Салата със спанак и сирене

Обновена: 03.07.2025|
салата със спанак и сирене

Опитайте тази рецепта за салата със спанак и сирене, която съчетава свежест и сладост в балансиран вкус. Тази салата е богата не само на вкусове, но и на текстури. Суровите лешници придават един много приятен хрупкав елемент и освен това са много полезни. 

 

Рецепта за салата със спанак и сирене

Тази салата със спанак и сирене е една по-нетрадиционна вкусова комбинация, която балансира сладки и солени вкусови нотки. В една порция се съдържат по-малко от 7 г нетни въглехидрати и е изключително засищаща, поради наличието на сирене и ядки. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 3 334 калории
6.8 г нетни въглехидрати
13 г протеин
27.9 г мазнини

 

Необходими съставки:

  • 400 г листа пресен спанак
  • 150 г пресни ягоди
  • 100 г краве сирене
  • 50 г сурови лешници

 

За дресинга:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. нарязана прясна мащерка
  • 1 с. л. оцет
  • 1/4 ч. л. дижонска горчица
  • 1 ч. л. лешников тахан
  • сол
  • черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете съставките за дресинга в купичка и ги оставете да престояват, докато приготвите салатата.
  2. Бланширайте спанака във вряща подсолена вода за 3-4 минути. 
  3. Отцедете го добре и го нарежете.
  4. Сиренето натрошете и прибавете към вече изстиналия спанак. 
  5. Ягодите трябва да се измият и почистят от опашчиците си. 
  6. Нарежете ги на четвъртинки.
  7. Подредете всичко в чиния.
  8. Блендирайте лешниците и ги поръсете върху салатата.
  9. Полейте я с дресинга като финална стъпка.

Салата със спанак и сирене е готова за консумация, а вие се пригответе за наслада на вкусовите ви рецептори. 

 

Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни “Кето фантазии” 1 и 2, подходящи за всеки привърженик на нисковъглехидратното хранене.  

 

Сурови ядки в салатите

 

сурови ядки, салата със сирене и спанак

 

Суровите ядки са отличен начин да добавим хрупкава текстура, вкус и ценни хранителни вещества към салатите. Те са богати на полезни мазнини, протеини, фибри, витамини от група B и E и минерали като магнезий, цинк и желязо.

Бадемите придават мек сладък вкус и са чудесни към плодови или зелени салати. Орехите са класика в салати с ябълка, рукола и синьо сирене. Лешниците имат интензивен вкус и се съчетават добре с гриловани зеленчуци и сирена. Кашуто може да добави текстура и е подходящо за азиатски стил дресинги. Кедровите ядки, макар и по-деликатни, са изключително ароматни и пасват идеално със спанак и домати.

Важно е ядките да се използват в суров вид или леко запечени без сол, за да се запазят полезните им качества и да не се натоварва излишно ястието с натрий.

Популярни сладко-солени вкусови комбинации

 

сладко-кисел сос, салата със сирене и спанак

 

Сладко-солените вкусови комбинации са изключително популярни, защото предизвикват балансирано вкусово изживяване, което едновременно задоволява желанието за нещо сладко и солено. Този контраст събужда сетивата и прави храната по-интересна и запомняща се.

Класически пример е кето шоколад с морска сол – интензивният какаов вкус се подсилва от солените кристали, които подчертават сладостта. Друга популярна комбинация е запържен бекон с кленов сироп, особено в американската кухня. Сирене и мед – например бри или синьо сирене, сервирани с мед или сладко, създават изискан баланс между солено и сладко. Фурми с прошуто, диня с фета сирене, както и салати с ягоди и сирене също са сред обичаните сладко-солени вкусове.

В азиатската кухня се срещат ястия като сладко-кисело пиле или соев сос с мед и джинджифил, където сладостта омекотява наситения вкус на соевия сос. Тези контрасти не само правят храната по-вкусна, но и стимулират апетита. Сладко-солените съчетания са доказателство, че вкусът се крие в баланса – когато различни вкусови усещания се срещнат, се ражда нещо наистина запомнящо се.

Важно е да имате предвид, че тези вкусови комбинации не са съобразени изцяло с кето режима. 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки крилца с пармезан

 

Ако идеята ни за салата със спанак и сирене ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате с пилешки крилца с пармезан. 

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар