Рецепта за джумерки (пръжки)

Обновена: 14.03.2024|
Джумерки, пръжки, рецепта.

Наричани джумерки в половин България и пръжки в другата половина, и в двата случая говорим за един и същи хранителен продукт.

Той представлява малки хрупкави парченца, приготвяни от сланина или шарено свинско месо.

Непретенциозни, но много вкусни, те се приготвят изключително лесно. Освен това могат да се консумират от спазващите кето режим или друг вид нисковъглехидратно хранене, тъй като на практика не съдържат никакви въглехидрати.

 

Рецепта за джумерки/пръжки

Разпространени и обичани в цяла България, свинските джумерки или пръжки всъщност не са непознати и в чужбина. В някои краища на света, например САЩ и Великобритания, ги приготвят и от свинска кожа (pork rinds), но днес ще разгледаме популярния у нас вариант.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция (от 150 г)
80 минути 4 0 г нетни въглехидрати
1285,5 калории
2,64 г протеин
141,24 мазнини

Необходими продукти:

  • 1 кг сланина (може да използвате и такава с малко месо)
  • вода
  • сол на вкус
  • червен пипер (по желание)

 

Приготвяне:

  1. Нарежете сланината на квадратни парченца с големина между 2 и 3 см.
  2. Сложете ги в голяма тенджера и налейте вода, за да ги покрие. Поставете ги на котлона на висока температура и покрийте с капак, но не плътно. Най-добре е капакът да има отвор, за да излиза парата и да не изкипи.
  3. Разбърквайте от време на време, докато водата се изпари и джумерките не останат на мазнина.
  4. Когато парченцата сланина се смалят до около 1/3 от първоначалната си големина, отсипете от получената мазнина и оставете малко количество, колкото да покрие пръжките.
  5. Излишното количество мас може да използвате за готвене, а парченцата джумерки и останалата при тях мазнина върнете на котлона, добавете им сол на вкус и (по желание) червен пипер.
  6. Пържете ги, докато не придобият приятен жълтокафяв цвят. След това са готови за консумация.

 

Джумерки или пръжки – какво не знаем за тях?

 

Джумерки, пръжки, рецепта.

 

Може би ще се изненадате, но това обичано в България ястие е популярно в много други страни.

Известни са като:

  • Čvarci (чварци) – в Сърбия
  • Ocvirki – в Словения
  • Jumări – в Румъния
  • Skwarki (шварки) – в Полша, Чехия, Словакия, Украйна, Русия и Беларус
  • Töpörtyű – в Унгария
  • Чварки (џимиринки) – в Македония

Този предимно селски селски специалитет е общ за кухните на България, Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Румъния.

Пръжките обаче могат да бъдат намерени и в други страни в Централна и Източна Европа, като например Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Украйна и Беларус. Те обикновено са домашно производство, като индустриалното не е толкова силно изразено.

В по-големите градове те могат да бъдат открити, например, на фермерски пазари.

Тайната на вкусните и хрупкави джумерки се крие в бавното им пържене в собствена мазнина.

 

Как да ги консумираме?

Мнозина може би помнят от детството си приготвянето на джумерки в големи казани. Както повечето традиционни свински продукти, те се считат за зимнина. Традиционното време за обработка на свинско месо на Балканите е късната есен или зимата.

Пръжките могат да се консумират самостоятелно или да се използват като съставка в други рецепти, като например качамак или тутманик. Много хора обичат да ги допълват със суров кромид или праз лук, както и с препечен хляб.

Ако и вие сте от хората, които не могат да се откажат от това тестено удоволствие, но искат да поддържат фигурата си, изпечете си кето хляб. Той съдържа пренебрежимо количество въглехидрати и може да се консумира при кето диета или друг подобен режим.

Още от здравословната ни кухня

 

Бързи свински хапки.

 

Ако обичате свинското месце и нашата рецепта за джумерки ви е харесала, ви предлагаме да опитате и нашите бързи свински хапки. Те са вкусни и засищащи, а освен това се комбинират добре с всякакъв вид гарнитура.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Антония Малчева 15.01.2024 at 16:09 - Отговор

    Кето-хлябът подходящ ли е за режим сваляне?

    • Дона Димова 15.01.2024 at 17:56 - Отговор

      Здравейте, да – подходящ е, но по 2-3 филийки на седмица.

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:21 | Публикувана: 10 февруари 2023 в 12:17 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф