Страхова невроза – същност и симптоми

Обновена: 06.03.2024|

Неврозите са спектър от психични разстройства, които имат специфична симптоматика, по която да ги познаем. Най-често се характеризират с тревожност, ирационални страхове, натрапчиви мисли и действия. Възможно е да имат симтоми и проявления върху физическото ни здраве. 

 

Какво е страхова невроза?

Неврозата не е клинична диагноза, но понятието събира в себе си някои общи симптоми и признаци. Това е предпоставка за честа поява на неврозите в самодиагностиката.

В психологията неврозите са част от тревожните разстройства. Неврозата като отделна диагноза не присъства в „Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства“, чиято класификационна система поставя критериите за диагностицирането на различните психически разстройства.

Под страхова невроза се разбира тревожно разстройство, чиято главна симптоматика е свързана със страх, пристъпи на паника и параноя. Тези негативни усещания най-често се появяват в ситуации, които обективно не заплашват здравето или живота ни.

Страхът, който се появява при страхова невроза, не може да бъде контролиран или контролирането му отнема много време и енергия от страна на страдащия.

Обикновените притеснения и тревоги може да са знак за страхова невроза, когато са по-силни от нормалното и усещаме силна загуба на контрол над тях. Да изпитваме страх от смъртта на близките ни е нормално, но да изпитваме парализираща паника при тази мисъл може да е знак за тревожно разстройство.

Натрапчиви мисли от типа на „нещо лошо ще се случи“ трябва да се разбират като израз на силна тревожност и чрез рационализиране да се опитаме да се преборим с тези притеснения.

 

Видове страхова невроза

 

страхова невроза

 

Трябва да правим разлика между невроза и невротизъм. Докато неврозата може да се нарече вид тревожно разстройство, то невротизмът е по-скоро личностна черта, свързана с песимизъм, недоволство, прекомерна зависимост от хората около нас, перфекционизъм и други. Невротичните черти обаче са фактор за развитие на невроза, защото влияят върху начина, по който човек се справя с ежедневни стресове и предизвикателства.

Под страхова невроза се разбират и т.нар. фобийни тревожни разстройства. Тези тревожни разстройства са ирационални, но може да са свързани с травма или страх, преживян в миналото. Тези фобии се проявяват при специфични условия и извън тях може да не причиняват допълнителна тревожност в ежедневието.

Фобията може да попречи на различни дейности, които са част от нормалния начин на живот. Клаустрофобията например може да направи пътуването с асансьор невъзможно, както и провеждането на някои медицински процедури като ядрено-магнитния резонанс.

Травматичните разстройства и социално тревожното разстройство също могат да имат проявления, които да се самодиагностицират като невроза.

 

Причини за страхова невроза

За момента изследванията откриват множество причини за появата на тревожни разстройства. Те могат да са генетични, биохимични или житейски. Най-често проблемът идва от комбинация на тези фактори.

Както отбелязахме, личностни характеристики като склонност към песимизъм и ниско самочувствие може да са предпоставка за появата на страхова невроза. Социални фактори като обществена изолация и силни тревоги в личен план също могат да увеличат шансовете за развитието на различни неврози.

 

Симптоми на страхова невроза

 

страхова невроза

 

Признаците на невроза могат да засягат както физическото, така и психическото здраве на хората. Физическите симптоми са свързани с някои усложнения и заболявания, които могат да се появят вследствие на психическото натоварване.

Психически признаци:

 • безпокойство
 • страх
 • вина
 • раздразнителност
 • ниско самочувствие
 • депресия
 • обща емоционална нестабилност
 • обсесивно премисляне на ситуациите
 • тревожни „интуиции“
 • ниско либидо

 

Физически признаци и усложнения:

 • сърдечни проблеми
 • дисфункция на имунната система
 • повишено кръвно налягане
 • изпотяване
 • сухота в устата
 • сърцебиене
 • екзема
 • обриви
 • синдром на раздразнените черва
 • храносмилателни проблеми
 • диария
 • астма
 • замаяност
 • втрисане и горещи вълни
 • болки в мускулите

Тези симптоми се появяват при сблъсък със страха и тревогата.

 

Как се лекува?

Неврозата като част от тревожните разстройства се лекува и третира по подобен начин. Симптомите могат да бъдат контролирани чрез медикаменти, които специалистът по психично здраве предписва. Това може да са лекарства против тревожност или различни видове антидепресанти.

Психотерапията също може да е от помощ за хората, страдащи от неврози. Най-често срещаната терапия за третиране на тези разстройства е когнитивно-поведенческата.

Има и някои полезни методи, които можем да практикуваме самостоятелно, за да намалим симптомите на невроза. При наличието на невротични личностни черти тези техники за успокоение също може да са от полза.

Водене на дневник

 

страхова невроза

 

При появата на невроза мислите ни често са разбъркани, хаотични и нерядко се проявяват обсесивно-компулсивни мисловни модели. Ако редовно формулираме и организираме мислите си, може да намалим част от неприятните признаци на невроза.

Този подход може да разкрие ирационалната природа на страховете ни в случаите на страхова невроза.

При силни усещания на паника по време на сблъсък с ирационалните страхове е възможно да се стигне до паник атаки и дори да се появи паническо разстройство.

При различните неврози често се наблюдават ситуации, хора и събития, които провокират силните страхове. С помощта на редовен дневник може да ги идентифицираме и да ги избягваме или да се справим с тях.

Когато погледнем тревожните мисли отстрани, или записани в дневника, можем обективно да преценим дали те са рационални или се базират на ирационални страхове.

Качествен сън

От пълноценния сън зависи нашето физическо, но и психическо благоденствие.

Тревожността може да е причина за нередовен сън и безсъние, които да влошат нашето психическо здраве. Освен това липсата на сън, особено в случаите на хронично безсъние, значително усилва чувствата на параноя, безпокойство и страх, които са характерни признаци на страхова невроза.

Качественият сън, в рамките на 7-8 часа, може да ни помогне да се справяме по-лесно със стреса и да подобрим общото си физическо здраве. Когато сме здрави и бодри, справянето с признаците на невроза е по-лесно.

За да бъде по-пълноценен сънят ни, хубаво е да избягваме приема на кофеин, алкохол и тютюневи изделия в ежедневието си.

Дихателни практики

 

страхова невроза

 

Упражненията за осъзнато дишане помагат да се заземим и да „излезем“ от параноята и страха, които понякога контролират ума ни. Различни видове медитация залагат на дихателните практики за успокоение и цялостно справяне със стреса и тревогата.

 

Заключение

Страховата невроза е тревожно разстройство, което се характеризира със силни усещания на страх, паника, безпокойство и параноя. Симптомите са физически и психически, но има някои методи, с които можем да си помогнем и сами.

Страхова невроза може да бъде успешно контролирана и облекчена с помощта на специалист по психично здраве, който може да назначи медикаменти или подходяща поведенческа терапия.

 

Какво е страхова невроза?

Неврозите са спектър от психични разстройства, които имат специфична симптоматика. Най-често се характеризират с тревожност, ирационални страхове, натрапчиви мисли и действия.

Какви са причините за страхова невроза?

За момента изследванията откриват множество причини за появата на тревожни разстройства. Те могат да са генетични, биохимични или житейски. Най-често проблемът идва от комбинация на тези фактори.

Каква симптоматика съпътства неврозите?

Признаците на невроза могат да засягат както физическото, така и психическото здраве на хората. Физическите симптоми са свързани с някои усложнения и заболявания, които могат да се появят вследствие на психическото натоварване.

Лечимо ли е състоянието?

Неврозата като част от тревожните разстройства се лекува и третира по подобен начин. Симптомите могат да бъдат контролирани чрез медикаменти, които специалистът по психично здраве предписва. Някои видове психотерапия също са подходящи за облекчаване на неврозата.

Категории: Психология|Публикувана: 29.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:57 | Публикувана: 29 февруари 2024 в 13:36 | Категория: Психология