Тако с кайма и авокадо

Обновена: 06.01.2025|
тако с кайма и авокадо

Тако с кайма и авокадо може да приготвим с помощта на кето тортили For Life.

 

Рецепта за тако с кайма и авокадо

Има няколко начина, по които можем да оформим нужните форми за тако и да се насладим на мексиканската кухня, докато следваме кето режима на хранене.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2

280 калории
8 г нетни въглехидрати
28 г белтъчини
33 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 4 броя кето тортили For Life
  • 400 г кайма, телешка
  • 100 г заквасена сметана
  • 1 средно авокадо (~200 г)
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 брой лайм
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1/2 ч. л. кимион
  • 1/2 ч. л. лют пипер (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Първата стъпка е да приготвите хрупкавите тако черупки. За това има няколко начина.
  2. За начало намажете всяка тортила с разтопеното краве масло и малко сок от лайм. Половината лайм се използва за тако черупките, а другата половина остава за подправяне на плънката.
  3. Загрейте фурната на 200 градуса.
  4. Първият начин е с помощта на метални тако форми. В тях слагате тортилите, за да се получи характерната тако форма.
  5. Втора възможност е върху хартия за печене да поставите тортилите и да ги увиете около огнеупорна чаша до постигане на желаната тако форма.
  6. Трети начин е върху скара за фурна. Поставете тортилите да висят надолу, като основата на тако черупката се разпъне между две от пръчките на скарата. По този начин подредете и четирите тортили. Поставете фолио или хартия близо до долната част на печката, за да не капе от тортилите във фурната.
  7. Независимо от метода на приготвяне ги печете във фурната за 4-5 минути, докато станат златисти и хрупкави.
  8. През това време в тиган запържваме каймата заедно с черния пипер, кимиона и лютия пипер, ако използвате.
  9. Нарежете авокадото на кубчета.
  10. След като тако формите са готови, извадете ги да изстинат за 10-20 минути.
  11. Започнете да пълните тако черупките.
  12. Намажете ги с лъжица заквасена сметана, след това сложете от каймата и наредете най-отгоре сочните парчета авокадо.
  13. Подправете готовото тако с малко сок от лайм.
  14. Сервирайте с вкусна мексиканска салата или разядка по ваш избор.

 

Съвет: Може да добавите свежи подправки по ваш избор – кориандър и мащерка например са любими добавки към такото.

За по-интересна презентация може да поднесете такото, полято със заквасена сметана от шприц.

 

Вариации на тако

 

тако с кайма и авокадо

 

Такото в Мексико се хапва с различни съставки. Нашето предложение за тако с кайма и авокадо включва класически продукти, които често се комбинират в Мексико. Това вкусно ястие обаче може да се направи и с други продукти. Може да опитате например:

  • Гриловано пилешко месо и доматена салса с много кориандър
  • Карне асада – специално мариновано месо, което минава през грила и се поднася със свежи зеленчуци
  • Тако със свинско месо и ананас е екзотична комбинация, но гарантира страхотен вкус
  • Скариди или риба също присъстват в немалко вариации на класическото тако
  • С намачкани картофи и лук се хапва тако по време на пости
  • Черен боб и авокадо е питателна комбинация за вегани и вегетарианци

 

Хранителни стойности

Тако с кайма и авокадо засища лесно, но и набавя на тялото ценни витамини и минерали. В тази рецепта се комбинират няколко полезни съставки, които да помогнат да се чувстваме тонизирани и енергични.

В 1 порция тако с кайма и авокадо се откриват:

  • 50% от фибрите за деня
  • 23% калций
  • 23% фосфор
  • 21% витамин А
  • 20% мед
  • 20% цинк

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Други полезни витамини и минерали в тако с кайма и авокадо са селен, витамини Б2, Б5, Б12, Ц, Е и К. Всички те са важни за правилното функциониране на организма ни.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Енчилада с пиле.

 

Тако с кайма и авокадо се комбинира чудесно с питателна салата като например:

 

Може да допълните менюто и с още ястия, вдъхновени от мексиканската кухня:

 

Разнообразете менюто си, като приготвите нашето предложение за тако с кайма и авокадо, но не забравяйте да споделите резултата с нас в нашата нисковъглехидратна кухня във Фейсбук. 

А за да улесним вашия кето режим, ви предлагаме да станете част от Вайбър групата на ForLife. В нея ще откриете безплатно ежеседмично меню, за да не се налага да мислите какво нисковъглехидратно хапване да си сготвите през деня. Като подарък към вас добавяме и списък за пазаруване – какво по-лесно от това!

 

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар