Пъдпъдъчи яйца – 7 интересни здравословни ползи + рецепта

Обновена: 02.02.2024|

Ако обичате да похапвате пъдпъдъчи яйца, бъдете сигурни, че те са не само вкусни и питателни, но имат и невероятни ползи за здравето! Всъщност тези яйца по нищо не отстъпват на кокошите, а дори имат и някои допълнителни предимства.

Днес ще ви дадем няколко причини да включите пъдпъдъчи яйца в менюто си. Да започваме!

 

Какво представляват пъдпъдъчите яйца?

Пъдпъдъците са средно големи птици, които се срещат в Европа, Северна Африка, САЩ и Азия. Известни са около 140 вида в целия свят.

Както знаете, пъдпъдъчите яйца са значително по-малки от средните кокоши яйца – около ¼ от големината им. Те са много красиви – бели или кафеникави с тъмнокафяви петна.

Първоначално пъдпъдъците се отглеждат като домашни птици от китайците, а след това се изнасят към Япония през 11 век. Диви птици също били улавяни и използвани за месо от различни култури.

Японците може би са хората, които най-много обичат пъдпъдъчи яйца – те хапват по 3-4 за обяд. Освен че се считат за деликатес, пъдпъдъчите яйца са пълни с хранителни вещества, които ги правят здравословна възможност за една балансирана диета.

Най-интересното е, че пъдпъдъчите яйца имат по-високо съотношение на жълтък към белтък от обикновените яйца и съответно – по-наситен вкус. Това може да ги направи по-малко подходящи за консумация от хора с повишен холестерол, но като цяло се считат за много здравословни.

 

Защо да хапваме пъдпъдъчи яйца ?

Пъдпъдъчите яйца могат да бъдат богат източник на витамини А, В1 и В2.

В сравнение с кокошите яйца, те съдържат 6 пъти повече витамин В1 и 15 пъти повече витамин В2.

Освен това овомукоидният протеин, присъстващ в тях, може да бъде много хранителен и спомага за повишаване на имунитета. Общо взето, богатият хранителен профил на пъдпъдъчите яйца носи със себе си няколко здравословни ползи.

 

  1. Пъдпъдъчите яйца намаляват риска от анемия

Според изследванията, пъдпъдъчите яйца могат да помогнат за намаляване на риска от анемия, тъй като са богати на желязо. Желязото е важен минерал, който не само може да достави необходимия кислород на органите, тъканите и клетките, но също така може да повиши имунитета.

Приемът на пъдпъдъчи яйца може също да увеличи нивата на хемоглобина в организма. Желязото и калият, преобладаващи в пъдпъдъчи яйца, също могат да ускорят образуването на червени кръвни клетки, което в крайна сметка е полезно за кръвта.

 

  1. Балансират нивата на холестерола

 

Пъдпъдъчи яйца. Видове холестерол, добър и лош.

 

Можете да откриете много полезни мастни киселини в пъдпъдъчите яйца. HDL (липопротеин с висока плътност) холестеролът е „добрата“ форма на холестерол, необходима на нашето тяло, за да компенсира негативните ефекти на LDL (липопротеин с ниска плътност) или „лошия“ холестерол, а HDL съставлява повече от 60% от мазнините в пъдпъдъците яйца.

Въпреки това, за хора с вече съществуващи проблеми с холестерола, добавянето на големи количества от пъдпъдъчи яйца към диетата може да не е най-добрият избор, тъй като има около 1,6 грама наситени мазнини във всяка порция и 76 мг. холестерол. Бъдете предпазливи!

 

  1. Пъдпъдъчите яйца могат да помогнат за детоксикация на тялото

Детоксикацията на тялото е важна, особено с оглед на качеството на въздуха, изпълнен с токсини, замърсители и тежки метали. Добавянето на пъдпъдъчи яйца към диетата може да помогне за елиминирането на токсините от кръвния поток.

Пъдпъдъчите яйца имат способността да предотвратяват всякакъв вид токсичност, причинена от увреждане на черния дроб. Съществуват обаче много малко научни доказателства в подкрепа на това твърдение и са необходими повече изследвания.

 

  1. Имат способността да енергизират организма

Хранителните вещества в тези мънички яйца могат да ги направят чудеса с вашата енергия. Така че ако сутрин се нуждаете от прилив на нови сили, е хубаво да хапнете пъдпъдъчи яйца.

Изобщо балансирана, богата на хранителни вещества закуска (състояща се от пъдпъдъчи яйца) се препоръчва за тези, които често се чувстват зависими от кофеина или други стимуланти, за да регулират енергийните си нива.

 

  1. Пъдпъдъчите яйца като противоалергенно средство

Както споменахме, пъдпъдъчите яйца са с високо съдържание на овомукоиден протеин, който освен, че засилва имунитета, може да действа като естествен антиалергичен агент в организма.

Следователно, ако страдате от хрема, възпаление или други симптоми на алергии, пъдпъдъчите яйца могат да помогнат.

 

  1. Стимулират метаболизма

Витамин В в пъдпъдъчите яйца, може да доведе до повишена метаболитна активност в тялото, включително хормонална и ензимна функция.

Чрез осигуряване на гладки телесни процеси и функции на органите, пъдпъдъчите яйца могат да бъдат много повече от вкусна храна.

 

  1. Пъдпъдъчите яйца подобряват зрението

В пъдпъдъчите яйца има впечатляващо високо ниво на витамин А, което означава, че той може да помогне за защита на зрението. Антиоксидантната активност на витамин А може да подейства за намаляване на дегенерацията на макулата и да предотврати развитието на катаракта, като същевременно подобрява зрението.

 

Как да си приготвите пъдпъдъчи яйца?

 

Пъдпъдъчи яйца. Пилешки бутчета. Пълнени гъби - кето.

 

Пъдпъдъчите яйца могат спокойно да заменят кокошите в различни рецепти (само че ще ви трябват 3 до 4 пъдпъдъчи яйца за всяко кокоше яйце). Те са страхотни варени, поширани, пържени или мариновани.

Единствената разлика, която трябва да запомните при готвене, е да намалите времето за готвене.

  • Варени пъдпъдъчи яйца

Поставете яйцата в малка тенджера с вряща вода. Ще отнеме две минути за рохки яйца, три за средно сварени и три и половина минути за твърдо сварени яйца.

Добър съвет тук е да не варите пресни пъдпъдъчи яйца, тъй като те могат да бъдат трудни за белене. Вместо това ги дръжте в хладилника за около седмица и след това ги използвайте.

  • Пържени пъдпъдъчи яйца

Ако искате да изпържите пъдпъдъчи яйца, просто счупете три или четири в чаша. Поставете тиган с незалепващо покритие на слаб до среден огън, със супена лъжица масло. След като мазнината се нагорещи, сложете яйцата.

Гответе около 30 секунди до минута, докато жълтъкът е такъв, какъвто ви харесва. Не ги обръщайте.

 

Печени гъби с пъдпъдъчи яйца

И един бонус от нас – кето рецепта с пъдпъдъчи яйца, подходяща както за основно, така и за предястие.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 200 °C.
  • Почистете гъбите, като ги избършете внимателно.
  • Внимателно отстранете дръжките (можете да ги използвате за приготвяне на бульон или супа).
  • Поставете гъбите с отвора нагоре върху леко намазнена тава.
  • Поръсете ги със сол и черен пипер.
  • Време е да чукнете пъдпъдъче яйце във всяка гъба.
  • Поставете тавата във фурната.
  • Печете приблизително 15 минути.
  • Поставете тиган на умерен огън, добавете маслото.
  • Добавете чесъна и разбъркайте за 1 минута.
  • Махнете тигана от котлона и поставете лъжица от сместа върху пълнените гъби.
  • Добавете чили сос (или поръсете лют червен пипер) и сервирайте.

Имате едно ефектно и, гарантираме ви, много вкусно ястие! А сега ви предизвикваме да се развихрите в кухнята и да приготвите своя вариация на рецептата, а защо не и по-различен кулинарен шедьовър с пъдпъдъчи яйца!

Успех и да ви е вкусно!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 23.07.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 23 юли 2021 в 15:29 | Категория: Хранене и видове храни