N-ацетил-цистеин (NAC) – за какво се използва?

Обновена: 10.04.2024|
N-ацетил-цистеин

N-ацетил-цистеин (NAC) е полуесенциална аминокиселина, което означава, че в тялото тя се произвежда в малки количества. N-ацетил-цистеин е производна на L-цистеин и прекурсор, т.е. предшественик, на синтеза на глутатион – мощен антиоксидант в борбата с оксидативния стрес. С тази си функция той повишава антиоксидантния капацитет на организма.

Открива се в храни, богати на белтъчини, като говеждо, пилешко, яйца и пълнозърнести храни. Допълнителният прием носи редица ползи за здравето. 

 

Защо е важен N-ацетил-цистеин?

NAC е особено ценен поради участието си в производството на други антиоксиданти. Един от основните му механизми на действие е свързан с увеличаване нивата на глутатион в организма. Глутатионът е мощен антиоксидант, който се произвежда естествено в човешкото тяло, но нивата му намалят с възрастта под влияние на стрес, тютюнопушене, замърсяване на околната среда и други фактори.

Този антиоксидант има ключова роля в разграждането на токсините и свободните радикали в клетките.

bademovo brashno 400
rejimat kniga 600
bademovo brashno 400
rejimat kniga 600

Наред с други две аминокиселини, глутамин и глицин, NAC съдейства за поддържане на здравословни нива на така важния антиоксидант. С редица ползи за тялото той попълва антиоксидантните запаси в организма, има изразено противовъзпалително действие и активно детоксикира организма от биохимични въздействия.

 

Приложение на N-ацетил-цистеин

 

N-ацетил-цистеин жена шал скок

 

NAC намира широко приложение в медицината и е ценно съединение за цялостна грижа за организма и имунната система. Редица заболявания произтичат от липсата на антиоксиданти в организма и затова поддържането на правилната концентрация е от ключово значение за неутрализирането им.

Като прекурсор на полезния антиоксидант глутатион, NAC е в основата на превенцията и терапевтичната грижа срещу оксидативния стрес. Успешно се прилага при различни заболявания и здравословни проблеми. 

Чернодробни заболявания

Излишъкът на оксиданти е фактор в патогенезата на чернодробните заболявания. Редица изследвания оценяват антиоксидантната и противовъзпалителната роля на N-ацетил-цистеин за намаляване на чернодробното увреждане.

Това съединение играе важна роля и в пречистването на тялото. Съдейства за неутрализиране на странични токсични ефекти на въздействие от околната среда. Активно намалява последиците за черния дроб в случаи като:

 • Остър вирусен хепатит
 • Стеатоза
 • Различни натравяния

N-ацетил-цистеин е ефективен антидот при предозиране с парацетамол.

 

Бъбречни заболявания

Оксидативният стрес се свързва и с възникването и хронифицирането на бъбречни заболявания. Диализните процедури нарушават антиоксидантния баланс в организма. Това допълнително увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. NAC е с редица ползи за:

 • Превенция на контраст-индуцирана нефропатия (болестно състояние след прилагане на контрастно средство за диагностика)
 • Предпазване на бъбреците от повишено производство на реактивни кислородни видове – РКВ или молекули, съдържащи кислород, които могат да предизвикат окислителен стрес в клетките и увреждане на клетъчните компоненти.
 • Стабилизиране на бъбречната хемодинамика
 • Противовъзпалително действие при хемодиализа

 

Стомашно-чревни заболявания

Целостта на чревния тракт осигурява неговата нормална физиологична функция. Увреждането на мукозния епител може да наруши усвояването на хранителните вещества и да компрометира общото състояние на организма.

Функциите и терапевтичните ефекти на тази полуесенциална аминокиселина до голяма степен са свързани с поддържането на вътреклетъчни концентрации на глутатион. Това го прави широко използван при различни стомашно-чревни проблеми в резултат на:

 • Възпалителни заболявания на червата
 • Влошена перисталтика
 • Helicobacter pylori
 • Рак на дебелото черво

 

Сърдечно-съдови заболявания

Оксидативният стрес е също причина за прогресията на сърдечно-съдовите заболявания. Клинични и експериментални проучвания потвърждават ефективността на NAC за подобряване на сърдечната функция. Проявява подчертано протективно действие при проблеми като:

 • Диабетна кардиомиопатия
 • Остър инфаркт на миокарда
 • Сърдечна недостатъчност
 • Коронарна артериална болест

 

Белодробни заболявания

NAC повишава нивата на ценния антиоксидант глутатион в белите дробове и намалява възпалението в бронхите и белодробната тъкан. Спомага за намаляване честотата и тежестта на респираторните пристъпи. Успешно прилаган при лечение на:

 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • Идиопатична белодробна фиброза
 • Кистозна фиброза
 • Конгестия на синусите (синузит)
 • Хроничен бронхит
 • Туберколоза
 • Алергии
 • Астма

 

Плодовитост

 

N-ацетил-цистеин ръце тест бременност

 

Изследвания обвързват безплодието с дефицит на антиоксиданти в организма. Липсата на антиоксиданти усилва неблагоприятното въздействие на свободните радикали върху репродуктивната система. N-ацетил-цистеин е особено полезен в случаи на:

 • Варикоцеле. Абнормено разширение на вените в скротума, което е причина за мъжко безплодие. Проучване сред мъже с този проблем отчита успех от комбинирано лечение. Оперативното лечение на варикоцеле, последвано от тримесечна постоперативна терапия с NAC, повишава качеството на спермата и предпоставя успешното оплождане на яйцеклетките.
 • Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ). Проучванията до момента дават добри прогнози на N-ацетил-цистеин за подобряване на плодовитостта и качеството на яйцеклетките при по-възрастни жени и тези със СПКЯ. Това се постига чрез овулаторното му действие, като също може да увеличи продължителността на овулацията.
 • Ендометриоза. Ендометриозата е болезнено състояние, при което тъкан, като тази от маточната лигавица (ендометриум), се разраства извън матката. Проучванията сочат, че жените, които приемат NAC, са намалили последиците от това сериозно репродуктивно препятствие.

 

Щитовидна жлеза

За връзката между NAC и здравето на щитовидната жлеза отношение взима и Изабела Уенц – доктор по фармация, водещ експерт по автоимунни проблеми и автор на книгата „Протоколът Хашимото“. Нейните изследвания по темата я отвеждат към проучване от 2012 година. Резултатите от него отчитат 62% по-ниски нива на серумен глутатион при пациентите с Хашимото спрямо контролната група изследвани лица.

Причината за това е, че хроничното възпаление в организма изчерпва нивата на антиоксиданта глутатион. Липсата му е предпоставка за по-високи нива на антитела и TSH (тиреостимулиращ хормон). Високата им концентрация в организма може да отключи хипотиреоидизъм и в частност автоимунна реакция като Хашимото.

N-ацетил-цистеин ефективно съдейства за повишаване на концентрацията на глутатион и укрепва организма в действието му срещу настъпилия дисбаланс.

Невровегетативни заболявания

 

N-ацетил-цистеин-глава-пъзел

 

Това ценно съединение има неврогенни и невропротективни свойства. Ефективно преминава през кръвно-мозъчната бариера и повишава нивата на глутатион и глутамат в мозъка. Невротрансмитерът глутамат е отговорен за широк спектър от мозъчни функции, докато антиоксидантът глутатион намалява окислителното увреждане и забавя стареенето на мозъчните клетки.

Способността му да регулира нивата на глутатион и глутамат в мозъка подобрява умствената дейност и психичните процеси. Има добро прогнозно действие при дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Психично здраве

N-ацетил-цистеин помага за регулиране на нивата на най-важния невротрансмитер в мозъка – глутаматът. Синтезиран в нормални количества той подпомага мозъчната дейност. Излишъкът му обаче може да причини увреждане на мозъка. Способността му да балансира тяхната концентрация в организма го превръща в обект на проучвания.

Поради тези ефекти NAC се разглежда като потенциална терапевтична стратегия на някои разстройства като:

 • Обсесивно-компулсивни разстройства (ОКР)
 • Биполярно разстройство
 • Зависимо поведение
 • Депресия
 • Шизофрения

 

Препоръчителен прием

 

N-ацетил-цистеин ръце хапче

 

N-ацетил цистеин се предлага като лекарствен препарат и хранителна добавка с множество ползи за здравето. Ценен е заради действието му да укрепва и балансира антиоксидантния профил в организма. Може да се прилага интравенозно, да се приема под формата на таблетки, като аерозолен спрей или на прах.

Лекарствена му форма се предлага с рецепта и след консултация със специалист. Като хранителна добавка е достъпен е без рецепта и се счита за безопасен, стига да се приема в препоръчителните дози.

Предвид разнообразието от предписания към продукта е трудно да се изведе единна дозировка. Когато се употребява с рецепта, следва да се взема предвид лекарското предписание. Приеман под формата на добавка, препоръчителният дневен прием е между 600 и 1800 милиграма. Добавката NAC не замества разнообразното и балансирано хранене.

При съпътстващо заболяване и медикаментозна терапия се препоръчва консултация със специалист.

Противопоказания

Ако приемаме противосъсирващи лекарства, не бива да използваме продукти и добавка с NAC. Няма данни за вредно влияние върху бременни и кърмещи жени, но се препоръчва консултация с лекуващия лекар преди прием. Няма достатъчно изследвания за безопасността на съединението при прием от деца и затова не се препоръчва за лица под 18 години. 

Токсичността от приема на NAC е рядка. Прием в ниски дози не следва да причини оплаквания. Високи дози от продукта могат да причинят:

 • Гастроинтестинални проблеми – гадене, болка в стомаха, диария или запек
 • Алергични симптоми – подуване на устата, хрема, сънливост и стягане в гърдите

 

Заключение

N-ацетил-цистеин е полуесенциална аминокиселина, от която зависи синтеза на някои други важни съединения в организма ни. Тя помага за поддържане на здравословния баланс на тялото, но и за терапевтични нужди при различни заболявания. Приема се под формата на хранителна добавка, но може да има известни противопоказания, за които трябва да внимаваме.

 

Какво е N-ацетил-цистеин?

Полу-есенциална аминокиселина, производна на L-цистеин и прекурсор на антиоксиданта глутатион.

За какво се използва NAC?

Осигурява превенция и терапевтична грижа за организма срещу оксидативния стрес. Намира широко приложение в медицината и е ценно съединение за цялостна грижа на организма и имунната система. 

В кои храни се съдържа NAC?

Открива се в храни с високо съдържание на протеини като говеждо, пилешко, яйца и пълнозърнести храни.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

8b33b1ef2530b84c40e13d7325f30faa?s=96&d=mm&r=g

Анелия Калчева е магистър педагог с дългогодишен академичен опит. Автор на научни публикации в реферирани издания. Развива интересите си в областта на творческото писане, медицината и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 10 април 2024 в 11:54 | Категория: Здраве