Великден е един от най-светлите християнски празници, честван в много страни по света. Разбира се, той е натоварен с дълбока символика, а традициите на празника са много. Една от тях е най-ярка и характеризираща го – боядисване и борене с яйца. От малки този спомен е загнезден в съзнанието на повечето от нас – четъвртък или събота в Страстната седмица са отрдени за силмволното боядисване на яйца.

Традиция

По българска традиция, боядисването на великденските яйца се извършва на Велики четвъртък или Велика събота. Първото яйце винаги се оцветява в червено от най-възрастната жена в къщата. С него се поставя кръст върху челата на всички от семейството, за да бъдат те здрави през цялата година. То се запазва до другия Великден, за да носи здраве и берекет на цялото семейство. Едва след това се пристъпва към всички останали яйца, които могат да бъдат оцветени и украсени в различни краски.

Яйцата са се приемали като символ на вселената от древни времена. Те са се боядисвали и декорирали от римляните, галите, персите и китайците. След възникването на християнството, яйцето е започнало да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Видове бои

В миналото яйца са се боядисвали с натурални бои от природата. Те са се варили с различни билки и растения, които са оцветявали яйцата в характерни багри. С комерсиализирането на тази традиция, хранителната индустрия внедрява изкуствените бои за яйца, включващи различни химикали, които оцветяват в ярки цветове яйцата. За съжаление, този вид оцветяване се вмъква дълбоко в много страни по света. Така изкуствените бои стават основно средство за декориране на яйцата.

Както споменахме и по-горе, яйцата символизират раждането на човека от природата, развитието и зараждането на вселената, а в религиозен план – то е символ на Възкресението. В този смисъл и всеки цвят има своята символика – синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог. Тези цветове е било невъзможно да се набавят изкуствено. С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. Ритуалното боядисване е било в хармония с природата и нейните дарове.

Естествено боядисани яйца, преварени в билки и растения.

Боядисване на яйца с натурални бои

Потопяйки се в символиката на празника, ние решихме да ви разкажем повече за истинската тардиция по боядисването на яйцата – без химикали, изкуствени оцветители и вредни съставки.

При оцветяването на яйцата с естествени растения и билки, могат да се използват два начина. Първият е да добавите растенията при варенето на яйцата, като по този начин те сами ще се оцветят. Вторият е да сварително отделно различните растения и да изчакате отварите да изстинат. Към тях да добавите оцет и да потапяте яйцата по стандартния начин, за да се оцветят.

  • за син цвят – добавете чаша лилаво зеле към водата, когато варите яйцата;
  • зелен цвят – добавете чаша спанак или няколко чаени лъжички спирулина към врящата вода. Тук може да използвате и студеното оцветяване с оцет;
  • червен/розов цвят –  сокът от нар или цвекло се добавя към кипящата вода. Може също да се използва и студено оцветяване с оцет, прибавен към червения сок;
  • пурпурен цвят -добавете сок от грозде към врящите яйца или накиснете предварително сварените яйца в сместа от гроздов сок и оцет;
  • жълт/оранжев цвят – добавете няколко чаени лъжички куркума или шафран към кипящата вода или сварете тези подправки във вода, охладете и смесете с оцет за студено боядисване.

Важно е да уточним, че с този начин на оцветяване ще получите пастелни бои върху яйцата. Тя няма да бъдат ярки или неонови, но ще бъдат оцветени по естествен начин с растения и без никакви химикали. И макар да си мислим, че в крайна сметка оцветяваме черупките на яйцата, както добре знаете – боите често се просмукват и в самите яйца. Неслучайно след като ги обелим, те са поели от цвета на черупката.

Какво да сложим във великденската кошница?

След като боядисаме натурално яйцата си за Великден, няма как да не помислим и за здравословни курабийки, които да добавим в празничната кошница за близките си. Нашата рецепта за кето козунак вече споделихме – нея може да видите ТУК. А сега ще ви разкрием и лесна рецепта за кето курабийки, които да спретнете за празника.

Какво ни е нужно:

Plate with delicious coconut macaroons on table

В голяма смесителна купа разбъркайте кокосовото брашно, солта и бакпулвера.

В отделен съд разбийте, с помощта на пасатор или в блендер, кокосовото масло със стевиолата с ванилия. Към вече подсладеното масло добавете яйцата и млякото и блендирайте отново.

Накрая добавете разбърканите брашно и бакпулвер с помощта на миксер и разбъркайте до хомогенизиране.

Полученото тесто разточете и изрежете на формички. Може да направите и обикновени кръгли бисквитки.

Изпечете на 180 градуса за около 15 минути . Ще разберете кога са напълно готови, по златната коричка

И така в нашата кошница ще има естествено боядисани яйца, козунак и курабийки без захар и консерванти! Какво по-хубаво от това да бъдем в хармония с природата и нейните дарове?

Весели празници, приятели!

Екипът на forlife.bg