тибетски чай на младостта

 

Нашата малка земя е богата на лековити растения с изумителни свойства. Легендарното Орфеево цвете е само една от многото тайни и мистерии на величествената Родопа планина.

Цветето на Орфей предизвиква огромен интерес по целия свят, а по нашите земи то е било познато още преди повече от 3000 г. пр. Хр.

Съкровището на България са именно билките, които имаме в изобилие, а родопският силивряк е перлата на българските лечебни растения!

 

Какво представлява Родопският силивряк или известно още като Орфеево цвете?

Това е балкански ендемид, чийто произход е още преди ледниковия период.

С какво е известен?

Орфеевото цвете показва невероятната способност на анабиоза – състояние на мнима смърт, при лоши условия и последващо възкресение, при контакт с вода.

Къде можем да го срещнем?

Орфеевото цвете се е запазило само на Балканския полуостров, като можем да го срещнем само в някои части на Родопите, Стара планина и Северна Гърция.

Категории: Билки, Любопитно|Публикувана: 08.11.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 8 ноември 2022 в 11:00 | Категория: Билки, Любопитно