Солена торта – кето вариант

Когато някой чуе солена торта, обикновено си представя различни меса, сосове и зеленчуци. Е, днес ще споделим един по-обран вариант на солена торта.
В него участват различни продукти и подправки, но основните биват 2 – тиквички и крема сирене.
Рецепта за солена торта
Време за приготвяне: | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 20 минути + 2 ч стягане в хладилник | 20 |
7.38 г нетни въглехидрати |
От рецептата за солена торта се получава едно доста визуално привлекателно ястие. Подходящо е и за по-голям брой хора, тъй като от нашата солена торта се получават около 20 парчета.
Необходими продукти
За блата:
- 400 г тиквички
- 6 бр яйца
- 8 с. л. кокосово масло, разтопено (~110 г)
- 8 с. л. бадемово мляко, неподсладено (~120 мл)
- 440 г бадемово брашно
- 8 с. л. кокосово брашно (~160 г)
- 1 ч. л. индийско орехче
- 1 ч. л. сода за хляб
- 3 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. джинджифил на прах
За крема:
- 800 г крема сирене
- 360 мл готварска сметана, 20% масленост
- 1 ч. л сол
Начин на приготвяне
На блатовете:
- Загрейте фурната до 180°C.
- Напръскайте малко зехтин върху хартия за печене в тавичка (21 см).
- С помощта на ренде настържете тиквичките в голяма купа.
- Изцедете тиквичките с помощта на кърпа или тензух.
- Когато спрат да пускат вода, прехвърлете настърганите тиквички в голяма купа.
- Добавете яйцата, кокосовото масло и бадемовото мляко в купата и разбъркайте добре.
- В отделна купа смесете заедно останалите сухи съставки за блата.
- Комбинирайте двете смеси в една купа и разбъркайте – до получаването на гъсто тесто.
- Разделете го на 4 дози.
- Разпределете равномерно двете дози в две различни тавичката (уверете се, че е плоско).
- Сложете двата блата във фурната и печете 30 минути.
- Забийте клечка за зъби по средата на блата, ако излезе мокра – печете още 5 минути.
- Извадете тавичките от фурната и оставете блатовете да изстинат напълно.
- Повторете стъпки 11, 12 и 13 с останалите дози.
На крема:
- Добавете крема сиренето в купа и го разбийте, докато омекне.
- Изсипете сметаната и солта.
- Разбийте, докато кремът започне да се сгъстява.
- В подходяща чиния сложете първия блат.
- Намажете го отгоре с крема сиренето.
- Направете това и с останалите блатове.
- Накрая покрийте цялата солена торта с крема сиренето и оставете в хладилник да стегне за около 1:30-2 ч.
Допълнителни съвети:
- Може да изпечете всеки блат поотделно, в зависимост от фурната, но имайте предвид, че това ще отнеме повече време.
- Готовата солена торта може да украсите със свежи зелени цветове, като парчета лайм, листа мента или спанак.
Откъде идва идеята за солена торта?
Идеята за солена многопластова торта най-вероятно произлиза от желанието на хората да се създаде по-различна алтернатива на традиционните сладки торти.
Точният произход на ястието е трудно да се определи, тъй като солените изделия са част от кулинарните традиции в различни култури от векове.
Въпреки това едно възможно влияние би могло да бъде френското ястие, известно като „gateau de crepes“. То се състои от слоеве солени палачинки, пълни със съставки като сирене, зеленчуци и месо.
Друго влияние може да бъде италианското ястие „torta salata“. Това е солен пай, често пълен със зеленчуци, сирене и понякога с месо.
През последните години има доста повече интерес към солените торти като предястия, храна за някое парти или дори основни ястия.
Те позволяват широка гама от вкусови комбинации и избор на съставки, като различни сирена, сушени меса, зеленчуци, билки и подправки.
Хубавото на една солена торта е, че може да бъде както месна, така и веган, вегетарианска или кето солена торта.
Още от здравословната ни кухня
Нашата кето солена торта може да комбинирате със свеж кето сок от зеленчуци.
Разгледайте още вкусни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете подбрани от нас нисковъглехидратни и режимни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. А за вкусни седмични менюта – заповядайте във вайбър групата ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Палачинкова торта без брашно – вкусен кето вариант, с който да разнообразим стандартните, но вкусни палачинки.
С тази рецепта за богат на протеини и фибри кето хляб с тиквички, който освен това е и
Как да си направим вкусна хрупкава кето пица с блат от тиквички с ниско съдържание на въглехидрати, която