Флуорид – добър или лош за нашето орално здраве

Обновена: 08.05.2024|
Флуорид. Червена боровинка. Дефицити на витамини. Диета без въглехидрати и захар.

Един от постоянните спорове, когато става дума за здравето на нашите зъби, се заражда около фактите и митовете за съединението флуорид. Днес ще говорим именно за тези „за“ и „против“ твърдения.

Поддържането на зъбите, както и свързаните с това хигиенни навици, са от изключително значение за общото благосъстояние на зъбите. Флуоридът играе немалка роля в това отношение.

Още от ранна възраст е необходимо да се обръща внимание на здравето на зъбите. Защото, както е казал Джими Кар: „Ако се върна назад във времето бих казал на младото си аз: „Ти трябва да бъдеш по-уверен“, – а младият ми аз би казал „Какво си направил с моите зъби?!“.

Какво представлява флуоридът?

Флуоридът е химично съединение на флуора. 99% от елемента в човешкото тяло се съдържа в костите и зъбите. Флуоридите – натриев, амониев, калаен, се използват при заболявания, засягащи зъбите, като кариес, и в това отношение ефектът му е категорично положителен.

 

Хората, които живеят в райони с ниски нива на флуорид в питейната вода, страдат много по-често от кариеси.

Основните източници на флуорид са хранителните продукти, питейната вода (около 1/3 от дневния прием) и продуктите за поддържане на устна хигиена. Флуоридът се съдържа и в храни като рибата, както и в различните видове зеленчуци, чай, соята, пшеницата, ориза, спанака и лука.

Най-честите нежелани реакции, които се наблюдават при липса му, са дентална флуороза, която се изразява в кафяво оцветяване и петна по зъбите. Максималното количество флуор, което трябва да се съдържа в питейната вода, е 1 мг/л.

 

Стоматологичните ефекти на флуорида в питейната вода

 

Флуорид.

 

Положителният ефект на флуорида, приеман с питейната вода, е установен през 30-те и 40-те години на XX в.

Трендли Дийн и неговите колеги от Службата за обществено здраве в САЩ правят поредица от проучвания, свързани с концентрацията на флуорид в питейната вода. В крайна сметка установяват, че ако тя се увеличи, разпространението на зъбната флуороза и кариес сред населението намалява.

Разбира се, има допустими дози на съдържание на елемента – Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва допустими дози от 1.5 мл/л. Медицинският институт на Националната академия на науките в САЩ препоръчва дневен прием на флуор от 0.05 мг/кг.

 

Насоки при избора на вода

Ще посочим няколко опорни точки, които ще ви помогнат при избора на вода, с която ще балансирате приема на флуорид:

  • От бутилираните води избирайте такива с ниско съдържание на флуорид – посочен е на етикета със знака „F“ (особено ако я взимате за дете).
  • Ако смятате, че във водата, която консумирате, има много флуорид, използвайте филтър за обратна осмоза. Той ще я пречисти от флуорида почти напълно.
  • При прием на минерални води, следва да се спазва принципа за редуване на минерална и друга питейна вода (например изворна).

 

Странични ефекти от флуорида и кога се проявяват?

Установено е, че дългосрочното и прекомерно приемане на флуорид може да повиши риска от скелетна флуороза.

Фрактура на костите и нарушаване на нормалното протичане на ензимните процеси в тялото също са страничен ефект от предозирането му. Както и обратният ефект – поява на зъбна флуороза.

СЗО прилага доказателства от страни като Индия и Китай, в които се наблюдават тези процеси заради превишените дози на флуорид в питейната вода– около 14 мг на ден на човек. При превишаване – над 6 мг F (флуорид)/ден, се появява обратния ефект – повишен риск от увеличение на костните дефекти.

 

Как да поддържаме добра орална хигиена?

Няма категорично становище по отношение на приема на флуорид – предозирането с всяко нещо може да доведе до обратни, нежелани ефекти.

Необходимо е да се поддържа ниско, но постоянно ниво на флуорид в устната кухина. Така ще предотвратим нежелани кариеси и други стоматологични проблеми. Флуоридът не се контролира от системите на човешкия организъм и съответно лесно се натрупва в тъканите, ако се предозира.

СЗО препоръчва някои добри практики в това отношение:

  • Добре балансирано хранене – най-вече с ниско съдържание на захари. Така ще се предотврати появата на зъбен кариес, преждевременна загуба на зъбите и т.н.
  • Достатъчен прием на зеленчуци, които могат да имат защитна роля при превенция на рак на устната кухина.
  • Намаляване на тютюнопушенето или употребата на бездимни алтернативи.
  • Използването на предпазни средства при спортуване и шофиране, за да се намали рискът от наранявания на лицето.

 

И разбира се, една от най-важните превенции

Миенето на зъбите с подходяща паста минимум два пъти на ден и насърчаването му още в ранна възраст е от изключителна важност. За почистването на зъбите е достатъчно количество паста за зъби, колкото грахово зърно.

Флуоридът, който се съдържа в пастата за зъби, е препоръчително да бъде 1000 до 1500 ppm (parts per million – части на милион). Това е около 70-80% от общия състав на продукта.

Можем да спазваме и принципа на редуване на паста със и паста без флуорид за още по-добър ефект в дългосрочен план.

 

Често задавани въпроси

Какво е флуорид?

Флуоридът е естествено срещащ се минерал във водата, почвата, растенията и скалите. Също така често се добавя към стоматологични продукти като паста за зъби и вода за уста.

Защо флуорът е важен за здравето на зъбите?

Флуоридът помага за предотвратяване на кариеса, като прави емайла на зъбите ви по-устойчив на киселинни атаки от бактерии от плака и захари в устата. Може също така да обърне ранните етапи на кариеса.

Кои са основните източници на флуорид?

Флуоридът може да се намери в питейната вода, пастата за зъби, водите за изплакване на устата и някои храни и напитки. Може да се прилага и директно върху зъбите по време на стоматологични процедури.

Флуорът безопасен ли е?

Да, когато се използва правилно, флуорът е безопасен и ефективен за предотвратяване на кариес. Въпреки това прекомерният прием на флуорид може да доведе до зъбна флуороза (бели петна по зъбите) или скелетна флуороза (проблеми с костите и ставите).

 

Категории: Здраве|Публикувана: 15.01.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар