Лятото чука на врата ни, а топлото време все повече създава настроение и ни радва. Положителните емоции са налице, но не бива да подценяваме потенциалните опасности за здравето от силните слънчеви лъчи. Често не си даваме сметка колко е опасно да сме изложени на тяхното влияние и осъзнаваме негативните последици по-късно. Днес ще разгледаме няколко вида алергии, причинени от слънцето, които стават все по-често срещани.

Какво представляват слънчевите алергии?

Слънчевата алергия се изразява в появата на сърбящ червен обрив. Реакцията идва след продължително излагане на слънце и е по-известна още като фотодерматит. Тя е реакция на имунната система под въздействието на слънчевата светлина и се характеризира като кожно заболяване. Фотодерматитът може да бъде остър, внезапен или хроничен, продължаващ.

По-леките случаи понякога отминават без лечение, но при по-тежките е добре незабавно да се консултирате с дерматолог. Признаците и симптомите са следните:

  • зачервяване
  • сърбеж или болка
  • малки подутини
  • мехури

Причини за алергията от слънцето

Жена, която предпоазва кожата си от силните слънчеви лъчи със слънцезащиен крем.

Различните хора имат различна чувствителност към слънцето. Причините за това могат да бъдат много:

  • някои от тях са свързани с расата – хората с по-светла кожа са по-чувствителни към слънцето и при тях развиването на алергия е по-силно;
  • друг фактор, независещ от рождените белези, е приемът на определени лекарства – тетрациклиновите антибиотици предразполагат кожата към по-бързо изгаряне;
  • при наличието на дерматит се увеличава риска от изгаряне и е необходимо да внимавате с излагането на слънце;
  • същото се отнася и за тези, чиито роднини имат алергия към слънцето. Невинаги, но някои хора имат наследствен тип слънчева алергия.

Най-доброто решение – превенцията

След студените месеци, в които рядко имаме възможността да се радваме на слънцето, е добре в началото на пролетта постепенно да увеличавате времето, което прекарвате на открито. По този начин кожните клетки ще се адаптират към слънчевата светлина постепенно.

Избягвайте излагането на слънце в пиковите часове – след 13 ч. и преди 17 ч. Може да звучи като нещо, което хиляди пъти сме чували, но рисковете са големи, освен за кожата, но и за здравето. Тук идва ролята и на слънцезащитния крем. Много често искаме да придобием повече тен и поради тази причина прекарваме много време на слънце, не се мажем достатъчно или избираме слънцезащитни лосиони с нисък фактор. Специалистите препоръчват да изберем защита не по-ниска от 30 SPF. Не щадете слънцезащитния крем и се мажете с него обилно на всеки два часа. При активност във водата и плуване, е препоръчително повторно нанасяне.

Лечението при вече негативен ефект върху кожата е трудно и отнема доста време. Използват се различни противовъзпалителни продукти, които са кортикостероиди при по-леките реакции, а при по-тежките се прилагат антихистамини и системни кортикостероиди. Най-ефективното лечение идва от лекар, който трябва да определи сериозността на състоянието и да приложи адекватно лечение.

Полиморфната светлинна ерупция е сред най-разпространените алергии

Различните симптоми зависят от специфичния тип алергия към слънцето. Полиморфната светлинна ерупция е най-често срещаната. Тя предизвиква сърбеж или обрив още в първите няколко часа след излагането на слънце. При по-сериозни случаи може да предизвика втрисане, главоболие, гадене и неразположение. Много рядко и при крайни ситуации се появяват мехури, пълни с течности, както и кървене на кожата по различни места. При най-чувствителните понякога се появява и през зимата, но това е в много редки случаи и не е обичайно. В този случаи най-доброто решение е да се обърнете към дерматолог.

Кожа, пострадала от прекомерно излагане на слънце. Видима поява на слънчева алергия.

Тази алергия се среща и в наследствен тип, при който симптомите са подобни, но се появяват в областта на лицето и най-вече около устните.

Причината за алергичната реакция е ултравиолетовата светлина, която променя веществото в кожата, на което реагира имунната система. Това води до възпаление. Появата се дължи понякога не само на слънцето, но и на изкуствената светлина. Реакцията под формата на обрив може да премине през различни форми. При неправилно третиране и повторно излагане преди изчезването на обрива, той може да се влоши и разпространи.

Тази алергия засяга повече жените, отколкото мъжете и най-вече хората с по-светла кожа.

Фотоалергичната ерупция и нейните симптоми

Тя е не по-малко сериозна, тъй като причинява сърбеж, обрив и мехури. В някои случаи дори този обрив се разпространява върху кожата, която не е била изложена на слънце. Този вид алергия е форма на забавена реакция на свръхчувствителност – често се случва симптомите да не се появят непосредствено след излагането на слънце. Именно затова е много важно да внимаваме колко време стоим на слънце и как се предпазваме. Повечето пъти подобни проблеми развалят дългоочакваната почивка и са съпътствани с неразположение, болка и бавно възстановяване.

Слънчева уртикария (Solar urticaria)

Тя е рядко дерматологично заболяване. Симптомите се припокриват с останалите видове, като най-характерен е сърбящият червен обрив. Ако не се лекува, може да причини болка и стрес. Обикновено, когато кожата често е изложена на слънце, разбира се, в умерени количества, не реагира толкова сериозно. При продължително излагане, този вид алергия се възпалява и в по-тежки случаи се получават вторични симптоми като отпадналост, повръщане и главоболие. Реакцията протича между ултравиолетовото лъчение и вида химикал в тялото, известен като фотоалерген. Проучванията на този вид алергия продължават, но няма точна причина за реакцията. Тя се обяснява като свръхчувствителна реакция. Тази реакция изпраща химически сигнал към определени клетки в кожата на човека, като им казва да произвеждат хистамин.

Здравето на кожата е изключително важно за общото здраве на организма. Тя е чувствителен орган, който трябва да се защитава, особено през летните месеци. Прекомерното излагане на слънце, комбинирано с неефективни методи на защита, могат да доведат до сериозни проблеми, далеч по-стресиращи от слънчевата алергия.

Автор: Станислава Йорданова