Идеи за естествени бои за яйца и кето рецепта за курабийки
Великден е един от най-светлите християнски празници, честван в много страни по света, и ние сме се подготвили с кето рецепта за курабийки и как да си направим естествени бои за яйца. Разбира се, празникът е натоварен с дълбока символика, а традициите са много.
Една от тях е най-ярка и характеризираща го – боядисване и борене с яйца. От малки този спомен е загнезден в съзнанието на повечето от нас – четвъртък или събота в Страстната седмица са отредени за символното боядисване на яйца.
При оцветяването на яйцата с естествени растения и билки, могат да се използват два начина:
- Първият е да добавите растенията при варенето на яйцата, като по този начин те сами ще се оцветят.
- Вторият е да сварите отделно различните растения и да изчакате отварите да изстинат. Как да си приготвите цветната отвара – кипвате 1-1.5 вода (в зависимост колко яйца ще боядисвате). Добавяте натуралните съставки, които сте подбрали и 2 с. л. оцет към кипящата вода. Намалявате топлината и варите още 30 минути. Оставяте да изстине и потапяте яйцата за поне 30 мин., като ги вадите на 15-тата минута, за да видите дали цветът става наситен и трябва ли му още време.
Получаването на различни цветове също е интересен процес:
- За син цвят – добавете чаша лилаво зеле към водата, когато варите яйцата. Можете да постигнете този цвят и с пасирани боровинки, кипнати във вода, с 2 с. л. оцет.
- Зелен цвят – сложете чаша спанак или няколко чаени лъжички спирулина към врящата вода. Тук може да използвате и студеното оцветяване с оцет.
- Червен/розов цвят – можете да получите естествени бои за яйца със сок от нар или цвекло към кипящата вода. Може също да се използва и студено оцветяване с оцет, прибавен към червения сок.
- Пурпурен цвят – добавете сок от грозде към врящите яйца или накиснете предварително сварените яйца в сместа от гроздов сок и оцет.
- Жълт/оранжев цвят – сложете няколко чаени лъжички куркума, шафран или обелки от жълт лук към кипящата вода или сварете тези подправки във вода, охладете и смесете с оцет за студено боядисване.
С тези естествени бои за яйца ще получите пастелни окраски, не ярки, тъй като са оцветени по естествен начин с растения и без никакви химикали.
След като яйцата са боядисани и боята е изсъхнала, с памуче, натопено в олио, намажете повърхността им, за да имат блясък.
И макар да си мислим, че в крайна сметка оцветяваме черупките на яйцата, както добре знаете – боите често се просмукват и в самите яйца. Затова заложете на естествени бои за яйца.
Видове естествени бои за яйца и символика на цветовете
В миналото естествени бои за яйца с продукти от природата са били широко разпространени. Те са се варили с различни билки и растения, които са оцветявали яйцата в характерни багри.
С комерсиализирането на тази традиция, хранителната индустрия внедрява изкуствените бои за яйца, включващи различни химикали, които оцветяват в ярки цветове яйцата. За съжаление, този вид оцветяване се вмъква дълбоко в много страни по света. Така изкуствените бои стават основно средство за декориране на яйцата.
Както споменахме и по-горе, яйцата символизират раждането на човека от природата, развитието и зараждането на Вселената, а в религиозен план – то е символ на Възкресението.
В този смисъл и всеки цвят има своята символика:
- Синият цвят – символизира непорочността
- Виолетовият – кръста
- Зеленият – Христовите ученици
- Жълтият – самия Бог
Тези цветове е било невъзможно да се набавят изкуствено.
С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Ритуалното боядисване е било в хармония с природата и нейните дарове.
Традиция за великденските яйца
По българска традиция, боядисването на великденските яйца се извършва на Велики четвъртък или Велика събота.
Първото яйце винаги се оцветява в червено от най-възрастната жена в къщата. С него се поставя кръст върху челата на всички от семейството, за да бъдат те здрави през цялата година.
То се запазва до другия Великден, за да носи здраве и берекет на цялото семейство.
Едва след това се пристъпва към всички останали яйца, които могат да бъдат оцветени и украсени в различни краски.
Яйцата са се приемали като символ на Вселената от древни времена. Те са се боядисвали и декорирали от римляните, галите, персите и китайците. След възникването на християнството, яйцето е започнало да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Тъй като кокошките снасяли най-много, хората започнали да ги сваряват, за да удължат годността им.
Украсените яйца, наричани още „писани“, били известни и като парашки – те само се подарявали, не били предназначени за ядене.
Голяма сила се криела в първото снесено яйце. А първите яйца с червени багри били слагали в постлано с нова кърпа сито – така Слънцето може да ги види и да се усмихне. Хората вярвали, че тези писани яйца предпазвали и лекували.
Яйцата от Великден се ядат до Спасовден, или цели 40 дни – ето защо при боядисване трябва да имаме това предвид.
Кето рецепта за курабийки
След като с естествени бои за яйца подготвим главния герой за нашата трапеза на Великден, няма как да не помислим и за здравословни курабийки, които да добавим в празничната кошница за близките си. Нашата рецепта за кето козунак вече споделихме.
А сега ще ви разкрием и лесна рецепта за кето курабийки, които да спретнете за празника.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 10 | 1,69 г нетни въглехидрати 218,53 калории |
Необходими продукти:
- 120 г кокосово брашно
- 1 бакпулвер (10 г)
- щипка сол
- 100 г кокосово масло
- 4 с. л. (30 мл) стевиола с ванилия
- 3 с. л. (40 мл) кокосово мляко, 17%, от консерва
- 4 яйца
Приготвяне:
- В голяма смесителна купа разбъркайте кокосовото брашно, солта и бакпулвера.
- В отделен съд разбийте, с помощта на пасатор или в блендер, кокосовото масло със стевиолата с ванилия.
- Към вече подсладеното масло добавете яйцата и млякото и блендирайте отново.
- Накрая добавете разбърканите брашно и бакпулвер с помощта на миксер и разбъркайте до хомогенизиране.
- От получената смес оформете с ръце кръгли бисквитки. Изпечете на 180 градуса за около 15 минути. Ще разберете кога са напълно готови, по златната коричка
И така – в нашата кошница има естествено боядисани яйца, козунак и курабийки без захар и консерванти! Какво по-хубаво от това да бъдем в хармония с природата и нейните дарове?
Весели празници!
Често задавани въпроси
Какво различава естествено боядисване на яйца от конвенционалните методи?
Естественото боядисване на яйца включва използването на съставки, извлечени от растения, плодове, зеленчуци и подправки за оцветяване на яйца. Различава се от традиционните методи, които често разчитат на изкуствени багрила, съдържащи синтетични химикали.
Как да получа естествен червен цвят за боядисване на яйца?
Можете да получите естествени бои за яйца със сок от нар или цвекло към кипящата вода. Може също да се използва и студено оцветяване с оцет, прибавен към червения сок.
Каква в символиката в цветовете на великденските яйца?
Всеки цвят има своята символика. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – христовите ученици, жълтият – самия Бог.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Рецепти с праз лук може да намерим много. Той е изключително полезен зеленчук със страхотен състав, вкус и свойства.
Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен?
Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за