Сандвич с гуакамоле и поширано яйце
Ако ви се хапва нещо лесно, бързо и засищащо, то днешното ни предложение е за вас – сандвич с гуакамоле и поширано яйце. Идеален е за бърза сутрешна или следобедна закуска.
Рецепта за сандвич с гуакамоле
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 1 | 11, 8 г въглехидрати 600 калории |
Необходими продукти
За гуакамолето:
- 1 зряло авокадо (~200 г)
- 1 малък домат (~125 г)
- сок от 1/2 лайм
- стрък кориандър
- сол и черен пипер
- 1 халапеньо (опционално)
За пошираните яйца:
- 2 яйца
- 100 мл оцет (за водата)
Други съставки:
- 2 филии кето хляб
- 1 с. л. масло Гхи
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете домата на малки кубчета.
- Извадете месестата част от авокадото, сложете я в купа и намачкайте с вилица.
- Добавете нарязания домат, наситнен кориандър, сока от лайм, солта, черния пипер към авокадото и нарязано на ситно халапеньо, ако използвате.
- Разбъркайте добре, докато сместа стане равномерна. За по-груба текстура оставете по-големи парченца от авокадото.
- Загрейте вода в тенджера и добавете оцет.
- Когато водата заври, намалете огъня, за да се постигне леко кипящо състояние.
- Направете водна вихрушка с лъжица и внесете яйцата в центъра й. Гответе 3-4 минути яйцата, ако искате течен жълтък или по-дълго, ако предпочитате по-твърд.
- Запържете филиите кето хляб на тиган с малко масло Гхи до златистокафяв цвят от двете страни.
- Разпределете гуакамолето върху двете филии и поставете по едно поширано яйце отгоре.
Насладете се на вашия сандвич с гуакамоле и поширано яйце! Този сандвич е богат на вкус и текстура, идеален за закуска или бърз и лек обяд. Може да опитате и нашата готова смес за кето хляб.
Много здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.
Историята на гуакамолето
Гуакамоле, кремообразният дип, обичан от милиони по света, има история, която датира от векове. За да разкрием произхода на гуакамолето, трябва да се върнем в древна Мезоамерика.
Авокадовото дърво е било култивирано от мезоамериканските цивилизации преди повече от 10 000 години. Тези ранни обитатели са почитали авокадото не само заради прекрасния му вкус, но и заради неговите хранителни и лечебни свойства.
Те не само са консумирали авокадото като основна храна, но и са го пасирали в сос, известен като „ahuacamolli“ или „ahuacamulli“, подобен на съвременното гуакамоле.
Гуакамолето е било не само в диетата на ацтеките, но имало културно и религиозно значение. Често се поднасяло като дар по време на религиозни церемонии и празници, символизирайки плодородието, изобилието и светостта на земята.
С пристигането на испанските конкистадори през 16 век гаукамолето претърпява трансформация. Традиционните му методи за приготвяне на ацтеките са бързо възприети от испанските колонизатори.
Испанците добавят съставки като лук, домати, чесън и сок от лайм, които са често срещани компоненти на гуакамоле днес. То остава относително локализирано в Мексико и Централна Америка в продължение на векове до средата на 20-ти век, когато започва да набира популярност извън региона.
През 20-ти век, когато авокадото става по-достъпно поради подобрените методи за отглеждане и разпространение, гуакамолето започва да се появява в менютата в цялата страна.
С течение на времето, с разширяването на търговските пътища и смесването на културите, гуакамолето се развива, включвайки нови съставки и кулинарни техники от цял свят. С нарастването на популярността на мексиканската кухня в Съединените щати и извън тях, гуакамолето прекрачва границите и се превръща в обичана разядка по целия свят.
Докато традиционните рецепти често включват пюре от авокадо, лук, домати, сок от лайм и кориандър, има безброй вариации и регионални адаптации. В различните версии се добавят съставки като халапеньо, чесън или дори плодове като манго или ананас.
Освен с вкуса си, гуакамолето е известно и със своите хранителни ползи. Авокадото е пълно с полезни за сърцето мононенаситени мазнини, фибри, витамини и минерали.
Комбинацията от авокадо с други съставки като домати и лук подобрява хранителния му профил, което прави гуакамолето още по-питателна добавка към всяка диета.
През последните години гуакамолето надхвърли културните граници, за да се превърне в световен кулинарен феномен. Сега му се наслаждаваме на различни места, от непринудени събирания до луксозни ресторанти.
Популярността му стимулира кулинарните иновации, като готвачи експериментират с нетрадиционни съставки и методи на приготвяне, за да създадат уникални интерпретации на това любимо ястие.
Днес гуакамолето не е просто популярно предястие или подправка – то се превърна в емблематично ястие на мексиканската кухня, прославено със своята гъвкавост и екзотичен вкус.
Независимо дали се консумира с тортила чипс, тако, като топинг за бургери или в сандвич с гуакамоле, то продължава да радва вкусовите рецептори и да обединява хората, въплъщавайки духа на културния обмен и кулинарното творчество.
Още от здравословната ни кухня
Опитайте и нашето предложение за пълнени яйца с гуакамоле.
Ако това предложение за сандвич с гуакамоле ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Днес приготвяме авокадо тост с гъби и извара, за който използваме нашия лесен за приготвяне кето хляб.
Кето шоколадов мус с авокадо е вкусен, лесен, нисковъглехидратен и нискокалоричен десерт.
Тези лодки от авокадо с бекон и яйце ще се превърнат в любимата ви закуска. Изпълнени със здравословни