Защо е важно да редуваме паста за зъби с флуорид с такава без

Обновена: 03.01.2024|

Неизбежно е – използваме паста за зъби всеки ден, но обръщаме ли внимание на съдържанието на флуорид в нея? Елементът е един от най-популярните сред съставките на продуктите за поддържане на устната хигиена. Той е вещество с безспорни качества, но и с някои недостатъци за устната кухина, с които е задължително да се съобразяваме.

Препоръчителна грижа за зъбите

Още от деца ни учат колко е важна грижата за зъбите ни и най-вече – да ги измиваме два пъти дневно. В комбинация с това, още от ранна възраст знаем, че е хубаво да посещаваме зъболекаря на всеки няколко месеца. Дори това да не е особено приятно, е един от най-добрите начини за превенция на заболяванията на зъбите.

В последствие, към задължителните грижи се добавят и използването на вода за уста, конец за зъби или воден душ.

Различните видове вода за уста могат да повлияят на количеството бактерии в устната кухина и плака по зъбите. Също така могат да окажат влияние на степента на стегнатост на венците, оцветяването на емайла. Важно е да избягваме такива, които са на алкохолна основа, тъй като те влияят негативно на балансираното pH в устната кухина. Също така е важно какви храни и напитки приемаме всеки ден. Алкохолът и в частност виното, кафето, черният чай и тютюнът оцветяват и вредят на зъбите ни. Не бива да пренебрегваме и стреса, като причинител на проблеми на устната кухина. Търкане на зъбите и изхабяване на емайла, отдръпване на венците и по-бързо прогресиране на възпаленията се появяват в резултат на стреса.

И докато всяко от тези действия и мерки е от изключителна важност за здравето на зъбите и венците ни, не трябва да се подценяват и съставките в пастата за зъби, която използваме. Една от тях е флуоридът.

Накратко за флуорида

четка за зъби и паста за зъби

Ако потърсите в мрежата понятието „флуорид“, то първо ще преминете през редица статии и материали за флуора. И това е съвсем нормално, тъй като веществото, което откриваме много често в описанието на пастите за зъби, е съединение на флуора.

В действителност, той е химичен елемент, който в естествено химично състояние представлява бледожълт газ. В друг аспект го откриваме широко в храната и питейната вода. Флуорът се използва за пречистване на водата вече повече от 50 години. По този начин той косвено дава естествена защита на зъбите ни. И въпреки честото твърдение, че освен позитиви, елементът носи и негативи на здравето, доказан факт е, че той е причината в модерните, цивилизовани райони, кариесите да са далеч по-малко разпространени.

Изучаването на съединението започва в самото начало на 20 век, през 1901 година, в САЩ. В градче в Колорадо, жителите страдали от кафеникаво оцветяване на зъбите с неизвестен причинител. Отнело още 14 години проучвания над феномена, за да се установи корена на проблема. Тези петна били съпътствани от още една странност – необичайна устойчивост на възпаления и кариеси. Тогава за първи път на изследователите им хрумва, че може би причината се крие в съдържанието на питейната вода в областта. Отнело още време, до средата на 30-те години, за да се установи, че причината са високите естествени нива на флуорид.

От този момент започват и въпросите за влиянието на веществото върху организма, както и въвеждането му в градоустройстените системи за флуориране на водата. Така значително намалели случаите на кариеси. Естествено продължение на пътя му е разработването на формула, с която да присъства в пастите за зъби. Доказано е, че той не вреди, когато количествата са в подходящи за съответната възраст на човека, норми.

Защо да редуваме паста за зъби с флуорид с такава – без

Флуорът и флуоридът не вредят на организма и това е доказано от редица изследвания през десетилетията. Разбира се, в зависимост от възрастта ни, количествата флуорид, на които излагаме организма си, трябва да бъдат съобразени. Затова и когато избираме паста за зъби за себе си или малките съкровища у дома, е хубаво да погледнем тази тяхна характеристика.

Когато става въпрос за детска паста за зъби за малчугани до 3 години, е хубаво нивата на флуорид да не са по-високи от 1000ppm флуорид. След тази възрастова граница в пастите се наблюдава съдържание между 1350-1500 ppm (частици/милион). Затова и пастите за възрастни не са подходящи за деца.

Въпреки това е желателно да не прекаляваме с него и да го употребяваме според зъболекарските предписания. При пренасищане на организма се забелязва, че зъбите добиват по-тъмен, към черен отенък. Като вътрешен процес обаче се случва нещо далеч по-опасно –  костите отслабват и стават по-чупливи.

Флуорид откриваме и в някои други продукти за зъбна грижа: флуорен гел за зъби, например, който се използва при децата за предотвратяване на развитието на кариеси по зъбите.

Именно затова е желателно да редуваме пастите за зъби, които използваме – със и без флуорид, за да поддържаме зъбите си здрави и защитени.

Балансирана комбинация
Паста за зъби с активен въглен.

Точно както е изключително важно да се грижим за зъбите си, толкова важно е и да правим добра комбинация от продукти за поддържане на нашата орална хигиена.  Пастата за зъби без флуорид е идеалното решение за безфлуоридна сесия.

Формулата й е обогатена с активен въглен, който се грижи за добрата дезинфекция и премахването на нежелани петна от повърхността на зъбите.

От своя страна, нощната паста за зъби хидратира и поддържа оптимално Ph в устната кухина по време на тъмните часове на денонощието. Комплектът от дневна и нощна паста е другата стъпка към специалната грижа за нашите зъби през различните части от денонощието. Дневната паста за зъби осигурява защита през деня със съдържанието си на флуорид, глицерин и активен въглен. Последният, освен всичко, помага и за избелването на зъбите.

Редуването на избелваща паста с активен въглен и без флуорид с дневна и нощна паста за зъби ще гарантира здравина и блясък на зъбите. Както и цялостно здраве на устната ви кухина.

Можете да прочетете също:

Още за това какво не знаем за правилната грижа за зъбите.

За оралната хигиена и чревното здраве.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 13.02.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 13 февруари 2020 в 10:53 | Категория: Здраве