Отдавна се знае, че вирусните заболявания могат да причинят не само физически, но и емоционални промени в пострадалите. Ковид не прави изключение.

Според проучване на Центъра за биомедицински изследвания в Оксфорд, дори когато тази инфекцията е напълно овладяна, възникват психични разстройства след прекаран ковид у всеки пети пациент. Изразяват се в страх, тревожност, депресия и други емоционални и мисловни проблеми.

Напоследък много актуален стана терминът „мозъчна мъгла“. Така се наричат леките когнитивни увреждания, проявяващи се с бавено мислене, трудно вземане на решения, слаба концентрация раздразнителност и разсеяност.

Повечето пострадали придобиват уморен вид. Той е типичен за всяка вирусна инфекция, но след ковид може да се съчетае с главоболие, непоносимост към силни звуци, объркване, забравяне, болка и скованост на ставите и мускулите.

 

Подобни нарушения се наблюдават най-често при пациенти в активна и напреднала възраст, които имат слаба имунна система или са се борили продължително с вирусната зараза, били са хоспитализирани и лекувани в интензивни отделения. Сега се приема, че мозъчната мъгла може да е част от постковидния синдром.

 

Как SARS-CoV-2 засяга мозъка?

Все още няма единно становище по този проблем. Някои експерти са на мнение, че въпросният микроскопичен агресор води до възпаление на кръвоносните съдове, хранещи централната нервна система. Други поставят акцент върху недостига на кислород за мозъчните клетки.

Съществува мнение, че имунната система реагира с образуване на антитела, които атакуват невроните и те изпращат неправилни сигнали помежду си. Не се изключва и възможност за постоянно активиране на имунните клетки, което може да продължи дори след като инфекцията е ликвидирана.

Допуска се още, че решаващ фактор за появата на психични разстройства след прекаран ковид са увреждания на различни групи от нервни клетки, намиращи се в мозъчната кора. Тези невронни групи вероятно се изключват временно по причини, които засега остават неясни.

 

Диференциална диагноза

 

Психични разстройства след прекаран ковид.

 

Не бива да се забравя, че описаните по-горе психични нарушения възникват и при други заболявания, които понякога се комбинират с ковид.

Например:

 • Прекомерната консумация на глутен, независимо от SARS-CoV-2, може да провокира временни когнитивни проблеми. Те възникват и при алергия към глутен.
 • Болестта фибромиалгия се проявява с хронична умора и необясними болки по тялото.
 • Трябва да се имат предвид и някои хормонални проблеми. При жените намаляването или загубата на естрогени е съществена причина за появата на мозъчна мъгла.
 • При мъжете същият проблем се развива с намаляване на тестостерона с напредване на годините.
 • Вероятността от усещане на тежка умора е огромна и при прекалено амбициозните хора, които са пристрастени към работата си и страдат от т.нар. синдром на емоционалното прегаряне.

За да не се приемат симптомите при други заболявания за постковидни психични нарушения, преболедувалите инфекцията трябва да се консултират своевременно с лекуващия ги медик и да го осведомяват за състоянието си с пределна яснота.

 

Какво, ако пациент с психично заболяване се зарази с ковид?

Екип на американската „Фондация за изследване на мозъка и поведението“, ръководен от д-р Нора Волков, е проучил здравните досиета на 15110 души, които са прекарали ковид.

Около 36% от въпросните пациенти били диагностицирани с предшестващо инфекцията емоционално разстройство.

Проучването разкрива, че хората с анамнеза за психично заболяване са изложени не само на опасност да се заразят с вируса, но и на висок риск от усложнения.

Статистики сочат, че 8,5% от диагностицираните душевно болни през последната година са починали поради ковид инфекция. Според същото проучване хората с психични разстройства са засегнати четири повече в сравнение с останалото население.

В своя анализ д-р Волков и колегите й определят психично болните като „силно уязвими от ковид и постковидни увреждания“.

 

Социално-психологически фактори

Психични разстройства след прекаран ковид могат да произтичат от обстоятелства, свързани с бита и обществото, засягащи не само преболедувалите, но и останалите.

Ето най-честите фактори, които провокират психични проблеми:

 • Страх от повторно заразяване
 • Тревога за здравето на децата и възрастните членове на семейството
 • Силно безпокойство поради необходимост от постоянни контакти с носители на от SARS-CoV-2
 • Всекидневни медийни съобщения за хора, загубили битката с вируса
 • Парични затруднения
 • Липса на възможности за тестване и лечение
 • Наложено социално дистанциране
 • Ограничения на личната свобода
 • Усещане за самота и др.

 

Как да сведем до минимум психичните последици от пандемията?

 

Психични разстройства след прекаран ковид.

 

Нека не забравяме, че част от емоционалните разстройства не отзвучават с времето. Когато подобни отклонения се задържат в продължение на дни, правилно е да се търси помощ от професионалисти – психиатри, невролози, психолози, които могат да помогнат със съвети и терапия. Немалко клиники по психиатрия у нас и по света са издали специални наръчници за оцеляване в условията на ковид.

 

Много важно е при тази пандемия да бъдем единни и толерантни

Налага се да осъзнаем, че се води битка между вируса от една страна и човечеството от друга. В този процес емоциите, които ни дават сили, са свързани с разбиране, състрадание и съпричастност към пострадалите. Факт е, че никой не се разболява защото е лош човек и всеки, който се лекува от ковид, заслужава подкрепа, внимание и доброта.

Разумно е да се откажем от стигматизиращите определения в нашия език

Не е нужно да поставяме етикети като „пациент с ковид“, „семейство с корона“ и пр. Стигматизирането само увеличава стреса в човешкото общество.

Не бива да фиксираме цялото си внимание върху SARS-CoV-2

Отклонение в психиката е стремежът към ежечасно проследяване на вирусните мутации и тяхното разпространението по света. Достатъчно е да се осведомяваме за болестта един, два пъти дневно от източници, за които сме убедени, че са надеждни. Нека не забравяме, че най-често истинското знание е по-малко тревожно от измислените заплахи.

Добре е също да увеличим позитивните си преживявания

Например, споделянето на истории за хора, които са се възстановили напълно след ковид, може да внушава усещане за солидарност, да засилва чувството за устойчивост, да укрепва надеждата за окончателно изцеление.

Трябва да подкрепяме нашите близки и хората около нас

Съвременните технологии ни дават възможност във всеки момент да се свързваме помежду си. Бихме могли да се обадим на роднина, приятел или съсед и да го попитаме от какво има нужда. Помощта, особено в случаи на емоционални проблеми след ковид, е доказано целебна.

А проявената солидарност е обединяваща и може да ни помогне да излезем от кризата с по-малко щети, както физически, така и духовни.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:25 | Публикувана: 10 януари 2022 в 12:27 | Категория: Здраве