Прощъпулник – кога и как се прави?

Обновена: 10.05.2024|
Прощъпулник.

Ако четете това, най-вероятно имате малко човече, което вече прави уверено първите си стъпки. Прохождането е голямо събитие в българското семейство и всички се стараят да го направят незабравим празник. Със сигурност сте чували за обичая прощъпулник, но може би имате съмнения как да го организирате.

Днес ще ви запознаем с неговите основи. Kaто започнем от името му (ще го срещнете и като престъпулка, престъпване, преходница), трябва да вземете предвид и това, че в различните краища на страната е възможно да има малки разлики в отбелязването му.

 

Какво е прощъпулник?

Прощъпулникът се предава като традиция от много поколения. Обичайно се прави, когато детето е проходило, и целта му е да „предскаже“ към каква професия то ще се насочи, когато порасне.

Много спорно е дали това предсказание става реалност впоследствие, но се случва и да има съвпадения.

 

Кога се прави?

Както вече споменахме, щом детето започне да ходи самостоятелно, значи е дошъл моментът за прощъпулник. Важно е да може да направи достатъчен брой крачки уверено, без помощ.

Най-подходящите дни за извършване на обичая са понеделник, сряда и неделя. Логично повечето родители избират почивния ден, който предоставя повече време за подготовка и е по-удобен за гостите.

Относно часа на събитието – той се избира спрямо режима на детето. Важно е то да се е наспало и нахранило, за да може спокойно да изпълни ритуала и да е предразположено към гостите. Най-добре е да изберете час сутринта, след закуска, или след обедния сън.

 

Как да се подготвите за празника?

 

Прощъпулник.

 

Подготовката на прощъпулника изисква време и креативност, с които една млада майка не разполага в излишък, така че ви съветваме да потърсите помощ от майка, свекърва, приятелка. Всеки с радост ще помогне в такъв момент.

Ето и няколко важни неща, които със сигурност трябва да уредите.

Платно

За да се изпълни обичаят, на земята се постила бяло платно, по което детето да върви, а в края му се поставят предметите, сред които детето ще избира и които символизират бъдещата му професия.

Вече се предлагат и специално изработени платна, върху които се изписва името на детето, и после родителите пазят за спомен. Разбира се, това не е задължително и можете да използвате просто бяла кърпа/чаршаф или какъвто текстил прецените, важно е само да е бял.

Преди да се пусне детето по платното, трябва предварително подготвената питка да се търкулне към предметите. Поверието гласи, че ако тя се търкаля лесно, детето ще има лек живот.

Предмети за ритуала

Предметите могат да се подредят директно на земята или върху масичка, която не е прекалено висока, за да може детето да ги вижда добре и да не се затрудни да вземе този, който пожелае.

Трябва предварително да наречете предметите за съответна професия.

Ето няколко идеи, които можете да използвате:

 • Книга – писател, журналист
 • Стетоскоп – лекар
 • Паспорт – пътешественик, дипломат
 • Мишка – компютърен специалист
 • Черпак – готвач
 • Банкнота – финансист, банкер
 • Топка – спортист
 • Ролетка – архитект, строител
 • Слушалки – музикант

Важно е да не слагате прекалено много предмети, за да не се обърка детето. Трябва да са нечетен брой и не повече от 7-9. Използвайте фантазията си и изберете неща, които, според вас, ще прилягат на характера на детето.

Още един съвет – нека предметите са непознати за детето, за да не хване то любимата си играчка.

Трапезата

Трябва да се уверите, че трапезата е богата и на нея присъстват предимно сладки храни, за да бъде сладък живота на детето (тук отново прощъпулникът има сходство с погачата). Обикновено се приготвят сладка баница, локум, бисквити, мъфини.

Идеи можете да си вземете от нашия кулинарен блог. Имайте предвид и, че много от гостите също ще донесат по нещо, така че не прекалявайте.

Често повечето лакомства са тематични, за да вкарат още по-ведро настроение на празника. Не изключвайте съвсем и солените закуски. Можете да добавите и стандартна баница и солети, за да могат гостите да избират. Най-важна обаче е питката. За нея в следващите редове.

 

Как се прави питката за прощъпулник?

 

Прощъпулник, питка.

 

По традиция питката за прощъпулника се прави от майката (може и друга близка жена, но задължително с двама живи родители, за да има детето късмет), която ще вложи цялата си любов и положителна енергия в тестото. Това трябва да се направи рано сутрин. Много родители не спазват това и поръчват питката, преценете сами какво да направите по въпроса.

Питката обикновено няма украса, но в някои краища на България, върху нея се прави отпечатък от стъпалата на детето. Ако пък я поръчате от пекарна или сладкарница, можете да изберете и захарна украса, има много различни варианти.

 

Рецепта за питка за прощъпулник

Все пак предлагаме една рецепта за ентусиазираните майки, които обичат да месят. Дори да харесате друга, запомнете, че питката е сладка и трябва да се приготви с бяло брашно.

Необходими продукти:

 • 1 кг брашно
 • 120 г масло
 • 2 яйца
 • 1 жълтък за намазване на питката
 • 1 с. л. захар
 • 1 ч. л. сол
 • 1 кубче мая
 • Около 250-300 мл вода
 • Сусам или маково семе по избор

Начин на приготвяне:

 • Пресейте брашното (по традиция се прави 3 пъти). Към него добавете солта.
 • Затоплете водата и в нея разтворете захарта и маята. Получената смес прибавете към брашното и накрая яйцата.
 • Омесете меко тесто и го разделете на 6 топки.
 • Всяка топка разточете с дебелина около 2 см и намажете с разтопеното масло.
 • Навийте на руло и поставете в намаслена тавичка. Продължете така и с останалите 5 топки.
 • Оставете питката да втаса на топло за 30 мин.
 • Накрая я намажете с жълтъка, смесен с малко вода.
 • Можете да поръсите със сусам или маково семе отгоре и/или да направите отпечатъци от крачетата на детето.
 • Печете питката в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути.

Когато питката е готова и изстинала, се извършва ритуала. След това първото парче от нея се дава на детето, за да расте здраво и силно. После майката раздава на останалите с мед и сирене, докато тича и подскача, за да може и нейното дете да бъде пъргаво и весело.

Раздаването обикновено започва от най-малките към по-възрастните, като на някои места се изисква всеки да обиколи масата три пъти, за да расте детето жизнено. Може да се правят и наричания, които да орисат бъдещето на детето и неговата професия.

 

Кого да поканите?

 

Прощъпулник.

 

Списъкът с гостите е изцяло по избор на родителите. Обикновено се канят роднините – баби, дядовци, лели, чичовци и по-близки приятели. Разбира се, може да разширите кръга, ако искате. Тогава ще трябва да потърсите и подходящо заведение, но традиционно прощъпулник се прави у дома.

В някои части на страната обичаят много прилича на погачата, която се прави на 40-ия ден след раждането, и на празника трябва да присъстват само жени и деца. Така че много зависи и от кой край сте, каква традиция ще последвате.

 

Кои са най-подходящите подаръци?

Сега ще се опитаме да сме от полза и на хората от другата страна – гостите, които се чудят какво да подарят на детето. Подходящи подаръци, на първо място, са такива, свързани с прохождането.

Можете да се насочите към проходилка, играчка за бутане, уокър, обувки и др. Разбира се, това не е задължително. Винаги можете да попитате и родителите от какво имат нужда или да се подсигурите с пари в плик или ваучер за детски магазин.

Надяваме се, че съветите ни ще са ви от полза, защото всяко подобно събитие, особено ако се случва за пръв път, предизвиква огромен стрес за родителите. За щастие с малко помощ и добро планиране всичко ще се получи страхотно.

Весел празник от нас!

Какво е прощъпулник?

Прощъпулникът се предава като традиция от много поколения. Обичайно се прави, когато детето е проходило, и целта му е да „предскаже“ към каква професия то ще се насочи, когато порасне

Кога се прави прощъпулник?

Щом детето започне да ходи самостоятелно, значи е дошъл моментът за прощъпулник. Важно е да може да направи достатъчен брой крачки уверено, без помощ.

Как да се подготвим за прощъпулник?

За да се изпълни обичаят, на земята се постила бяло платно, по което детето да върви, а в края му се поставят предметите, сред които детето ще избира и които символизират бъдещата му професия.

Категории: Любопитно|Публикувана: 08.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Христина 09.05.2024 at 22:12 - Отговор

  И как ще е сладка тази питка с една чаена лъжичка захар?

Оставете коментар

Обновена: 10 май 2024 в 17:26 | Публикувана: 8 септември 2023 в 09:21 | Категория: Любопитно