7 от най-известните системи за гладолечение

Контролираният глад, когато е по наше желание, може да има определени ползи за здравето. Това откриват различните системи за гладолечение, разработени от доктори от цял свят през годините. В тази статия ще разгледаме 7 основни системи за гладолечение, чиито съвети може да последваме в собствения си живот за по-добро здраве.
Когато гладуваме, тялото ни има възможност да си почине от постоянното храносмилане и да обърне внимание на други процеси. Част от тях е автофагията, или рециклирането и изхвърлянето на мъртви и повредени клетъчни структури. Така тялото само се пречиства и започва да разчита на здрави и жизнени клетки за своите функции.
Още в Древна Гърция Хипократ забелязва ползите от глада и фастинга върху тялото.
Различните системи за гладолечение поставят фокуса върху проблемите, които може да решим чрез контролиран глад, като методите и времетраенето може да се различават. Докато при някои системи за гладолечение не се приемат никакви калории за определен период от време, при други може да са позволени малки количества храна или определени напитки. Затова е хубаво да се запознаем с няколко различни системи и да преценим коя е най-добра за нашия живот.
Режим 5:2 от д-р Майкъл Мосли

Първата от 7-те системи за гладолечение, с която ще ви запознаем, не изисква пълен глад, за да се постигнат ползите от него. Базира се на 5 дни от седмицата нормално хранене и 2 дни от седмицата, в които се приемат до 600 калории. Според д-р Мосли тези калории се разпределят по 500 на ден за жени и 600 за мъжете, следващи режима.
Този хранителен режим е подходящ за много хора, тъй като не се налага пълно изключване на храните, а пък през 5-те дни от седмицата може да се хапва, както ядем обикновено. Препоръчително е също двата дни на фаст да не са един до друг. Така например може да намаляваме калориите си в сряда и събота за балансирана седмица.
Режимът на д-р Мосли може да се следва както с цел отслабване, така и за подобряване на здравето. Доказано е, че интермитентното хранене носи определени ползи за организма ни. С редуване на нормални дни с такива, в които намаляваме драстично калориите си, може да подобрим инсулиновата чувствителност на тялото, да регулираме симптомите при състояния като астма, алергии, горещи вълни по време на менопауза и други.
Ако в 5-те дни на нормално хранене се стремим да се храним добре с пълноценни и здравословни храни, със сигурност допълнително ще отслабнем и тялото ни ще бъде в добра форма.
Някои хора предпочитат да ядат веднъж на ден в дните с малко калории, докато при други може честото хапване да е по-добър вариант. Предложения за храни под 500 калории за дните, в които прилагаме гладолечение:
- Нискокалорични зеленчуци като зеленолистни зеленчуци, краставици, чушки и други
- Нискокалорични плодове като малини, боровинки, къпини, ягоди, диня, грозде и други
- Малко количество постно месо като пилешко, риба, морски дарове и пуешко
- Млечни продукти като кисело мляко и извара
- Нисковъглехидратни супи без мазнина
Комбинирайте тези пълноценни продукти според личния си вкус и денят с малко калории няма да ви се стори толкова дълъг и труден. Може да приемате и нискокалорични напитки като газирана вода, кафе без захар, чай без захар, за да контролирате глада.
Подходът на д-р Джейсън Фунг

Една от известните системи за гладолечение се появява отвъд океана. Канадският нефролог д-р Фунг представя своя подход за гладолечение в няколко книги. Той залага на нисковъглехидратен режим, който е богат на полезни естествени мазнини. В режима се включва и интермитентен фастинг за подобряване на ефектите като подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на апетита, балансиране на нивата на триглицериди, понижаване на кръвното налягане и други.
Режимът на д-р Фунг се доближава до съвременното кето хранене, което също има някои доказани ползи за здравето.
Д-р Фунг създава този режим, за да помогне на своите клиенти, които не реагирали добре на нискомазнинни хранителни режими и медикаменти. Той базира своя подход на начина, по който нашите предци са се хранели – те не са яли по няколко пъти на ден и голяма част от храната им е била месо и животински мазнини. Съвременните рафинирани въглехидрати и добавена захар създават предпоставки за наднормено тегло и висок процент на диабет тип 2 сред населението.
Според д-р Фунг освен храните, които приемаме, е важно и кога ядем. За да получим максималните ползи от интермитентния фастинг, е хубаво да не се храним след 18 часа. Това отделно подпомага функциите на храносмилателната система, улеснява съня, може да намали телесните мазнини и подобрява функциите на имунната система.
Диетата за дълголетие на проф. Валтер Лонго
В своята книга „Диетата за дълголетие“ италианският биогеронтолог Валтер Лонго разглежда гладолечението и неговите огромни ползи за нашето дълголетие. На неговия труд се базира една от най-цитираните системи за гладолечение.
Неговият подход не изисква пълен глад, което го прави по-лесен и удобен за следване. Извън правилното хранене, което ще обсъдим по-надолу, проф. Лонго разработва интересен метод за хранене, при който тялото получава същите ефекти като при гладуване само с вода. В рамките на 5 дни се консумират малко на брой калории (между 800 и 1000), като по-голямата част от приетите калории трябва да идват от естествени ненаситени мазнини от растителен произход.
Проучвания, направени от проф. Лонго и неговия екип, показват ползи от този 5-дневен режим като регенерация на стволови клетки, намаляване на страничните ефекти след химиотерапия и намаляване на симптоми на деменция. Наблюдава се и намаляването на риска от развиване на диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и други заболявания, свързани с напредналата възраст.
Тайната на дълголетието според проф. Лонго се крие в драстично намаляване на животинските протеини от диетата ни. Може да се хапват риба и морски дарове, които да ни осигурят необходимите омега-3, омега-6 мастни киселини и витамин Б12.
Според проучванията и наблюденията на проф. Лонго с помощта на тази диета може да предотвратим по-голямата част от хроничните заболявания при напредване на възрастта и да живеем по-дълго. Професорът също така наблюдава драстично увеличаване на защитните функции на здравите клетки в тялото по време на продължителен глад, което ги предпазва от токсини и други външни вредители. Това е и основният фактор за дълголетие според проф. Лонго.
Той смята, че не бива да прекаляваме с белтъчините и трябва да се храним предимно със зеленчуци, ядки и пълноценни въглехидрати като пълнозърнести продукти. Интермитентният фастинг намира място и в този режим, като се препоръчва да се храним в рамките на 10-часов прозорец в денонощието.
Препоръчително е също да хапваме 2 пъти на ден с максимум 2 междинни хранения под 100 калории всяко.
Терапевтичен фастинг по д-р Бухингер

Немската медицина все по-силно се обръща към естествените лекове и методи за лечение. Затова не е случайно, че една от известните системи за гладолечение се появява именно в практиката на немски лекар. Преди повече от 100 годнии д-р Ото Бухингер преминава през фастинг под медицинско наблюдение за повече от 2 седмици.
Върху собствените си наблюдения за ползите от фастинга той гради своя подход за ефективно гладолечение. Този терапевтичен фастинг се отразява добре на физическото ни благоденствие, но и оказва психологически ползи у хората, които са го следвали.
В наши дни хората може да се подложат на неговия режим в клиника в Германия, където под медицинско наблюдение се прилагат неговите интересни методи. В тази клиника специални готвачи приготвят нискокалорична храна. Първите дни в клиниката се консумира малко лека храна, а след това посетителите се отдават на пълен фастинг. Освен храненето по време на престоя в клиниката клиентите посещават различни спортни програми.
Хората, които преди са следвали програмата на д-р Бухингер, споделят че бързо губят глада си и са способни да се наслаждават на другите активности, които им се предлагат в клиниката.
Според д-р Бухингер оптималното време за ефикасен фастинг е между 2 и 4 седмици. Неговият метод включва не повече от 250 калории на ден в първите дни на следване на режима, но в днешно време може да се следва и модифициран режим, състоящ се от 400 калории дневно. Освен тях трябва да приемаме и не по-малко от 3 литра течности – вода и билкови чайове.
Д-р Алън Голдхамър и неговата клиника за гладолечение
Д-р Голдхамър е един от водещите съвременни специалисти по гладолечение. Неговият принос към работещите системи за гладолечение продължава да се развива в неговата работа с пациенти. В неговата клиника хиляди хора се учат на лечебния фастинг и успяват да подобрят здравето си по естествен път. Заедно с гладолечението той препоръчва хранене с пълноценни естествени продукти и избягване на добавена сол, захар и рафинирана мазнини.
Той провежда научни изследвания с хора, страдащи от различни заболявания. Неговият метод включва пълен фастинг, по време на който може да приемаме само вода. Тези проучвания показват много добри резултати за третирането на хронично високо кръвно налягане. С помощта на гладолечението може дълготрайно да се подобрят различни показатели, свързани със сърдечно-съдовата система.
Фастингът по подходите на д-р Голдхамър се прилага за дълъг период от време, като може да варира между 5 и цели 40 дни прием само на чиста вода. Самият д-р Голдхамър казва в интервю от 2014 г.:
„Не мисля, че гладуването е лек. Гладуването е просто начин да създадем среда, която дава на тялото ни предимство да се мобилизира и да елиминира натрупаните отпадъчни продукти от метаболизма. (…) Така вие давате възможност на тялото да премахне пречките, които стоят пред лекуването. И то прави това много бързо.“
Гладолечението на д-р Николаев от помощ при психологически проблеми

Руската медицинска школа също има своя принос към основните системи за гладолечение. Д-р Юри Николаев се занимавал с психично болни пациенти в Москва, които имали сериозни затруднения и ментални проблеми. Той забелязал, че при продължително гладуване много от симптомите на психически заболявания у неговите пациенти намалявали и хората дори започвали своеобразно завръщане към социалния живот. Според някои източници около 70% от пациентите, които се подлагали на гладолечението, показвали значителен прогрес и намаляване на симптомите.
В наши дни има специален санаториум на брега на езеро Байкал в Русия, който следва подходите на д-р Николаев.
Методът на д-р Николаев показва, че всички системи в тялото ни, дори тези, които не виждаме с просто око като нашето съзнание, се влияят от начина на хранене и може да бъдат повлияни положително с помощта на регулярно контролирано гладуване.
Подходът на д-р Франц Майер за гладолечение
Режимът на д-р Майер се появява преди повече от 100 години. Той се изпълнява в рамките на 14 дни и следва някои определени условия. Според проучванията на австрийския доктор този режим на хранене помага да се укрепи здравето на храносмилателната система и може дори да помогне с управлението на някои симптоми на стомашно-чревни разстройства и проблеми. В Австрия има изградена клиника, която следва лечебните подходи на д-р Майер, но неговият режим е достъпен и за следване у дома.
Подходът на д-р Майер включва програма за фастинг, както и диета за следване в дните, в които може да се храним. Неговият метод за гладолечение може да помогне за управление на симптомите при подагра, алергии, екзема, инфекции, физическо и психическо изтощение, ревматични заболявания и още много други.
В рамките на няколко дни се предприема пълен фаст, при който тялото се детоксикира. Оригиналната форма на режима започва с условията – освен фастинг може да се хапва също хляб и мляко. С годините режимът се променя към по-балансирана форма.
Диетата на д-р Майер се фокусира върху храни с по-високо pH, които се смятат за алкални. Предложения за храна за този режим може да са :
- Некисели плодове – ябълки, банани, бери плодове, круши, сливи, праскови
- Зеленчуци – броколи, карфиол, зеленолистни зеленчуци, чушки, гъби
- Източници на белтъчини – риба, тофу, пуешко, бобови култури, яйца
- Полезни зърнени култури – овес, елда, просо
- Семена и ядки
- Полезни естествени мазнини – екстра върджин зехтин, кокосово масло
- Напитки – вода и чайове
Смята се, че основните ползи, които хората наблюдават у себе си при следване на режима, се дължат на пълноценните храни, както и на повишения прием на фибри. Намаляването на вредни съставки като добавена захар и сол също води до забележими ползи за здравето ни.
Освен промяна в храните, които ядем, д-р Майер обръща внимание и на нашите хранителни навици. Част от условията за ефикасно следване на режима са:
- Трябва да дъвчем всяка хапка между 40 и 60 пъти
- Ако имаме едно по-голямо хранене през деня, то трябва да е по-рано – за закуска или обяд.
- Трябва да спрем да се храним веднага щом усетим ситост.
- След 15:00 ч. може да се ядат само храни, преминали термична обработка. Последното ни хранене не трябва да е по-късно от 19:00 ч.
- Не бива да пием вода или други течности, докато се храним.0
- Докато се храним, трябва да се фокусираме върху храненето и да премахнем от обкръжението си разсейващи фактори като разговори, работа с телефон, гледане на телевизия и други.
Подходът на д-р Майер цели да балансира храненето с периодични фастинг дни, за да се подобри цялостното състояние на храносмилателната система.
Заключение

Съвременната медицина открива редица ползи при следването на системи за гладолечението. При фастинг в няколко дни от седмицата се откриват определени плюсове за здравето ни, но други ползи може да извадим и от ежедневен фастинг в схема 16:8 или 18:6, в които по-голямата част от денонощието не приемаме храна или други калории. Тези системи за гладолечение може да се струват трудни на пръв поглед, но всъщност те са нещо, което е заложено в тялото ни и организмът ще ни благодари за тази „жертва“.
Често задавани въпроси
Какво представляват основните системи за гладолечение?
Науката открива ползи от контролираното гладуване, но някои лекари са успели да видят предимствата още преди повече от 100 години. Техните подходи се различават, но в сърцевината си всички те укрепват здравето чрез периодично лишаване от храна спрямо строги условия. Основните системи за гладолечение имат доказани ползи за здравето ни.
Гладът не е ли опасен за здравето?
По време на контролирано гладуване е хубаво да пием достатъчно течности, за да поддържаме функциите на тялото си. Организмът ни обаче е пригоден към по-големи интервали от време между храненията и след няколко дни бързо загубваме неприятния глад.
Как да гладуваме за здравословни ползи?
При фастинг в няколко дни от седмицата се откриват определени плюсове за здравето ни, но други ползи може да извадим и от ежедневен фастинг в схема 16:8 или 18:6, в които по-голямата част от денонощието не приемаме храна или други калории.
Източници
- Bjarnadottir, A.. The Beginner's Guide to the 5:2 Diet, HealthLine, Medically reviewed by Jared Meacham, Updated on July 24, 2024
- Longo, V.. Longevity Diet for Adults
- Cott, A.. Controlled Fasting Treatment for Schizophrenia
- Mighty Pursuit Team. THE [JAW-DROPPING] SCIENCE BEHIND FASTING
- Gustafson, C.. Alan Goldhamer, dc: Water Fasting—The Clinical Effectiveness of Rebooting Your Body, National Library of Medicine, Integr Med (Encinitas). 2014 Jun, 52-57
- Ajmera, R.. What Is the Mayr Method, and How Does It Work?, HealthLine, Medically reviewed by Adrienne Seitz, May 11, 2011
- Buchinger Wilhelmi. What is Buchinger Wilhelmi therapeutic fasting?
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Електролити при фастинг трябва да се приемат редовно, за да се предотвратят някои здравословни усложнения.
Програмата за интермитентен фастинг е по-лесна за изпълнение в по-продължителен период от време, за разлика от повечето диети.
Гладолечение, интермитентно хранене, фастинг – методите на периодичното гладуване станаха много популярни напоследък, но всъщност са практика, която







