Учен яде 720 яйца на месец – какво се случва с холестерола му?

Обновена: 21.03.2025|
5 мин. четене
Учен яде 720 яйца на месец.

Колко яйца на месец можем да изядем и да останем здрави? Колко яйца на месец мога да ям, без да ми навредят? Това са въпросите, които ученият Ник Норуиц си задава и решава сам да открие техните отговори. В тази статия ще разгледаме неговия експеримент, в който изяжда по 24 яйца на ден и какви са резултатите за здравето му.

Ник Норуиц изяжда средно по 1 яйце на час, за да провери качествено своята хипотеза в рамките на 1-месечния експеримент.

 

Кой е Ник Норуиц?

Ник Норуиц изучава клетъчна биология, като се занимава с науката зад метаболизма. Той е докторант на Оксфорд и учи медицина в Харвард. Докато се занимава с наука, той прави различни експерименти с храната и метаболизма си, които заснема в Instagram и YouTube. Неговата цел е не само да разбули митовете и тайните зад храненето, които продължават да заблуждават хората, но и да осигури надеждна и достоверна информация на своите последователи.

Ник успява да използва силата на интернета, за да помогне на хората да разберат повече за организма си, но и да направи науката за метаболизма лесна за разбиране и достъпна за обикновения човек. В своя YouTube канал той прави експерименти, но и обяснява на по-прост език различни медицински изследвания, с което помага на своите последователи да разберат сложните механизми на организма ни.

След всеки експеримент той забелязва положителен ефект върху обществените нагласи, като неговите начинания провокират дискусия и преразглеждане на храната, нейните свойства и ефекти върху телата ни.

Експериментите на Норуиц се извършват само върху него, като той използва своя метаболизъм като основа за своите изследвания. Тъй като това не е достатъчно, за да правим пълни изводи за ефектите на храната върху организма ни, неговите експерименти стимулират допълнително финансиране за изготвяне на същите изследвания с нужния брой клинични участници.

 

Експеримент със 720 яйца на месец

 

720 яйца на месец

 

Норуиц се опитва да покаже, че въпреки съдържанието на холестерол в яйцата, консумацията не повишава нивата на холестерола в кръвта ни. Подобно проучване е важно, тъй като яйцата са полезен животински продукт, който много хора биха избягвали поради опасността да повишат холестерола си. Той решава да изяде 720 яйца на месец, за да докаже тезата си.

Високият холестерол е свързан със сърдечно-съдови проблеми, инсулти и е част от епидемията на затлъстяването, която се наблюдава в много от развитите държави. Контролирането на холестерола е важна стъпка за ограничаване на някои други предотвратими заболявания и здравословни състояния. Затова е важно да сме наясно какво може да повлияе отрицателно на нивата на холестерол в кръвта и коя информация е по-скоро мит.

Откриване на хормона холесин

Преди да започне експеримента си, Норуиц се позовава на ново проучване, което открива нов механизъм за регулация на холестерола, който консумираме, и този, който черният ни дроб синтезира самостоятелно. Изследването е проведено както върху гризачи, така и върху хора. В това проучване екипът от учени открива нов хормон, наречен от тях холесин (cholesin), който върши ролята на инхибитор на холестерола.

Холесинът потиска производството на холестерол в черния дроб. Той се освобождава, когато рецепторите в стомаха ни засекат холестерола в храната ни. Наблюдава се значително повишаване на холесина след консумация на храни с естествен холестерол, като след това синтезът на холестерол в черния дроб значително намалява. Така тялото ни поддържа своя баланс в зависимост от начина ни на хранене.

С тези нови данни и откритието на този хормон се оказва, че абсорбцията на холестерола от храната има свойството да контролира синтеза на нов холестерол. По думите на Норуиц:

Ако ядем по-малко холестерол и абсорбираме по-малко, ще имаме по-висок синтез(на холестерол), поддържайки по този начин хомеостаза на холестерола.

Как протича експериментът?

Основната теза за експеримента Ник Норуиц споделя в своя YouTube канал. Той започва с това, че изяждането на 720 яйца на месец води до приема на 133 200 мг холестерол (или 133 г). Неговата хипотеза е, че това прекомерно количество консумиран холестерол няма да повлияе на нивата на холестерол в кръвта му и най-вече няма да повиши „лошия“, или LDL, холестерола.

Във втората половина от експеримента той пресмята, че консумира минимум 75 г наситени мазнини и 5 000 мг холестерол. Заедно с това консумира и малко плодове, като не превишава 60 г нетни въглехидрати. Яйцата заемат по-голямата част от диетата на Норуиц, който се храни балансирано извън експеримента, но не следва определен режим на хранене.

 

Резултати от експеримента

 

720 яйца на месец

 

В края на експеримента нивата на холестерол в кръвта на Норуиц не са повишени, както гласи и неговата хипотеза в началото на експеримента. Дори напротив – наблюдава се спад на LDL холестерола с цели 2% в рамките на първите 2 седмици. След това спада с допълнителни 18% за следващите 2 седмици от експеримента.

Той обяснява:

Консумираният холестерол се свързва с рецептори в стомаха ни. Това стимулира производството на хормон, наречен холесин. За този хормон ние имаме други рецептори в черния дроб, наречени GPR146. Този процес инхибира вътрешния процес за синтез на холестерол от черния дроб. Така холестеролът се балансира и се поддържа хомеостазата.

Но защо наблюдаваме такава голяма разлика между първата и втората половина от 1-месечния експеримент? Норуиц продължава с отговора на този въпрос:

Добавянето на въглехидрати към диетата – независимо дали са под формата на бисквити Орео, плодове или продукти с нишесте е достатъчно да намали LDL холестерола в определен тип хора – слаби и чувстителни към инсулин.

Той дължи промяната на добавянето на плодове към диетата си – нещо, което умишлено не прави в първите две седмици.

Същият този ефект показва и проучване от 2022 година, в което участва самия Ник Норуиц.

За кратък период при слаби и чувствителни към инсулин хора, които започват да се хранят с нисковъглехидратна диета, както и кето диета, често се наблюдава повишаване на LDL нивата, като част от високомазнинната триада – висок HDL, висок LDL и ниски триглицериди. Тази триада е знак за голямата метаболитна промяна – преминаване от горене на въглехидрати към изгаряне на мазнини за енергия. 

След кратко обяснение на своя труд по темата Норуиц обяснява:

Казано по прост начин – включването на въглехидрати обратно в диетата на хора от този тип с тази „липидна триада“ провокира спад в нивата на LDL. (…) Само 60 г нетни въглехидрати във втората половина на експеримента – добавих банани, боровинки, ягоди и замразени череши.

Именно добавянето на пълноценни въглехидрати гарантира тази промяна в нивата на LDL холестерола.

Пълният експеримент на Норуиц показва интересни резултати за това как функционира тялото ни и какво означава да се храним здравословно. Повече по темата може да гледате в неговото видео.

I Ate 720 Eggs in 1 Month. Here's What Happened to my Cholesterol

 

Заключение

Работата на Ник Норуиц показва нови механизми, по които функционира нашия организъм. С труда на учени и изследователи като него нашето разбиране за собствената ни биология и физиология се разширява, което ни помага да се грижим качествено за себе си и да намерим методи за подобряване на общественото здраве.

Подобни експерименти стават все по-достъпни и възможни в ерата на технологиите и достигат до безброй хора, готови да се вслушат в посланието им.

 

Често задавани въпроси

Колко яйца на месец мога да ям?

Повечето хора са чували, че прекомерното ядене на яйца може да им навреди и да повиши нивата на лошия холестерол. Това обаче се оказва един от хранителните митове след проучването на Ник Норуиц. Той открива, че дори прекомерният прием на яйца не води до подобни отрицателни последствия, а дори напротив.

Защо ученият изяжда толкова много яйца?

Норуиц се опитва да покаже, че въпреки съдържанието на холестерол в яйцата, консумацията не повишава нивата на холестерола в кръвта ни. Подобно проучване е важно, тъй като яйцата са полезен животински продукт, който много хора биха избягвали поради опасността да повишат холестерола си.

Какви са резултатите?

В края на експеримента нивата на холестерол в кръвта на Норуиц не са повишени, както гласи и неговата хипотеза в началото на експеримента. Дори напротив - наблюдава се спад на LDL холестерола с цели 2% в рамките на първите 2 седмици. След това спада с допълнителни 18% за следващите 2 седмици от експеримента.

 

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 22.03.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар