Рибен огретен със сьомга и броколи

Обновена: 20.03.2025|
рибен огретен

Не всеки ден се сещаме да приготвим запеканки с морски дарове или например рибен огретен. В комбинация с броколи и разтопен кашкавал става неустоимо изкушение, което е с малко въглехидрати и е богато на белтъчини и ценни хранителни вещества.

 

Рецепта за рибен огретен с броколи и сьомга

За приготвянето на тази рецепта не се изисква голям майсторлък, поради което е подходяща дори и за начинаещи в кухнята.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 2 532 калории
8 г нетни въглехидрати
47 г белтъчини
34 г мазнини

Необходими продукти:

  • 250 г броколи
  • 250 г филе от сьомга
  • 100 г кашкавал
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • сол на вкус
  • пресни подправки за декорация (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща тава разтопете краве маслото.
  2. Нарежете броколите на розички.
  3. Оваляйте броколите в маслото.
  4. Добавете лимоновия сок и чесъна.
  5. Нарежете филето от сьомга на тънки ивици и ги осолете.
  6. Добавете към броколите и разбъркайте.
  7. Сложете да се пече във фурна за 10-15 минути.
  8. Настържете кашкавала и покрийте сьомгата и броколите.
  9. Печете за още 5 минути, докато кашкавалът се разтопи и стане златист.
  10. Сервирайте готовия рибен огретен топъл с подходящ сос и кето хляб. Украсете с пресните подправки, ако използвате.

 

Съвет: Може да прибавите като гарнитура млечен сос или свежа салата, които ще допълнят страхотно вкуса на вашия рибен огретен.

Други предложения

 

рибен огретен

 

Към рецептата може да се прибавят и други съставки като:

  • розички карфиол
  • различни пресни гъби
  • белени скариди
  • тънки ивици червена чушка
  • нарязани ядки като бадеми или кашу
  • течна сметана

За допълнителни белтъчини може да чукнете две яйца, преди да добавите кашкавала.

Всички тези вариации може да разнообразят менюто ви, като предлагат ново ястие всеки път, в който приготвяте този рибен огретен. Имайте предвид хранителните стойности на продуктите, които добавяте, за да сте сигурни, че не излизате от количеството въглехидрати за деня.

 

Защо го наричаме огретен?

Огретен или запеканка – независимо как наричаме тази рецепта, резултатите са вкусни и засищащи. Името на ястието идва от френското au gratin, като в класическата си форма е с тънко нарязани картофи, покрити с хрупкав кашкавал, смесен с хлебни трохи. За да наподобим рецептата в кето вариант, режем сьомгата на тънки лентички и добавяме броколи за хрупкавост и цвят.

Разбира се, ястието може да се нарече и запеканка по нашенски, тъй като е запечено във фурна. Този термин обхваща голям брой храни, които се приготвят бързо и лесно и може да съдържат какви ли не съставки. Рецептата за нашия рибен огретен с броколи и сьомга е лесна и не изисква стоене около печката – настройте таймера и свършете нещо друго в кухнята или дома, докато усетите страхотния аромат на готовото ястие.

Хранителни стойности

 

рибен огретен

 

Рецептата за рибен огретен предлага ястие, особено богато на белтъчини. С тяхна помощ ще се чувстваме сити за дълго време, ще предотвратим скоковете на кръвната захар и ще захраним мускулната тъкан в тялото. Освен белтъчини в това ястие се съдържат и много други ценни хранителни вещества, тъй като сьомгата и броколите са много полезни за нас.

В 1 порция рибен огретен откриваме:

  • >300% омега-3 мастни киселини
  • 182% витамин Б12
  • 153% витамин Ц
  • 145% витамин К
  • 139% селен
  • 116% витамин Б6
  • 96% витамин Б3
  • 91% фосфор
  • 86% витамин Б2
  • 75% витамин Д
  • 67% витамин Б5
  • 54% мед

Откриват се и други витамини и минерали в умерени количества като цинк, калций, калий, магнезий, витамин А, витамин Е, витамин Б1 и Б9.

Хапването на рибен огретен ще зареди организма ни с изобилие от полезни вещества, с които да се чувстваме здрави и тонизирани. 

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Киш със сьомга. Крем супа от аспержи, рецепти с аспержи.

 

Кето диетата е режим, в който може да си позволяваме по-често да хапваме морска храна. Тя е изключителна полезна за нас и може да намерим много различни рецепти за нейното приготвяне. Опитайте и други рецепти от нашия кулинарен блог като например:

 

Вдъхновете се с още нисковъглехидратни рецепти в споделената ни кухня във Фейсбук. Ако пък искате да сте готови за цялата седмица, абонирайте се за Вайбър канала ни, за да получавате безплатно ежеседмично меню, специално изготвено за кето режима.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар