Температура при бременност – как да се справим?

Обновена: 23.04.2024|
Температура при бременност.

Периодът на бременността е повод за еуфория, но и за немалко притеснения за бъдещата майка, като най-големите са свързани със здравето. Почти всяка бременна страда поне веднъж от обикновена настинка, но симптоми като висока температура при бременност няма как да не предизвикат безпокойство.

В тази статия ще научите повече какво се счита за висока температура при бременност, къде се крият причините за нея и как да се справите със симптома успешно и същевременно безопасно за бебето.

 

Какво се счита за висока температура при бременност?

Трябва да имаме предвид, че по време на бременността на една жена може да й е по-топло от обикновено. Хормоналните промени и увеличеният приток на кръв към кожата са причините за това. Учестеното потене също не е нещо ненормално.

Нормалната температура на бременна жена може да варира от 36,5°C до 37,4°C. Така една жена с нормална температура 36,8°C през бременността може да има температура 37,2°C. Тези промени не са необичайни и не се считат за опасни, въпреки че ще предизвикат безпокойство у бъдещата майка.

gluco sulf 400
folieva 02 600 02
gluco sulf 400
folieva 02 600 02

Причина за тревога е телесна температура над 38,3°C или по-висока, особено ако се задържи дълго време в ранните етапи на бременността.

 

Симптоми за висока температура

Следете температурата си по време на бременност, това е единственият начин да се индикират отклонения навреме.

Все пак можете да изпитате и други симптоми, които да ви покажат, че имате висока температура при бременност:

 • Втрисане
 • Изпотяване
 • Главоболие
 • Мускулни болки
 • Слабост
 • Загуба на апетит
 • Дехидратация
 • Повръщане
 • Тъмна урина

 

Причини за повишаване на температурата по време на бременност?

 

Температура при бременност.

 

Температурата по време на бременност може да се дължи на различни причини. Всяка от тях трябва да се диагностицира възможно най-рано. Нормалните физиологични промени по време на бременност намаляват имунитета, което прави бременните по-податливи на инфекции.

Някои често срещани причини за температура при бременност включват:

 • Респираторни инфекции като грип, обикновена настинка
 • Инфекция на ухото
 • Хранителна инфекция
 • Инфекции на пикочните пътища
 • Бъбречни инфекции като цистит

 

В допълнение към тези причини, телесната температура може да се повиши по време на физическа активност. Това включва дори практикуване на йога или друга лека тренировка на открито в топло време.

Използването на сауна или гореща вана за продължителен период от време също може да повиши твърде много телесната. Препоръчително е да избягвате тези дейности по време на бременност за ваша безопасност.

 

Значение на температурата при бременност и фазата на появата й

Ефектите от високата температура при бременност варират в зависимост от степента на температурата, колко дълго се задържа и в коя фаза се появява.

Висока температура в ранна бременност

Температурата, която се появява през първия триместър на бременността, период, считан за критичен поради бързото развитие на плода, може да доведе до различни проблеми. Преодоляването на този ранен период на безпокойство изисква баланс между лечението на симптомите и опазване здравето на развитие на плода.

Температура при бременност: Втори триместър

По време на средните етапи на бременността контролът на температурата се превръща в необходимост. Въпросът за употребата на лекарства през този период трябва да бъде взет под внимание от бременните жени по отношение на предпазните мерки, като се уверите, че всички интервенции са действително безопасни за развиващия се плод.

Висока температура през третото тримесечие на бременността

Борбата с температурата през третото тримесечие е предизвикателство, защото наближава последната фаза на бременността. Тук се появява необходимостта от квалифициран съвет и фокус върху индивидуалната грижа, за да се поддържа здравето както на майката, така и на бебето.

 

Какви опасности крие високата температура при бременност?

Широк спектър от структурни и функционални аномалии на плода са последствия от висока температура по време на бременност. Централната нервна система (ЦНС) е особено застрашена, тъй като не може да компенсира загубата на потенциални неврони.

Да разгледаме какви са най-големите рискове в следващите редове.

Риск от дефект на невралната тръба

 

Температура при бременност.

 

Няколко проучвания показват връзка между висока температура по време на бременност и дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Но има начин да намалитетози риск, ако приемате редовно фолиева киселина.

Проучване от 2018 г. установява, въпреки че има връзка между високата температура и повишен риск от дефекти на невралната тръба, майките, които са приемали фолиева киселина, са по-малко застрашени. Ако сте бременна, трябва да приемате 400 мкг фолиева киселина дневно.

Риск от вроден сърдечен дефект и лицеви деформации

Предполага се, че високата температура в началото на бременността през първия триместър може да увеличи риска на бебето от развитие на вродени сърдечни дефекти и лицеви деформации, като цепнатина на устната или цепнато небце.

Аутизъм

Температурата при бременни може да повиши риска за бебето от разстройство от аутистичния спектър (ASD). Най-висок е рискът през третото тримесечие. Но дали рискът от аутизъм е причинен от инфекцията или от самата треска? Всъщност има и теории, че възпалителният отговор от тежки инфекции може да е причина, а не самата температура.

Преждевременно раждане

Високата температура в края на бременността може да увеличи и риска от преждевременно раждане.

Въпреки че рисковете могат да ви се сторят страшни, не изпадайте в паника! Високата температура повишава рисковете, но общият риск остава нисък. Това, че веднъж сте вдигнали температура, не означава, че няма да имате здрава бременност и нормално раждане.

Внимание! Ако водите ви изтекат и имате температура, важно е незабавно да се свържете със специалист и да извикате линейка. Високата температура по време на раждане може да е индикация за проблеми с вашето здраве и това на бебето, така че не отлагайте.

 

Лечение

Ако имате температура при бременност, незабавно се свържете с вашия лекар. Жизненоважно е навреме да се диагностицира причината и да се назначи подходящо лечение.

Парацетамолът е обичайното лекарство срещу висока температура по време на бременност. В допълнение, може да бъде предписан антибиотик, ако е установена бактериална инфекция.

Ако се подозира температура поради други състояния, като холецистит, бъбречна инфекция и др., специалистът може да препоръча определени тестове за потвърждаване на диагнозата, преди да продължите с подходящото лечение.

Ибупрофенът и аспиринът са сред противопоказните лекарства за температура по време на бременност. Употребата им е свързана с ниско тегло при раждане и повишен риск от астма и не трябва да се приемат, освен ако не е изрично предписано от лекар.

Каквото и лекарство да се наложи да приемате, винаги следвайте инструкциите за дозиране върху опаковката и приемайте възможно най-малката доза за възможно най-кратко време. Разбира се, съобразявайте се и с насоките на вашия лекар.

Можете да подпомогнете лечението като пиете много течности и си почивате колкото можете повече. Останете в леглото, това със сигурност ще ви накара да се чувствате по-добре. Но намалете завивките и внимавайте да не се дехидратирате.

Междувременно ще трябва непрекъснато да наблюдавате температурата си, за да сте сигурни, че се връща към нормалното, а не се влошава.

 

Как да намалите риска от температура при бременност?

 

Температура при бременност.

 

Да се запазите здрави е особено важно, когато сте бременна.

Балансираната диета осигурява витамини и хранителни вещества, които ефективно повишават и поддържат имунитета. Пренаталните добавки могат да помогнат да се гарантира, че няма хранителни дефицити.

Оптималната почивка също е от съществено значение за здраво тяло. Уверете се, че спите достатъчно и подремвайте, когато е необходимо.

Упражненията по време на бременнност, стига да са позволени, също е от съществено значение за цялостното здраве.

Редовното миене на ръцете е едно от важните неща, които можете да следвате, за да избегнете здравословни проблеми по време на бременност. Когато нямате възможност веднага да го направите, използвайте антибактериални кърпички.

 

Заключение

‌Обикновено високата температура е просто индикация, че тялото ви се бори със заболяването, но се появяват някои рискове, ако това се случи по време на бременност.

Най-доброто нещо, което можете да направите, без да изпадате в паника, е да съобщите за симптомите на вашия лекар. Той ще ви помогне да разберете причината за високата температура и ще предпише най-добрия курс на лечение.

Нормално ли е телесната температура при бременност да се повишава?

Да, обичайно е телесната температура леко да се повиши по време на бременност, главно поради хормонални промени и повишен кръвен поток.

Какво се счита за висока температура по време на бременност?

Треска по време на бременност обикновено се определя при телесна температура от 38°C или по-висока.

Крие ли опасност за плода високата температура при бременност?

Широк спектър от структурни и функционални аномалии на плода са последствия от висока температура по време на бременност. Централната нервна система (ЦНС) е особено застрашена, тъй като не може да компенсира загубата на потенциални неврони.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 05.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 10:48 | Публикувана: 5 март 2024 в 14:18 | Категория: Бременност и грижа за бебето