Гуа ша – техника за справяне с хроничните болки

Обновена: 15.03.2024|
Гуа ша техника, масаж.

Гуа ша е лечебна техника от традиционната китайска медицина, която се използва от векове за облекчение на различни медицински състояния. При нея се използва инструмент с гладки ръбове за масажиране и дори леко „остъргване“ на кожата.

В тази публикация ще разгледаме историята и ползите от лечебния масаж гуа ша при хронични болки. Продължете да четете, ако не сте и се чудите дали да опитате тази техника.

 

Какво представлява гуа ша?

Техниката гуа ша действа като стимулира кръвообращението и лимфния поток. Твърди се, че своеобразното „остъргване“ на кожата помага за прекъсване на стагнацията и движение на енергия през тялото.

Привържениците на техниката вярват, че терапията може да помогне за облекчаване на:

 • мускулни болки
 • болки в ставите
 • болки във врата
 • хронични болки
 • намаляване на възпалението
 • повишаване на имунитета

 

Докато гуа ша обикновено се счита за безопасна техника, важно е да се консултирате със специалист, преди да я опитате, особено ако имате някакви сериозни медицински състояния.

Има много стилове и приложения на техниката за различни области на тялото, вариращи от интензивни и енергични движения до нежни и релаксиращи.

Тя традиционно се извършва по енергичен и по-интензивен начин, което води до появата на временни малки червени точици по кожата, образувани от спукани кръвоносни съдове. Но това е напълно нормално и безопасно.

Прилагането на натиск върху тялото със специални инструменти със заоблени ръбове може да доведе и до белези, подобни на синини. Това именно освобождаване на кръвоносните съдове има терапевтичен ефект върху тялото и увеличава притока на кръв към третираните зони. Но не трябва да причинява болка!

Гуа ша често се прилага за облекчаване на хронична болка, предимно в долната част на гърба. В проучване се съобщава, приложението на този вид масаж върху участниците е довело до повишена циркулация на кръвта в цялото тяло, както и до значително намаляване на болката.

 

История на техниката гуа ша

 

Гуа ша техника, масаж.

 

Първите писмени сведения за гуа ша датират от династията Минг (1368-1644). Техниката първоначално е била използвана като практика на народната медицина за лечение на настинки и грип, но в крайна сметка се е превърнала в основна терапия в традиционната китайска медицина.

Името гуа ша идва от китайската дума за „остъргване“. Това е така, защото вече разбрахме, че масажът включва „остъргване“ на кожата с гладък инструмент за насърчаване на циркулацията на кръвта, енергията и заздравяването.

Привържениците на техниката от началото вярват, че практиката може да помогне за раздвижването на застоялата енергия Чи в тялото. В традиционната китайска медицина се смята, че тя протича през пътища в тялото, наречени меридиани. Смята се, че ако Чи застои, именно това причинява заболяване.

Днес тази масажна техника се използва за широки цели – от разкрасителни процедури до лечение на хронични заболявания, а хората, осмелили се да я опитат, споделят предимно положителни оценки.

 

Какви са предимствата на техниката?

 

Гуа ша техника, масаж.

 

Въпреки че проучванията за гуа ша са оскъдни, има доказателства, че техниката може да предложи потенциални ползи за тялото, духа и цялостното състояние на човек с хронични проблеми.

Изброяваме няколко от тях.

 1. Намалява възпалението и подпухналостта

Подобно на други видове масажи, както неведнъж споменахме, гуа ша може да насърчи кръвния поток в малките кръвоносни съдове. Това увеличаване на притока на кръв помага за намаляване на физически симптоми на възпаление като подпухналост и подуване.

Практиката може също така да подпомогне лимфния дренаж, като отстрани течността от подутите области. Основно предимство на масажите като цяло.

 1. Намалява бръчките

Подобрената циркулация може също да направи кожата да изглежда по-стегната и фините линии да изглеждат по-малко забележими. В най-добрия случай тези резултати са временни и вероятно е по-скоро плацебо ефект, ако не друго.

И да, това не е някаква страшна хронична болка, но вярваме, че сме заинтригували част от дамите.

 1. Облекчава схващането във врата

Ако чувствате болки от неудобна работна поза, масажът на тялото гуа ша може да ви помогне. Прекарвате ли дълго време на компютър? Имате ли болки във врата и раменете? Редовният масаж доказано помага за намаляването на тези симптоми.

 1. Подобрява симптомите на главоболие и мигрена

Ще бъдем честни, изследванията тук също са оскъдни. Но ако страдате от мигрена или главоболие, гуа ша може да помогне за облекчаване на болката и си заслужава да опитате. Със сигурност не би навредило.

 1. Помага за възстановяване на мускулите

Способността на гуа ша да насърчава кръвообращението също може да помогне за справянето с натрупването на млечна киселина, което се получава вследствие на усилени тренировки.

Изследователите заключават, че техниката може да помогне за ускоряване на възстановяването на мускулите и да бъде потенциална алтернатива на други методи за възстановяване при спорт.

 1. Може да помогне за симптомите на Турет

Синдромът на Турет е състояние, което засяга нервната система и причинява внезапни неволеви движения или звуци. Докато гуа ша не е чудодейно лекарство, ограничени изследвания показват, че може да помогне за намаляване на симптомите, когато се комбинира с други лечения.

 

Как се прилага гуа ша?

 

Гуа ша техника, масаж.

 

Безброй инструменти са били използвани през цялата история на гуа ша, включително китайска лъжица за супа, гладка метална капачка, шлифован нефритов камък или кост.

Използвайки масло или вода за гладко нанасяне, един от тези инструменти обикновено се втрива в кожата с известен натиск, за да се имитира стържещо движение.

Ако практикувате гуа ша у дома, първо помислете коя област от тялото ще третирате. Обичайните съвременни инструменти са камък или лъжица:

 • Камък гуа ша – този малък инструмент може да бъде изработен от нефрит, кварц или друг вид гладък камък и има заоблени ръбове. Обикновено се използва за лицева гуа ша за облекчаване на напрежението, извайване на кожата и увеличаване на кръвообращението.
 • Гуа ша лъжица – създадена да освобождава напрежението чрез акупресурни точки и да извайва мускулите на лицето, лъжицата гуа ша се използва за по-прецизна работа. Както може да подсказва името, този инструмент е оформен като лъжица и може да бъде направен от различни видове камъни, включително нефрит или розов кварц.

 

Методът за практикуване и кои инструменти работят, най-добре варира в зависимост от нуждите на всеки човек. Например млад спортист с разтежение на сухожилие изисква по-енергичен и агресивен подход, докато по-възрастен човек или някой с деликатна кожа ще изисква много по-нежна техника.

Затова ви съветваме да не прилагате техниката върху себе си преди консултация със специалист.

 

Безопасна ли е техниката?

Ако се интересувате от гуа ша, бъдете сигурни, че практиката е напълно безопасна, прилагана правилно. Дали е ефективна, ще трябва да раберете сами. Вече споменахме, че може да се появят леки синини или обезцветяване след масаж на тялото, но това се счита за нормален страничен ефект.

Мускулната структура и плътност на пациента играят голяма роля в начина, по който практикуващият избира да включи гуа ша в масаж. Ако искате да опитате, трябва да потърсите обучен специалист по акупунктура, източни медицински практики или масажна терапия и по-специално – под формата на гуа ша.

Лечението не се препоръчва при пациенти, приемащи разредители на кръвта!

Не прилагайте и ако сте имали някога нарушение на съсирването или сте преминали операция през последните 6 седмици.

Важно е да уведомите вашия масажист за всички медицински състояния преди лечението, за да могат да направят правилните корекции в терапията и да кажат дали изобщо е подходяща за вас.

Това е всичко, което трябва да знаете за тази чудодейна древна техника. Стига да сте в правилните ръце, облекчението на хроничните болки е напълно възможно. Ако сте в безизходица, опитайте гуа ша, може би точно това е методът, който ще подейства при вас. Няма какво да губите!

Бъдете здрави!

Какво е гуа ша?

Гуа ша е лечебна техника от традиционната китайска медицина, която се използва от векове за облекчение на различни медицински състояния. При нея се използва инструмент с гладки ръбове за масажиране и дори леко „остъргване“ на кожата.

Какво означава „гуа-ша“?

Името гуа ша идва от китайската дума за „остъргване“Това е така, защото масажът включва „остъргване“ на кожата с гладък инструмент за насърчаване на циркулацията на кръвта, енергията и заздравяването.

Какви са ползите от прилагането на гуа ша?

Въпреки че проучванията за гуа ша са оскъдни, има доказателства, че техниката може да предложи потенциални ползи за тялото, духа и цялостното състояние на човек с хронични проблеми.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 15:51 | Публикувана: 9 март 2023 в 15:11 | Категория: Здраве