Великден е един от най-светлите християнски празници, честван в много страни по света, и ние сме се подготвили с кето рецепта за курабийки и как да си направим естествени бои за яйца. Разбира се, празникът е натоварен с дълбока символика, а традициите са много.
Една от тях е най-ярка и характеризираща го – боядисване и борене с яйца. От малки този спомен е загнезден в съзнанието на повечето от нас – четвъртък или събота в Страстната седмица са отредени за символното боядисване на яйца.
Как да си направим естествени бои за яйца?
Потапяйки се в символиката на празника, ние решихме да ви разкажем повече за истинската традиция по боядисването – с естествени бои за яйца, без химикали, изкуствени оцветители и вредни съставки.
При оцветяването на яйцата с естествени растения и билки, могат да се използват два начина:
- Първият е да добавите растенията при варенето на яйцата, като по този начин те сами ще се оцветят.
- Вторият е да сварително отделно различните растения и да изчакате отварите да изстинат. Как да си приготвите цветната отвара – кипвате 1-1.5 вода (в зависимост колко яйца ще боядисвате). Добавяте натуралните съставки, които сте подбрали и 2 с. л. оцет към кипящата вода. Намалявате топлината и варите още 30 минути. Оставяте да изстине и потапяте яйцата за поне 30 мин., като ги вадите на 15-тата минута, за да видите дали цветът става наситен и трябва ли му още време.
Получаването на различни цветове също е интересен процес:
- За син цвят – добавете чаша лилаво зеле към водата, когато варите яйцата. Можете да постигнете този цвят и с пасирани боровинки, кипнати във вода, с 2 с. л. оцет.
- Зелен цвят – добавете чаша спанак или няколко чаени лъжички спирулина към врящата вода. Тук може да използвате и студеното оцветяване с оцет.
- Червен/розов цвят – можете да получите естествени бои за яйца със сок от нар или цвекло към кипящата вода. Може също да се използва и студено оцветяване с оцет, прибавен към червения сок.
- Пурпурен цвят -добавете сок от грозде към врящите яйца или накиснете предварително сварените яйца в сместа от гроздов сок и оцет.
- Жълт/оранжев цвят – добавете няколко чаени лъжички куркума,шафран или обелки от жълт лук към кипящата вода или сварете тези подправки във вода, охладете и смесете с оцет за студено боядисване.
С тези естествени бои за яйца ще получите пастелни окраски, не ярки, тъй като са оцветени по естествен начин с растения и без никакви химикали.
След като яйцата са боядисани и боята е изсъхнала, с памуче, натопено в олио, намажете повърхността им, за да имат блясък.
И макар да си мислим, че в крайна сметка оцветяваме черупките на яйцата, както добре знаете – боите често се просмукват и в самите яйца. Затова заложете на естествени бои за яйца.
Видове естествени бои за яйца и символика на цветовете
В миналото естествени бои за яйца с продукти от природата са били широко разпространени. Те са се варили с различни билки и растения, които са оцветявали яйцата в характерни багри.
С комерсиализирането на тази традиция, хранителната индустрия внедрява изкуствените бои за яйца, включващи различни химикали, които оцветяват в ярки цветове яйцата. За съжаление, този вид оцветяване се вмъква дълбоко в много страни по света. Така изкуствените бои стават основно средство за декориране на яйцата.
Както споменахме и по-горе, яйцата символизират раждането на човека от природата, развитието и зараждането на Вселената, а в религиозен план – то е символ на Възкресението.
В този смисъл и всеки цвят има своята символика:
- Синият цвят – символизира непорочността
- Виолетовият – кръста
- Зеленият – Христовите ученици
- Жълтият – самият Бог
Тези цветове е било невъзможно да се набавят изкуствено.
С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Ритуалното боядисване е било в хармония с природата и нейните дарове.
Традиция за великденските яйца
По българска традиция, боядисването на великденските яйца се извършва на Велики четвъртък или Велика събота.
Първото яйце винаги се оцветява в червено от най-възрастната жена в къщата. С него се поставя кръст върху челата на всички от семейството, за да бъдат те здрави през цялата година.
То се запазва до другия Великден, за да носи здраве и берекет на цялото семейство.
Едва след това се пристъпва към всички останали яйца, които могат да бъдат оцветени и украсени в различни краски.
Яйцата са се приемали като символ на Вселената от древни времена. Те са се боядисвали и декорирали от римляните, галите, персите и китайците. След възникването на християнството, яйцето е започнало да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Кето рецепта за курабийки – какво да сложим във великденската кошница?
След като с естествени бои за яйца подготвим главния герой за нашата трапеза на Великден, няма как да не помислим и за здравословни курабийки, които да добавим в празничната кошница за близките си. Нашата рецепта за кето козунак вече споделихме.
А сега ще ви разкрием и лесна рецепта за кето курабийки, които да спретнете за празника.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 10 | 1,69 г нетни въглехидрати 218,53 калории |
Необходими продукти:
- 120 г кокосово брашно
- 1 бакпулвер (10 г)
- щипка сол
- 100 г кокосово масло
- 4 с. л. (30 мл) стевиола с ванилия
- 3 с. л. (40 мл) кокосово мляко, 17%, от консерва
- 4 яйца
Приготвяне:
- В голяма смесителна купа разбъркайте кокосовото брашно, солта и бакпулвера.
- В отделен съд разбийте, с помощта на пасатор или в блендер, кокосовото масло със стевиолата с ванилия.
- Към вече подсладеното масло добавете яйцата и млякото и блендирайте отново.
- Накрая добавете разбърканите брашно и бакпулвер с помощта на миксер и разбъркайте до хомогенизиране.
- От получената смес оформете с ръце кръгли бисквитки. Изпечете на 180 градуса за около 15 минути. Ще разберете кога са напълно готови, по златната коричка
И така – в нашата кошница има естествено боядисани яйца, козунак и курабийки без захар и консерванти! Какво по-хубаво от това да бъдем в хармония с природата и нейните дарове?
Весели празници, приятели!
Екипът на forlife.bg
Оставете коментар