Агнешки ребра със зелен лук

Обновена: 26.04.2024|
Агнешки ребра.

Агнешките ребра със зелен лук са нисковъглехидратно, традиционно и режимно ястие. Всяка част от агнешкото носи свой собствен уникален вкус.

Начинът, по който се приготвят също имат значение, тъй като са подходящи за различни методи на готвене.

Пример даваме именно с агнешки ребра на фурна със зелен лук. Те са една чудесна комбинация, която може да кажем, че направо се топи в устата.

 

Рецепта за агнешки ребра със зелен лук

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
2 часа и 30 минути 3 1346 калории
3,8 г нетни въглехидрати
85,03 г протеин
118,43 г мазнини

 

В много домакинства агнешките ребра със зелении задължително присъстват на трапезата по време на пролетните празници.

Необходими продукти:

  • 1.5 кг агнешки ребра
  • 300 г зелен лук, пера
  • 1 с. л. джоджен
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ½ ч. л. сол
  • 1 ½ ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете суровите агнешки ребра на няколко порции.
  2. Втрийте в него 1 ч. л. сол, черен пипер и 2 с. л. зехтин.
  3. Оставете го да се маринова за 30 минути.
  4. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
  5. Нарежете лука и гo изсипете в тава.
  6. Смесете ги с по ½ ч. л. сол, черен пипер и 2 с. л. зехтин.
  7. Сложете маринованите агнешки ребра отгоре.
  8. Налейте малко вода (около 1-2 пръста от дъното). НЕ обливайте месото.
  9. Покрийте ястието с алуминиево фолио и сложете агнешките ребра да се пекат на 200 градуса за около 2 часа.
  10. След като изтече времето, махнете фолиото и върнете във фурната, за да се запече за 5 минути.

Тъй като се получава вкусно сосче, поело ароматите и вкусовете от продуктите, може да сервирате сочните агнешки ребра с филийка кето хляб.

 

Основни части на агнето

 

Печено агнешко месо.

 

Точно като при говеждото, колкото повече животното натоварва един мускул, толкова по-здраво ще бъде то. Например агнешкият бут е идеален за бавно печене, тъй като се движи много и издържа теглото на животното.

По-долу споделяме основни неща за различните части на агнето.

Плешка

Тази част от животното е силно развита, така че месото от агнешката плешка е пълно с вкус. Отнема известно време, за да омекне, но това означава, че е чудесен избор за задушаване и бавно печене.

За да засилим вкуса, може да готвим агнешката плешка с костта, така че месото просто да се разпадне, когато го издърпаме с вилица.

Рецептите с тази част са безпроблемни за повечето хора. Например рецепта за бавно приготвена плешка с печени зеленчуци е перфектна за неделен обяд.

За да стане месото още по-сочно и ароматно, може да приготвим марината с малко мента или розмарин, чесън, морска сол, черен пипер и зехтин.

След това да направим леки разрези на повърхността на плешката и да масажираме старателно. Добавяме малко вода и го оставяме да се пече на ниска температура за 4-5 часа.

Котлет

 

Котлети от агнешки ребра.

 

Котлетите са най-скъпите парчета от това месо, но са невероятно вкусни и крехки – вземат се от ребрата.

Когато няколко агнешки ребра се оставят заедно и се приготвят като едно цяло, могат да се нарекат “решетка“. Обикновено са оформени на френч рак, като месото се “остъргва“ от краищата на ребрените кости.

Най-добре се сервират розови, невероятни са печени и поднесени с билкова коричка и ядки.

Бут

Подобно на плешките, бутът на агнето е силно развит, което означава, че тази част има добър и силен вкус. Той е страхотен, изпечен цял с кост или обезкостен и приготвен на барбекю.

Това е доста чист мускул, така че трябва да внимаваме да не го препечем, иначе може да се получи доста сух.

Идея за марината е да намажем месото с билково масло, малко чесън и горчица. Изпичаме във фурната, след това довършваме на грил. Получава се чудесен пушен вкус.

Джолан

Той се взима от долната част на задните бутове. В джолана има много колаген, който, когато се готви бавно, придава на месото прекрасна мека, топяща се текстура.

Именно това прави тази част на животното идеална за яхнии и бавно готвене.

 

Врат

Агнешкият врат може да се готви бавно на слаб огън, но за разлика от плешката, вратът би могъл да се третира и като пържола – да се приготвя бързо, на силен огън, до порозовяване.

Върви добре с цял букет от вкусове. Той е и страхотно парче месо за приготвяне на шишчета.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Вегетарианска дроб сарма

 

Освен с вкусните агнешки ребра, предлагаме да обогатите трапезата си и с вкусна кетовегетарианска дроб сарма.

Ако идеята ни за агнешки ребра ви е харесала, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.

Добър апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 16:15 | Публикувана: 19 април 2024 в 16:03 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф