Ваксина ли? „Преди всичко не вреди!“

Обновена: 07.03.2024|
Дизентерия. Маймунска шарка. Видове ваксини. Инсулин. Проф. Аргирова. Поставяне на ваксина за превенция от болести на възрастен човек.

Първият Хипократов принцип „Primum non nocere“ („Преди всичко не вреди!“) отново е на дневен ред. Причина за това е спешно създаденият „Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България“. В документа няма срокове. Преобладават препоръки и очаквания. В същия стил са и повечето медийни съобщения, от които става ясно, че у нас единственото постижение по този план засега са хладилниците. В тях ще се съхранява ваксина, която предстои да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствените средства (ЕМА). Как ще подейства на хората въпросният продукт, има ли противопоказания за приложението му, какви са неговите странични ефекти.

По тези и други съществени проблеми липсва достатъчно информация, която обществото ни може да осмисли и евентуално да приеме. Това бе повод за нашата анкета с лекари, всекидневно срещащи вируса SARS-CoV-2 и имащи задълбочени познания за него. Към специалистите се обърнахме с два въпроса:

  • Бихте ли се ваксинирали срещу COVID-19?;
  • Според Вас, осигурен ли е на българските граждани информиран избор при ваксинация?

 

Д-р Десислава Катeлиева, спешен медик:

Не мисля, че колегите ми приемат ваксината с широко отворени обятия.

– Знаем твърде малко за новата РНК–ваксина. (В човешкия организъм тя доставя само генетичeн материал от вируса и по този начин задейства имунната защита). За този продукт трябва да се проведе широка информационна кампания, която да започне от медиците, тъй като ние сме хората, способни да убедят пациентите да се ваксинират. Нали, разбирате че лекар, който не е приложил върху себе си един вид профилактика, трудно ще мотивира друг човек да я провежда.

Нужна ни е научна информация, със статистика, с медицински доказателства. Работим на първа линия и в наш интерес е да се ваксинираме, но имаме много резерви. Не сме наясно до каква степен това ваксиниране ще ни бъде полезно и дали няма да ни навреди. Не сме осведомени какво може да последва, ако в хода на ваксинацията човек се зарази с грип или с коронавирус. Например, аз бих си направила антигенен тест за коронавирус, за грип А и В тъй като съм наясно с опасностите от наслагването на инфекции при вече проведена ваксинация. За съжаление имам тези знания не само от книгите, но и от личен опит. Не мисля за разумно човек да се ваксинира в хода на пандемия и при започваща грипна епидемия.

Повечето мои колеги също изразяват недоверие към ваксината и ми се струва, че медицинската общност не я приема с широко отворени обятия. Освен липсата на достатъчно информация, имаме резерви и поради факта, че фирмата, която ще снабди България с ваксини, във Великобритания е направила така че производителят да не подлежи на съдебно дирене при евентуално възникнали усложнения. Такава застраховка задълбочава съмнението във ваксината. Ако продуктът не е достатъчно проучен и води до усложнения, ваксинираният не само ще пострада, но ще се окаже лишен от възможност да търси правата си по съдебен път. Още веднъж ще подчертая: имаме нужда от широка информационната кампания – за медиците и за всички останали.

Проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести:

Не съм против ваксинирането, но има специфика и нюанси

–Естествено, оправдавам ваксинирането, обаче това не е целият отговор, нали! Има специфика, има нюанси. За всички не е едно и също. Има си рискови групи (според възрастта, хроничните заболявания и пр.), има индивидуално решение. Младите хора (до 40 години) могат да разчитат по-скоро на имунитета си и за ваксинирането да вземат конкретно решение за себе си, след като се съветват с личния си лекар.

Аз не съм антиваксър. Принципно съм за тази профилактика и ще се имунизирам, защото съм убеден в безопасността на някои от ваксините. А дали са информирани българските граждани – това вече е друг въпрос.

 

Доктор, който държи спринцовка с ваксина.

 

Проф. Иван Чалъков, специалист по ушно-носно-гърлени болести:

Каквото казах, го казах, повече не искам да говоря

Проф. Чалъков не позволи запис на нашия разговор, но поясни, че току-що е приключил с операцията на жена, заразена с COVID-19. А преди тази несъмнено сериозна интервенция се е наложило да контактува почти цял ден със същата пациентка. Лекарят, който е капацитет в онкологичните заболявания на главата, шията и гласовите връзки, зададе риторични въпроси: защо не ме спрат? Не съм ли рисков контингент? Защо държавата не ме карантинира? Отговорът му на тези въпроси звучеше приблизително така: аз съм на 73 години и 11 месеца. Разбирате ли за какво става дума? Нас, лекарите не ни карантинират, защото трябва някой да работи. Ако заразата е толкова страшна, значи сме оставени в устата на вълка. Къде е първата и втората линия? Чиновниците ли ще ми казват това, което аз знам и правя 47 години и три месеца? Не желая да говоря, не желая да чувам нито министър, нито някой друг. Обсъждам проблема само с мои колеги, които го познават и работят по него.

Специалистът изрази дълбокото си огорчение и от начина, по който журналистите отразяват случващото се у нас, като завърши с думите: „Каквото казах, го казах, повече не искам да говоря“.

Акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог:

Трябва да има още повече информация

– Лично аз ще се ваксинирам и смятам, че това е правилното поведение в момента. Заставам твърдо за провеждане на имунизацията, но нека във връзка с нея да има повече информация. Това, което казваме сега, е говорене наизуст. Не знаем какъв имунитет ще създават ваксините, колко продължителен ще бъде той, като какъв коректор ще се проявяват. Това ще се изяснява в продължение на една, две години, не по-малко. Разбира се, при всяка имунизация съществуват рискове, но те са, как да кажа, теоретични, съвсем далече са от действителността. Смятам, че са минимални. Целта е чрез ваксина да се стимулира не само отделянето на антитела, но и клетъчния имунитет (т.е. образуването на клетки на паметта, които могат да реагират при повторна среща с вируса и да предотвратяват настъпването на инфекция).

***

И така, притесненията на специалистите възникват от факта, че още не знаем: колко и какви ваксини ще бъдат използвани в България; какво съдържат и по каква технология са направени; ще се провеждат ли реваксинации и колко ще са те. Не сме осведомени нужен ли е специален режим в периода след поставяне на конкретната ваксина и какви странични ефекти имат новите продукти. Мнозина се притесняват и от евентуални санкции при отказ от ваксинация, защото по проблема главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се е изразил като делфийски оракул: „Работодател може да задължи работниците си да се ваксинират, държавата не го налага“. Дано ръководителите на различни нива в здравеопазването и в останалите сектори на обществото ни не са забравили народната мъдрост: „Внимавай, вместо да изпишеш вежди, да не извадиш очи“.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 09.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:16 | Публикувана: 9 декември 2020 в 14:48 | Категория: Хранене и видове храни