Супа с кайма и зеле

В студените дни само една купичка вкусна супа може да стопли сърцето и стомаха. Това удоволствие може да изпитате и с помощта на нашето предложение за ароматна супа с кайма и зеле.
Рецепта за супа с кайма и зеле
Тази лесна рецепта ще се хареса на всички любители на супите и зелето, което чудесно се комбинира с неустоимата телешка кайма.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 3 | 334 калории 9 г нетни въглехидрати 21 г белтъчини 23 г мазнини |
Необходими продукти:
- 300 г телешка кайма
- 250 г прясно зеле
- 150 г доматено пюре, без захар
- 1 с. л. краве масло Гхи
- телешки бульон
- 1 ч. л. кимион
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. сушена мащерка
- пресен магданоз (по желание)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете зелето на ситно.
- Загрейте подходяща тенджера заедно с маслото.
- Запържете каймата.
- Към нея прибавете червения пипер и кимиона.
- Добавете зелето и бъркайте за 4-5 минути, докато то омекне.
- Към зелето и каймата изсипете доматеното пюре.
- Поръсете с мащерка и разбъркайте добре.
- Изсипете телешкия бульон, докато покрие добре всички съставки.
- Разбъркайте добре и оставете да къкри на среден огън 30 минути.
- Овкусете със сол и подправете с пресния магданоз.
- Сервирайте готовата супа топла с парче нисковъглехидратен хляб.
Съвет: Тази супа е също толкова вкусна с добавени зеленчуци. Може да я приготвите с нарязани на ситно тиквички, гъби, малки розички карфиол и други режимни зеленчуци по ваш вкус. Нарежете всичко на малки парченца, за да може съставките да са еднородни по размер и добавете заедно с доматеното пюре и пастата.
Не забравяйте да приготвите и вкусен кето хляб, с който да хапнете своята супа с кайма и зеле.
Други предложения със зеле
Зелето е популярен зеленчук, който често присъства в българската кухня. Прясно или кисело – то предимно се хапва през есента и зимата. Най-често се среща под формата на ястие, печено на фурна. Свинското нерядко присъства в тавата или гювеча, които използваме, но постното зеле също има своите почитатели.
Подходящи подправки за овкусяване на зелето са червен пипер, чубрица, бахар, дафинов лист. Мащерката също се използва често при приготвяне на супи със зеле, както е и в нашето предложение за супа с кайма и зеле.
Зеле се използва и за направата на баници и други закуски като например класически пирожки.
Хранителни стойности
Тази супа освен нисковъглехидратна е също толкова полезна и питателна. Комбинацията от прясно зеле и телешка кайма е чудесен начин да си набавим някои ценни хранителни вещества.
В 1 порция супа с кайма и зеле се съдържат:
- 64% витамин К
- 56% витамин Ц
- 22% манган
- 20% мед
- 20% калий
- 20% витамин Б6
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Ако по-често хапваме тази вкусна супа с кайма и зеле, ще може да заредим тялото си с полезни белтъчини, пълноценни мазнини и важни витамини и минерали.
Още от нашата здравословна кухня
Ястия като нашето предложение за супа с кайма и зеле са изключително подходящи за зимните месеци. Те са питателни, засищащи и съставките се откриват във всеки магазин през студената половина от годината. Може също да опитате да приготвите:
- Супа от кисело зеле или основно ястие като Зеле с бекон на тиган за почитателите на зелето.
- Супа Щи с гъби и зеле или Супа със свинска кайма и кейл за любителите на ароматните супи
Разгледайте още апетитни предложения за нисковъглехидратни ястия в нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея събираме хиляди кето съмишленици, които споделят своите вдъхновения от българската и международната кухня. Там е перфектното място да обмените опит и идеи, както и да покажете своите кулинарни шедьоври.
Абонирайте се и за Вайбър групата на ForLife, за да получавате безплатно ежеседмично меню, пригодено за нисковъглехидратния режим на хранене. Всички съставки за тези кулинарни специалитети ще бъдат описани в удобен списък за пазаруване, за да може следването на кето режима да е още по-лесно.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Пригответе ароматна супа от кисело зеле за стопляне в студените дни. С тази нисковъглехидратна и нискокалорична рецепта може
Днес приготвяме пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле (кейл). Тя е ароматна, апетитна и засищаща. Подходяща
Ако не сте опитвали Käsesuppe – немска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея,