Един от постоянните спорове, когато става дума за здравето на нашите зъби, се заражда около фактите и митовете за флуорида. Днес ще говорим именно за тези „за“ и „против“ твърдения. Поддържането на зъбите, както и свързаните с това хигиенни навици, са от изключително значение за общото благосъстояние на зъбите. Флуоридът играе немалка роля в това отношение. Още от ранна възраст е необходимо да се обръща внимание на здравето на зъбите. Защото, както е казал Джими Кар: „Ако се върна назад във времето бих казал на младото си аз: “Ти трябва да бъдеш по-уверен”, – а младият ми аз би казал “Какво си направил с моите зъби?!”.

Какво представлява флуоридът?

Флуоридът е химично съединение на флуора. 99% от елемента в човешкото тяло се съдържа в костите и зъбите. Флуоридите  – натриев, амониев, калаен – се използват при заболявания, засягащи зъбите, като кариес, и в това отношение ефекта му е категорично положителен. Хората, които живеят в райони, в които има ниски нива на флуорид в питейната вода, страдат много по-често от кариеси. Основните източници на флуорид са хранителните продукти, питейната вода (около 1/3 от дневния прием) и продуктите за поддържане на устна хигиена. Флуоридът се съдържа и в храни като рибата, както и в различните видове зеленчуци, чай, соята, пшеницата, ориза, спанака и лука. Най-честите нежелани реакции, които се наблюдават при липса му, са дентална флуороза, която се изразява в кафяво оцветяване и петна по зъбите. Максималното количество флуор, което трябва да се съдържа в питейната вода е 1 мг/л.

Стоматологичните ефекти на флуорида в питейната вода

Жена, която показва перфектните си зъби

Положителният ефект на флуорида, приеман с питейната вода, е установен през 30-те и 40-те години на XX в. Трендли Дийн и неговите колеги от Службата за обществено здраве в САЩ правят поредица от проучвания, свързани с концентрацията на флуорид в питейната вода. В крайна сметка установяват, че ако тя се увеличи, разпространението на зъбната флуороза и кариес сред населението намалява. Разбира се, има допустими дози на съдържание на елемента – Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва допустими дози от 1.5 мл/л. Медицинският институт на Националната академия на науките в САЩ препоръчва дневен прием на флуор от 0.05 мг/кг.

Насоки при избора на вода

Ще посочим няколко опорни точки, които ще ви помогнат при избора на вода, с която ще балансирате приема на флуорид:

  • От бутилираните води избирайте такива с ниско съдържание на флуорид – посочен е на етикета със знака “F” (особено ако я взимате за дете)
  • Ако смятате, че във водата, която консумирате, има много флуорид, използвайте филтър за обратна осмоза. Той ще я пречисти от флуорида почти напълно.
  • При прием на минерални води, следва да се спазва принципа за редуване на минерална и друга питейна вода (например изворна)

Странични ефекти от флуорида и кога се проявяват?

Установено е, че дългосрочното и прекомерно приемане на флуорид може да повиши риска от скелетна флуороза. Фрактура на костите и нарушаване на нормалното протичане на ензимните процеси в тялото също са страничен ефект от предозирането му. Както и обратният ефект – поява на зъбна флуороза. СЗО прилага доказателства от страни като Индия и Китай, в които се наблюдават тези процеси заради превишените дози на флуорид в питейната вода– около 14 мг на ден на човек. При превишаване – над 6 мг F(флуорид)/ден, се появява обратния ефект – повишен риск от увеличение на костните дефекти.

Как да поддържаме добра орална хигиена?

Няма категорично становище по отношение на приема на флуорид – предозирането с всяко нещо може да доведе до обратни, нежелани ефекти. Необходимо е да се поддържа ниско, но постоянно ниво на флуорид в устната кухина. Така ще предотвратим нежелани кариеси и други стоматологични проблеми. Флуоридът не се контролира от системите на човешкия организъм и съответно лесно се натрупва в тъканите, ако се предозира. СЗО препоръчва някои добри практики в това отношение:

  • Добре балансирано хранене – най-вече с ниско съдържание на захари. Така ще се предотврати появата на зъбен кариес, преждевременна загуба на зъбите и т.н.
  • Достатъчен прием на зеленчуци, които могат да имат защитна роля при превенция на рак на устната кухина
  • Намаляване на тютюнопушенето или употребата на бездимни алтернативи
  • Използването на предпазни средства при спортуване и шофиране, за да се намали рискът от наранявания на лицето

И разбира се, една от най-важните превенции…

dayandnight3

Миенето на зъбите с подходяща паста минимум два пъти на ден и насърчаването му още в ранна възраст е от изключителна важност. За почистването на зъбите е достатъчно количество паста за зъби, колкото грахово зърно. Флуоридът, който се съдържа в пастата за зъби, е препоръчително да бъде 1000 до 1500 ppm (parts per million – части на милион). Това е  около 70-80% от общия състав на продукта. Можем да спазваме и принципа на редуване на паста със и паста без флуорид за още по-добър ефект в дългосрочен план. Ние препоръчваме този вариант. (може да разгледате паста без флуорид тук и комплект за дневна и нощна грижа тук).

Избор на качествен продукт за орално здраве

Освен, че е необходимо да следим за нивата на флуорид в продуктите за устна хигиена, много от нас търсят и ефекта на бляскавата усмивка. Нея може да постигнем лесно с правилните продукти:

  • Избелваща паста с активен въглен – безвредна за емайла и без флоурид, пастата е подходяща и за вегани. Ниско абразивен, активният въглен помага за премахване на петна от повърхността на зъбите ни, без да навреди на емайла
  • Комплект дневна и нощна паста – дневната формула е разработена с активен въглен за избелване на зъбите, освежаване на дъха и осигуряване на защита през целия ден. Нощната формула е разработена за да балансира нивата на PH в устата и да овлажнява зъбите, докато спим. С необходимото съдържание на флуорид от 1000 ppm
  • Комплект за избелване – невероятния гел за избелване на зъби с активен въглен без пероксид, комбиниран с ярко синята LED ускорителна светлина. Максимизира вашите избелващи резултати

С грижа за природата

Освен, че продуктите са разработени с формули за максимална ефективност, ние вярваме и в продукти с минимално въздействие върху околната среда. Използването на рециклируеми  и биоразградими опаковки за продуктите на Pro Teeth Whitening.Co  насърчава нашите клиенти да се отнасят с уважение към околната среда. А доброто здраве на природата в комбинация с нашето е повод за една бляскава усмивка, нали?

Обновена: 12 юли 2022 в 02:32 | Публикувана: 15 януари 2020 в 15:07 | Категория: Здраве