Каква роля играе тирозинът в тялото?

Аминокиселините са животоподдържащи за нашето тяло – без тях организмът ни не може да функционира правилно и клетките се нуждаят постоянно от тях. Човешкият организъм разпознава общо 20 основни аминокиселини. Някои от тях можем да синтезираме самостоятелно и ги наричаме заменими (неесенциални), докато други не произвеждаме и трябва да си ги набавяме чрез храната – те са незаменими (есенциални). Обикновено се смята, че неесенциалните аминокиселини са 11, а есенциалните – 9.
Тирозинът е неесенциална аминокиселина от общо 11, които тялото ни може да произвежда с помощта на други вещества и ензими.
В тази статия ще разгледаме функциите на аминокиселината, каква е нейната роля в тялото ни и нуждаем ли се от допълнителен прием, за да бъдем здрави и енергични.
Тирозинът е прекурсор (предшественик) на ценни биомолекули като невротрансмитера допамин и пигмента меланин.
Това означава, че тирозинът участва в синтеза на вещества, които влияят на настроението, двигателната активност на тялото и пигментацията на кожата и косата.
Тази аминокиселина често се среща под името L-тирозин (или Л тирозин)– това е естествената, биологично активна форма, която организмът ни използва.
Възможно е да имаме дефицит на аминокиселината поради различни причини, който може да доведе до някои здравословни усложнения.
Храни, богати на тирозин

Тирозинът за първи път е изолиран от немския химик Юстус фон Либих, който го открива в казеина – белтък, съдържащ се в сиренето. Още от това начало се разбира, че аминокиселината се съдържа естествено в млечни продукти. Може също да се открие като цяло в храни от животински и растителен произход, богати на белтъчини, като например:
- Всякакви видове месо
- Кисело мляко, извара, прясно мляко, сирене, кашкавал
- Ядки като фъстъци, бадеми
- Семена като тиквени семена и сусам
- Някои бобови култури
Фенилаланин като прекурсор за тирозин откриваме също в тези продукти заедно с други ядки като орехи, кашу, шам фъстък и макадамия. Ако хапваме храни, богати на фенилаланин, и не страдаме от фенилкетонурия, може да сме спокойни, че тялото ни се справя със синтеза на достатъчно количество от аминокиселината за крепко здраве и вътрешен баланс на хормоните и веществата.
Как действа и какви ползи има за организма?
Тирозинът е едно от веществата, без които тялото ни не може. Независимо дали го синтезира самостоятелно или го приемаме от външни източници, ние се нуждаем от него за здравето на организма. Тази аминокиселина е част от сложния синтез на допамин, адреналин, меланин, щитовидни хормони – изключително важни съединения, които поддържат здравословния баланс в организма ни.
Има обаче и допълнителни ползи, поради които някои хора приемат хранителни добавки с тирозин или се стараят да си го набавят от хранителни източници.
Когнитивни ползи
Някои хора приемат допълнително от аминокиселината поради нейния благоприятен ефект върху когнитивните способности и мисленето. Наблюдава се подобряване на паметта и вземането на решения в стресови ситуации след прием. Много хора го използват за подобряване на концентрацията и фокуса при необходимост.
Смята се, че тези благоприятни ефекти се дължат на повишаването на допамин, адреналин и норепинефрин в тялото. Нивата на тези важни невротрансмитери значително намаляват, когато тялото ни е под стрес и се нуждаем от малко външна помощ, за да си ги набавим качествено.
Помага при депресия

Малки проучвания показват интересни наблюдения за влиянието на тирозина върху депресията. Това отново се дължи на връзката между тирозина и невротрансмитерите – най-вече на допамина. Тирозинът сам по себе си няма антидепресивни свойства, но при депресия, причинена от намалени стойности на допамин, тази аминокиселина може да помогне за балансиране на невротрансмитерите и подобряване на качеството на живот.
Подобрява спортните постижения
Много хора приемат добавки с тирозин преди тренировка, за да подобрят своите резултати. Това е най-широко разпространената употреба на добавки с тази аминокиселина, но проучванията не показват специфични ползи при прием в тези случаи.
Вероятно спортистите прибягват до тази добавка преди тренировка, тъй като аминокиселините са свързани със строежа на белтъчини в тялото и може да подпомогнат създаването на мускулна маса и качественото използване на мускулите по време на физическа активност.
Препоръчителен дневен прием и фактори, влияещи на нуждите от тирозин
Един интересен фактор за допълнителен прием на тирозин е наследственото заболяване фенилкетонурия. При това заболяване се наблюдава дефект при обмяната на аминокиселините. Тъй като тялото ни синтезира тирозин, като обменя фенилаланин, това заболяване може да причини сериозни дефицити на фенилаланин – есенциалната аминокиселина, която участва в сложния баланс на нашия организъм. За да се избегнат усложнения, се приемат добавки с тирозин и се контролират нивата на фенилаланин в тялото, за да се ограничи натрупването му в органите.
Проучванията показват, че приемът на тирозин от външни източници (като хранителна добавка) е безопасен в рамките на до 150 мг на килограм телесно тегло. Така за човек с тегло от 75 килограма например не се препоръчва да се надвишава дневна доза от 11 грама тирозин под формата на хранителна добавка. Взето наведнъж това количество може да причини стомашен дискомфорт, затова може да се раздели на равни порции.
Основен съвет: Не превишавайте дневната доза, тъй като няма достатъчно проучвания, които да гарантират безопасността и липсата на усложнения за здравето.
Възможни последствия от дефицит на тирозин

Една от основните причини за дефицит на тирозин е заболяването фенилкетонурия. При хора, които не страдат от това заболяване, подобен дефицит е изключително рядък, тъй като съответните аминокиселини се съдържат в голям набор от храни.
При ниски нива на тирозин в тялото може да се наблюдават:
- Постоянно ниско кръвно налягане
- Ниска телесна температура
- Слабо активна щитовидна жлеза, което води до хормонален дисбаланс
Ако зад понижените нива на тирозин не се крие наследствено заболяване, бързо може да се балансират стойностите на тази аминокиселина с правилна диета и хранителни добавки при необходимост. За целта се препоръчва консултация с лекар, който да проведе нужните изследвания и да изготви план за ефективна терапия, с която да се набавят всички необходими елементи и аминокиселини.
Има ли странични ефекти?
Възможно е да се появят някои странични ефекти при допълнителен прием на тирозин посредством хранителни добавки. При хапване на храни, богати на тирозин, трябва да сме внимателни дали самата храна ни се отразява добре и да избягваме тези, към които имаме непоносимост или при които получаваме алергични реакции.
Най-често срещаните странични ефекти при прием на тирозин от външни източници са:
- Гадене и загуба на апетит
- Необяснимо главоболие
- Умора
- Киселини и рефлукс
- Храносмилателен дискомфорт
При спиране на хранителните добавки с тирозин тези странични ефекти бързо отшумяват.
За кого е подходящ?

Тирозинът е естествена аминокиселина, която се синтезира от тялото ни и нормалният прием чрез храни, които съдържат тази аминокиселина, е напълно безопасен. При допълнителен прием на хранителни добавки с тирозин обаче може да има определени фактори, които да го направят неподходящ за прием от някои хора.
Трябва да се има предвид, че тирозинът се свързва с тироидния хормон тироксин, който се секретира от щитовидната жлеза. Ако страдаме от хипертиреоидизъм (свръхфункция на щитовидната жлеза) поради възпаление на жлезата, тумор, прием на много йод или автоимунното състояние, известно като болест на Грейвс, не се препоръчва прием на тирозин от външни източници като хранителни добавки. Храненето с храни, богати на тирозин, не е проблем, тъй като тялото може да регулира нивата от хранителни източници.
При прием на медикаменти, известни като МАО-инхибитори (блокират действието на ензима моноаминооксидаза, МАО) големите дози тирозин може да причинят рязко покачване на кръвното налягане, което да навреди на здравето.
Допълнителният прием на хранителни добавки с тирозин може да взаимодейства с лекарството за Паркинсон Леводопа и да намали неговата ефективност.
Заключение
Тирозин е аминокиселина, която се синтезира в нашето тяло посредством обмяна на фенилаланин. Можем обаче да си я набавяме и с помощта на хранителни добавки. Проучванията показват благоприятни ефекти за когнитивните способности и паметта особено по време на стресови ситуации. Употребата за други цели все още не е потвърдена от учените като полезна и необходима.
Често задавани въпроси
Какво представлява тирозинът?
Тирозин е името на една от 20-е аминокиселини. Тя се използва от нашите клетки, за да синтезира белтъци, нужни на организма. Тялото ни може да произвежда тирозин от друга аминокиселина - фенилаланин. При нужда можем също да си я набавим чрез определени храни и хранителни добавки.
За кого е подходящ?
Тирозинът е естествена аминокиселина, която се синтезира от тялото ни и нормалният прием чрез храни, които съдържат тази аминокиселина, е напълно безопасен. При допълнителен прием на хранителни добавки с тирозин обаче може да има определени фактори, които да го направят неподходящ за прием от някои хора.
За какво помага?
Някои хора приемат допълнително тирозин поради неговия благоприятен ефект върху когнитивните способности и мисленето. Наблюдава се подобряване на паметта и вземането на решения в стресови ситуации след прием на тирозин. Много хора го използват за подобряване на концентрацията и фокуса при необходимост.
Източници
- WebMD. Tyrosine - Uses, Side Effects, and More, WebMD
- National Center for Biotechnology Information. Tyrosine, National Library of Medicine, Retrieved April 30, 2025
- Walle, G.. Tyrosine: Benefits, Side Effects and Dosage, HealthLine, Updated on Mar 10, 2023, Edited By Alina Sharon
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
N-ацетил-цистеин е полуесенциална аминокиселина, производна на L-цистеин. Отличава се с надеждно антиоксидантно действие.
L-аргининът е аминокиселина с множество полезни ефекти, често приемана като хранителна добавка. В тази статия разглеждаме неговите функции







