Активният въглен – съставката, която се грижи за венците ни

Обновена: 11.03.2024|
За какво се използва активен въглен. Паста за зъби с активен въглен, която се поставя върху четка за зъби.

Когато мислим за здравето на зъбите, най-често фокусът ни е насочен върху предотвратяването на кариеси. Но е също толкова важно да обръщаме внимание и на състоянието на нашите венци. Как може да ни помогне активният въглен в ежедневната грижа за тях? Разкриваме тайните в следващите редове!

 

Функции и ключови факти за венците

Венците са важна част от целия задържащ апарат на зъба, чиято роля в най-общ смисъл е да прикрепят зъбите към челюстите. От гледна точка на биологията, те са многослоен епител, който обгръща корените на нашите зъби и ги запечатва и пази от влиянията на веществата, които поглъщаме всеки ден.

Здравите венци са бледо розови и твърди, не болят и не се влияят от температурата и твърдостта на храните, които приемаме. Много често обаче се сблъскваме с подути и кървящи венци. В повечето случаи това са симптоми за заболяване на венците. Но съществуват и други фактори, които могат да причинят проблеми с венците. Каквато и да е причината за възпалението им, има няколко основни стъпки, които можем да предприемем, за да сведем до минимум дискомфорта и увреждането на веницте.

В стремежа да поддържаме зъбите си чисти, често се изкушаваме да ги почистваме твърде „енергично“. Движението на четката прекалено бързо в посока напред-назад може силно да наруши състоянието не само на венците, но и на зъбите. Независимо дали използвате стандартна или електрическа четка за зъби е важно да ги почиствате с кръгови движения без излишен натиск. Правилният избор на паста за зъби също е от съществено значение.

 

Защо венците са толкова важни?

Множество изследвания през последните десетилетия са доказали, че от състоянието на венците зависи и общото състояние на организма. От една страна това е така, тъй като венците поддържат общото състояние и на зъбите. От друга, когато започнем да чувстваме дискомфорт във венците, започваме да ограничаваме различни видове храни – например, по-твърди зеленчуци, салати или казано по-общо – храни, богати на витамини. Проблемът нараства особено, ако междувременно ги заменяме с по-меки сладки, бонбони или пък тестени изделия.

Не бива да забравяме, че венците, като прикрепяща част на зъбите ни, са и част от храносмилателната система. Едно заболяване и постоянно усещане за слабост в тях могат да доведат до по-лошо раздробяване на продуктите, които приемаме. Това, на свой ред, ще затрудни работата на стомаха и усвояването на веществата.

Също така, когато не ги усещаме добре или започнат да кървят, съзнателно или не ограничаваме почистването им. Обикновено правим това, без да осъзнаваме, че всъщност така позволяваме на бактериите и най-опасното за венците образувание – плаката, да се натрупа в още по-големи количества. В действителност, именно тя води до много от заболяванията на венците – гингивит и пародонтит. Те са съпътствани от кървене и в краен стадии – падане на зъби.

 

Защо да използваме активek въглен?

 

Активният въглен като съставка в маските за лице.

 

Напълно нормално е първата ви асоциация с думата „въглен“ да не е свързана точно със здравето на зъбите. Този, който се използва в различните козметични средства и лекарствени продукти обаче, има редица ползи за организма ни. През последните години активният въглен набра голяма популярност като съставка в много козметични продукти или добавки. Освен свойствата му да извлича токсините от тялото, той има и абразивна функция. Ето защо е чудесна натурална съставка към пастите за зъби – по естествен начин спомага тяхното избелване и почистване в дълбочина.

Активният въглен се добива от дървени или костени въглища след специална преработка. Именно тя му дава специалните свойства, които позволяват той да неутрализира свободните радикали в организма, да се свързва с водорода и понякога – с кислорода. Затова и неговите най-известни приложения са при пречистване на въздуха и водата, но и в медицината.

Така например откриваме активния въглен във филтрите на редица маски за лице и противогазите. Откриваме го лесно, като чисто вещество на прах или таблетки, в аптеките. Може да се прилага при различни заболявания – най-често е ефективен и при животозастрашаващи случки, свързани с отрови, киселини, основи, петролни или друг тип токсични продукти, попаднали в организма. Основна роля за това има способността на активния въглен да абсорбира токсините преди те да бъдат усвоени от тялото.

Всъщност, свойството на активния въглен да абсорбира токсични вещества е известно от преди повече от 200 години. За първи път френски учен демонстрира способността му да абсорбира отрова. Той изпива смес от арсен и активен въглен и не загива. Така системите за филтриране на вода започват да използват активен въглен, който да я пречиства.

Тези негови способности го правят и предпочитана съставка в много антибактериални продукти за грижа за устната кухина – включително и в нашата нова паста за зъби с активен въглен и избелващ ефект.

 

С какво помага на устната кухина активният въглен?

Това най-лесно можем да обясним със свойството на активния въглен да абсорбира вредните вещества и токсини. Когато говорим за устната кухина, активният въглен извлича бактериите и токсините, които причиняват заболяването на венците и водят до лош дъх. Почиствайки ги от тях, се намалява натрупването на плака. По този начин нашите венци са почистени и предпазени максимално от заболявания, като пародонтоза.

Освен това обаче, активният въглен има свойството да премахва оцветяването на зъбите – без да разрушава емайла и да отслабва защитните сили на зъбите и венците. Така например, ако обичате да пиете кафе, черен чай и вино, то с времето със сигурност сте забелязали потъмняване на зъбите в следствие на употребата им. Активният въглен дава възможност да се отървете от тях без да поставяте в риск зъбите и венците си. Това е ценна способност, с която малко вещества и съставки могат да се похвалят.

 

Основни препоръки за поддържане на здрави венци

  • почистване 2 пъти дневно – след закуска и след вечеря
  • задължително използване на конец за зъби или душ. Той спомага премахването на ситни остатъци от храна, които образуват плака. Ако те не се почивстват редовно се втвърдяват в зъбен камък
  • открийте правилната четка за зъби, която да не разранява венците ви, при всяко миене
  • почиствайте зъбите си не по малко от 3 мин., използвайки за сметка на това леки кръгообразни движения

А за това дали флуоридът е полезен или не за оралното ви здраве, прочетете тук.

[/fusion_text]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Здраве|Публикувана: 07.02.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:44 | Публикувана: 7 февруари 2020 в 14:58 | Категория: Здраве