Салата със спанак и сирене

Обновена: 03.07.2025|
3 мин. четене
салата със спанак и сирене

Опитайте тази рецепта за салата със спанак и сирене, която съчетава свежест и сладост в балансиран вкус. Тази салата е богата не само на вкусове, но и на текстури. Суровите лешници придават един много приятен хрупкав елемент и освен това са много полезни. 

 

Рецепта за салата със спанак и сирене

Тази салата със спанак и сирене е една по-нетрадиционна вкусова комбинация, която балансира сладки и солени вкусови нотки. В една порция се съдържат по-малко от 7 г нетни въглехидрати и е изключително засищаща, поради наличието на сирене и ядки. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 3 334 калории
6.8 г нетни въглехидрати
13 г протеин
27.9 г мазнини

 

Необходими съставки:

  • 400 г листа пресен спанак
  • 150 г пресни ягоди
  • 100 г краве сирене
  • 50 г сурови лешници

 

За дресинга:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. нарязана прясна мащерка
  • 1 с. л. оцет
  • 1/4 ч. л. дижонска горчица
  • 1 ч. л. лешников тахан
  • сол
  • черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете съставките за дресинга в купичка и ги оставете да престояват, докато приготвите салатата.
  2. Бланширайте спанака във вряща подсолена вода за 3-4 минути. 
  3. Отцедете го добре и го нарежете.
  4. Сиренето натрошете и прибавете към вече изстиналия спанак. 
  5. Ягодите трябва да се измият и почистят от опашчиците си. 
  6. Нарежете ги на четвъртинки.
  7. Подредете всичко в чиния.
  8. Блендирайте лешниците и ги поръсете върху салатата.
  9. Полейте я с дресинга като финална стъпка.

Салата със спанак и сирене е готова за консумация, а вие се пригответе за наслада на вкусовите ви рецептори. 

 

Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, подходящи за всеки привърженик на нисковъглехидратното хранене.  

 

Сурови ядки в салатите

 

сурови ядки, салата със сирене и спанак

 

Суровите ядки са отличен начин да добавим хрупкава текстура, вкус и ценни хранителни вещества към салатите. Те са богати на полезни мазнини, протеини, фибри, витамини от група B и E и минерали като магнезий, цинк и желязо.

Бадемите придават мек сладък вкус и са чудесни към плодови или зелени салати. Орехите са класика в салати с ябълка, рукола и синьо сирене. Лешниците имат интензивен вкус и се съчетават добре с гриловани зеленчуци и сирена. Кашуто може да добави текстура и е подходящо за азиатски стил дресинги. Кедровите ядки, макар и по-деликатни, са изключително ароматни и пасват идеално със спанак и домати.

Важно е ядките да се използват в суров вид или леко запечени без сол, за да се запазят полезните им качества и да не се натоварва излишно ястието с натрий.

Популярни сладко-солени вкусови комбинации

 

сладко-кисел сос, салата със сирене и спанак

 

Сладко-солените вкусови комбинации са изключително популярни, защото предизвикват балансирано вкусово изживяване, което едновременно задоволява желанието за нещо сладко и солено. Този контраст събужда сетивата и прави храната по-интересна и запомняща се.

Класически пример е кето шоколад с морска сол – интензивният какаов вкус се подсилва от солените кристали, които подчертават сладостта. Друга популярна комбинация е запържен бекон с кленов сироп, особено в американската кухня. Сирене и мед – например бри или синьо сирене, сервирани с мед или сладко, създават изискан баланс между солено и сладко. Фурми с прошуто, диня с фета сирене, както и салати с ягоди и сирене също са сред обичаните сладко-солени вкусове.

В азиатската кухня се срещат ястия като сладко-кисело пиле или соев сос с мед и джинджифил, където сладостта омекотява наситения вкус на соевия сос. Тези контрасти не само правят храната по-вкусна, но и стимулират апетита. Сладко-солените съчетания са доказателство, че вкусът се крие в баланса – когато различни вкусови усещания се срещнат, се ражда нещо наистина запомнящо се.

Важно е да имате предвид, че тези вкусови комбинации не са съобразени изцяло с кето режима. 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки крилца с пармезан

 

Ако идеята ни за салата със спанак и сирене ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате с пилешки крилца с пармезан. 

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар