Татуировки – на теория и в практиката

Обновена: 17.06.2024|
Татуировки.

Татуировките от десетилетия насам почти напълно са загубили своя статус на табу. Хиляди хора от всички възрасти рисуват върху тялото си, а татуировки се откриват и в традициите на много култури от хилядолетия насам.  

Какво се крие зад татуировките? 

Татуирането е практика, разпространена в целия свят, при която с помощта на една или повече игли и мастило се поставят постоянни следи в кожата. Обикновено татуировките са символи, букви и надписи, рисунки. Могат да са черно-бели или да включват различни цветове. 

 

probiotik 400
vitk2 600
probiotik 400
vitk2 600

 

С модернизирането на техниките и инструментите татуировките стават все по-детайлни, фини и сложни.  

Произход и история 

Татуировки са открити върху телата на мумии от различни векове и култури. През историята телесните рисунки са играели ролята на амулети, религиозни знаци, символи на обществения статус, а понякога дори са използвани за наказание или белязване на престъпници.  

Най-ранното откритие на татуировки върху човешка кожа е датирано от 5200 г. пр.Хр. Хипотезата на учените за тези древни рисунки клони към татуиране с цел терапевтична или лечебна цел – татуировките на най-древния представител са били открити върху части от тялото, където е открита забързана дегенерация на костите и ставите. Възможно е хората преди 5200 години да са вярвали в тези лечебни и магически способности на татуировките.  

В египетски гробници са открити женски татуирани мумии, както и някои бронзови пособия, служещи за целта.  

Самата дума “татуировка”, “tattoo” (от английски), произлиза от местното население на Полинезия, което е известно с изрисуването на големи части от тялото. В техните езици “tatatau„, „tattau” и други вариации означават “удрям, удар, почукване”. 

При повечето култури татуировките са създавани чрез многократно пробиване на кожата с тънък инструмент от бронз или кост, а след това пигментът се добавя върху отворените места. Пигментите се състоят от сажди, въглени в комбинация с вода, понякога дори кърма. Някои растения също са се използвали за целта. В някои култури се откриват и цветни пигменти в татуировките, но черният цвят обикновено преобладава. 

През 19. век царските особи и аристократите се татуирали, след като посещавали Япония и Йерусалим. Част от тях са крал Едуард VII и синовете му, а в Русия представители са Петър Велики, Екатерина Велика и др. До ден днешен се използват някои стари механични техники за татуиране, в комбинация с модерни мастила, които са далеч по-безопасни за тялото и здравето ни.  

 

Символика на татуировките в различните култури

Татуирането може да носи разнообразни значения в зависимост от практикуващите го.

Нова Зеландия

 

татуировки

 

Маорите от Нова Зеландия рисуват върху лицата си, гърдите и раменете. В традициите им това са знаци, разкриващи социалния статус и властта, която носителят притежава в общността. В наши дни този тип татуировки остават популярни сред населението най-често като знак за свързане с родовата и етническа принадлежност, както и като символ за успешно преминаване от юноша към възрастен.

Маори татуировките отразяват личността, опита и знанията и са уникални за всеки носител.

Япония

Отношението на японците към татуировките е особено специфично. През 17. век престъпниците бивали татуирани, за да бъдат разпознаваеми от обществото. Няколко столетия след това като протест срещу тази практика японската мафия започва да татуира целите тела на членовете си. Тези два фактора са причината за чувствителността и неспокойството, което японското население изпитва относно татуирането като практика.

В много обществени бани в Япония е забранен достъпът за хора, носещи татуировки.

Индия

Огромната площ на държавата прави унифицирането на една символика невъзможна. Големият брой култури, които съществуват под този общ знаменател, се различават в мисленето си за татуировките. В някои райони татуирането дава спиритуална защита на носителя, в други е, подобно на съвремието, изцяло естетическо решение. Понякога членове на по-ниски касти са татуирани, за да бъдат разпознаваеми от обществото.

Някои общности татуирали жените, за да бъдат предотвратени отвличания на младите момичета от други племена.

Инуитски народи

Жителите на най-северните региони на Канада, Аляска и Гренландия също носят отличителни татуировки. Намерени са доказателства, че практиката датира от най-малко 3000 години. Жените инуити носят типични геометрични линии и стрелки по брадата, челото и бузите си. В техните традиции татуировките символизират готовността на жената да встъпи в брак, както и нейната успешно завършена подготовка да се грижи за дома и семейството си.

 

Модерни практики 

 

татуировки

 

В днешно време татуировките имат предимно естетическа стойност, но в някои случаи се използват и с медицински причини. Някои татуисти специализират в работата с пациенти с рак на гърдата, като рисуват върху гърдите на жени, загубили части от тях при операции и терапии.

Срещат се татуировки, които могат да предоставят информация на лекарите при спешни случаи – например татуировка, упоменаваща кръвната група, върху кожата на някои любители на екстремните спортове. Все по-популярни стават и татуировките под формата на перманентен грим, при които се добавя цвят в устните, подчертават се веждите, създават се лунички. 

Въпреки модернизирането на машините и пособията за татуиране, всяка татуировка е съпътствана с определено ниво на болка. Това е нормално, тъй като нервните окончания реагират на убожданията, които се случват десетки пъти по време на татуиране. Болката варира в зависимост от мястото на татуиране, методите, професионалното ниво на татуиста, както и собствената ни търпимост и нагласа.  

Преди да си направим татуировка трябва да сме наясно с тези неща и да се подготвим подобаващо.  

Как да се подготвим преди татуировка? 

Татуирането е процес, който може да ни засегне както физически, така и психически.  

Препоръчва се деня преди да посетим татуиста си да сме починали и да се наспим добре. Не е добре да се пие алкохол 12-24 часа преди сесията, тъй като може да повлияе на кървенето и способностите на кожата да се справи с дразнителите. Час преди сесията е хубаво да се нахраним, да пием достатъчно вода. Може да си позволим кафе или друга кофеинова напитка. Te може да предотвратят резки спадове в кръвното налягане и съпътстващия го дискомфорт, което често се случва при татуиране.  

Психически е важно да запазим спокойствие, както и да изберем професионален татуист, който ще може да ни успокои, предразположи и разкаже за отделните стъпки на сесията. При татуиране при професионалист болката е сравнително по-малка, а процесът отнема по-малко време. 

Известна болка, подуване и зачервяване са нормални симптоми в първите 24-48 часа след татуиране и не са повод за притеснение. В следващите дни е възможно да се появи сърбеж, тъй като кожата преминава през етапите на оздравителния процес. Ако тези неприятни симптоми не изчезнат след 24-48 часа, трябва да наблюдаваме за признаци на инфекция, възпаление или неправилно оздравяване на татуираното място. 

 

Вредят ли татуировките? 

 

татуировки

 

Тъй като процесът на татуиране включва инжектирането на мастило под кожата, може да получим различни реакции на организма и имунната система към този външен дразнител.

Алергични реакции 

При навлизане на чужди тела в тялото имунната система се активира, за да се пребори с тях. В някои случаи имунният отговор е по-силен от нужното или се фокусира върху безвредни агенти – това е причината да получаваме алергични реакции. 

Нежелани ефекти се наблюдават по-често при някои цветни бои за татуиране, отколкото при черните мастила.  

Симптомите на алергична реакция включват: 

 • Зачервяване 
 • Подуване 
 • Обрив 
 • Мехури 
 • Сърбеж  

 

Кожни инфекции и възпаления 

Първите дни след татуиране върху кожата остава отворена рана, която е уязвима при контакт с външни замърсители. Това може да е причина за появата на инфекции и възпаление. За да запазим здравето на кожата си и да не нарушим целостта на татуировката, трябва внимателно да следим за правилното почистване и хидратиране на мястото.

Професионалните татуисти винаги дават препоръки и съвети на клиентите си за това как да се грижат най-добре за новата си татуировка. Инфекции и заболявания може да се появят вследствие на татуиране с мръсни или използвани игли и инструменти.  

Възможно е да се появят повдигнати области върху или около татуировката дори след излекуването.  

Симптомите на кожна инфекция включват: 

 • Подуване 
 • Зачервяване 
 • Сърбеж 
 • Изпотяване 
 • Болка около мястото и върху него
 • Отворена рана, която не заздравява 
 • Треска и втрисане

 

Кръвни заболявания 

При татуиране е изключително важно да се използват стерилни игли и инструменти. Нужно е да се следи за стерилността на пособията за татуиране, за да се предотврати предаването на заболявания, пренасяни по кръвен път.  

Усложнения при ЯМР  

 

татуировки

 

В някои случаи татуировките могат да повлияят на изображенията, получени от ядрено-магнитния резонанс. Възможно е по време на ЯМР да усетим подуване или парене върху татуираните места от тялото ни.  

 

Заключение 

Перманентната промяна и модификация на тялото е сериозно решение, но за много хора е удовлетворяващ избор, чрез който успяват да изразят себе си. Татуировките са хилядолетна практика, която еволюира и се подобрява през вековете до наши дни. 

Потенциалните вреди от татуирането могат да бъдат предотвратени, като заложим на опитни професионалисти, които да намалят рисковете и да направят преживяването приятно и запомнящо се.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява татуировката?

Татуирането е практика, разпространена в целия свят, при която с помощта на една или повече игли и мастило се поставят постоянни следи в кожата. Обикновено татуировките са символи, букви и надписи, рисунки. 

Какво символизират татуировките?

В днешно време татуировките имат предимно естетическа стойност. В някои култури обаче те носят дълбока символика, свързана с личността и качествата на носителя им.

Има ли вреди от татуирането?

Възможно е да получим алергична реакция от контакта с използваните мастила, както и да се появи кожна инфекция или възпаление.

Как да се подготвя преди татуиране?

Важно е да сме в добро физическо здраве, да сме сити и да сме консумирали достатъчно вода. Не се препоръчва приемът на алкохол 12-24 часа преди татуиране, тъй като може да попречи на качественото изпълнение.

Как да се грижим за татуировката си?

За да предотвратим нежеланите ефекти и да помогнем да кожата да се справи, трябва добре да почистваме и хидратираме мястото 1-2 седмици след татуиране.

 

Категории: Kрасота, Любопитно|Публикувана: 15.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 12:52 | Публикувана: 15 февруари 2024 в 17:54 | Категория: Kрасота, Любопитно