Розеола – бебешка шарка или „шестата болест“

Обновена: 23.04.2024|
Розеола, бебе.

Розеолата е много честа инфекция, типична за кърмаческата и ранната детска възраст. Двата основни симптома са висока температура и обрив, които често предизвикват паника у родителите. Лечението на тази болест обаче може без проблем да бъде проведено вкъщи, а оплакванията преминават за около седмица.

От какво се причинява розеолата?

Roseola, или roseola infantum, наричана още „шеста болест“ и "бебешка шарка", е вирусно заболяване, често срещано при малки деца, причинено от човешки херпесен вирус 6 (HHV-6) или, по-рядко, HHV-7.

Обикновено започва с внезапна висока температура, продължаваща няколко дни, последвана от розов обрив.

omega3 400
keto banner site 01
omega3 400
keto banner site 01

Разпространява се от човек на човек, по въздушно-капков механизъм, например при използване на общи прибори и съдове за хранене.

Възможно е и заразяване при контакт с болен, при кашляне и кихане или дори само при много близък контакт.

От контакта и предаването на болестта до самата изява на симптомите могат да минат 9-10 дни, през които детето да е напълно здраво. Заразоносителството също е кратко – 24 часа след преминаване на температурата болният вече не е заразен.

За разлика от варицелата или други типични за детството заболявания, розеолата не се разпространява така рязко и бурно, не причинява епидемии. Най-типичните сезони за възникването й са пролет и есен.

 

Какви са основните симптоми при шестата болест?

Типичните симптоми на бебешката шарка са високата температура и характерен обрив.

Висока температура

Треската при розеола е най-често първият симптом, като телесната температура може да достигне много високи стойности – над 39°C. Започва внезапно и се задържа между 3 и 5 дни. Фебрилитетът би могъл да се яви самостоятелно, но понякога е съпроводен от хрема, сухо и зачервено гърло или кашлица.

Обрив

След като високата температура е преминала, в някои случаи се появява и характерен обрив. Той има вид на множество малки червени точици или петна, които най-често са плоски и ненадигнати.

Обичайно обривните единици се появяват първо по гърдите, гърба и корема, а след това се разпространяват по врата и ръцете. Понякога обхващат долните крайници и лицето, не са сърбящи или болезнени. Продължителността на този симптом е от няколко часа до дни, като е възможно както да бъде единствената проява на болестта, така и изобщо да не се появи.

Характерни черти, по които да познаем обрива, са:

  • Той е бледорозов до червеникав, без образуване на коричка и бяло връхче
  • Обривните единици стоят самостоятелно, не се свързват една с друга, образувайки по-големи петна (не конфлуират)
  • Когато обривът преминава, кожата на детето не се излющва, както при някои други инфекции.

 

Други симптоми

Освен хремата, която съпровожда почти всяка вирусна инфекция, разпространяваща се по въздушно-капков път, детето може да прояви раздразнителност, лека диария, понижен апетит. Те остават в рамката на общото увредено състояние на детето и не прогресират до по-сериозни оплаквания.

 

Рискова група

 

Розеола, бебе.

 

От розеола боледува много тесен възрастов диапазон – деца от 6 до 15-месечна възраст. Причината за това е, че по-малките имат преминали през плацентата антитела от майката, които ги предпазват от боледуване, но няколко месеца след раждане този имунитет се изчерпва. По-големите, от своя страна, са се срещали с различни патогенни причинители и имат изграден собствен имунитет.

 

Лечение

Розеолата се причинява от вирус и за нея няма специфично лечение. В тази връзка антибиотиците не са подходящи при третирането на човешкия херпесен вирус. Прилагат се медикаменти, които повлияват симптомите и са съобразени с възрастта на детето.

Антипиретици

Не бива да забравяме, че повишената телесна температура е естествен начин организмът да се справи с вируса. Когато детето е фебрилно обаче, то е отпаднало, неспокойно и опасността от дехидратация е по-голяма. Поради тази причина при температура над 38℃ даването на антипиретици е препоръчително.

За възрастовата група, която най-често боледува от розеола, метод на избор за температуропонижаващи средства са продуктите, съдържащи парацетамол и ибупрофен. Те са най-удобни под формата на сироп или супозитории (свещички).

При много висок фебрилитет детето може да приеме и аналгин под формата на капки. Не бива да давате аспирин. Той е противопоказателен в тази възрастова група поради риск от мозъчни увреждания и проблеми с чернодробната функция, както и стомашно-чревно кървене.

Домашни грижи

Когато е неусложнена, тази инфекция не налага хоспитализация. Препоръчва се изолиране у дома, при възможност избягване контакт с други деца или възрастни. От една страна, това се прави с цел ограничаване разпространението на инфекцията, а от друга – предпазване на болното дете от допълнително заразяване с насложен бактериален или вирусен причинител.

Предпазването от дехидратация е важна част при ранната детска възраст поради наблюдаваните високи фебрилитети. Давайте повече течности под формата на вода, чай, супа, а при по-малките – кърма и адаптирано мляко.

 

Усложнения

 

Розеола, бебе.

 

Шестата болест в повечето случаи протича леко, но спрямо индивидуалните особености на детето, може да възникнат усложнения.

Фебрилни гърчове

Фебрилните гърчове са тип припадъци, които възникват при висока температура. Предвид факта, че при розеолата може да се достигне температура до над 39℃, е възможно да се стигне до такива пристъпи. Това не е специфична черта на вируса, а по-скоро на детето, което има по-нисък праг на чувствителност спрямо високата температура.

При възникване на гърч, детето губи съзнание, ако е било изправено – пада на земята, стяга тялото си и понякога може да извърши потрепвания с крайниците си. Това продължава най-често секунди до минути.

Ако имате данни за фебрилни гърчове в семейството или самото дете вече е преживявало такъв, е необходимо да се прилагат температуропонижаващи дори при по-нисък фебрилитет (над 37.5℃).

При условие, че се стигне до гърч, задължително потърсете лекарска помощ.

Усложнена инфекция

Въпреки че розеолата протича леко в по-голямата част от случаите, тя може да протече като инфекция с усложнения, особено при имунокомпрометирани деца. Това са подрастващи, чиято имунна система е потисната по някакъв начин – прием на определени медикаменти, във връзка с друго заболяване, онкологични заболявания, вродени имунодефицити и др.

Най-честото усложнение е пневмонията, а най-опасното – възникване на енцефалит. Енцефалитът представлява възпаление на мозъка, което пряко може да застраши живота. За щастие, това се наблюдава рядко, дори и при деца с потисната имунна система.

 

Превенция

 

Розеола, бебе.

 

До момента не съществува специфична имунопрофилактика – ваксина, срещу херпесния вирус тип 6, причиняващ розеола. Най-често е трудно да разберем дали се касае за този вид инфекция, защото началото на болестта протича с неспецифични прояви.

Единственото, което може да се предприеме, е частична изолация по време на периода с фебрилитетите, с цел предпазване на околните. Възрастните и по-големите деца в семейството не са застрашени от типичното протичане на тази „бебешка шарка“. Повечето хора са се сдобили с антитела до училищна възраст, което ги предпазва.

Личната хигиена, като често миене на ръцете, добрата дезинфекция и носенето на маска, са важни правила, които помагат за по-трудното разпространение на розеолата.

Диагнозата при розеолата се поставя трудно поради наличието на продължителна висока температура, която може да бъде знак за редица заболявания. Нужно е да се запази самообладание, да се прояви търпение и да не се прибързва с антибиотичното лечение, когато то не е необходимо.

Често задавани въпроси

Какво е розеола?

Розеола, известна още като розеола инфантум, бебешка шарка и шестата болест, е често срещано вирусно заболяване, засягащо предимно кърмачета и малки деца.

Какво причинява розеола?

Розеолата се причинява от два щама на херпесен вирус: човешки херпесен вирус 6 (HHV-6) и, по-рядко, човешки херпесен вирус 7 (HHV-7).

Какви са симптомите?

Характерният симптом на розеола е внезапна висока температура, обикновено с продължителност от три до пет дни, последвана от появата на обрив, след като треската премине.

Заразна ли е розеолата?

Да, розеолата е заразна, особено по време на фазата на треска. След като температурата падне и се появи обривът, детето обикновено вече не е заразно.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 23 април 2024 в 11:15 | Категория: Здраве